Assalamualaikum..

Haaa.. I is jealous bila tengok blog kawan-kawan yang masih aktif berhome organising.

Rindu zaman rajin dulu. Zaman rajin ambil gambar dan upload.

Ok Cik Lynd. Semangat sikit nak ber home organising ni. Dah hampir 5 bulan dok di rumah baru ni dan Lynd masih aktif menolak perabut sana sini. Masih belum puas hati dengan susun atur ni.

Rasanya Lynd belum pernah tayang lagi rumah ni kan. Nantilah.

So entry kali ni just nak tayang zon berhatu rumah ni.

Kawasan yang tak pernah kemas. Dah buang berkotak-kotak pun benda lah ni masih sama.

20160503_010221

Rak ni hah..

Kalau mula-mula masuk memang rak ni dulu yang orang akan nampak. Tak tau lah apa masalah rak ni. Hahahaha.. Rak yang salah..

Tempat ni macam jadi landing table.. sume benda dilambak.. TV kecik tu guna untuk tengok CD ja.

Tapi haihhh.. sakit mata betul tengok.

Tak pa.. nanti kita kemaih lagi sekali..

Yang saya suka sekarang home office mama.

Tempat yang strategik.. Esok Lynd share ye..

Assalamualaikum.

Tajuk tu tak ingat.. Ketagih tu..

Waaaaa.. serius.. Kalau kena dengan perkara yang kita nak memang leka lah dok scroll gambar.

Melampau tak kalau Lynd kata pinterest ni lagi best dari InstaGram / Facebook

Apa yang best di Pinterest.

Pinterest ni memang tempat lambakan gambar yang sangat menarik yang disusun mengikut kategori. Kita boleh search topik yang kita inginkan.

Contoh : Girls Bedroom Idea

Bilik Tidur Perempuan

Maka berlambaklah gambar berkaitan. Di setiap gambar ada link ke blog / website sumber gambar tersebut dan kita boleh klik pada gambar jika kita nak tau lebih lanjut mengenai gambar tu.

Macam Lynd memang suka tengok gambar je. Heeee…

Then kalau kita nak simpan gambar tu untuk idea-idea kita tengok lain kali kita leh “Pin” dan save di “Board” akaun Pinterest kita. Tapi sebelum tu create akaun dulu lah. Mudah je just sign in cam biasa je.

Macam Lynd ni contoh “Board” Lynd.

Pinterest

Dah ada 10 board sekarang.

Pinterest 2

Board Gardening and Gardens yang paling menggila sekarang.

Board tu dinamakan ikut suka kita je nanti senang kita nak tenung balik.

Succulent Garden

Kegilaan Cik Lynd terhadap succulent garden ni sudah kembali.

Dulu pernah demam benda alah ni sekali. Masa tu sama ngan cik suami. Pastu ada kesilapan teknik sikit… (yang tu lah nanti Lynd cerita lain kali) so stop la cerita succulent garden ni.

Sekarang dah mula balik. Tapi buat masa sekarang cuci mata dulu next move nanti Lynd share.

So yang tengah active Lynd search sekrang selain succulent garden ni, indoor plant, small bathroom, file organising, budget, small office dan banyak lagi. Ikut mood hari tu.

Lynd takder lah explore semua lagi function kat Pinterest ni sebabnya “tak sempat”. Sebab bila dah bukak je memang sibuk dok klik gambar pastu pin. So tak sempat nak boring dan memberi ruang untuk mengeksplore segala function yang ada.

Ermmmm.. tak taulah kenapa kat Malaysia tak glamer benda ni. Tapi Lynd perasan ada juga yang gunakan Pinterest ni untuk berniaga. Ada info lain lagi pasal Pinterest ni Lynd share lagi ye.

————————————————————————-

Jika kawan-kawan berminat untuk mendapatkan produk Shaklee tetapi tidak pasti apa produk yang sesuai dengan anda dan bajet anda, boleh hubungi Lynd.

Untuk sebarang  pesanan dan info lanjut hubungi :

Haslinda (Lynd)

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Facebook Personal : Haslinda Lynd

Pengedar Shaklee Klang / Shah Alam / Puncak Alam

Menyediakan Perkhidmatan Cash On Delivery (COD) dan Penghantaran Setiap Hari

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.

Last week blog vitalynd.com ni ada problem, tak boleh nak access so dah settle uapdate untuk Vitalynd Empire maka tiba-tiba terasa lapang. Kalau tak sibuk cari idea nak up entry apa.

Makanya teringat amanat Si Suami minta carikan seluar kerja lama dia dan Adik Ipar pulak nak pinjam lapik dulang hantaran masa saya kawin dulu sebab dia nak guna untuk bertunang bulan depan. Maka jadilah tugasan hari tu menyelongkar stor bawah tangga.

Bila buka pintu stor..

20150812_090901

Macamana nak masuk..????

20150812_090909

Hekkkkkk… Adeh.. nampaknya kerja bertambah sukar. Ni gara-gara masa saya mengandung sampailah saya berpantang stor ni “terbiar”. Main lambak je semua benda.

Makanya sengseng kaki seluar, jom kemas stor.

Hasilnya..

20150814_235645

Fuh.. lega dan lapang.

20150814_235337

Apalah ku nak buat dengan motor letrik tu. Charger rosak so tak leh guna sudahnya jadi tukun. Adeh..

Barang yang dicari pun dijumpai. Mudah sebenarnya nak cari sebab storage box dah lable sebagai “Baju Papa” dan “Hantaran”

Yang jadi lama sebab mengemas tu hah.

So menyingkap kisah transformasi ruang bawah tangga ni, sejak hampir 6 tahun saya dok kat rumah ni.

Bermula sebagai hanya ruang Kosong.

Bawah Tangga 3

Bila dah makin lama tinggal kat rumah ni, barang makin banyak, maka dah jadi tempat sorok barang.

Bawah Tangga 4

Lepas tu terjebak dalam dunia HO ni, mula mencari idea untuk ruang aktiviti anak-anak.

Then bawah tangga ni jadi tempat pertapaan anak-anak.

Bawah Tangga 2

Tak praktikal sangat sebab takder lampu dan kipas. Main kejap je pastu berpeluh.

Tak lama.. dalam setahun lepas tu Suami decide nak menstorkan ruang bawah tangga ni. 

Bawah Tangga

Bulan puasa 2013 kot kerja-kerja DIY ni dilakukan sendiri oleh sang suami. Masa tu bajet Jen I Heart Organizing sangat.

Dan sekarang ia kekallah sebagai stor yang diharap terpelihara dari menjadi ruang lambakan barang. Dari masa ke semasa memang saya suka selongkar dan check barang apa boleh jual kat besi buruk atau pun buang.

Sebabnya kalau banyak sangat barang nanti bila nak cari barang jenuh menyelongkar.

Pembaca semua manfaatkan ruang bawah tangga macamana?

Jong kongsi idea.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.. akhirnya.. berjaya Lynd menaipkan kata-kata awal untuk perkongsian dalam Siri What Woman Want by Lynd : Home Organising.

Macam yang Lynd explain disini, Home Organising sangat penting dalam melengkapi siri WWW by Lynd kerana jika kita boleh menguruskan rumah dan aktiviti harian kita secara sistematik kehidupan kita akan lebih mudah, tenang dan teratur.

5 Langkah Mudah Lipat Baju Anak

Cuba angkat tangan sapa kat sini suka lipat baju?

Dalam banyak-banyak tugasan menguruskan pakaian ahli keluarga dari membasuh, menyidai, melipat, susun dalam almari dan iron baju, semestinya tugasan lipat yang mengambil masa dan “usaha” berpanjangan. Heeee..

Kalau tak lipat ginilah jadinya..

Baju

Dilonggokkan bila nak cari baju. Sapa yang longgok?

Mama… jugak.. Kalau suruh anak-anak cari baju sendiri dalam longgokan begini memang tak jumpa lah.

Ok..ok.. sudah membebel kita kembali macamana nak urus baju anak-anak yang kecik-kecik tu. Baju dewasa pada Lynd xder isu sangat sebab Lynd banyak hanger je baju, just seluar je lipat. Anak-anak Lynd 5 tahun, 3 tahun dan 3 bulan so memang banyak “cebisan” kain yang perlu diuruskan.

Kenapa nak lipat? Hanger je la.

Sebabnya anak-anak Lynd ke nursery so kalau da siap lipat lagi senang untuk ambil masuk dalam bag. Kalau hanger nanti 1 kerja pulak nak lipat baju anak pagi2.

Tugasan menguruskan baju anak bermula dari

Asingkan Basuhan

Asingkan Jemuran

Cara Angkat dari Jemuran

Lipat

Combine

Haaaaa… Nampak cam complicated sangat. Meh sini Lynd terangkan 5 Langkah Mudah Lipat Baju Anak

Step 1 : Asingkan Basuhan – Maksudnya asingkan dari baju orang dewasa. Macam Lynd banyak kategori, baju harian Kaseh / Awatif, baju Indah (New Born), baju harian mama / papa, baju kerja papa.

Baju Indah asing dari baju kakak2 sebab baju new born tak kotor sangat dan Lynd set mode Speed je. Tak payah normal washing. Letak sabun sikit je. kadang-kadang Lynd basuh pakai tangan je. Baju kerja En Suami pulak wajib asing sebab beliau kerja bengkel so memang comot dengan minyak hitam.

Biasanya kalau hari ni Lynd basuh baju anak-anak esok baru basuh baju kami atau kalau ada space tempat sidai basuh pada hari yang sama. Tapi pastikan setiap basuhan penuh lah dalam 1 load sebab nanti membazir air. Heeee..

STEP 2 : Asingkan Jemuran – Haaaa… Ini penting. Pastikan asingkan sidai baju dan seluar asing-asing baru senang nak angkat. Lynd pernah try sidai baju sepasang-sepasang dekat-dekat tapi bila nak melipat memang ambil masa jugak. Lagi pun cara sidai asing-asing ni lagi cepat sebenarnya tak payah pilih-pilih.

STEP 3 : Angkat Jemuran – Ok ni kena fahamkan betul-betul. Tadi kita dah asingkan tempat sidaikan? Bila nak angkat jemuran, Ambil baju dahulu dan baru angkat seluar. So, baju akan ada dibahagian bawah bakul. Tujuannya? Akan difahami di bahagian melipat nanti.

STEP 5 : Lipat – Tadi kita dah angkat baju dan seluar kat bahagian atas kan? JANGAN TUANG pulak baju tu dari bakul. Habis objektif nanti.

Mula-mula lipat seluar dahulu.

20150810_200528

Asingkan siap-siap pemilik seluar. Seluar pun ada jenis y seluar pendek dan seluar panjang. Kakak da tak banyak seluar pendek sebab katanya malu nak pakai.

Dah habis lipat seluar yang berada di bahagian atas dalam bakul, next lipat baju pulak dengan cara begini.

20150810_202415 20150810_202458

Dah lipat 1 baju tu tak perlulah susun, terus je cari pasangan seluar dari lipatan. Dengan cara ni kita tak perlu buang masa menyelongkar pasangan baju ni dalam longgokan baju, terus je tengok kat lipatan seluar tadi.

Kalau dulu Lynd suka longgok dan terus cari pasangan baju, ambil masa dan bersepah. Dengan cara ni, kalau tiba-tiba ada hal lain nak kena buat kita tak payah masukkan balik kain dalam bakul tu.

STEP 5 : Combine – Let Picture Talk

20150810_202509

20150810_202515

Memang dari dulu Lynd lipat baju gini. Masa kecik-kecik dlu baju kurung pun lipat combine gini sebab senang nak amik.

Dah tu susunlah masuk almari masing2. Sekian sahaja 5 Langkah Mudah Lipat Baju Anak

Ada tak kes yang baju takder pasangan?

Kesnya tercicir tak basuh sekali, ada yang terselit bawah katil, ada yang membasah kat dalam toilet (situasi sebenar anak suka basahkan baju pastu mama lupa nak amik)

Dulu Lynd simpan dalam almari terus, jadi tak bertemu jodoh sampai kesudah sebab lupa tentang kewujudan baju ni. Lama-lama makin banyak baju takder jodoh sudahnya merungut baju anak hilang la, tak cukuplah. Heee..

Penyelesaiannya Lynd letak dalam bakul sementara camni.


11259101_869671756402822_7429853630413926173_n

Letak lah kat atas almari ke. So bila next time nak lipat baju amik je bakul ni letak kat sebelah, mana tau bertemu jodoh.

Dan bagi mengurangkan kerja-kerja melipat baju, Lynd hangerkan baju jalan dan baju tidur. Termasuk juga baju yang jenis jarang pakai macam baju mandi sebabnya bila nak guna senang cari. Kalau lipat memang lupalah susun kat mana.

11900023_869671726402825_4507955247349401683_n

Bila hanger pun sebenarnya lagi mudah anak-anak nak amik. Just pesan “Kakak baju tidur kat tempat hanger ye”. Kalau lipat dan campur dengan baju harian memang suka hati dorang jelah nak tarik yang mana. Tambah lagi nak amik baju lain sepah baju lain. Bukan anak-anak je, papa dia sekali kalau disuruh pakaikan baju anak-anak memang aci rembat je baju siang pakai malam. Pastu maknya stress sebab baju nak g nursery tak cukup untuk seminggu sebab dah buat pakai malam. Kesudahannya baju tidur tersadai tak pakai. (Situasi sebenar-benarnya)

11012752_869671739736157_3388507914526767701_n

Haaaa.. 1 lagi tips bonus cara mudah lipat baju anak.

Bukan lipat sebenarnya sidai dan simpan.

Gunakan hanger yang macam kat kedai baju tu. Kaedah ni sesuai hanya untuk baju yang nipis macam baju sekolah sebabnya takut belah dalam bahagian getah tu lambat kering.

Cara Mudah Lipat Baju Anak

Sidai je terus kat ampaian macam ni. Dah kering terus angkat.

Cara Mudah Lipat Baju Anak

Boleh juga guna hanger yang macam ni.

Cara Mudah Lipat Baju Anak

Haaaa.. lambak 1 entry. Dari cara lipat baju sampai ke cara hanger baju. Fuhhhhh… lap peluh.. Janji dapat melepaskan apa yang terbuku di dada.

Lynd dah cuba macam-macam cara nak menyenangkan kerja sendiri dan ini cara yang terbaik so far. Pernah juga cuba cara tak payah lipat.. hihihihi.. lambak dan cari sudahnya mak stress.

So overal sebenarnya ibu2 perlu bijak merancang dari awal dalam setiap tugasan supaya urusan end up lebih mudah dan senang.

Ada yang nak senang taknak asingkan baju anak dan baju mak pak, sudahnya end up jenuh cari baju kecik antara baju-baju besar. Mudah awal susah kemudian. Cepat awal lambat kemudian. Maka terpulanglah..

Sooooo.. harap perkongsian ini dapat memberi manfaat pada wanita diluar sana. Back to What Woman Want, Kebahagiaan dan Ketenagan disamping keluarga.

Kalau baju berlonggok camner nak tenang oiiii…

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.

Seperti yang dijanjikan semalam, hari ni Lynd move to Bahagian ke 2 cara mengatasi penat adalah dengan kaedah Home Organising.

Susun Atur Cara Elak Penat

Organization-is-the-foundation

Home Organising ni best sebab ia memudahkan dan menyingkatkan kerja ibu-ibu. So bila rumah kita mempraktikkan Home Organising / susun atur rumah ini kepenatan ibu untuk menguruskan rumah tangga akan dikurangkan.

Sebenarnya Lynd memang suka sangat dengan Home Organising compare dengan Home Decorating. Lynd memang tak pandai menghias rumah dan memang keras tangan tapi bila bab Home Organising ni memang Lynd suka sebab ia memudahkan urusan Lynd seharian.

Apa Beza antara Home Organising dan Home Decorating ?

Home Decorating tu lebih kepada nilai estetik, cantik atau kesesuaian sesuatu perabot atau kelengkapan rumah.

Home Organising lebih kepada fungsi sesuatu ruang / susunan / perabot. Setiap susunan / kedudukan perlukan praktikal dan memudahkan urusan harian kita.

Perbezaan kepada 2 perangai peminat Home Deco dan Home Organising adalah,

Home Deco : Asal kedudukan nampak cantik takper dan biasanya tiada fungsi. Bila nak ambil sesuatu barang dia rela alihkan 1 persatu lepas tu susun balik.

Home Organising : Dia ni akan sekretif mungkin dapatkan susunan paling mudah untuk dia. Paling mudah termasuk dari segi masa dan juga kekemasan. Maksudnya tersusun dan mudah dicapai.

Tetapi bila di bahasa Melayukan ia menjadi “Susunatur” tu orang dah mula konfius. Nak tahu  kompius ke tak bila follow satu group kat facebook Kami Suka Susun Atur. Masa awal-awal penubuhan dahulu admin mengalami kesukaran bila orang post gambar ruang tamu, kitchen kabinet, pasu bunga dan segala jenis hiasan. Rupa-rupanya wujud banyak group home deco so mereka ingat Susun Atur ni adalah sama macam susun atur perabut.

Satu lagi bila home organising ni ia tiada had kepada rumah sewa, dapur kecik, almari buruk, ruang tamu kecik, cat tak cantik, duduk bilik sewa, tinggal dengan family, takder cabinet dapur. Segala masalah disebut itu lah memerlukan Home Organising. Home Organising adalah penyelesaian masalah. So nothing to do with cantik tak cantik. So Home Organising ni adalah sesuai untuk sesiapa sahaja yang “hidup”. Heee.. hidup means tak kisah la kat mana pun, kat rumah, office, kereta dan sebagainya.

Meh sini Lynd tunjuk contoh.

Console Table adalah meja kecil yang diletakkan di sudut-sudut rumah. Console table boleh berfungsi sebagai Home Deco dan juga Home Organising.

Ozark-2-drawer-Console-Table-P80001413

Gambar diatas lebih kepada Home Decorating sebab hampir tiada fungsi selain diletakkan pasu dan balang hiasan.

814248p

Manakala Console table ini menjadi ruang storage. Penyelesaian pada masalah hilang kunci / lupa kunci letak mana adalah dengan hanya meletakkan 1 bekas kunci atas console table maka seisi keluarga akan tahu dimana letaknya kunci. Bakul-bakul dibawah meja boleh dijadikan tempat lost and found / tempat simpan mainan anak-anak atau tempat letak stokin yang belum dipakai. So bila nak keluar rumah tak perlu ke almari dalam bilik. Tak ke memudahkan urusan hari tu.

Faham tak?

So that why Lynd cakap Home Organising adalah penyelesaian kepada masalah ibu yang tengah penat. Siapa pernah masa tengah masak, si suami bertanya “Sayang, mana stokin I? Kat atas ke? Tolong ambilkan boleh?” Tak ke penat tu. Kalau kita kemas dan terus letak dalam bakul console table kan lebih senang. Tapi stokin belum pakai sahaja ye jangan stokin dah pakai.

So Home Organising ni perlukan perancangan dan idea. Once dah dapat cara memang memudahkan urusan ibu-ibu sekelian.

Home Organising bukan terhad pada susun atur dalam rumah sahaja, ia termasuk menguruskan perbelanjaan, aktiviti anak-anak dan perancangan menu memasak.

So memang Lynd tegaskan sangat-sangat yang Home Organising memang penting untuk ibu yang ingin tahu cara elak penat menguruskan rumah tangga.

Mana nak rujuk dan dapat idea home organising ni?

Dulu Lynd ada kongsi di blog lama Lynd

Kasehku-Hidupku

Hidupku Rumahku Teratur

Dan boleh refer kat bloglist untuk blog antarabangsa dan local. Lynd banyak refer kat blog omputih sebab masa tu blog local tak banyak yang nak share pasal susun atur ni. Dorang siap buat challenge lagi kat blog. Ada tema antara blogger-blogger. Memang best.. kadang-kadang rasa macam nak kemas rumah time2 tu jugak.

Dan Lynd plan nak share mengenai Home Organizing di Vitalynd.com ini dibawah lable What Woman Want : Home Organizing.

Setuju tak?

Tak setuju pun Lynd nak share jugak sebab itu passion Lynd dan harap sangat perkongsian Lynd dapat memberi manfaat kepada lebih ramai ibu-ibu luar sana.

or-have-the-room-to-store

Assalamualaikum Cantik Sihat.

Rutin Berpantang Sendiri

Hari ini hari ke 35 baby Indah.

Hari ke 5 setengah Bonda balik ke kampung aka berpantang sendiri.

Hari pertama persekolahan selepas cuti 2 minggu.

Apa yang saya suka tentang hari ini?

Hari ini merupakan simulasi kepada rutin / kehidupan saya sebagai WAHM.

Cuma yang beza saya masih berpantang.

Berpantang interm of dari pemakanan, buat kerja berat dan merayap. Heeee..

So far alhamdulillah.. Baby Indah such a good girl.

Indah Botak

Dia seakan-akan ada rutin. Bangun pagi dalam pukul 8-9 am, mandikan dalam pukul 10 am, menyusu, urut-urut badan sikit, di bedung then dia akan tido dengan nyenyaknya.

Sesekali dia akan bangun menyusu dan mintak perhatian, then tido balik. Petang bangun dimandikan, susukan, mintak sembang then tido.

Kol 11 malam bangun kejap. Then tido balik. Malam pun bangun menyusu je. Alhamdullillah mudah jaga baby Indah.

Yang agak mencabar nak uruskan budak 2 ketui ni.

kaseh

Bukan susah apa, susah nak urus emosi mak ni hah. Cuti sekolah kerjanya sepah rumah dan bergaduh. Heee..

So macamana Lynd uruskan rutin harian Lynd.

1. Tiada Set Masa Tapi Set Tugasan.

Menguruskan baby ni agak unpredictable sebab mereka bangun bila-bila masa. So jangan set masa pukul 11 nak masak, pukul 10 sidai baju. Tapi just do it bila baby tido.

Macam Lynd bila Indah dah tido Lynd akan mula keluarkan barang-barang nak masak biarpun waktu tu baru pukul 10 pagi pun. Pukul 11 dah siap masak pun takper.

Baju-baju pun jalankan mesin basuh sebelah malam, set timer pun takper janji pagi bila ada masa terus sidai. Then lepas tu dah lapang sikit, nak bersantai sambil celup biskut ke, nak tengok TV ke nak update blog ke dah takder terkejar-kejar.

2. Masak sesimple mungkin untuk ibu dan anak.

Macam Lynd dalam pantang so variasi masakan tu kurang lah. So Lynd just suka masak sup ayam, campakkan sayur sawi / brokoli.

So ibu dan anak boleh makan sekali. Just variasikan sayur dan juga cara masakan. Kadang-kadang masak bening (Sayur air), masak sup (letak bunga lawang dan kayu manis) so anak dan ibu boleh makan.

Jangan pulak pergi masak ayam masak kicap. Anak je makan, mak kena masak benda lain. Tak ke menyusahkan. Ermmm.. mungkin Lynd bertuah sebab anak-anak Lynd tak cerewet makan, lagi-lagi Awatif, asal ada nasi dan sup dah settle.

3. Berehat dan Makan.

Kalau sempat rehat lah dulu kalau tiada tugasan penting. Contoh, dah siap masak dan sidai baju boleh baring kejap dengan baby. Sebabnya kalau kita terkejar-kejar nak update blog (itu saya) atau nak lipat baju ke, nanti bila baby bangun kita tak sempat nak rehat. Sebab baby ni pun ada masa dia minta dodoi lah, minta pangku lah. So ibu-ibu kena handle dengan badan dan emosi yang sihat. So bila ada masa rehat.

Sama juga time makan. Bila ada masa makan dulu. Jangan tahan lapar dan settlekan kerj-kerja dulu kononnya sebab nnt ibu berlapar emosi pun tak stabil untuk handle baby. (Itu saya juga..hahaha)

995031_843252722378059_6769823778945585166_n

Sangat feel WAHM.

So Lynd harap tips ini dapat membantu ibu-ibu untuk manage rutin berpantang sendiri dengan lebih teratur dan aman damai.

11391389_840399359330062_8285714959543679205_n

Ingin Berimpian Seperti Saya bersama Shaklee?

Jom sertai Team Vitalynd Empire untuk saya kongsikan cara menjana pendapatan tambahan secara part time dan full time.

Untuk Lebih Info, Hubungi Saya :

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Hari ini hari ke 29 berpantang.

Esok Bonda akan balik kampung. Maka bermulalah fasa berpantang sendiri.

Ermmm.. agak berdebar sebab anak besau 2.. Kalau ikutkan tenaga memang fully charge tapi berjaga-jaga tang jait tu. Al-maklumlah luka luar boleh nampak luka dalam tak tau.

Nak kena rancang betul-betul life dan rutin.

Paling penting kena bangun awal. Tak boleh malas-malas dah. Sekarang ni bangun kol 9-10 pagi sebab syok bukan sebab malam berjaga pun. Cik Indah ni behave je malam, Bangun menyusu je 2-3 x tu pun menyusu sambil mengiring je, tukar pampers sekali.

Mandikan Indah pun bonda yang buat bangun urus diri sendiri je.

Lepas ni kena bangun awal sebab minggu depan Kaseh dah gi tadika, dan persiapan Lynd juga nak kembali bekerja dan juga praktise untuk Work At Home Mom nanti. Allah.. impian terbesar ku.

Allah.. Nekad.

Akan ku tempuh kesukaran ini demi kebahagiaan di masa depan. Demi ketenangan hati dan jiwa.

Ehhhh.. dah melalut.

Keep Positive Lynd.

You can handle it.

Minda kena positif dan tubuh badan kena sihat baru lah boleh bertempur.

Nanti Lynd Share life Lynd bila berpantang sendiri ye. Wish me luck readers.

Set Energy Booster

Assalamualaikum Canteks dan Sihat.

Post kali ni nak share 1 lagi passion saya iaitu Home Organising.

Ermmm.. sebenarnya ramai yang kat luar yang kemas dan teratur dan organise.. tapi bezanyanya mereka share ke tak.

Macam kat blog-blog Omputih memang suka share kat blog mengenai Home Organising dari sekecil-kecil hal macam cara asingkan baju kotor sampai lah sebesar-besar cari susun baju dalam almari.

So entry Lynd kali ni nak share benda kecil je tapi Lynd dapat idea “kecil” ni dari blog home organising luar negara. Entry asal saya dah tak jumpa.. Tapi masa jumpa tu macam tersedar la..

“Simple things tapi sangat bermanfaat”

Ok.. Lynd nak share macamana Lynd susun file kat computer.

First hal-hal personal terutama gambar anak-anak, document2 penting dan hal-hal bisness. Boleh dikatakan 80% adalah gambar.

So macamana Lynd susun gambar dalam computer?

GAMBAR PERSONAL

Step 1 : Bahagikan itu TAHUN


How Organise Computer File 4Kalau ini first time nak buat house keeping dan banyak sangat gambar lama, boleh bahagikan pada kategori besar-besar dulu. Then bila ada masa baru go deep dan evaluate 1 persatu gambar.

Step 2 : Asingkan mengikut bulan dan Special Event 

How Organise Computer File 5

Yang ikut bulan tu mana yang gambar mix la. Macam gambar saje-saje anak-anak. Special event pulak macam gambar untuk acara-acara besar yang biasanya gambar pun banyak.

How Organise Computer File 7

Step 3 : Asingkan mengikut Special Event

How Organise Computer File 6

Then Yang special event tu letak nama event or boleh letak tarikh sekali.

Percaya lah.. kalau guna cara ni memang lagi mudah bila kita nak cari gambar terutama untuk update blog.

Dan 1 kelebihan lagi bila devide by month ni, kadang-kadang Bila memori dah full kita nak delete file dan tak sure gambar dari camera / handphone dah transfer ke belum.  So kita just copy ke computer, then bila nak paste ikut bulan, jika gambar tu dah copy kita boleh “skip” je lah file baru dan jika belum ada maka maka selamat lah kita.

Gambar Bisness

How Organise Computer File 2

Macam gambar bisness Shaklee pulak lebih simple. Saya divide by Set Shaklee dan Product Shaklee. Senang nak refer nanti.

So apa-apa pun file / gambar yang kita ada cuba kategorikan supaya computer kita tak penuh dengan file / gambar yang sama dan lebih mudah untuk kita cari balik.

So itulah cara Bagaimana menyusun file di computer yang Lynd amalkan.

Hope perkongsian ni dapat memberi manfaat kepada pembaca semua. Kalau sesiapa ada idea best boleh la share. Walaupun kecil je tapi memang sangat berguna dan bermanfaat.

Bye..

Assalamualaikum Canteksss..

Tajuk tak beringat.

Tapi apa salahnya yang baik dikongsi.

Saya memang agak suka bab-bab organising ni sebab life saya selalu tunggang langgang because of tak tau nak buat keje yang mana dulu.

Pernah jadi tak bila kita tengah lipat baju, perasan ada baju yang memang anak kita dah tak bleh pakai, then kita bangun dan gi cari kotak untuk letak baju lama.

Jumpa kotak ada berisi barang lain, kuarkan dulu barang lain tu, masukkan baju anak-anak then teringat yang baju kita pun ada dah tak bleh pakai, selongkar almari gi cari baju kita pulak. Habis 1 jam disitu.

Then bila ditoleh, lipat baju terbengkalai, barang lama dalam kotak tadi tak tempat plak.

Sudahnya?

Mak stress.

So memandangkan rumah sekarang memang agak tak terurus, then laptop kat rumah pun rosak so tak bleh nak uruskan hal bisness dengan lancar so saya nekad untuk menyelesaikan urusan rumah tanpa gangguan.

Tips nak menguruskan urusan rumah dengan lancar :

1. Buat To Do List

Supaya kita sedar bertapa banyaknya kerja yang perlu dibuat dan susun ikut priority. No-no-no masukkan urusan lain yang tiada dalam senarai.

2. Stay away from smartphone – loptop – TV

Ni pengacau ni. Niat hati nak scroll newsfeed laju-laju, sekali tersadai berejam. Aduih ni memang pengacau.

3. Kenyang perut suka hati.

Tolong selesaikan urusan perut sendiri dan anak-anak dulu. Baru je mula lap-lap dapur sekali anak request fries, keropok, nugget, telur hancur. Hais.. boleh buat lepas tu rajin nak ngelap lagi sekali. Lagi bagus request siap-siap dengan family nak ishtihar hari gantung kuali barang sehari 2.

4.Sediakan keperluan sebelum memulakan tugas.

Alaaa… sabun habis.. ala.. berus dah rosak.. alaaa.. penyapu bengkok. Haissss macam-macam pulak yang takder.

5. Enjoyyyyyyyy.

Don’t be so stress. Kalau tengah vakum lantai tu ajak anak menari sekali. Kalau Kaseh n Awatif suka bertenggek atas vaccum. Jangan stress senyum sambil suruh dorang kutip mainan dorang yang besepah tak kira masa tu.

Dan ini To-Do-List saya untuk weekend ni.

Todolist

Wish me luck canteksss semua..

Jom menari sambil mop lantai..

Have a nice weekend.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...