Assalamualaikum.

2-3 hari ni mood berbisik mula kembali.

Tapi kali ni bukan di facebook.

Tapi di blog Vitalynd.com ini.

Dan belum datang mood nak cerita mengenai perkembangan terkini kehidupan ni dimana memang masih dalam mode menyesuailan diri.

Ok. (Baru lepas tengok calender).

Dah 9 January sudah.

Perumpamaan hidup Lynd sekarang..

Seperti.. sebuah meja yang berselerak dengan kertas. Macam-macam kertas ada. Yang penting.. nota.. bil-bil dan segalanya. Lynd cuba nak mula kerja dan menggunakan meja tu tapi dah berselarak.. jadi tak tahu mana nak mula dan guna dahulu.

Bisnes Shaklee Alhadulillah.. Allah kurniakan rezeki melalui blog comel ini. Ada sahaja stranger yang contact untuk dapatkan produk Shaklee

Lynd baru lancarkan bisnes baru iaitu LadyLynd Beauty House. Dimana Lynd menyediakan rawatan spa seperti facial, lulur dan urutan secara mobile dan juga home spa.

Alhamdulillah. Dalam proses marketing dan mencari pelanggan.

Alhamdulillah juga Lynd dalam proses menceburkan diri dan sedang belajar untuk membuat pelaburan property. Alhamdulillah. Lynd masih dalam proses belajar

Bulan January jadual sabtu Lynd dipenuhi dengan seminar dan proses pembelajaran.

Alhamdulillah Allah bukakan hati untuk Lynd belajar.

Doa Lynd semoga Lynd diberi kekuatan dan kemudahan untuk mengamalkan segala ilmu yang dipelajari dan kemudiannya diberi bimbingan oleh Allah untuk terus melangkah jalan yang benar.

Tiada tempat lain untuk Lynd meminta dan mengadu. Hanya Allah.

allah-forgive-us_l

Allah.

Lynd.. jika rasa tak tahu mana nak mula.. Allah ada

Jika rasa tak berdaya Allah ada

Jika rasa malas Allah ada

Jika rasa lost Allah ada

Jika rasa “tak kuasa” Allah ada

Allah ada.. Allah ada.. Allah ada..

Lynd beruntung kerana tidak pernah diberi uiian yang berat.

Atau Allah kuniakan kekuatan untuk Lynd rasa setiap ujian itu adalah ringan.

Allah menyayangi kita.

Allah..

Jangan Kau golongkan aku dalam golongan yang sesat dan rugi.

Allah..

Berikan aku kekuatan dan petunjuk untuk menuju kejayaan iaitu Syurga-Mu.

Allah..

Pilihlah aku.. Untuk menjadi Hamba-Mu yang beriman.

Langkah untuk berfikiran positif

Bismillah.. Alhamdulillah..

Assalamualaikum.

Alhamdulillah sekali lagi, syukur kerana Lynd dikelilingi oleh orang yang baik dan positif. Tak kiralah di depan Lynd atau di alam maya. Macam Lynd, masih berada dalam fasa “mengawal diri dan emosi” untuk menjadi orang yang lebih baik.

Kenapa Lynd kata begitu. Sejujurnya Lynd akui yang Lynd masih banyak kelemahan dari segi percakapan dan emosi maka Lynd berada dalam keadaan memaksa dan mengawal diri sendiri. Kerana ada orang yang Lynd lihat secara naturalnya mereka baik. Dan ia menjadikan “jadi baik” itu mudah untuk mereka.

Sebagai contoh, jika dulu kita memang suka bercerita pasal orang samada baik atau buruk. Tetapi bila timbul kesedaran bahawa ia adalah perkara yang tidak baik, maka kita cuba mengawal percakapan kita. Kadang-kadang Lynd terfikir, kalau tak sembang pasal orang kita nak bersembang pasal apa?

Bermula dengan bercakap pasal orang tetapi hanya perkara yang baik-baik sahaja.

Next bercerita mengenai informasi. Contohnya hal pengurusan kewangan, hal kecantikan dan hal keibubapaan. Kawal dari menyebut sebarang nama. So fasa ini Lynd panggil fasa mengawal diri.

Lama kelamaan ia akan menjadi mudah. So ia akan menjadi cara kita bercakap.

So itu dari segi percakapan.

Dari segi pemikiran dan emosi. Yang ini sebenarnya paling sukar dikawal. Sebab ia melibatkan hal-hal dalaman.

Maka bagaimana / apa langkah untuk berfikiran positif ?

Maka Lynd pegang statement ini :

Apa yang kita lihat, apa yang kita rasa, apa yang kita fikir, apa yang kita cakap, itulah doa.

Maka kita perlu mengawal semua yang diatas. Terutama apa yang kita LIHAT. Apa yang kita lihat itu termasuk apa yang kita baca. Bacaan itu termasuklah newsfeed facebook, gosip artis, surat khabar dan website. Lynd sangat percaya ini bila beberapa perkara yang terjadi depan mata.

Sebagai contoh, bila Lynd baca orang up difacebook mengenai ada orang tikam dari belakang, dikhianati, kawan sendiri dengki dll, Lynd fikir “manalah dorang dapat kawan macam ni?”. Lama kelamaan ada 1 ketika Lynd terkena macam cerita kat facebook tu.

Nampak tak? Bermula dengan mata, membuatkan kita rasa dan berfikir.. maka Allah memberikan jawapannya.

Since that Lynd terlalu takut even nak baca gosip artis. Setiap langkah Lynd seakan-akan ada yang memerhati dan banyak bisikan dari diri yang menakutkan diri sendiri. Ia sudah lebih kepada “bersangka buruk”.

Maka sejak tu Lynd merehat dari facebook dan segala online aktiviti.Dekat sebulan Lynd memperkasakan diri Lynd, membersihkan kepala dari semua ketakutan.

Then bila Lynd log in facebook Lynd, perkara pertama yang Lynd buat adalah unfollow / unfriend sesiapa yang suka merungut / sentap di facebook. Yang hidup dia bermasalah dan diluahkan di facebook. Bukan bermaksud apa yang dia buat itu salah tetapi Lynd lebih kepada menjaga diri.

Sekarang alhamdulillah, newsfeed Lynd dipenuhi dengan bekas-bekas alumni program Doctor Azizan Osman yang mana mereka sentiasa memberikan tips dan kata-kata motivasi.

Ada juga pakar-pakar kewangan, perniagaan dan ekonomi yang berkongsi maklumat menjurus kepada situasi yang terjadi tanpa sebarang judgement.

Kenapa kita perlu berfikiran positif ?

Jawapanya mudah. Kerana kita inginkan yang positif dalam kehidupan kita. Jika kita sendiri negatif bagaimana yang positif mahu datang. Percaya atau tidak memang itu hakikat yang kita terima.

Jika kita rasa kehidupan kita banyak masalah. “Kita Rasa” ramai orang tak puas hati dengan kita, apa kata kita ubah suasana itu dengan mengubah diri kita sendiri. Jika kita tak mampu mengubah orang adalah lebih baik kita keluar dari kelompok itu. Cari kawan-kawan atau golongan yang positif supaya kita boleh berjangkit aura positif itu.

Maka mulakan dengan kawan-kawan di facebook, kemudian kawan lepak kita masa lunch dan group whatApps.

Prinsip senang, jika kita taknak apa yang orang cerita itu jadi dekat kita maka JANGAN DENGAR dan paling penting JANGAN SEBUT.

Kalau yang positif takperlah mcam kisah orang berjaya ke usaha orang ke. Kita dengar dan cakap apa yang kita nak jadi SAHAJA.

Haaaa.. apa yang Lynd tulis kat atas tu baru 1st level of berfikiran positif. Next level ni lagi susah dan mencabar. Iaitu melihat sesuatu kejadian / ujian / musibah / masalah itu dari sudut positif.

Yang tu nanti-nantilah Lynd sambung sebab tajuk mencabar so ambil masa sikit nak dapat ilham.

Nak tambah orang positif di newsfeed anda?

Meh sini add Facebook personal Lynd

Haslinda Lynd

Selamat Berfikiran Positif.

think positif 4

Assalamualaikum Cantik Sihat.

Jom berangan.

Kalau sesiapa yang follow blog Lynd ni mesti tau apa impian terbesar Lynd untuk 2015 ni.

Maka sekarang memang Lynd tengah berusaha untuk melangkah lebih dekat dengan impian Lynd.

Salah 1 nya Lynd guna POWER OF VISUALIZATION.

Power-of-Visualization

Mungkin ramai yang tak faham mengenai power of visualization. Tapi percaya tak ramai jutawan dan orang-orang berjaya seluruh dunia menggunakan kaedah ini untuk mendapat apa yang mereka inginkan.

Robin Sharma, Tony Robins, Bob Proctor dan malahan orang tempatan kita Dr Azizan Osman menekankan kaedah ini.

Ehhh.. tertinggal Mentor Shaklee saya dalam kumpulan Jutawan iaitu PM Cery juga ada menerangkan dan menjadikan kaedah ini sebagai aktiviti rutin dan dimasukkan dalam master checklist kami.

Sebenarnya Lynd bukan nak explain apa itu Power of Visualization. Tapi Lynd nak berangan di entry ini. Kehidupan yang Lynd diidamkan setelah bergelar WAHM nanti.

Macamana nak buat tu Lynd just share apa yang Lynd jumpa kat sini.

mind-power-and-sports-26-728

Bila nak buat tu terpulang. Ada yang cakap sebelum tido paling mustajab.

Secara generalnya, power of visualization ni sebenarnya melatih / membuatkan kita memberitahu otak dan sel-sel badan mengenai apa yang kita nak. Latih setiap hari, gambarkan impian kita. Bila otak dan badan sudah “tahu” impian kita maka mereka akan “bergerak / bertindak” untuk membawa kita ke arah impian yang dikehendaki. Bukan bermaksud kita gambarkan sahaja dan tak perlu berbuat apa-apa. Ia juga merupakan peringatan untuk kita setiap hari. Bila jari ni rasa malas je nak update blog, maka bila tiba masa kita bayangkan impian kita maka kita cuba menyuntik kembali semangat itu.

Tapi harus diingatkan ye, teknik ini juga berkesan terhadap perkara yang negatif. Berhati-hati bila berfikir perkara yang tidak baik kerana kita sedang memberitahu badan kita mengenai perkara tak baik itu maka dikhuatiri akan membawa kita lebih dekat terhadap perkara negatif itu.

Sebab itu kita perlu fikir yang baik-baik, fokus pada apa yang kita nak.

Dan juga, apa yang kita fikir, apa yang kita rasa, apa yang kita cakap, apa yang kita lihat, itulah doa.

Maka fikir yang baik-baik aje ye teman-teman.

Ehhhh.. dah panjang pulak citer pasal power of visualization ni.

daydreaming_visualization

Jom ikut Lynd “berangan”.

Lynd impikan bangun seawal 4.30 pagi untuk bertahajud, solat hajat, solat taubat, solat witir. Bercinta dengan Allah. Kalau study rutin orang-orang berjaya memang bangun awal even for non-muslim. Because they trust start your day early will make you stronger. Kita yang muslim ni lagi bertuah sebab Allah dah ajar kita dalam al-Quran.

Then baca al-quran sambil dan selepas solat subuh. Pukul 6.30 kejut anak-anak pegi sekolah dan sempat siapkan bekal or simple breakfast untuk mereka.

Hantar anak-anak di sekolah. Buat kerja rumah sikit-sikit. Uruskan bisnes then kol 10 pagi mula solat Dhuha dan baca al-quran.

Lepas tu sambung buat keje online dan mula masak simple2 je. Lepas settle amik anak dan bagi anak lunch dan solat zohor. Boleh mula keluar pos barang dan uruskan hal-hal luar rumah. Masa ni nak berjimba-jimba pun takperlah sebab hal rumah dan bisnes dah settle pagi.

Kalau takder urusan kat luar boleh beraktivit dengan anak-anak sambil lipat baju. Wahhhh.. heaven.

Petang masak simple-simple untuk suami dan malam dikhaskan untuk anak dan suami sahaja. No-no mengadap laptop malam-malam.

creative-visualization

Itu rutin impian Lynd. Itu kekayaan yang Lynd idamkan. Belum masuk lagi rumah, kereta, percutian dan kewangan yang diidamkan.

Itu boleh masuk Vision Board.

Hari-hari Lynd bayangkan rutin tu. Lynd sedang bagi tau sel-sel badan Lynd.

So readers, jom capai impian masing-masing dengan

Tetapkan apa Impian Anda – Apa Impian Anda

Kalau takder impian macamana nak gambarkan impian tu?

Lepas tu bayangkan..

Jom sama-sama mulakan hari ini. Bergerak ke impian kita.

11391389_840399359330062_8285714959543679205_n

Ingin Berimpian Seperti Saya bersama Shaklee?

Jom sertai Team Vitalynd Empire untuk saya kongsikan cara menjana pendapatan tambahan secara part time dan full time.

Untuk Lebih Info, Hubungi Saya :

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Hari ni Lynd nak bicara santai.

Santai tapi sesak dada juga lah.

Mengenai IMPIAN.

Sejak join bisnes Shaklee dan juga join program Dr Azizan Osman, Lynd di ajar untuk berimpian.

Jika sebelum ini, hanya follow the flow dan tunggu apa Allah beri.

Bila tengok orang berjaya Lynd akan fikir “Untung dia, Allah kurniakan kejayaan”

Lynd sebelum ni pernah join Program Prof Muhaya juga, tapi lebih kepada kekeluargaan dan kebahagiaan jiwa.

Prof Muhaya punyer moto ada mention “Live by Design”

Tapi tak faham sangat.

Then dengan bisnes Shaklee, tengok tips-tips kejayaan mentor-mentor salah satunya adalah vision board.

Kita kena visualizekan impian kita dan tampal.

debt1

Ni contoh.

Ini Law of Attraction lah.

Then.. impian.. semua orang nak impian bagus-bagus dan best.

Kerete besar, rumah selesa, duit banyak, pergi melancong.

Dan memang banyak benda best.

Pun kadang-kadang stuck jugak sebab banyak sangat benda yang kita nak dan kalau boleh nak time-time tu juga.

Masa IMKK, DAO ada bagi gambaranlah lebih kurang gini.

Kehidupan kita ni sebenarnya boleh di design which is impian.

Kita set dulu apa yang kita nak.

Apa, bila, siapa detail.

Tanam dalam kepala.

Dan ACTION datang kemudian.

Kita pulak jenis takut nak letak goal / Impian sebab tak tau macamana nak capai impian tu. (HOW)

Lynd tersentap dan pegang ayat ni ” Allah mengikut sebagaimana sangkaan hambaNya”

So kita set dulu “sangkaan” kita mengenai masa depan kita dan Allah akan beri dan ikut apa yang kita sangka itu dengan memberikan idea, mentor, ilmu, petunjuk dan lain-lain lagi untuk menjadikan Action kepada impian kita.

Ermmm.. Get it?

Lebih kurang gini lah.

Lynd dulu fikir.. bestnya kalau boleh jadi suri rumah dan handle rumah tangga sendiri.

Tak payah kerja.

Tapi keadaan kewangan tak membenarkan Lynd berhenti keje.

So Lynd jadi takut nak berimpian “Suri rumah”

Then.. Baca blog oversea on Home Organising, dan mostly blog yang Lynd follow mereka tak bekerja makan gaji.

Mostly buat part- time.

Ada yang buat consultation, ada yang blogger dan ada yang jual Shaklee..!!!!!

Tapi hanya pandang je lah.

Makin lama makin macam terfikir.. bestnya life dorang.

So mula terfikir “Suri rumah berpendapatan”

Dan Lynd mula jadikan itu sebagai IMPIAN.

Dan Lynd tak tahu cara lagi.

Impian.

Lynd mula search lagi mengenai peluang-peluang untuk menjana pendapatan sampingan. Tapi masih tak nampak kerja dari rumah yang boleh memberikan pulangan sekurang-kurangnya menyamai gaji Lynd sekarang.

Tapi Lynd tak habis-habis nampak botol Shaklee kat blog mat salleh ni.

Bukan Lynd tak pernah dengar pasal Shaklee ni, tapi tulah.. ada “ke-anti-an” sedikit.

Kenapa anti xpayah lah citer ye.

So 2 tahun berlalu.. pencarian masih diteruskan..

Sampai lah 1 masa terfikir “Bisness Shaklee ni ada kelas jugak ke? Mat salleh ni susun botol Shaklee ni cantik je”

Dan dipendekkan cerita.. register sebagai ahli (sebab nak bisnes) dan ambil la 2 botol produk.

Niat hati konon nak test produk dulu pastu baru boleh promote.

Tapi saya tak sangka yang saya tergolong dalam golongan yang bertuah.

Rupa-rupanya group yang saya join tu adalah group yang aktif dan terbesar kat Malaysia. Iaitu kumpulan Jutawan Shaklee.

Dan kelebihanya, saya dicampak ke dalam 4 kumpulan Closed Group Facebook. Hanya ahli berdaftar bawah Jutawan sahaja yang ada access.

Kat situ baaaaaaaaaaaanyak sangat guide line untuk orang nak berbisnes, tips kejayaan, kisah kejayaan, motivasi, kelebihan produk Shaklee, amalan rohani dan tips lebih merapatkan diri dengan Allah dan banyak lah.

Dan masa tu saya fikir, bisness Shaklee boleh bawa orang sejauh tu ke?

Barulah saya sedar Shaklee berikan banyak peluang sebenarnya.

Ok.. saya taknak citer pasal peluang bisnes Shaklee sebenarnya dalam entry ini.

Back to IMPIAN.

Bila saya sedar mengenai Shaklee adalah HOW yang tuhan hantar untuk saya capai impian “suri rumah berpendapatan”..

Saya mula berimpian “BESAR”.

Macam-macam saya nak. Buat vision board bagai.

Tapi tu lah.. semangat turun naik.

Kejap rasa “ok je keje, ada kawan-kawan, bisnes shaklee sambil-sambil buat duit jajan anak je pun ok”

Bila musim dapat bonus “Ok je keje ni bonus dah gerenti tiap-tiap tahun”

Tapi bila datang musim stress keje mula fikir nak berenti keje.. nak buat shaklee betul-betul.. tengok vision board balik.. than terfikir kenapa impian aku ni tak tercapai?

Hidup diteruskan..

Sampai lah saya tak ingat macamana tapi it’s a learning and cara tuhan mengajar sebenarnya.

Impian saya lengkap tetapi kekurangannya adalah..

WHY..

Kenapa deretan impian tu seakan-akan jauh.

Rupanya Push Factor dan kenapa saya nak sangat jadi “Suri Rumah Berpendapatan”

Jujur.. sebabnya..

Saya dah taknak bangun pagi-pagi rutin sama kelam kabut gi keje, Kalau tak keje boleh bersantai-santai uruskan rumah sendiri. Tak perlu nak fikir pasal bos ke apa ke. Saya nak menjalani kehidupan santai dan tenang.

Ermmmmmm…

Tak tahu macamana yang saya boleh sedar kesilapan “WHY” saya tu.

Mungkin sebab dari doa atau istigharah “tanpa sebab” saya. Seolah-olah petunjuk yang menyedarkan saya.

 Impian saya mesti ada WHY yang betul.

Dan saya kongsi jawapan adalah WHY kepada impian saya adalah :

WHY 1 : Kerana Dia..Kerana Allah..

Bila baca tips kejayaan PM Cery, amalan-amalan rohani yang dia cadangkan. Amalan dengan Allah. Masa tu terfikir “Tak keje boleh lah buat tu semua”.

Dan itulah jawapannya.. saya perlu berhenti kerja supaya masa saya hanya untuk Bos saya iaitu Allah.

Tapi tak bermaksud saya tak buat semua amalan tu.

Amalan macam Dhuha, saya kena bijak urus masa saya kelam kabut datang awal ke pejabat untuk dhuha sebelum waktu keje kol 8.30 am. Tapi cabarannya tetap ada. So cabaran tu yang saya jadikan push factor saya untuk keje keras lagi untuk mencapai impian saya.

Aku kene berenti keje supaya Bos aku Hanya Allah.

Makan Gaji dengan Allah.

Sebab ganjarannya bukan hanya di dunia.. ganjarannya juga diakhirat.

Dan itu matlamat kita semua.

Semoga Allah terima “susah payah” saya untuk mengadap dia ni sebagai saham.

Apa je Impian kita mesti end up kerana Allah.

Macam sekarang, Lynd tengah dalam proses jual rumah teres yang Lynd dok sekarang, impiannya nak cari tapak rumah dan bina istana kecil kami.

Dan Lynd selitkan siap-siap WHY impian Lynd tu perlu dicapai.

1. Lokasi rumah baru nak dekat dengan surau / masjid selain berpeluang gi surau dan masjid, Lynd nak bunyi azan sentiasa menyelubungi rumah Lynd setiap 5 waktu. Sebab sekarang ni susah nak dengar azan terutama subuh. Terjenguk2 kepala kot tingkap sebab nak dengar azan. Azan TV lain feelnya.

2. Design tandas dan tempat wudhuk.

Sound silly. Tapi itu impian. Lynd nak design toilet bowl dan shower asing. Supaya Lynd boleh ambil wuduk dan boleh baca Bismillah…

Korang tahu tak yang tak boleh baca bismillah dalam toilet..???

Tapi masa wuduk?

Rasa rugi tak baca bismillah.. rasa berdosa baca bismillah dalam toilet.

Ini adalah contoh on WHY..

Allah..

Mungkin dalam kes kawan-kawan yang lain setiap impian mesti diselitkan dengan Why yang kukuh untuk Tuan Punya Dunia bagi jalan dan permudahkan.

Baru lah dunia tak rugi.. Akhirat cemerlang..

Sekian bicara santai kita hari ini.

Assalamualaikum.

Lynd nak share pengalaman Lynd yang masih baru dialami 2-3 hari ini.

Serius.. lepas baca dari 1 bab ke bab yang lain dalam buku 21 Formula Hidup Luar Biasa, Lynd akan terus apply dalam kehidupan Lynd sebab tu Lynd baca sikit-sikit sebab nak kasi faham dan apply dalam kehidupan.

Jumaat malam lepas, anak-anak Lynd tidur awal.

Si kakak lepas makan nasi terus baring dan tidur dalam pukul 10.30 malam. Biasa kol 12 pun jenuh lah nak kena baring sama dengan dia sebab nak kasi tidur.

Si adik Awatif pun sama, tapi mengadu sakit mata and saya nampak mata belah kanan macam bengkak sikit.

Kaseh Awatif

Then saya decide untuk tak kerja hari sabtu tu sebab takut betul dia tak sihat. Nanti papa dorang kena bawak gi bengkel pulak budak-budak ni.

And yes.. Pagi tu memang Awatif demam dan muka dia macam bengkak.

So Lynd bagi dia makan Chew Vitamin C dan minum air banyak-banyak. Panas badannya tak la teruk sangat dan dia still melasak macam biasa. Kerisauan tu kurang lah.

Tapi sebalik kerisauan itu terselit rasa SYUKUR dan SABAR.

Ermmm.. syukur kerana dia mula demam weekend so takder lah lama sangat saya perlu ambil cuti.

Redha sebab saya tak ingat bila last Awatif demam. Dia memang jarang demam atau batuk selsema berbanding Kaseh yang hampir setiap bulan ke klinik masa dia bawah 3 tahun dulu.

Dan budak nama Awatif ni memang senang dijaga. Senang diberi ubat. Allah kalau ada 4-5 orang anak lagi pun sanggup kalau macam Awatif ni.

So saya redha bila Awatif tak sihat sebab itu bukan ujian untuk dia tapi untuk saya sebenarnya. Selama ni dia mudah dijaga takkan sesekali tak sihat macam ni saya nak stress.

So.. pelik tapi benar “Syukur anak demam”.

Then ahad, dia mula nampak ruam kat badan dia. Macam elergy dan saya ingat Awatif pernah kena dulu. Badan dia gatal-gatal tapi dengan tabah dia menggaru sana sini. Tak merengek. Cuma saya kesian tengok dia tak boleh tidur. Dan cuma masa mandi dia macam takut-takut mungkin sebab kulit dia dah calar disebabkan dia menggaru.

So malam hari ahad tu saya fikir saya kena EL hari isnin. Walaupun mungkin demam dan bengkak Awatif tak menyusahkan nursery untuk menjaga dia tapi saya rasa bersalah takut berjangkit dengan anak orang lain.

Awatif

Budak ceria walaupun muka bengkak.

So saya terfikir, Isnin saya cuti apa nak buat ye sebab bukan susah pun nak jaga Awatif. Nak kena rancang betul-betul supaya boleh dimanfaatkan sepenuhnya. Takut dok terbaring sampai petang dengan Awatif yang dok melasak.

Allah Maha Besar.

Kuasa Sabar.

Kuasa Syukur.

Setiap ujian yang diberikan pasti akan ada ganjarannya.

Saya terfikir / terdapat idea, why not saya attend kelas Master Cery?

Memang dia ada buat kelas hari ni 9 March dan kelas tu 2 jam sahaja. Dannnn.. memang saya nak sangat gi kelas tu sebelum ni tapi disebabkan saya dah kerap sangat cuti bulan 2 sebab attend IMKK dan MMM so saya macam “tunggu akhir bulan la” so takder la nampak sangat setiap minggu saya cuti.

Tapi percaturan Allah itu memang hebat.

Allah dengar dan tahu hajat saya yang nak sangat pergi kelas tu, jadi dia atur dan susun kehidupan saya.

Allah Maha Besar.

Masa saya terfikir hal ni.. memang dapat rasa sangat-sangat Allah Maha Mendengar.

Allah Maha Hebat.

Allah Maha Berkuasa Menyusun Isi Alam.

Kalau Awatif tak demam agak-agak saya “terpaksa” ambil cuti tak?

Dan “terpergi” kelas Master Cery tak?

Master Cery

So pagi tadi mengangkut Awatif anugerah Allah ni. Dia anak bertuah. Saya tumpang rezeki dia.

Perasaan Syukur tak payah cakap lah bila Allah tunjuk kekuasaan dia depan mata. Atau sebenarnya selama ni banyak je kekuasaan Allah dah tunjuk tapi tak nampak. Bila nampak meleleh air mata.

Setiap apa yang Allah beri tu ada hikmahnya.

Apa yang penting kita harus Syukur, Sabar dan itu yang akan menyebabkan kita Senyum saat diuji.

Sooo.. saya sangat sarankan kepada sesiapa yang ingin menjalani hidup yang berbeza. Tolong lah baca buku 21 Formula Hidup Luar Biasa.

Dengan saya dah tak banyak stok

Boleh Hubungi Saya

Haslinda :

019 – 603 8353

Saya mungkin tak boleh bagi free tapi saya boleh bantu dengan menyediakan kos pos bernilai 10 sen.

Detail Disini

Dan ilmu fresh saya belajar dari Master Cery tadi BACALAH. Even wahyu pertama Nabi Muhamad SAW adalah “Iqra'”

Jika ingin betul-betul berubah BACALAH..

Assalamualaikum.

Lynd masih dalam proses membaca buku 21 Formula Hidup Luar Biasa.

1 Hari 1 Bab.

Selain tidak mengambil masa yang lama dan untuk pastikan kita tidak rasa terbeban “masa” untuk duduk dan membaca, Lynd suka baca 1 bab sehari sebab Lynd ada masa nak “hadam” sesuatu topik. Penerangan dalam tu simple dan gaya bahasa yang santai so buku tu bukanlah macam “kitab” atau buku rujukan agama.

Macam malam tadi Lynd baca mengenai “Power of Selawat”.

Ini kisah Lynd sendiri mengenai selawat. Sebelum ni Lynd pelik dan tak faham kenapa kita selawat. Memanglah ada baca mengenai kebaikan selawat dan fadhilat selawat tapi tak faham kenapa.

“Nabi Muhammad SAW adalah kekasih Allah. Tempat dia sudah ditentukan di syurga. Kenapa kita kena berselawat dan berdoa untuk nabi? Tempat kita yang belum tentu ini yang perlu di doakan untuk diri sendiri”

Bukan nak mempersoalkan tapi tak faham. Bila tak faham perasaan nak buat tu takder. So tak payah lah buat. Itulah sifat manusia.

Then mula-mula Lynd cuba nak faham masa program Klinik Usahawan 2014 rasanya. Program Doctor Azizan Osman yang percuma di Times Square. Katanya..

“Selawat ke atas Nabi Mohammad SAW tu bukan untuk dia.. Tapi untuk kita..

Dia tak perlukan selawat kita pun, tempat dia dah sah di syurga”

Untuk kita?

Tahu konsep sedekah? Kita beri 1, Allah beri 10x ganda.

Sama jugak selawat. Kita selawat 1 kali Allah bagi balik 10 rahmat.

Faham tak Cik Lynd….!!!!!!

Allah sediakan lubuk pahala untuk kita. Tinggal buat je.

Allah.. Sayangnya Dia dekat kita. Menyediakan lubuk-lubuk pahala untuk kita tangkap dan gunakan.

Masa tu rasa nak nangis. Kenapa la aku tak nampak semua ni dulu.

Then malam tadi baca buku 21 Formula Hidup Luar Biasa, The Power of Selawat, membuatkan saya lebih faham lagi.

Kisah rahsia kejayaan luar biasa seorang hartawan yang baru nak belajar mengaji dengan lancar tetapi dia sudah dikurniakan harta, kehormatan dan anak-anak yang berjaya.

Apa tips dia dalam bisnes? Jawapannya “Dia tak tahu sangat uruskan bisnes, adik-adik dia yang banyak tahu”

Apa tips dia dalam mendidik anak-anak ? Jawapannya “Biasa-biasa sahaja. Anak-anak dia dihantar ke sekolah harian biasa je bukan sekolah private atau berasrama”

Habis takkan senang-senang macam tu je kehidupan dia?

Mesti ada rahsia lain.

Dan akhirnya dia setuju dedahkan rahsia dia kepada penulis buku 21 Formula Hidup Luar Biasa, Ustaz Asraff Ayob dengan 2 Syarat.

Apa syaratnya? Tak penting.. Kalau nak tahu baca sendiri 21 Formula Hidup Luar Biasa.

Tapi saya dedahkan rahsia dia.

 20150304_231522

The Power of Selawat.

Tak percaya?

Simplekan?

Dalam buku 21 Formula Hidup Luar Biasa ada menerangkan kenapa Allah suka sangat hambanya yang berselawat.

Dan hari ini saya terus tanya pakcik google mengenai selawat. Saya jumpa 1 blog ni. Full page pasal selawat.

Keberkatan Dan Kelebihan Berselawat

1. Para Malaikat berjanji, sesiapa yang membaca selawat ke atas Nabi Muhammad SAW setiap hari sebanyak 10 kali:

  1. Jibril akan membimbing tangan bawa melintasi titian seperti kilat menyambar.
  2. Mikail akan memberi minum dari telaga Rasulullah SAW.
  3. Israfil akan sujud kepada Allah dan tidak akan mengangkat kepalanya sehingga Allah mengampuni orang itu.
  4. Malaikat Izrail akan mencabut roh mereka itu dengan selembut-lembutnya seperti mencabut roh nabi-nabi bila mati kelak.

2. Dalam beberapa hadis, sabda Rasulullah SAW:

a. Sesiapa membaca selawat untukku sekali saja dengan tulus ikhlas dari hatinya, maka Allah akan memberi 10 rahmat kepadanya serta diangkat ke 10 tingkat dan diampunkan 10 dosa.

b. Sesiapa berselawat 11 kali setiap lepas solat fardu, segala dosa kecilnya diampuni Allah serta tenteram hati dan jiwanya.

c. Sesiapa membaca selawat kepadaku 100 kali sehari, maka Allah akan menyampaikan 100 hajatnya iaitu 70 hajat akhirat dan 30 lagi hajat dunia.

d. Sesiapa berselawat ke atasku pada Jumaat sebanyak 80 kali, diampunkan baginya dosa selama 80 tahun.

Rasulullah SAW bersabda lagi: “Sesungguhnya antara hari kamu yang paling mulia adalah Jumaat, perbanyakkanlah amalan berselawat ke atasku kerana selawat kamu itu disampaikan terus kepada ku.”

 

3. Antara hadis-hadis lain yang menyatakan tentang kelebihan selawat ke atas Rasulullah SAW ialah:

  1. “Sesiapa yang berselawat kepadaku pada waktu pagi sepuluh kali dan pada waktu petang sepuluh kali, ia akan memperolehi syafaatku pada hari kiamat. “ (Riwayat Tabrani).

     2. “Sesiapa berselawat kepadaku satu kali, maka Allah berselawat kepadanya sepuluh kali selawat dan Allah menghapuskan sepuluh kesalahan (dosa) dan mengangkat sepuluh darjat kepadanya.” (Riwayat Ahmad, Nasai dan Al Hakim)

.

  1. “Sesiapa yang membaca salawat untuk Ku satu kali, Allah bersalawat kepadanya sepuluh kali, dan barangsiapa bersalawat sepuluh kali kepada ku, Allah akan bersalawat kepadanya sebanyak seratus kali. Dan sesiapa yang bersalawat kepada Ku seratus kali, maka Allah menulis di antara kedua-dua matanya kebebasan dari nifak dan kebebasan dari neraka. Pada hari kiamat orang itu akan ditempatkan bersama orang-orang yang mati syahid.” [Riwayat At-tabrani].

.

  1. ” Sesiapa berselawat kepadaku di sisi kuburku, maka aku mendengarnya, sesiapa berselawat kepadaku dari jauh, maka selawat itu diserahkan oleh seorang malaikat yang menyampaikan kepadaku dan ia dicukupi urusan keduniaan dan keakhiratan dan aku sebagai saksi dan pembela baginya.” (Riwayat Al Baihaqi dan Al Khatib).

.

  1. “Sesungguhnya orang yang dekat kepadaku daripada kalangan kamu pada hari kiamat pada setiap tempat aku berada ialah orang yang lebih banyak berselawat kepadaku di dunia.”

 SUMBER

Allah.. Senang-senang je. Tu nak buat?

Lynd bazirkan 31 tahun macam tu je. Tapi tak per Lynd at least tahu jugak akhirnya. Syukur sebab masih diberi kesempatan untuk tahu. Barang yang lepas usah dikenang. Yang penting saya bertindak sekarang untuk mempergunakan “lubuk pahala” yang Allah dan bentangkan.

Saya harap, pembaca yang lain juga dan dapat apa yang saya cuba sampaikan.

selawat-solat-ghaib

Assalamualaikum Canteks Sihat.

Jumaat sudah.. Hari ni Lynd join 1 lagi kelas Doctor Azizan Osman, Millionaire Marketing Mastering. Kelas kali ni fokus on marketing, banyak yang Lynd boleh apply dalam bisness di Vitalynd.Com dan juga bisness pusat service suami saya Redoz Motorsports.

Ehh.. Lynd tak nak citer pasal MMM ni, tapi Lynd nak share pasal apa yang Lynd belajar masa IMKK hari tu.

Allah Mengikut Seperti Sangkaan Hambanya

Apa yang dapat dari ayat yang simple tu

1. Kita perlu set/fokus dalam hati dan minda kita lebih kepada apa yang kita nak.

Kita kena selalu tanam dan ingat benda-benda positif kerana itu yang Allah akan beri sebab Allah ikut apa yang kita sangka.

Jika kita rasa kita bagus maka bagus lah Allah beri.

Jika kita rasa kita menarik dan orang suka kat kita maka menarik lah kita.

Sebab tu kita kena bisikkan benda-benda yang baik sahaja mengenai dirikita sebab itu adalah DOA.

2. Bersangka Baik Kepada Orang Keliling Kita.

Jangan sesekali bersangka buruk pada orang lain keranaitu umpama magnet. Buruk kita sangka maka buruk lah  yang datang. Bukan sebab “sangkaan kita betul” tapi Allah memakbulkan sangkaan kita itu.

Kadang-kadang benda simple je macam orang cakap jerit2 di kedai makan.. kita sangka mungkin orang ni tak beradap suka cakap jerit2.. mula fikir yang bukan-bukan.. Tapi sebenarnya mana tahu kawan dia tu kurang pendengaran ke.

Tapi.. dari dok fikir and ulas pasal orang tu Lynd ada tips camner sibukkan diri dari fikir pasal orang.

Tips Bersangka Baik :

Sibukkan diri dengan berselawat 1000x.

Pegang digital counter genggam dan boleh sorokkkan dalam genggaman.

So bila kita sibuk nak cukupkan 1000x tu so kita tak sempat fikir pasal orang. Pahala dapat.. jiwa bersih..

Serius.. cubalah.. anda akan “sibuk” dari bercakap kosong dan fikir yang bukan-bukan.

Harap perkongsian Lynd ni dapat memberi kebaikan dan manfaat pada semua.

Salam jumaat.

IMG-20140816-WA0004

 

Assalamualaikum Canteks dan Sihat.

Hari ni Lynd nak share pasal buku yang Lynd tengah baca sekarang.

21 Formula Hidup Luar Biasa

Penulis : Asraff Ayob & Azizan Osman

21 Formula 6

Buku ni memang best untuk sesiapa yang sedang cuba menjadi insan yang lebih baik dan juga cuba memahami setiap amalan yang disaran dalam islam yang akan membawa kita kearah menjadi insan luar biasa hebat.

Jujur tiap kali baca buku ni Lynd terasa sentap / ditampar sebab banyak benda yang “konon” kita dah tahu tapi Lynd tak pernah go deep into the reason. Kenapa kita kena buat sesuatu amalan yang disuruh dalam islam seperti solat, doa, sedekah dan lain-lain.

Mungkin sebab ditulis oleh seorang ustaz dan penulis bersama adalah pakar kejayaan No 1 Asia so combination tu macam “in”. Yup.. bab islam mungkin dah tahu kita kena solat tapi kenapa bila azan disebut “Mari menuju kejayaan”.

Solat untuk menuju kejayaan akhirat ye.. tapi macamana dengan kejayaan dunia boleh dicapai dengan solat?

Macamana..?

Itu yang Lynd selalu fikir dulu tapi 1 per 1 persoalan “basic” terjawab lepas baca buku ni.

Kalau kena gaya memang kita rasa sayang nak tinggal solat termasuk solat sunat sebab bila kita dah tahu manfaat setiap kali kita solat.

Tu baru solat yang kita tahu wajib. Yang lain macam selawat, sedekah, doa dan lain-lain. Semuanya jelas dikupas dengan gaya bahasa yang mudah difahami. Gaya bahasa orang kebanyakan orang even tak pernah pegang buku-buku ilmiah lain pun boleh faham.

21 Formula 3

21 Formula Hidup Luar Biasa

Bab 1 : The Power od Sedekah

Bab 2 : The Power of Seikhlas

Bab 3 : The Power of Serah

Bab 4 : The Power of Syukur

Bab 5 : The Power of Semangat

Bab 6 : The Power of Sabar

Bab 7 : The Power of Salam

Bab 8 : The Power of Sayang

Bab 9 : The Power of Segera

Bab 10 : The Power of Sejahtera Jiwa

Bab 11 : The Power of Selawat

Bab 12 : The Power of Senyum

Bab 13 : The Power of Serving Others

Bab 14 : The Power of Siddiq

Bab 15 : The Power of Silaturahim

Bab 16 : The Power of Suasana

Bab 17 : The Power of Suci

Bab 18 : The Power of Sujud

Bab 19 : The Power of Sunnah

Bab 20 : The Power of Syafaat

Bab 21 : The Power of Submission : Doa

Bab 22 : Upgrade Kedudukan Anda

Tips best bila nak baca buku ini.

Tips 1 :  TAK PAYAH IKUT TURUTAN BAB..

Kita baca yang mana kita rasa nak tahu dulu

Tips 2 : 1 hari 1 bab

Bagi yang dapat bisikan “Tak sempat nak baca”, “Buku ni tebal sangat lambat habis”, ” Tak boleh nak hadam kalau banyak sangat tips”..

Tips saya baca 1 hari 1 bab je, so 22 hari lah ambil untuk habiskan. Sebab bila baca dan kena “Lempang” tu, kita ada masa nak fikir dan renungkan dan kaitkan dengan kehidupan kita.

Buku ni bukan untuk dibaca untuk tahu jalan cerita tapi untuk masukkan apa yang dalam buku ni dan masukkan dalam jalan cerita hidup kita.

Sebab tu Lynd tekankan baca yang mana kita rasa nak tahu dahulu. Bukan ikut urutan bab. Itu pendapat Lynd sendiri lah.

21 Formula 7

Ini antara ayat yang berjaya buat Lynd sentap. Page ni ada dalam The Power of Submission : Doa.

Menjawab persolan bagaimana sifat Allah dalam memakbulkan doa dan juga kenapa doa kita “rasa” tak termakbul.

Serius.. you will see your life in different way.. Kita akan lebih yakin dan jalan kita akan rasa lebih terang untuk terus melangkah.

Ada sesiapa berminat tak nak dapatkan buku ni?

Masa gi IMKK hari tu pihak Richworks ada tawarkan harga istemewa untuk peserta. So Lynd fikir-fikir apa kata Lynd ambil lebih sedikit dan boleh share dengan kawan – kawan yang berminat.

Ok.. Untuk pembaca blog Vitalynd.com sahaja Lynd bagi tawaran istimewa.

Harga Buku : Rm 45.90

Kos Penghantaran : Rm 0.10

TOTAL (Termasuk Pos) : Rm 46.00

Mana nak dapat kos pos 10 sen?

Setem pun tak dapat. Tapi untuk berkongsi kebaikan dan manfaat apa salahnya kan?

Dengan Rm 46, anda akan dapat :

Buku 21 Formula Hidup Luar Biasa

Poster + Book Mark + Calender Vitalynd.Com 2015

21 Formula

Cepat-cepat hubungi saya sebab buku tak banyak. Then takder stok lain dah lepas tu.

Lynd : 019 – 603 8353

COD : Klang / Shah Alam / Puncak Alam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...