Assalamualaikum.

Alhamdilillah.

Setiap kurniaan Allah.

1001 kesyukuran dan tidak terhitung kasih sayang Allah pada kita.

Ok. Topik hot malam ni. Fresh dari ladang.

Fattah Amin Pemenang Anugerah Bintang Popular ABPBH 3.0

Mengenai kemenangan Fattah Amin Pemenang Anugerah Bintang Popular ABPBH 3.0

Mama Lynd fans Fattah Amin ke?

Hahaha.. tak ngaku nanti kata tipu pulakkan. Tapi i just love his journey.

Ok. Taknak ulas pasal dia punya personal lah kan sebab itu semua kerja fan fanatik dia. Tapi Mama Lynd tertarik dengan perjalanan dan semangat dia.

Dan dia mengamalkan teknik NLP atau boleh dikatakan sebagai Law of Attraction.

Bermula dengan kisah buku dia yang kena “kutuk” 1 Malaysia dulu. Mama Lynd tak beli pun tapi base on apa yang dikongsikan di media sosial, Mama Lynd perasan apa yang tertulis itu adalah “self talk” seseorang kepada diri sendiri.

Ok. Mungkin ramai yang tak perasan sebenarnya dalam diri masing-masing ni ada 1 suara yang selalu menemani dan pujuk kita.

Dan suara itu lah yang akan menjadi masa depan kita.

Cuba perhatikan..

Bila kita melihat orang lain ada kemewahan. Apa yang kita fikir? Suara apa yang berbisik?

“Nak menunjuk lah tu”

“Orang lain pun ada tapi takder lah berlebih-lebih macam tu”

“Peghhh.. 1 hari nanti aku mesti jadi macam dia”

Tanya diri sejujurnya.. apa yang kita rasa bila orang lain ada sesuatu yang kita inginkan.

Tidak bermaksud bila kita tak dapat apa yang orang lain ada.. Kita boleh membenci mereka. Jika kita mahu apa yang mereka ada maka kita perlu belajar menerima dan menyukai mereka.

Kerana itulah hukum Allah. Kita akan menarik sesuatu yang kita suka.

“Alah.. dah benda tu betul dan itu yang aku fikir nak buat macamana?”

Minda kita ni ni boleh dilatih untuk menyukai sesuatu. Memang pada awal-awal nampak macam poyo ja tiba2 nak paksa diri untuk fikir yang baik2 ja. Tapi lama kelamaan kita akan sudah biasa untuk tidak memikirkan sesuatu yang tidak penting atau berfikiran positif untuk setiap apa yang kita lihat.

Back to Fattah Amin, kata-kata dalam buku dia tu merupakan bisikan hati atau suara memujuk dalam hati dia yang dia cuba kongsikan.

Kita tak perlu pun ambil semua tapi kita cuba berfikiran begitu pada diri sendiri.

Bila MamaLynd tengok ahli Shaklee lain dapat 6 Star treatment tahun ni untuk yang layak pergi Jepun, saya rasa “Tahun depan aku layak gi holiday yang Shaklee belanja.”

Kelakarkan? Tahun ni baru nak merangkak tahun depan dah dapat gi trip?

Kelakar kalau ko bagitau orang yang tak tahu peluang yang ada dalam Shaklee tapi support bagi yang tahu.

So latih diri untuk bisikkan sesuatu yang baik kepada diri sendiri.

Macam Fattah Amin buat tu. Tapi tak.perlulah nak terbit buku tapi cukup lah kita tulis dalam diari kita.

Sebab kemenangan Fattah Amin tu maka Mama Lynd saja lah stalk Ig dia. So hadap lah Igs Fattah Amin ni dan Lynd perasan 1 benda. Gambar ni.

Kalau tak silap Mama Lynd ini hadiah yang bakal dimenangi oleh pemenang anugerah artis paling popular kan?

Dia bergambar dengan kereta yang “bakal” dimenangi. Tak menang lagi. Tapi ambil feel dulu.

Nampak tak?

Kita boleh apply benda tu dalam hidup kita. Masa Mama Lynd join IMKK dulu memang DAO ajar teknik “shopping impian”.

Kita keluar dan ambil gambar dengan impian kita. Selalu tengok impian kita tu. InsyaAllah.. impian itu 1 step closer to us.

So. Tak salah meminati artis ini tapi cuba arahkan minat tu ke arah kebaikan.

Even program Maharaja Lawak Mega tu pun menjadi inspirasi Lynd dalam bisnes Shaklee.

Nak tau?

InsyaAllah next entry Mama Lynd kongsikan ye.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.. Syukur atas segala kekuatan yang Allah berikan.

Pagi tadi Lynd gi lepak dekat rumah mertua. Saja ja walaupun hari–hari jumpa tapi Lynd masih suka duduk saja2 kat rumah mertua.

So tadi sembang pasal perihal anak-anak.

Pelajaran Vs Adab anak-anak.

Mana yang lebih penting.

Yelah kan.. sebagai ibu memang kita harapkan anak kita bolot dunia akhiratkan. Tapi semua tu bermula dari ibu bapa sendiri pendedahan yang kita harus berikan.

Ibu mertua Lynd cakap ” Tengok Cik Senah (bukan nama sebenar) tu kalau berdoa bukan main lama. Bersungguh-sungguh. Bibik Salmah pulak sebelum subuh dah bangun. Mengaji.. Tahajjud.. sebab tu anak-anak dorang berjaya”

Dan part yang paling buat Lynd terkesan dan buat Lynd mengalir air mata di petang Jumaat tadi bila diingat balik..

“Mak ni anak last je lah mak mengaji masa mengandung yang lain takder. Yelah.. mak mana tahukan mak dok rumah ja jaga anak kecik ramai. Tak sempat nak gi dengar ceramah”

Sedih.. Touching Lynd..

Sesuatu yang menyentuh perasaan Lynd.

Besar pengorbanan ibu mertua Lynd. “Terperangkap” di rumah demi membesarkan anak-anak.

Iya tidak salahkan dia jika dia tidak tahu segala amalan-amalan yang di suruh dalam islam selain dari Solat, Puasa dan Haji demi menjalankan tugas keibuan beliau.

Tapi Lynd lebih rasa terkesan pada diri Lynd sendiri. Bertapa ruginya ibu zaman sekarang ni termasuk Lynd sendiri.

Tahu mengenai kelebihan dan kebaikan amalan sunat seperti Tahajjud, Dhuha, Selawat dan sedekah semua tu tapi tak buat. Ya Allah rugi.

Yang ada dalam kepala Lynd sekarang ni, mertua Lynd di usia emas beliau kata dia tak amalkan sebab tak tahu, tapi Lynd?

Nak cakap “mama tahu tapi mama tak buat”

Ya Allah ruginya.

Sesungguhnya jumaat yang barakah semalam Allah hantarkan “message” penting itu pada Lynd.

Merupakan tamparan yang hebat pada Lynd supaya Lynd tak menyesal kemudian hari. Bertapa Allah sayang pada Lynd menyedarkan Lynd di usia 33 Tahun.

Masih belum terlambat Lynd dan juga kepada ibu-ibu lain yang membaca post ni.

Lynd harap post ini dapat berikan sesuatu manfaat kepada anda.

Mulakan hari ini sebelum terlambat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...