Assalamualaikum.

Abang Long Fadzil Bantu Isteri Selesaikan Masalah Bengkak Susu

Alhamdulillah. Syukur atas nikmat Allah.

Hari ni Lynd nak kongsi testimoni Abang Long Fadzil sebagai pengguna Shaklee.

Jangan salah faham. Ini bukan abang long yang di popular tu tau.

Apa yang menarik mengenai En Fadzil ni?

Asalnya beliau mencari supplemen yang boleh membatu mengurangkan masalah bengkak susu.

Masalah bengkak susu berpunca apabila susu tidak keluar dari payudara dan semasa dalam pantang susu ibu dihasilkan non-stop.

Jadi apabila susu tak boleh keluar yang mungkin berpunca dari saluran puting tersumbat atau hormon yang terlibat dalam proses pengeluaran susu tidak berfungsi dengan baik, maka berlakulah masalah bengkak susu.

Masalah bengkak susu selain menyebabkan kesakitan pada payudara, ia juga boleh menyebabkan ibu dalam pantang demam.

Lynd pernah mengalaminya 1 ketika dulu.

Ya Allah sakit dan menggigil sejuk sampai demam. Nasibaik lah Awatif jenis senang dijaga dalam pantang jadi takder lah jadi penambah stress.

kurangkan-bengkak-susu

Untuk mengurangkan masalah bengkak susu, Lynd cadangkan pengambilan LECHITIN kerana ia dapat membantu melancarkan pengeluaran susu ibu.

kalsium-untuk-tulang-retak

Dan En Fadzil terus berminat mencuba produk Shaklee yang dapat membantu merawat masalah tulang retak yang dialaminya.

Supplemen yang dicadangkan untuk masalah tulang retak adalah OSTEMATRIX.

Dan alhamdulillah. En Fadzil merasi kesan yang positif iaitu

  • Kebas kaki berkurangan
  • Tulang retak menjalani proses penyembuhan yang cepat
  • Tidur lebih lena.

Alhamdulillah. Tiada yang lebih menggembirakan selain dari dapat membantu orang ramai dalam menyelsaikan masalah mereka bersama rangkaian produk Shaklee.

————————————————————————

Saya Haslinda, pengguna Set Kesuburan Shaklee, Set Berpantang Shaklee, Set Kehamilan dan Set Penyusuan Shaklee.

Ingin mendapatkan rangkaian produk Shaklee / ingin menjana pendapatan bersama Shaklee?

Untuk sebarang  pesanan dan info lanjut hubungi :

Haslinda (Lynd)

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Facebook Personal : Haslinda Lynd

Pengedar Shaklee Klang / Shah Alam / Puncak Alam

Menyediakan Perkhidmatan Cash On Delivery (COD) dan Penghantaran Setiap Hari.

Assalamualaikum.

Hari ni Lynd “jalan-jalan’ kat closed group jutawan, terjumpa testimoni salah seorang pengguna ESP Shaklee sebagai Set Kehamilan, Set Berpantang dan Set Menyusu Shaklee.

Jom ikuti perkongsian beliau.

Testimoni ESP Shaklee Untuk Set Ibu Hamil Shaklee

Testimoni ESP

Kisah Elin,Dari tak kenal, tak percayakan suplemen. akhirnyaaa.. tak boleh tahannnn.. TERJATUH CINTA jugak. lepas satu .. satu .. keajaiban bersama suplemen ini.. dgn izinNya.. jom baca

——————————–

Tak kenal maka tak cinta..”Saya mula kenal dengan Shaklee ketika naik kerja setelah habis pantang pada tahun 2012. Waktu tu suami cerita tentang ESP Shaklee yang boleh tingkatkan pengeluaran susu. Ketika itu saya hanya mengepam susu dan bagi pada anak saya, Nafisah menggunakan botol. Tiada “direct feed” sebab Nafisah tidak pandai menghisap. Pelik juga. Tapi saya biarkan je sebab pada saya lebih selesa . Masuk office saya pon bercerita tentang ESP tu dan terkejut Fai (mummy Shaklee saya) yang merupakan officemate rupanya SID. Saya tanya ada stock tak? Dia terus cakap ada dan promote saya set untuk breastfeeding. Waktu tu seingat saya, dia beri saya ESP, alfalfa dan b complex. Saya hanya mampu minum ESP setengah tong dan selebihnya terbiar. Begitu juga dengan vitamin lain. Sebab dalam fikiran saya seakan tidak berkesan. Saya mengharapkan kesan yang sangat cepat dan power. Ketika itu saya hanya mengamalkan air halba dan sup lobak putih. Alhamdulillah lebih berkesan dari Shaklee, saya katakana pada Fai.

Semakin hari, Shaklee mula glamour di FB. Saya ikuti blog dan Fb fai. Setiap hari ada saja testimony pengguna yang mengatakan Shaklee ni bagus. Dalam hati, ye ke. Okla layankan aje.

Mengandung dengan set hamil Shaklee

Bulan June 2013, saya ditakdirkan mengandung anak kedua. Kali ni saya cakap dengan suami nak try vitamin Shaklee. Saya contact Fai, saya cakap nak beli Vitalea dan b complex. Hanya mampu beli itu saja. Vitamin dari klinik saya tak makan. Suatu pagi, bangun dari tidur saya rasa kaki saya sakit mencucuk-cucuk, bagitau Fai dia kata kurang kalsium, try ambik Ostematrix. Dia bagi saya sample 1 biji. Hurm memang takde kesan. Hati terbukak untuk beli sebotol. Alhamdulillah lepas 2-3 hari saya rasa kesannya. Tiada sakit kaki, sakit pinggang, kebas-kebas kaki. Sepanjang pregnant tu saya memang tak putus bekalan Ostematrix dan saya langsung tak amik susu untuk ibu mengandung. Seabnya saya memang tak gemar susu, jadi berita baik saya berkenalan dengan pil kalsium Shaklee ni.

Jadi antara vitamin yang saya ambil sepanjang kehamilan adalah Vitalea, b complex dan ostematrix. Setiap kali check-up di Klinik Kesihatan Masai, HB saya semuanya atas 13. Nurse puji dan tanya apa rahsia. Saya jawab saya ambil vitamin Shaklee. Dia kata teruskan sampai pantang. Mengandung kali ni agak berlainan sebab saya kena uruskan anak sulung Nafisah. Setiap pagi kena dukung dia dari tingkat atas ke bawah, masuk dalam kereta dan hantar rumah pengasuh. Saya lakukan sendiri. Tiada istilah penat atau lenguh badan. Alhamdulillah sangat bertenaga sehingga hari bersalin.

Berpantang dengan Shaklee – bersalin secara ceaseran

Tanggal 19hb March 2014, saya selamat melahirkan Anas seberat 3.2kg secara ceaseran. Saya da cuba untuk normal namun tiada rezeki. Sama seperti anak sulung, low progress maksudnya jalan buka lambat. Saya minta dengan doctor pakar untuk ceaser sebelum mereka induce. Hari pertama bersalin, saya terus beri Anas hisap susu. Hebat, tak macam kakak dia. Pantas dia menghisap. Maklumla baru bersalin susu mungkin tidak banyak tetapi baby asyik menghisap sampai saya rasakan pedih, tapi sabar je la. Melihat anak orang lain terjerit-jerit sebab tak eknyang menysusu. Alhamdulilah Anas tak buat ragam, kata nurse dia menyusu puas la tu..

Selepas 3 hari di hospital, gembira dihati sebab dapat pulang melepaskan kerinduan pada suami dan Nafisah. Terus mesej Fai nak order set berpantang. Saya order Vitalea, B complex, Ostematrix dan zinc complex. Melalui pembacaan saya zinc sangat elok untuk penyembuhan luka ceaser. Pantang kali ni sangat unik sebab saya hanya ambil vitamin Shaklee, param dan pilis. Tiada maajun dan teh herba seperti pantang kali pertama dulu. Alhamdulillah sangat cergas, susu pun banyak, dalam seminggu da boleh bersin dan orang yang melawat tengok baby pon kagum saya sangat cergas. Dalam pantang pon boleh menyapu rumah, masak dan hidang air untuk tetamu.

Bisul pada baby Anas

Kami diuji apabila Anas mengalami bisul bernanah dikawasan antara dubur dan “bird” dia. Risau sebab pelik baby pon ada bisul. Bawa jumpa doctor di Pakar Soh Kluang. Doktor kata mungkin sebab infection dari najis, so kena kerap tukar pampers. Yela baby kan asyik membuang je dalam sehari. Saya dapat antibiotic dalam bentuk cecair. Harga ubat tu rm120 tau. Kata doctor lepas seminggu kena datang semula untuk susulan. Aduh risau hati bayi dalam pantang kena makan ubat cecair, memang sukar nak bagi, tapi kuatkan semangat dan alhamdulillah senang je Anas telan. Setelah seminggu, bisul tu still tak elok. Siap ada keluar mata bisul lagi. Memang seram tiap kali nak bersihkan najis, takut tersentuh dan pecah.ok

Pergi klinik lagi,  doctor bagi antibiotic yang lebih kuat katanya. Kenala rm60. Kalau elok, tak perlu datang semula sebab saya cakap saya da nak balik JB. Alhamdulillah bisul tu hilang.

Menyusukan bayi dengan Shaklee

Selepas habis pantang 44 hari, saya pon mula bekerja dan meneruskan rutin mengepam. Alhamdulillah sehari paling banyak dapat 12-13 oz , dua sesi mengepam pagi dan petang. Apa yang best, orang tegur eh slim la awak. Kembang setaman dalam hati.Memang betul bila timbang sama dengan berat asal sebelum pregnant. Suka..Memang puas hati mengandung dan berpantang dengan Shaklee, terus bincang dengan suami nak register ahli. Yela tengok Fai da boleh jadi WAHM, kita pon teruja la. Tanggal 6hb May bersamaan hari lahir saya, saya pon bergelar SID.

Masalah kulit kering bayi

Anas mengalami masalah kulit kering disekitar muka. Saya pon search apa yang elok untuk masalah kulit kering ni. Saya jumpa tentang minyak kelapa dara baby tropika. Sebotol rm19 , beli dijusco. Hampir sebotol guna, tapi kurang berkesan. Google and search lagi, kali ni jumpa herbal blend cream. Shaklee taman molek out of stock untuk cream ni. Tanya rakan-rakan SID lain pon takde. At last rakan SID dari terengganu bersetuju jual pada saya. Saya pon gunakan untuk kulit kering Anas, alhamdulillah berkesan sangat. Cepat betul kesannya. Maka secara rasmi cream ni jadi peneman setia Anas.

 

Ku sangka panas hingga ke petang, rupanya hujan ditengah hari. Bisul Anas datang tanpa diundang. Kali ni, saya tak pelru pergi ke klinik. Hanya sapukan herbal blend cream dan surprise bisul tu hilang tanpa tinggalkan kesan. Tanpa perlu telan ubat! Syukur ditemukan dengan cream ajaib ni. Semestinya semulajadi, selamat dan berkesan.

Selsema dan batuk dengan Shaklee

Ibu menyusu ni bukan suka-suka boleh ambil ubat kan? Jadinya saya memilih cara selamat dengan menelan vitamin C + garlic complex sewaktu selsema dan batuk. Alhamdulillah selsema hanya 2 hari, hingus tiada. Batuk mengambil masa lebih kurang seminggu untuk sembuh.

Alhamdulillah, sekarang Shaklee merupakan teman kami sekeluarga. Sedaya upaya kami tidak mahu ambil ubat. Mencegah lebih baik dari mengubati kan. Amalkan gaya hidup sihat, pemaknan seimbang dan tampung kekurangan nutrient dengan supplement Shaklee. Terbaik.

Semoga menjadi asbab kebaikan untuk semua orang diluar sana.

—————————————————————–

Seronok membaca perkongsian beliau dan Shaklee. Sebenarnya seronok bila kita dapat menjalani kehidupan yang sihat dan kemudian kita akan excited nak kongsi dengan orang lain apa yang kita amalkan.

Lebih klik link di bawah Info Mengenai

Set Kehamilan Shaklee

Set Berpantang Shaklee

Jika kawan-kawan berminat untuk mendapatkan produk Shaklee tetapi tidak pasti apa produk yang sesuai dengan anda dan bajet anda, boleh hubungi Lynd.

Untuk sebarang  pesanan dan info lanjut hubungi :

Haslinda (Lynd)

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Facebook Personal : Haslinda Lynd

Pengedar Shaklee Klang / Shah Alam / Puncak Alam

Menyediakan Perkhidmatan Cash On Delivery (COD) dan Penghantaran Setiap Hari

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.. Syukur sebab saya masih diberi kesempatan untuk berkongsi secebis ilmu dari insan kerdil ini.

Kali ni saya nak terangkan lebih detail lagi apa keistimewaan ibu-ibu sekelian akan dapat jika mendapatkan Set Kehamilan Shaklee, Set Berpantang Shaklee atau juga Set Penyusuan Shaklee di Vitalynd.Com ini.

Salah satunya adalah bimbingan dan sokongan dalam menjayakan penyusuan susu ibu.

3 Sebab kenapa saya yakin akan berjaya membimbing ibu hebat diluar sana menjayakan penyusuan susu ibu.

1 # Pengalaman Menyusukan 3 orang anak

3 beradik

Alhamdulillah.. rezeki Allah dengan semangat saya untuk memberikan susu ibu kepada anak-anak saya dan juga dorongan dari orang yang betul bagi menjayakan penyusuan susu ibu, ke 3-3 anak saya mendapat kebaikan susu ibu walaupun saya adalah ibu bekerja.

2# Latihan secara formal

Rezeki saya berpeluang untuk mendapat latihan dalam membimbing ibu-ibu yang bermasalah dalam penyusuan susu ibu.

Saya mendapat latihan dari MBFPC Malaysian Breastfeeding Peer Counselor dan tersenarai dalam Peer Counselor bagi kawasan Meru, Klang.

mbfpc-header-logo

MBFPC adalah satu pertubuhan sukarelawan yang sangat komited untuk membantu menaikkan kembali semangat / budaya penyusuan susu ibu.

mbfpc

Selain MBFPC saya juga mendapat latihan dari Persatuan Penasihat & Pakar Laktasi Malaysia.

mbfpc hkl

Alhamdulillah menimba ilmu mengenai penyusuan susu ibu adalah menjadi passion saya walaupun tidak mendapat pulangan dalam bentuk wang ringgit.

3# Pengalaman Membantu Ibu Bermasalah Dalam Penyusuan.

senarai mbfpc

Apabila mendapat latihan dari MBFPC nama kita akan tersenarai dalam Senarai MBFPC mengikut kawasan.

Anda akan dihubungi oleh ibu-ibu yang bermasalah mengenai penyusuan susu ibu dan memberi bimbingan secara sukarela dan semestinya percuma.

Ia bukanlah paksaan dari pihak MBFPC tetapi ia menjadi passion saya bila sebut mengenai breastfeeding.

Saya ada beberapa pengalaman dalam membantu ibu menyusu dan kebanyakkannya adalah ibu dalam pantang.

Ada beberapa kes yang saya akan ke rumah mereka jika saya berkelapangan dan juga lokasi yang berdekatan.

Kenapa perlu kerumah?

Sebab kebanyakkan ibu yang bermasalah menyusu kerana ada masalah teknik dan cara menyusu baby, so saya kena tengok sendiri dan tunjuk cara yang betul apabila menyusukan bayi. Selain itu saya juga berkongsi tips-tips penting dalam menjayakan perjalanan  breastfeeding mereka.

Semua ini dilakukan percuma kerana minat.

Dan pulangan kenikmatan paling best adalah selepas sesi follow up mereka menyatakan mereka berjaya menyusukan anak mereka.

senarai mbfpc klang

Seronok sangat. Saya akan berterima kasih kepada ibu itu sebab cekal dan buat keputusan yang tepat dengan menghubungi mana-mana peer counselor.

Mereka berjaya bukan sebab bagusnya peer counselor itu tetapi kerana kecekalan mereka.

Alhamdulillah sepanjang 4 tahun ini memang banyak kenangan manis saya membantu ibu-ibu hebat ini.

Atas alasan inilah, saya tidak pernah menyarankan Set Menambah Susu Ibu / Makanan tambah susu ibu kerana susu ibu tidak akan jadi banyak dengan tiba-tiba tanpa cara yang betul.

Harap atas 3 sebab ini, ibu-ibu sekelian tidak berasa ragu-ragu lagi untuk memilih Set Bersalin Shaklee sebagai set berpantang terbaik anda.

Untuk sebarang  pesanan dan info lanjut hubungi :

Haslinda (Lynd)

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Facebook Personal : Haslinda Lynd

Pengedar Shaklee Klang / Shah Alam / Puncak Alam

Menyediakan Perkhidmatan Cash On Delivery (COD) dan Penghantaran Setiap Hari

Assalamualaikum.

Alhamdulillah sampai ke hari ini Baby Indah membesar dengan sihat dan masih menyusu badan. Baby Indah jenis anak yang kurang kuat menyusu, bila malam pun jarang sangat dia menyusu, kalau ada pun dalam sekali sahaja untuk 1 malam. Alhamdulillah walaupun ada baby newborn tidur mama masih mewah. Tapi sebenarnya itu tak berapa bagus ye untuk ibu yang ingin menyusukan bayi dalam masa yang lama.

Kadang-kadang tu bila breast sudah rasa penuh Lynd akan paksa Indah bangun dan menyusu. So kalau dia menyusu pun slow lah, tak berapa nak gelojoh sangat. Heeee.. Apa lah baby Indah ni.

Bila baby Indah menyusu dalam keadaan relax, disini datangnya bahaya bila berlaku let down reflex.

Apa itu Let Down Reflex?

You may feel fleeting pain in your breasts when your milk lets down. The letdown reflex, also called the milk ejection reflex, is set off by the hormone oxytocin. It stimulates the muscle cells in your breasts to squeeze out milk. Oxytocin is released whenever your baby feeds in the first few days after she’s born.

 

Breast pain – BabyCentre

www.babycentre.co.uk/a8489/breast-pain
let down reflex
Ok.. Nak tau macamana nak tahu bila terjadinya let down reflex?
Ia terjadi bila kita rasa “sengal” / kebas / sakit di bahagian payudara samada semasa menyusukan atau tidak. Ketika itu kalau anda perasan, susu anda akan menitik/keluar dengan sendiri jika ketika itu anda tidak menyusu.
Jika anda sedang menyusu, pada ketika ini susu akan memancut keluar dengan laju dan pada payudara sebelah lagi susu akan menitik.
Ini yang selalu disalah guna oleh sesetengah penjual “milk booster” yang mengatakan susu memancut keluar disebabkan oleh penambah susu mereka tetapi sebenarnya ia adalah situasi normal bagi ibu menyusu.

Apa bahaya Let Down Reflex kepada bayi menyusu?

Jika berlakunya let down reflex ini semasa menyusukan bayi, susu akan “memancut” keluar dengan laju. Dan pada ketika ini bayi ada risiko untuk tersedak.
Ia terjadi sendiri pada Lynd, beberapa kali Indah tersedak semasa let down reflex terjadi. Kadang-kadang bayi akan berhenti “menghisap” kerana susu ibu keluar dengan sendiri.
Dan jika terlampau penuh atau laju bayi akan melep askan sendiri bayudara. Maka kita akan lihat susu ibu memancut keluar. Jika ketika itu ibu tak sedar, maka muka bayi akan basah dengan susu. (Situasi biasa bagi saya)
So, jika terasa sakit / kebas semasa menyusukan bayi berikan lebih perhatian kepada bayi dan tinggikan sedikit kepala bayi.

Let Down Reflex (LDR) merupakan anugerah untuk ibu mengepam susu.

Bagi ibu yang sedang mengepam susu, LDR memang dicari, dinanti dan diinginkan. Kerana ketika inilah susu akan keluar dengan laju semasa memerah susu.
Ada ketikanya ibu merasakan payudara mereka “penuh” tetapi bila diperah, susu tidak habis keluar. Ketika inilah LDR sangat diharapkan. Ada beberapa punca LDR tidak terjadi, mungkin kerana stress dan ibu dalam keadaan penat.

LDR boleh diransang.

Ada pelbagai cara dan idea yang dikongsi oleh rakan-rakan saya 1 ketika dahulu. Ada yang berjaya mendapat LDR dengan cara melihat gambar / video bayi mereka. Ini kerana penyusuan susu ibu adalah berkaitan dengan hormon oxytocin dan prolactin yang berkaitan dengan hormon keibuan.
Ada yang meransang LDR dengan urutan payudara dan ada yang dengan melihat gambar suami. Ada sesetengah individu menggunakan kaedah marmet kerana mereka tidak mendapat LDR dengan pam tetapi sangat mudah dengan kaedah marmet kerana  Ia terpulang dan anda boleh explore cara anda sendiri.

Berapa kali LDR boleh berlaku?

Ia juga bergantung pada individu. Ada yang sekali dan ada yang lebih. Jika anda rasa payudara masih belum kosong, cuba ransang LDR lagi atau, berhenti berehat seketika untuk meransang LDR seterusnya.
Jadi setiap perkara yang dijadikan oleh Allah itu bersebab. Termasuk juga rasa “sakit” semasa menyusu. Ia mempunyai tujuan yang sesungguhnya memberikan manfaat.
Harap Info ini dapat membantu perjalanan dalam penyusuan susu ibu anda.

Salam Cantik Sihat

Turunkan Berat Badan Dengan Breastfeeding

Haaaa.. Terpaksa tu.

Kenapa?

Tahukah anda..

640

Nak kurus lepas bersalin?

Mampu nak joging selama 1 jam sehari?

Menyusukan Bayi adalah penyelesaian. Sebab tu kalau menyusukan baby kita “terpaksa” kurus dan cantik.

Sebab tu ibu menyusu selalu lapar dan dahaga. Sebab proses menyusukan anak itu sendiri membakar kalori yang tinggi dan menggunakan tenaga.

Kesilapan yang biasa dilakukan oleh ibu-ibu menyusu adalah menggunakan alasan,

“Takper makan banyak sebab menyusu baby”

Maka bila berat badan tak turun / meningkat maka fakta mengatakan boleh kurus semasa menyusukan bayi mula disangkal.

Macamana nak kurus kalau kalori dibakar semasa menyusu dikatakan everage 500 cal untuk 1 hari tetapi disebabkan alasan di atas, kita ambil sampai 700 cal extra setiap hari makanya memang berat tak turun lah. Naik lagi ada.

Maka kita sebagai ibu menyusu perlu mengekalkan pengambilan makanan secara sihat tanpa perlu makan secara berlebihan.

Jom disini Lynd kongsi tips pemakanan untuk ibu menyusu.

Tips 1 : Pengambilan Air 2-3 Liter

picture of beautiful woman with glass of water .

picture of beautiful woman with glass of water .

Tipu badan kita yang mengatakan kita lapar dengan mengisi perut dengan air. Sebenarnya bila kita lapar terutama ibu menyusu sebenarnya badan kita perlukan air tetapi kita tertipu yang mengatakan kita lapar.

Maka setiap kali selepas menyusu atau mengepam susu, minum 1 gelas air. InsyaAllah rasa lapar itu dapat diatasi.

Tip 2 : Pemakanan Seimbang

healthy-eating-plate-template

Boleh jadikan gambar diatas sebagai rujukan bila kita nak lunck / dinner. Lebihkan pengambilan serat sayur dan buah, pengambilan protein yang secukupnya (Awasi lemak yang tersembunyi dalam sesetengah sumber protein) dan kawal pengambilan karbobidrat.

Tips 3 : Makan 5-6 kali sehari

Ehhhh.. tadi kata jangan makan berlebihan tapi suruh makan 5-6 kali. Inilah rahsianya. Makan dengan lebih kerap dalam jumlah yang sedikit dan kawal jenis makanan yang ambil.

Elakkan pengambilan makanan bergula tinggi dan juga makanan proses.

Healthy-Snacks

Gantikan dengan biskut serat yang rendah lemak, buah-buahan, kekacang, buah-buahan kering dan juga jus. Ambil snack yang mudah dihadam. Kenapa? Supaya kita tidak rasa “terlalu lapar” sementara menunggu hidangan utama. Kalau kita tak lapar sangat maka kita dapat kawal jenis makanan yang kita ambil mengikut Tip 2 di atas.

Tips 4 : Amalkan Makanan Tambahan / Supplemen

Kenapa ibu menyusu amat disarankan pengambilan supplemen?

Ini kerana ibu menyusu menggunakan tenaga dan menggunakan nutrisi yang lebih dari ibu yang tidak menyusukan. Selain mendapatkan dari pemakanan harian yang seimbang, nutrisi tambahan juga boleh diambil melalui supplemen.

Bahasa senangnya, ibu menyusu memerlukan nutrisi lebih tapi tidak perlukan kalori lebih yang menyebabkan berat badan lain berlebihan. Maka amalan pemakanan tambahan amat penting. Malah bagi ibu yang tidak sempat menyediakan atau mendapatkan makanan seimbang.

Set Penyusuan Shaklee adalah pilihan yang tepat dan selamat.

Lebih info mengenai SET PENYUSUAN SHAKLEE

Set-Penyusuan-Shaklee

Testimoni Langsing selepas bersalin dengan Set Penyusuan.

Wahhhh.. excited tak? Boleh berikan yang terbaik untuk baby dan dalam waktu yang sama boleh turunkan berat badan.

Untuk Lebih Info, Hubungi Saya :

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Assalamualaikum Cantik Sihat

Sekarang ni dah kira gigih jugak la kumpul stok EBM (Expressed Breast Milk).

Ada beberapa persoalan biasa :

Bila nak pam kalau baby melekat je?

Nanti bila saya pam tiba-tiba baby nak menyusu macamana?

Breast tak bengkak camner nak pam?

Susu keluar sikit je camner nak buat stok?

Ok semasa baby ada sama-sama ada beberapa cara sebenarnya untuk buat stok.

Cara 1 : Sebelah susukan baby, sebelah lagi pam

Cara 2 : Pam aje, susu ibu dalam pantang takkan habis dan takkan pernah kering.

Cara 1 memang agak clearlah, tak perlu explain kot.

Untuk cara 2, mungkin ramai yang tak tahu, sebenarnya semasa berpantang susu ibu terhasil tanpa kawalan. Takder setting. Susu sentiasa dihasilkan. Sebab tu wanita dalam pantang akan bengkak susu / demam bengkak susu kerana badan sentiasa menghasilkan susu tanpa “setting” berapa banyak sebenarnya bayi perlukan susu.

Tapi lama kelamaan, kalau perasan bengkak susu takkan jadi banyak kali. Biasa 2-3 kali sahaja. Tau kenapa? Once breast bengkak, otak akan dapat signal yang bahawasanya ibu tak perlukan susu yang banyak sebab tu susu tak dikeluar dari breast.

So signal kurangkan penghasilan susu dihantar. So susu dah kurang dihasilkan. Itulah fasa-fasa awal simptom “susu kering” terjadi.

Ehhh.. dah melalut sampai susu kering pulak.

Pointnya disini wanita lepas bersalin akan menghasilkan susu sepanjang masa. So jangan risau bila dah pam susu tiba-tiba baby bangun nak menyusu. Jangan risau, susu sentiasa ada untuk bayi anda.

Malah lebih bagus sebab kira kita hantar signal pada otak yang kita perlukan susu lagi dan lagi.

Apa pentingnya signal-signal ni?

Signal inilah yang menentukan berapa banyak susu yang akan kita boleh pam selepas pantang dan bila kembali bekerja.

Menyediakan Stok Susu Ibu Dalam Pantang

So just pam sahaja susu anda semasa berpantang, jangan tunggu “breast penuh / bengkak susu”.

Kalau susu keluar sikit je masa pam, macamana nak simpan?

Susu yang di pam dalam tempoh masa 24 jam yang sama boleh di campur

EBM5

Maksudnya, kita simpan 1 botol / plastic liner sebanyak 5 oz (1 sesi bayi menyusu). Tapi bila kita sekali pam hanya dapat 2 oz / 3 oz atau tak sampai pun 5 oz.

Maka apa kita boleh buat, simpan dulu tandakan pukul berapa kita pam.

Then bila dah 2-3 kali pam baru cukup 5 oz,  Susu yang dicampur kena pada suhu yang sama.

Pastikan yang sesi terakhir tu simpan dulu dalam fridge jangan terus campur.

EBM3

Dah cukup 5oz baru letak dalam tempat beku.

EBM2

Jangan Lupa tulis nama dan tarikh di botol / storage bag.

EBM

Tumbangkan storage bag yang disimpan supaya jadi rata. Dah beku baru dirikan dan senang sikit nak susun cantik-cantik dalam fridge.

11072012927-Optimized 11072012928-Optimized

Gambar dari blog lama saya masa bersalinkan Awatif.

Perlu basuh pam susu setiap kali guna?

TAK PAYAH..!!!

Tipsnya adalah masukkan pam (Corong dia je jangan pulak masukkan seketui pam korang dalam fridge) dan botol yang baru diguna dalam bekas bertutup then simpan dalam fridge.  Tiap kali nak guna amik je

Botol / Pam yang disimpan dalam fridge / cooler bag boleh digunakan selama 12 jam.

EBM4

Sama juga ibu yang pam susu di tempat kerja. Tak perlu basuh tiap kali guna. Simpan sekali dalam cooler bag.

20121126_135654

Dulu masa tak tahu cara ni jenuh membasuh tiap kali guna.

Menyediakan Stok Susu Ibu Dalam Pantang

So sebenarnya mudah sangat sebenarnya nak sediakan EBM semasa berpantang ni. Kena rajin study tips and trick. Doakan saya gigih dan bersemangat meneruskan usaha sediakan EBM untuk Indah ye.

Semoga bermanfaat.

Assalamualaikum Cantik Sihat.

Sudah tak lama lagi Ramadhan menjenguk. Semoga kita semua berkesempatan untuk mengambil peluang pesta ibadah ini.

Persiapan Ibu Menyusu di Bulan Ramadhan

Sebagai ibu pasti mestilah banyak perkara yang bermain difikiran.

  • Merebut peluang Pesta Ibadah
  • Persiapan juadah Sahur dan Berbuka
  • Menguruskan rumah tangga seperti biasa
  • Bekerja seperti biasa
  • Maintain supply EBM bagi ibu menyusu.

 

Mother breast feeding baby

Mother breast feeding baby

Point last tu memang untuk insan-insan terpilih sahaja. Dan disebabkan tanggungjawab yang banyak itu ibu-ibu sekelian perlu sentiasa bertenaga. Maintain tenaga sampai ke petang dan seterusnya hingga lelapkan mata. Motivasi kena tinggi, keimanan kena tebal tenaga sentiasa ON.

Entry khas untuk Persiapan Ibu Menyusu di Bulan Ramadhan

1. Meningkatkan Sesi Mengepam EBM

Walaupun belum Ramadhan, mulakan dari sekarang tingkatkan sesi mengepam EBM. Kalau sebelum ini setiap 4 jam jadikan setiap 2-3 jam.

Walaupun hasil “kurang”, menambah sesi mengepam adalah bukan untuk hasil tetapi untuk meningkatkan rangsangan. Jika kita meningkatkan rangsangan, badan mula mendapat signal bahawa baby memerlukan lebih susu. Lebih banyak signal, badan akan hasilkan lebih banyak susu. Tetapi proses itu mengambil masa bergantung kepada individu itu sendiri.

2. Power Pumping

Power pumping juga bertujuan untuk meningkatkan rangsangan. Bagaimana power pumping?

Ambil masa lebih kurang 2 jam..  Pam selama 10 minit, stop 10 minit, then pam 10 minit, stop lagi 10 minit.

Boleh juga buat pam 10 minit, stop 20 minit.

Sangat penting untuk tidak melihat hasil kerana kita nak kesan rangsangan. Power pumping juga perlu dilakukan dalam keadaan relax. Buat minuman kegemaran, letak sebelah dan pam dalam keadaan relax. Sambil online, tengok tv, membaca atau sambil baca al-quran. Cari masa yang paling relax.

3. Minum air 2-3 Liter sehari.

memtech-668x288

Walaupun berpuasa jangan jadikan alasan untuk kurang minum air. sepanjang malam sampai ke waktu sahur mesti cukupkan pengambilan air. Nak paling senang sukat berapa banyak air yang kita minum. Letak air kosong atau Performance Drink dalam botol air dan pastikan minum setiap kali anda teringat / terpandang botol air tu. Letak target untuk habiskan air dalam botol tu.

performance

4. Lewatkan Waktu Sahur

selamat-sahur-20110816144902-7205

Selain sunnah dan sangat digalakkan dalam Islam, ia juga amat penting untuk membekalkan nutrisi dan tenaga seoptimum mungkin kepada ibu menyusu. Boleh juga amalkan pengambilan Set Triple Gem semasa bersahur. Ia boleh diambil seisi keluarga selain untuk ibu menyusu.

5. Jaga Pemakanan

Amalkan makanan tinggi protein terutama ketika bersahur kerana makanan tinggi protein akan memberikan rasa kenyang yang berpanjangan.

Amalkan amalan berbuka puasa seperti yang disarankan oleh Rasulullah iaitu berbuka dengan buah kurma / manisan. Kerana amalan berbuka sunnah ini akan menjaga sistem penghadaman dalam keadaan baik.

Macam Lynd suka amalkan ESP + Kurma semasa bersahur. Blend kurma bersama ESP dan cukup mengenyangkan. Ia dapat membekalkan tenaga berpanjangn untuk ibu menyusu. Sebagai tambahan Lynd ambil 3 biji Alfalfa semasa bersahur.

Tips ini merupakan Set Cadangan Energy Booster yang Lynd amalkan.

InsyaAllah tips ini dapat membantu ibu-ibu untuk kekal bertenaga sepanjang hari. InsyaAllah perjalanan penyusuan kita akan berjalan lancar walaupun berpuasa.

Untuk Lebih Info, Hubungi Saya :

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Assalamualaikum Ibu Cantik.

Kali ni Lynd nak share mengenai passion Lynd dalam parenting ini iaitu penyusuan susu ibu atau breastfeeding.

Dan kepada sesiapa yang mengikuti Persiapan Ibu Hamil The Series by Lynd ini memang akan perasan yang Lynd memang sangat tekankan persiapan ibu hamil menghadapi hari kelahiran bayi adalah penyusuan susu ibu / breastfeeding.

Selain pengalaman Lynd menyusukan 2 orang anak sebelum ini, Lynd juga mengikuti beberapa kelas / seminar mengenai breastfeeding dan Lynd juga menjalankan kerja-kerja sukarelawan dalam membantu ibu baru bersalin yang menghadapi masalah untuk menyusukan anak mereka.

Lynd memang seronok untuk berkongsi cara dan tips untuk menjayakan proses penyusuan susu ibu.

Topik yang Lynd nak kongsi kali ni memang agak pelik untuk orang yang “menjual” supplemen.

Sebab Lynd nak kongsi

Tips Banyakkan Susu Ibu Tanpa Supplemen

Tak ke pelik tu?

Ok. Untuk memahami lagi macamana cara untuk banyakkan susu ibu, kita kena faham dulu bagaimana susu ibu dihasilkan.

Dan saya bagitahu awal-awal ye, penerangan saya ni menggunakan ayat-ayat orang biasa yang mungkin lebih difahami dan ayat ini bukan copy-paste mana-mana sebab penerangan ini mengikut pemahaman saya dari pembacaan dan penerangan semasa seminar dan ada yang saya ambil dari blog lama saya iaitu Kasehku_Hidupku

So ayat saya ni kalau mahu dibuat buku memang tak sesuai.


oxytocincycle

Mula-mula mari kita berkenalan dulu dengan 2 hormon yang terlibat dalam breastfeeding.

Hormone BF

Hormon Prolactin – Berfungsi dalam menghasilkan susu ibu. Bila kita dah meransang / stimulate breast tak kisah la melalui direct feeding / pumping, otak akan memberi isyarat supaya hormon ini dihasilkan dengan lebih banyak dan menggalakkan penghasilan susu ibu.

Hormon Oxytocin – untuk mengeluarkan susu dari badan. Juga dikenali sebagai motherhood hormone. Bila hormon prolatin sudah menghasilkan susu, Oxytocin akan ambil peranan untuk mengeluarkan susu dari breast. Pernah jadi tak bila kita teringat dekat baby kita tiba-tiba susu menitik dari breast. That why ia dipanggil motherhood hormone.

Perasaan keibuan ini lah yang menyebabkan susu itu keluar. Dan hormone ini juga memberikan kita ketenangan.

Itulah indahnya penyusuan susu ibu.

oxytocincycle

Jadi, dari peranan 2 hormon tadi dah boleh gambarkan tak bagaimana kitaran penyusuan / penyusuan susu ibu dihasilkan?

breast-feeding-flow-1

Ia bermula dari RANSANGAN / STIMULATION. Maksudnya kita meransang payudara samada melalui penyusuan direct atau pumping adalah pemulaannya.

Jika ada ransangan, otak akan memberi isyarat supaya badan menghasilkan susu.

Apa bila susu dihasilakan dan berada di payudara, ketenangan dan hormon motherhood akan meransang susu untuk keluar dari badan. Dan jika ibu-ibu perasan ada rasa “kebas” pada payudara dan dalam waktu yang sama susu keluar dengan laju itulah dipanggil “Let Down Reflex” dan itu adalah idaman wanita yang mengepam susu.

Dan jika ada sesetengah keadaan yang payudara terasa penuh dengan susu tapi susu tak keluar, itu menunjukkan hormon Oxytocin tidak menjalankan tugasnya. Dan ketika ini merupakan petanda bahawa ibu sedang stress, jadi ibu perlu tenang supaya susu dapat dikeluarkan dari payudara.

Dan bagi membantu ibu-ibu mudah faham lagi bagaimana sistem susu dihasilkan oleh badan adalah seperti sistem flash air di toilet. (Minta maaf guna contoh ini)

Air dalam toilet bowl takkan berganti dengan air baru jika kita tak flash. Kita flash keluar masa air baru akan masuk. Bila kita biar sahaja dalam waktu yang lama air dalam toilet bowl itu akan mengering sendiri.

Jika susu tidak dikeluarkan dari breast, otak takkan memberi isyarat kepada kilang susu untuk menghasilkan susu baru. Maka bila sudah lama tak diransang, maka produktiviti akan mengurang dengan sendiri kerana otak memberi isyarat bahawa tuan punyer badan tidak memerlukan susu yang banyak.

Maka kuncinya disini adalah, teruskan memberikan isyarat kepada otak supaya memberikan arahan kepada badan supaya menghasilkan susu yang lebih.

1. Power Pumping

“Tipu” badan melalui kaedah power pumping. Jangan kisah mengenai hasil yang keluar sebab itu bukan tujuan power pumping. Power pumping adalah untuk memberikan isyarat pada badan untuk hasilkan lebih susu.

2. Kerapkan Ransangan.

Dari 2 kali sesi mengepam kepada 3-4 kali sesi. Dari 4 jam sekali kepada 2 jam sekali. Sama juga prinsipnya, ia untuk memberi isyarat kepada badan.

3. Tenang / Berehat.

Jika ibu sentiasa dalam keadaan terkejar-kejar untuk mengepam maka susu ibu  juga sukar untuk keluar. Cuba cari ketenangan dengan melihat gambar / video anak. Maka hormon keibuan itu akan membantu susu untuk dihasilkan dan keluar.

Ok sekarang sudah faham bagaimana susu ibu dihasilkan?

Jika kita faham “kunci” itu maka penyusuan susu ibu akan lebih lancar dan kita tahu apa boleh dibuat jika kita berada difasa kemeruduman hasil susu ibu.

Untuk lebih info mengenai penyusuan susu ibu atau bagaimana Rangkaian Produk Shaklee dapat membantu melancarkan perjalanan penyusuan susu ibu, boleh hubungi saya :

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Assalamualaikum.

Persediaan Ibu Menyusu Bekerjaya

Kali ni Lynd nak share mengenai persiapan untuk ibu menyusu bekerjaya. Apa yang kita perlukan.

Kaedah Memerah Susu Ibu / Expressed Breast Milk (EBM)

Kaedah 1 : Marmet

Pam susu bukanlah kewajipan. Saya pernah jumpa beberapa wanita yang menyediakan EBM dengan kaedah marmet. Katanya breast lagi mudah kosong dan tak payah mengangkut dan membasuh kelengkapan pam susu.

Ini adalah video teknik marmet.

Kaedah 2 : Pam Susu / Breast Pump

Breastpump ada 2 jenis iaitu electrik atau manual.

Walau apa pun pilihan kita, faktor berikut perlu diambil kira :

 Keselesaan – setiap ibu mempunyai pandangan yang berbeza. Ada ibu yang sesuai dengan Jenama A tidak semestinya sesuai untuk ibu lain juga. Ada kedai-kedai yang menjual breastpump ini menyediakan kemudahan untuk ibu mencuba keserasian BP dan ibu.

Faktor keselesaan dan kesusuaian dengan ibu amat penting untuk memastikan susu ibu dapat dikeluarkan dari payudara dengan maksimum mungkin. Ini kerana susu ibu akan keluar dengan lancar jika ibu tenang dan selesa.

Pam Susu Manual / Manual Breastpump

Kelebihan Manual Breastpump ini adalah kita tidak memerlukan tenaga elektrik untuk menggunakannya. Kita boleh menggunakan pam ini tanpa perlu tercari-cari plug elektrik.

download Philips_Avent_Natural_Manual_Breast_Pump_AventStore.com.my_1__32871_zoom

Ada pelbagai jenama yang bagus di pasaran.

Breastpump pertama Lynd adalah Manual Avent. Sesuai dengan Lynd, selesa dan mudah dikendalikan.

Pam Susu Elektrik / Electric Breastpump

Breast electrik lebih cepat dan mudah untuk ibu bekerjaya. Lebih-lebih lagi double pumping. Selain menjimatkan masa, double pumping juga tidak memerlukan kita 2 kali let down reflex (LDR)

medelafreestylepump

Terdapat pelbagai jenama yang ada dipasaran sekarang. Lynd masih gunakan Breastpump Spectra 3 yang Lynd  beli 5 tahun dahulu dan dan masil elok bakal digunakan hingga anak ke 3 nanti.

Banyak berjasa.

290820121003

Ni Lynd pam susu semasa drive menggunakan spectra 3.

Kisah Lynd pam semasa drive ada diceritakan di blog lama Lynd.

Kasehku-Hidupku

Macam Lynd mention sebelum ini, faktor pemilihan breastpump adalah dari segi keselesaan. Lynd tak tekankan dari segi harga sebabnya, jika kita ada duit lebih mesti kita nak mudah dikendalikan dan ringan.

Tapi dari segi pulangan memang apa harga pun memang menjamin pulangan dari segi wang ringgit. Kalau susu formula bajet berapa sebulan? Katakan Rm 150 sebulan untuk susu formula.

Dan kita keluarkan modal breastpump katakan Rm 500 dalam masa 4 bulan modal tu dah dapat pulangan. Itu dari segi wang ringgitlah. Kalau dari segi benefit susu ibu, priceless.

EBM Storage.

Macamana kita nak simpan susu ibu. Ada 2 cara :

Storage Bottle

new-pp-bottle500

Plastic Linen

Autumnz Double Ziplock Storage Bag 12 oz - FINAL

Lynd suka guna plastic sebab jimat ruang dalam fridge.

11072012927-Optimized

Lynd susun macam ni.

1 plastic adalah untuk kegunaan 1-2 x dalam hari yang sama.

Cooler Bag

Cooler bag digunakan untuk kita simpan susu ditempat kerja jika tiada fridge dan membawa susu dari tempat keje ke rumah.

Ada yang dijual sekali 1 set dengan breastpump dan ada yang dijual berasingan.

Ada yang perlukan ais pack dan ada yang tak perlu.

Boleh buat research dulu ye yang mana yang sesuai dengan ibu-ibu,

Bubbles

So ini antara kelengkapan yang ibu bekerjaya kena ada dan perlu consider jika ingin menyusukan anak mereka.

Sekarang dah memang banyak gadjet yang memudahkan ibu-ibu. Cuma terpulang pada semangat dan kehendak ibu itu sendiri.

Goodluck ibu-ibu hebat..

Persediaan Ibu Menyusu Bekerjaya

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Dulu masa Lynd attend kelas Persediaan Penyusuan Susu Ibu untuk Ibu Hamil, perkara pertama yang dibincangkan adalah “mitos” penyusuan susu ibu.

Kenapa dikatakan mitos dan kenapa perlu dibincangkan pada sesi awal?

Kerana jika mitos / tanggapan salah ini tidak dibuang dari minda kita, segala ilmu baru mengenai penyusuan akan susah kita nak terima.

So 1st of all memang kena bersihkan minda terlebih dahulu dan betulkan tanggapan kita selama ni.

MITOS 1 : Susu Ibu Sikit Sangat Keluar, Susu Tak Cukup.

Tahukan anda.. berikut adalah saiz perut bayi baru lahir sehingga 1 bulan.

new Born Stamach Size

Jadi mereka tidak perlukan susu yang melimpah ruah dari hari pertama.

Kita selalu beranggapan bahawa susu ibu “sedikit sangat” semasa hari-hari pertama kelahiran.

Jangan risau, 1 sudu kecil setiap sesi sudah cukup mengenyangkan semasa hari-hari pertama.

Disebabkan itu Colustrum / Cecair Emas yang keluar ketika hari-hari pertama kelahiran adalah hanya sedikit sahaja.

Colostrum_vs_breastmilk
MITOS 2 : Bayi Dengan Susu Ibu Kerap Lapar?


Yes.. Kerana saiz perut yang kecil dan susu ibu yang ringan menyebabkan susu ibu senang diserap oleh sel badan bayi.

Risiko Susu Formula dengan Jumlah yang banyak ?

1. Perut bayi “dipaksa” menerima jumlah susu yang banyak.

2. Perut bayi terpaksa bekerja keras untuk menyerap susu formula yang berat. Dan menyebabkan bayi akan tidur lama kerana kepenatan.

Dan ini sebenarnya memberikan risiko kepada bayi juga.

MITOS 3 : Sebelah Payudara Untuk Nasi dan Sebelah Air

Pernah dengar tak?
“Kita kena menyusukan anak selang seli kiri dan kanan breast sebab sebelah nasi dan sebelah air. So nak kena balance kiri dan kanan”

Agak kasar jika saya kata itu adalah “mitos” dan pemahaman tu salah sebenarnya. Saya minta maaf terlebih dahulu.

Hakikatnya, kita akan dapat lihat kadang-kadang susu ibu ada kalanya pekat dan adakalanya cair.
Susu ibu yang kelihatan agak cair dikenali sebagai Foremilk yang mana akan keluar semasa awal-awal bayi menyusu.

Foremilk-Hindmilk

Bila makin lama, susu akan makin pekat dan dipanggil Hindmilk.

Foremilk mengandungi banyak air yang akan mengilangkan dahaga dan membekalkan air kepada bayi. Manakala Hindmilk mengandungi lebih banyak lemak yang akan mengenyangkan bayi.

Oleh yang demikian, ibu digalakkan untuk menyusu dengan menggunakan sebelah payudara sahaja dalam 1 masa sehingga parudara benar-benar kosong sebelum beralih ke payudara sebelah lagi jika bayi masih ingin menyusu.

Ini kerana untuk memastikan bayi mendapat hind milk dan foremilk secukupnya. Jika kita hanya asyik menukar-nukar payudara semasa menyusu dalam 1 masa, dikhuatiri bayi hanya mendapat foremilk sahaja so bayi akan cepat lapar kerana hanya mendapat “lebih” air berbanding lemak.

MITOS 4 : Bayi Juga Perlukan Air Masak.

Tahukan anda kenapa bayi perlu diberikan susu ibu SAHAJA sehingga 6 bulan?

Kenapa tak boleh bagi air masak?

Ilmu ini Lynd dapat dari Puan Rita Rahayu seorang Lactation Counselor.

tsh-nurturing-doll-600px

Semasa beliau memberikan penerangan tu, terlopong mulut ni, hah. Bertapa ajaibnya ciptaan Allah.

Apabila seorang bayi menerima Colostrum dari ibu, cecair likat keemasan itu akan menyaluti dinding perut bayi. Dan lapisan ini akan kekal melindungi perut bayi dari sebarang jangkitan berkaitan dengan perut.

Ia merupakan perisai kepada perut bayi.

Tetapi.. apabila bayi diberikan air masak / atau apa sahaja makanan / minuman, lapisan ini akan “dicuci”.

Perisai ini akan mula berlobang sana sini dan perut bayi akan mula terdedah kepada risiko jangkitan.

Tetapi selepas 6 bulan, bayi sudah cukup kuat dan tahan jangkitan. Disebabkan itulah bayi boleh dikatakan “bersedia” untuk menerima makanan lain dan tidak bergantung kepada lapisan perisai itu.

Jadi sekarang faham kenapa bayi tidak boleh diberi makanan / minuman selain susu ibu semasa dibawah 6 bulan?

So ini adalah antara mitos atau salah faham yang terdapat dalam masyarakat kita.

So para ibu sekelian, cuba faham dan betulkan tanggapan tersebut supaya perjalanan penyusuan kita akan lebih lancar.

———————————————————————-

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...