Assalamualaikum.

Alhamdulillah syukur.. itu yang hanya boleh Lynd sampaikan.

Kehidupan Lynd bertambah baik dari hari ke hari. Ini bukanlah bermaksud sebelum ini tidak baik tetapi sebelum ini dirasakan sudah cukup baik tapi makin hari makin banyak rahmat Allah yang dikurniakan yang tidak dapat diluahkan dengan kata-kata. Sudahnya mulut dan hati hanya mempu melafazkan syukur.

Bila dah terlebih excited tapi tak tahu nak descibe macamana sudahnya hanya mampu SENYUM.

Saat ditanya “Dalam keadaan macamni pun ko mampu senyum ?”

Rahmat Allah.. saat macamana pun saya dikurniakan kekuatan dan semangat untuk senyum walaupun tanpa sebab.

Hikssss…

Panjang pulak intro.

Salah 1 kesyukuran adalah saya sudah terjebak dalam golongan orang yang suka join aktiviti sedut ilmu.

Jika dulu baca pun taknak malah sekarang sanggup invest masa, keringat dan wang demi ilmu. Mungkin ramai yang tak faham kepentingannya, it’s ok, teruskan berdoa untuk anda dibukakan hati dan dibawa oleh Allah untuk terjebak dalam sesuatu yang bermanfaat dalam hidup anda. It can be anything but i already found mine.

7 November 2015, saya telah menyertai Program Cash Flow Mega anjuran Mekanik Wang aka Abang Abu.

Jujur saya baru sahaja mengenali insan hebat dan humble ini tetapi disebabkan jatuh cinta dengan update beliau di facebook maka saya nekad untuk join program ni disamping para panel yang hebat-hebat.

Siapa itu Abang Abu ?

Terus terang cakap saya memang tak mengenali beliau terlalu detail dan yang saya hanya tahu mengenai tips pengurusan kewangan beliau dan saya yakin saya hanya baru mendapat ilmu dari beliau terlalu lah sedikit.

Dan saya sudah memasukkan nama beliau dalam senarai-senarai mentor yang saya hormati dan kagumi.

Allah.. tak terluah dengan kata-kata.

Terlalu banyak perkongsian yang bukanlah tak mampu untuk saya kongsikan disini tetapi errrrmmmmmmm… shut up Lynd.. stop with the excuse.

Hahahaha.. ok lah.. Lynd share antara point-pointnya.

5 Rukun Kekayaan

1 # SENYUM – dalam apa jua keadaan. Yes.. what ever.. dan selagi orang tak kata anda gila anda takkan kaya.

2 # ENERGY HIGH – Selalu tinggi. Bangun pagi dan dalam apa jua keadaan. Energy high akan menarik perkara baik datang kepada kita.

3# NIAT – Sentiasa beritahu otak apa niat kita untuk menjadi kaya.

4 # SYUKUR – No complaint. Orang yang sentiasa excited adalah orang yang selalu bersyukur.

5 # IKHLAS – Allah bagi rezeki berdasarkan keikhlasan dan level keikhlasan kita hanya Allah yang tahu.

Antara Panel yang terlibat selain Abang Abu sendiri adalah Fizo Omar, Dr Zaharuddin dan Tan Sri Muhammad Ali Hashim.

Saya sudah beberapa kali mendengar perkongsian Fizo Omar semasa program Doctor Azizan Osman tetapi setiap sesi sentiasa memberikan pengajaran yang baru dalam kisah hidup Fizo Omar.

cashflow program fizo

Selain kes saman 8 Juta dan bagaimana dia bangkit membina FOC (Fizo Omar Channel) kali ini beliau menceritakan mengenai bagaimana “keterpaksaan” dalam melakukan sesuatu pekerjaan membuatkan beliau sentiasa mengupgrade diri.

Dan point ini saya sangat pegang.

Setiap ujian yang Allah berikan pada kita adalah untuk menjadikan kita yang lebih baik.

Bagaimana keterpaksaan menjadi kebiasaan dan kemudian kepakaran dan seterusnya boleh menjadi sumber pendapatan dan kekayaan.

1 lagi sentiasa melihat masalah sebagai peluang. Dan kita gunakan kepakaran kita untuk menyelesaikan masalah orang lain.

Perkongsian Tan Sri Muhammad Ali Hashim pula menyedarkan saya bahawa kenapa kita orang islam atau bangsa kita perlu bangkit berniaga. Bagaimana orang berniaga berjihad untuk agama.

Beliau adalah bekas presiden Johor Corporation, menceritakan bagaimana kepentingan umat Islam khususnya di Malaysia dalam memastikan kita mendapatkan makanan yang disahkan Halal dengan pengambilan KFC Malaysia.

Sebuah syarikat Malaysia yang dijalankan oleh orang islam semestinya mereka faham dan tahu mengenai kepentingan makanan halal kepada umat islam.

Dan banyak lagi perkongsian beliau yang membuka mata mengenai pentingnya kita menerajui syarikat besar dengan bermulanya denga perniagaan kecil.

cashflow program 1

Manakala perkongsian Ustaz Zaharudin lebih menjurus kepada pandangan islam terhadap kekayaan.

Rukun Islam ke 4 menyatakan kepentingan umat islam menunaikan zakat. Seperti yang kita tahu zakat dalam islam ada beberapa jenis. Zakat fitrah, zakat pendapatan, zakat simpanan dan lain-lain.

Setiap zakat tersebut ada kritiria yang melayakkan kita membayar zakat tetapi secara asasnya makan banyak pandapatan  / simpanan kita makin banyak kita perlu bayar zakat. Makin banyak zakat kita sumbangkan lebih banyak umat islam dapat dibantu dan semestinya ia menjadi pelaburan untuk saham akhirat kita.

Allah..

Terlalu banyak yang Lynd boleh share tetapi feel tu mungkin tak sama dengan jika anda menghadiri sendiri program-program begini.

Sekarang kita tak hanya belajar dengan cikgu. Tetapi kita belajar dengan orang yang orang berjaya yang willing to share bagaimana mereka boleh berjaya.

Allah.. syukur.. itu hanya yang boleh nyatakan. Dibukakan hati untuk terjerumus dalam dunia gila ilmu disaat ramai orang mereka sudah bagus dengan apa yang ada.

Allah.. jauhkan aku dari rasa itu dan jadikan aku hamba-Mu yang sentiasa merendah diri dan gilakan ilmu-Mu.

Amin.

Assalamualaikum.. Alhamdulillah..

Pengedar Shaklee Klang Terbaik dengan Bengkel Nutrisi

Syukur tak terhingga kerana saya diberi kesempatan untuk menghadiri Bengkel Nutrisi 2015 anjuran Shaklee Malaysia pada sabtu lepas.

Bengkel Nutrisi 2015 7

Tujuan saya menghadiri bengkel tersebut adalah untuk menambah pengetahuan saya mengenai rangkaian produk Shaklee meliputi bagaimana nutrisi yang diperlukan oleh badan bertindak, kelebihan produk shaklee dan bagaimana saya boleh memberikan konsultansi terbaik dan membantu masyarat mendapatkan vitamin terbaik untuk penyakit mereka.

Perasaan saya sepanjang berada dalam bengkel tersebut adalah “Besarnya kuasa Allah”. Kami diberi penerangan bagaimana sistem badan kita berfungsi. Bila tahu semua tu rasa macam “Hebatnya Allah” dan mula rasa semakin sayang dengan tubuh badan kita.

Lynd rasa lebih menghargai kesihatan dan tubuh badan yang Allah kurniakan. Bila belajar mengenai kencing manis, sakit jantung, kesihatan wanita rasa macam kesian kat badan kita, bekerja begitu kuat tapi kita bantai makan entah apa-apa tambah lagi dengan pencemaran.

Rasa macam nak jadikan Bengkel Nutrisi Shaklee ni sebagai acara wajib. Walaupun produk yang sama tapi ilmu pasti ada beza juga sikit sebanyak setiap sesi.

Bukan susah pun, bayar Rm 40 termasuk dengan lunch penuh kemewahan. Alhamdulillah. Rasanya Rm 40 tu nak cover lunch sekali pun tak lepas kot.

Bengkel Nutrisi 2015 6

Dulu masa kat Time Square pun sama. Rasa macam heran, berbaloi ke dorang buat macam ni ? Sekarang dah tak heran sebab Shaklee full of surprise dan mereka layan pengedar dorang macam “harta karun”.

Anak-anak boleh dihangkut sekali. Ni yang bestnya Shaklee. Apa je event boleh bawak anak. Kalau tengok stroller bergelimpangan masa event Shaklee tu perkara biasa.


Pengedar Shaklee Klang 2

Kalau training kat HQ memang ada kemudahan tempat permainan dalam kawasan yang sama. (Patutlah HQ Shaklee dipanggil Home Office). So anak-anak memang berbesar hati ikut mama gi “sekolah”

Allah tak tau nak cakap macamana perasaan saya semakin sayang dengan Shaklee, antara sebabnya :

#Apa yang diwarwarkan dalam iklah atau sesi penerangan mereka adalah perkara sebenar. Bukan strategi marketing. Ini disaksikan sendiri oleh pengedar-pengedar Shaklee yang dibawa ke Head Quarters Shaklee di US. Merek ditunjuk bagaimana para Saintis menjalankan ujikaji dalam setiap produk dan juga bagaimana mereka bekerja untuk menghasilkan produk Shaklee yang terbaik dan selamat untuk manusia.

# Shaklee terlalu menghargai manusia. Terlalu menghargai kesihatan manusia. Kajian keatas sistem tubuh badan manusia menyebabkan mereka rasa bertanggungawab untuk menghasilkan 1 produk yang dapat membantu manusia untuk hidup dengan sihat dan gembira. Bukan hanya atas dasar perniagaan / duit sahaja. Kalau tak kenapa perlu mereka melabur berjuta USD untuk menggunakan saintis untuk membuat kajian. Sedangkan sekarang berlambak je produk yang dihasilkan yang tanpa menitik beratkan kesannya terhadap manusia. Buat dikilang entah kat mana-mana lepas tu offer “Awak nak letak nama apa produk awak?”

Atas 2 sebab baru ini lah membuatkan saya lebih menghargai diri dan saya nak pastikan kesihatan saya ni dijaga dengan baik. Dan bukan untuk saya sorang tapi saya nak lebih ramai orang diluarsana menghargai kesihatan mereka.


Product Shaklee

Maka dengan itu, saya sebagai Pengedar Shaklee Klang dan juga Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia berjanji akan menyebarkan kebaikan Shaklee demi memberikan yang terbaik untuk anda.

Pengedar Shaklee Klang

Hargai kesihatan anda kerana ia merupakan 1 amanat dari Allah.

Untuk sebarang pertanyaan dan info lanjut

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Pengedar Shaklee Klang / Shah Alam / Puncak Alam

Menyediakan Perkhidmatan Cash On Delivery (COD) dan Penghantaran Setiap Hari

Assalamualaikum.. Syukur Alhamdulillah..

Tip Memilih Supplement Yang Bagus

Entah kenapa hari tu terasa macam nak beli majalah dan semestinya bila terasa nak beli majalah je mesti Majalah Rapi yang menjadi pilihan.

Majalah Rapi

Dah lama juga tak beli sebab ermmmm.. bila beli majalah rasa addicted nak beli, habis baca simpan sudah menimbun nak buang sayang, nak kasi kat orang takder orang nak and nak jual surat khabar lama pun sayang. Sebabnya ilmu dalam Majalah Rapi memang bermanfaat dan dekat dihatiku sebab ia  mengenai kesihatan.

Dan patutlah bagaikan ada magnet menarik saya untuk beli, rupanya ada isu yang sangat berkaitan dengan saya.

Kenapa Perlukan Supplement

Lynd memang jenis suka dengar / baca pendapat sesuatu perkara dari banyak pihak. Sebabnya lebih banyak segi yang kita tahu lebih kukuh pengetahuan kita.

Meh sini Lynd share beberapa point penting. Selebihnya boleh dapatkan sendiri Majalah Rapi edisi Ogos 2015

# Cara Bijak Memilih Supplement

Teliti dan selektif dengan membaca terlebih dahulu kandungan dan aturan penggunaannya. Ingatlah bahawa keadaan tubuh setiap orang adalah berbeza. Begitu juga keperluannya. Dapatkan nasihat atau pandangan dari pakar atau doctor jika anda ragu terhadap sesuatu supplemen.

Tip Memilih Supplement 2

# Kenapa Supplemen Penting Untuk Tubuh Badan

Badan kita terdiri dari berjuta-juta sel yang memerlukan vitamin, mineral dan zat galian yang mencukupi bagi menjamin tahap kesihatan optimum. Sekarang ini, terdapat pelbagai penyakit yang berpunca daripada tabiat pemakanan yang tidak seimbang dan gaya hidup yang kurang sihat. Sebab itulah suplemen penting untuk mengekalkan tubuh badan sihat sempurna.

Tip Memilih Supplement 3

Tip Memilih Supplement



Tip Memilih Supplement

# Baca label suplemen sembelum membeli

# Pastikan anda melihat tulisan “Dietary Supplement” pada label supplemen. Ini kerana tulisan ini telah ditentukan dalam Dietary Supplement Health and Education Act of 1994 (DSHEA)

#Pastikan lable supplemen itu menulis informasi tentang pengeluaran, nama dan alamat pengeluaran.

# Teliti tarikh pengeluaran dan tamat tempoh supplemen yang anda beli.

# Pastikan anda mengetahui kandungan supplemen dengan jelas seperti nutrisi, jumlah kandungan bahan yang digunakan, saiz atau jumlah produk dalam bekas tersebut.

# Periksa informasi yang berkaitan dengan jumlah dan cara penggunaan supplement. Contohnya cara penggunaan (Direction for use / Suggested Use) dan jumlah hidangan (Serving Size)

Lebih info mengenai Kelebihan Rangkaian Produk Shaklee

Kelebihan Shaklee

Harap perkongsian ini akan membantu pembaca sekelian menilai kepentingan dan keperluan supplemen dan dapat memilih supplement yang terbaik untuk anda.

Untuk sebarang pertanyaan dan info lanjut

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Pengedar Shaklee Klang / Shah Alam / Puncak Alam

Menyediakan Perkhidmatan Cash On Delivery (COD) dan Penghantaran Setiap Hari

 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Pengedar Shaklee Klang

Shaklee Klang

Saya Haslinda (Lynd) merupakan pengedar Shaklee Klang yang berada di Pekan Meru.

5 Sebab Kenapa Kami Menjadi Pilihan Sebagai Pengedar Shaklee Klang Terbaik :

# 1 Service Penghantaran Terus Ke Rumah Anda

Jika anda tinggal di sekitar Klang, Shah Alam, Puncak Alam dan kawasan sekitarnya, saya manawarkan perkhidmatan penghantaran terus ke rumah anda selepas masa dan lokasi dipersetujui. Penghantaran adalah PERCUMA

Shaklee Puncak Alam 6

# 2 Penghantaran Menggunakan Perkhidmatan Pos Laju / GDex Setiap Hari

Proses penghantaran ke seluruh Malaysia menggunakan perkhidmatan Pos Laju dibuat setiap hari.

Pos Laju

Kadar bayaran perkhidmatan pos laju

Semenanjung
RM 6.30 / RM 10.60 

Sabah / Sarawak
RM 10.60 / RM 21.20

Dan pembayaran sebelum pukul 2.00 petang, pengeposan akan dilakukan pada hari yang sama.

#3 Kami Sentiasa Mempunyai Ready Stok

Shaklee Klang 4

Tanpa perlu menunggu lama, kami sentiasa menyimpan stok terutama untuk produk-produk hot selling. Jika ada permintaan diluar jangkaan yang memerlukan stok segera, kami komited untuk terus ke Cawangan Shaklee berdekatan.

#4 Agen Shaklee Sepenuh Masa

Saya menjalankan perniagaan Shaklee sepenuh masa, disebabkan itu segala tumpuan dan keutamaan saya adalah untuk memberikan yang terbaik kepada pelanggan kami di www.vitalynd.com

Shaklee Puncak Alam 2

Saya juga sentiasa komited untuk meningkatkan pengetahuan mengenai produk dari masa ke semasa demi memberikan konsultansi terbaik kepada pelanggan.

#5 Pengguna Tegar Shaklee

Sebelum menjadi pengedar Shaklee secara serius, saya adalah pengguna Shaklee yang bermula dengan Set Kesuburan Shaklee.

Ikuti kisah saya dan Set Kesuburan Shaklee

Dan sejak itu saya mula yakin dan jatuh cinta dengan Product Shaklee dan merasakan tanggungjawab saya untuk berkongsi produk terbaik dan selamat ini.

Disebabkan 5 faktor di atas, saya sentiasa memberikan perkhidmatan konsultansi terbaik dan pantas.

Untuk sebarang pertanyaan dan info lanjut

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Menyediakan Perkhidmatan Cash On Delivery (COD) sekitar Klang / Shah Alam / Puncak Alam

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.

Tips Blog Mesra SEO

Tips Blog Mesra SEO

Disini Lynd senaraikan beberapa tips untuk mendapatkan Tips Blog Mesra SEO

1. Setiap entry / posting mempunyai at least 500 patah perkataan.

2. Tetapkan “Focus Keyword” dan ulang focus keyword dalam content sebanyak 3-5 kali.

3. Letakkan tajuk entry / post yang mengandungi Focus Keyword.

4. Masukkan Tajuk Entry yang mengandungi focus keyword dan set as “Header” di dalam content. Kalau boleh pada permulaan entry.

5. Jika ada beberapa perkataan lain yang ingin di fokuskan, Bold kan perkataan tersebut.

6. Letak sekurang-kurangnya 1 gambar dan gambar tersebut mestilah di “title” kan mengikut focus keywords.

7. Blog mempunyai Page yang banyak dan entry-entry utama diletakkan di dalam page.

8. Cara menetapkan Focus keywords adalah dengan memikirkan “apa si penggoogle akan taip dan search”.

9. Ejaan kena penuh dan tiada short form digunakan dalam content entry.

10. Banyakkan Internal Link pada entry tersebut.

Lynd bukanlah pakar dalam dunia blogging ini. 10 Tips Blog Mesra SEO Lynd study dan belajar sendiri. Bermula dengan blogspot 5 tahun dahulu hanya bercerita mengenai anak, breastfeeding dan merapu meraban masa tu.

Tak fikir pun pasal SEO ke, traffic tinggi ke apa sahajalah. Cukup sekadar tempat berkongsi cerita dan blogwalking atas niat kawan dan bertukar pendapat.

Sekarang sejak blogging menggunakan domain dan web hosting sendiri untuk urusan bisnes, memang terasa amat penting Lynd berblogging dengan ilmu. Lynd hanya belajar di google, bertukar tips di group bisnes melalui whatApps dan juga facebook group.

Pelikkan?

Kami boleh dikatakan “pesaing’ disebabkan kami menjual Produk Shaklee yang sama. Itulah keistimewaan kumpulan kami, we built each other. So takkan ada isu jika ada ahli baru yang ingin berbisnes tetapi tiada basic bisnes untuk berjaya dalam bisnes Shaklee. Jika daftar ahli Shaklee dengan Vitalynd.Com anda akan mendapat bimbingan dan sokongan menjalankan bisnes secara online dan offline dari Lynd dan upline-upline hebat kami.

Apa yang Lynd kongsikan disini adalah dari study di internet, forum dan eksperimen Lynd sendiri. Lynd teringin dan berimpian 1 hari nanti Lynd berpeluang untuk mengikuti kelas-kelas IM. InsyaAllah.

Jika ada blogger-blogger disini atau sesiapa yang berminat untuk join Group Vitalynd Empire boleh hubungi Lynd ye.

Cara Daftar Ahli Shaklee bersama Vitalynd Empire

Vitalynd Empire

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.. dari hari ke hari urusan menjalankan bisnes bersama Shaklee bertambah mudah. Shaklee sentiasa komited untuk menambah nilai dan upgrade sistem mereka untuk memudahkan ahli-ahli Shaklee.

Ada yang bertanya bagaimana daftar keahlian Shaklee Malaysia.

Untuk mendaftar samada melalui kaedah yuran keahlian Shaklee Rm 79.50 atau keahlian percuma Shaklee dengan pembelian bernilai 200UV anda hanya perlu SMS / WhatApps :

Daftar ahli

Saya akan uruskan pendaftaran anda melalui online termasuk juga pembelian anda terus menggunakan harga ahli.

Tetapi ada juga yang gemar untuk mendaftar sendiri keahlian Shaklee.

 Anda hanya perlu ke cawangan Shaklee berdekatan anda. Dapatkan borang pendaftaran keahlian Shaklee dikaunter dengan harga Rm 4.00 dan juga borang pesanan produk.

Atau download borang di www.shaklee.com.my print dan isi sebelum ke cawangan.

Isi maklumat peribadi anda dan juga maklumat sponsor seperti berikut :

 Siti Norhaslinda binti Abu Bakar (SID 1090071).

Diborang pesanan produk, tandakan di ruang Shaklee Opportunity Kit  dan jika anda ingin membeli produk lain, boleh terus isikan borang pesanan.

Pembayaran dan pendaftaran akan dilakukan terus di kaunter.

Selepas itu, anda boleh menghubungi saya  untuk mendapatkan consultation dan cara pemakanan supplemen yang dibeli,

Untuk Lebih Info, Hubungi Saya :

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Assalamualaikum Cantik Sihat.

Jom berangan.

Kalau sesiapa yang follow blog Lynd ni mesti tau apa impian terbesar Lynd untuk 2015 ni.

Maka sekarang memang Lynd tengah berusaha untuk melangkah lebih dekat dengan impian Lynd.

Salah 1 nya Lynd guna POWER OF VISUALIZATION.

Power-of-Visualization

Mungkin ramai yang tak faham mengenai power of visualization. Tapi percaya tak ramai jutawan dan orang-orang berjaya seluruh dunia menggunakan kaedah ini untuk mendapat apa yang mereka inginkan.

Robin Sharma, Tony Robins, Bob Proctor dan malahan orang tempatan kita Dr Azizan Osman menekankan kaedah ini.

Ehhh.. tertinggal Mentor Shaklee saya dalam kumpulan Jutawan iaitu PM Cery juga ada menerangkan dan menjadikan kaedah ini sebagai aktiviti rutin dan dimasukkan dalam master checklist kami.

Sebenarnya Lynd bukan nak explain apa itu Power of Visualization. Tapi Lynd nak berangan di entry ini. Kehidupan yang Lynd diidamkan setelah bergelar WAHM nanti.

Macamana nak buat tu Lynd just share apa yang Lynd jumpa kat sini.

mind-power-and-sports-26-728

Bila nak buat tu terpulang. Ada yang cakap sebelum tido paling mustajab.

Secara generalnya, power of visualization ni sebenarnya melatih / membuatkan kita memberitahu otak dan sel-sel badan mengenai apa yang kita nak. Latih setiap hari, gambarkan impian kita. Bila otak dan badan sudah “tahu” impian kita maka mereka akan “bergerak / bertindak” untuk membawa kita ke arah impian yang dikehendaki. Bukan bermaksud kita gambarkan sahaja dan tak perlu berbuat apa-apa. Ia juga merupakan peringatan untuk kita setiap hari. Bila jari ni rasa malas je nak update blog, maka bila tiba masa kita bayangkan impian kita maka kita cuba menyuntik kembali semangat itu.

Tapi harus diingatkan ye, teknik ini juga berkesan terhadap perkara yang negatif. Berhati-hati bila berfikir perkara yang tidak baik kerana kita sedang memberitahu badan kita mengenai perkara tak baik itu maka dikhuatiri akan membawa kita lebih dekat terhadap perkara negatif itu.

Sebab itu kita perlu fikir yang baik-baik, fokus pada apa yang kita nak.

Dan juga, apa yang kita fikir, apa yang kita rasa, apa yang kita cakap, apa yang kita lihat, itulah doa.

Maka fikir yang baik-baik aje ye teman-teman.

Ehhhh.. dah panjang pulak citer pasal power of visualization ni.

daydreaming_visualization

Jom ikut Lynd “berangan”.

Lynd impikan bangun seawal 4.30 pagi untuk bertahajud, solat hajat, solat taubat, solat witir. Bercinta dengan Allah. Kalau study rutin orang-orang berjaya memang bangun awal even for non-muslim. Because they trust start your day early will make you stronger. Kita yang muslim ni lagi bertuah sebab Allah dah ajar kita dalam al-Quran.

Then baca al-quran sambil dan selepas solat subuh. Pukul 6.30 kejut anak-anak pegi sekolah dan sempat siapkan bekal or simple breakfast untuk mereka.

Hantar anak-anak di sekolah. Buat kerja rumah sikit-sikit. Uruskan bisnes then kol 10 pagi mula solat Dhuha dan baca al-quran.

Lepas tu sambung buat keje online dan mula masak simple2 je. Lepas settle amik anak dan bagi anak lunch dan solat zohor. Boleh mula keluar pos barang dan uruskan hal-hal luar rumah. Masa ni nak berjimba-jimba pun takperlah sebab hal rumah dan bisnes dah settle pagi.

Kalau takder urusan kat luar boleh beraktivit dengan anak-anak sambil lipat baju. Wahhhh.. heaven.

Petang masak simple-simple untuk suami dan malam dikhaskan untuk anak dan suami sahaja. No-no mengadap laptop malam-malam.

creative-visualization

Itu rutin impian Lynd. Itu kekayaan yang Lynd idamkan. Belum masuk lagi rumah, kereta, percutian dan kewangan yang diidamkan.

Itu boleh masuk Vision Board.

Hari-hari Lynd bayangkan rutin tu. Lynd sedang bagi tau sel-sel badan Lynd.

So readers, jom capai impian masing-masing dengan

Tetapkan apa Impian Anda – Apa Impian Anda

Kalau takder impian macamana nak gambarkan impian tu?

Lepas tu bayangkan..

Jom sama-sama mulakan hari ini. Bergerak ke impian kita.

11391389_840399359330062_8285714959543679205_n

Ingin Berimpian Seperti Saya bersama Shaklee?

Jom sertai Team Vitalynd Empire untuk saya kongsikan cara menjana pendapatan tambahan secara part time dan full time.

Untuk Lebih Info, Hubungi Saya :

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Assalamualaikum Cantik Sihat.

Rutin Berpantang Sendiri

Hari ini hari ke 35 baby Indah.

Hari ke 5 setengah Bonda balik ke kampung aka berpantang sendiri.

Hari pertama persekolahan selepas cuti 2 minggu.

Apa yang saya suka tentang hari ini?

Hari ini merupakan simulasi kepada rutin / kehidupan saya sebagai WAHM.

Cuma yang beza saya masih berpantang.

Berpantang interm of dari pemakanan, buat kerja berat dan merayap. Heeee..

So far alhamdulillah.. Baby Indah such a good girl.

Indah Botak

Dia seakan-akan ada rutin. Bangun pagi dalam pukul 8-9 am, mandikan dalam pukul 10 am, menyusu, urut-urut badan sikit, di bedung then dia akan tido dengan nyenyaknya.

Sesekali dia akan bangun menyusu dan mintak perhatian, then tido balik. Petang bangun dimandikan, susukan, mintak sembang then tido.

Kol 11 malam bangun kejap. Then tido balik. Malam pun bangun menyusu je. Alhamdullillah mudah jaga baby Indah.

Yang agak mencabar nak uruskan budak 2 ketui ni.

kaseh

Bukan susah apa, susah nak urus emosi mak ni hah. Cuti sekolah kerjanya sepah rumah dan bergaduh. Heee..

So macamana Lynd uruskan rutin harian Lynd.

1. Tiada Set Masa Tapi Set Tugasan.

Menguruskan baby ni agak unpredictable sebab mereka bangun bila-bila masa. So jangan set masa pukul 11 nak masak, pukul 10 sidai baju. Tapi just do it bila baby tido.

Macam Lynd bila Indah dah tido Lynd akan mula keluarkan barang-barang nak masak biarpun waktu tu baru pukul 10 pagi pun. Pukul 11 dah siap masak pun takper.

Baju-baju pun jalankan mesin basuh sebelah malam, set timer pun takper janji pagi bila ada masa terus sidai. Then lepas tu dah lapang sikit, nak bersantai sambil celup biskut ke, nak tengok TV ke nak update blog ke dah takder terkejar-kejar.

2. Masak sesimple mungkin untuk ibu dan anak.

Macam Lynd dalam pantang so variasi masakan tu kurang lah. So Lynd just suka masak sup ayam, campakkan sayur sawi / brokoli.

So ibu dan anak boleh makan sekali. Just variasikan sayur dan juga cara masakan. Kadang-kadang masak bening (Sayur air), masak sup (letak bunga lawang dan kayu manis) so anak dan ibu boleh makan.

Jangan pulak pergi masak ayam masak kicap. Anak je makan, mak kena masak benda lain. Tak ke menyusahkan. Ermmm.. mungkin Lynd bertuah sebab anak-anak Lynd tak cerewet makan, lagi-lagi Awatif, asal ada nasi dan sup dah settle.

3. Berehat dan Makan.

Kalau sempat rehat lah dulu kalau tiada tugasan penting. Contoh, dah siap masak dan sidai baju boleh baring kejap dengan baby. Sebabnya kalau kita terkejar-kejar nak update blog (itu saya) atau nak lipat baju ke, nanti bila baby bangun kita tak sempat nak rehat. Sebab baby ni pun ada masa dia minta dodoi lah, minta pangku lah. So ibu-ibu kena handle dengan badan dan emosi yang sihat. So bila ada masa rehat.

Sama juga time makan. Bila ada masa makan dulu. Jangan tahan lapar dan settlekan kerj-kerja dulu kononnya sebab nnt ibu berlapar emosi pun tak stabil untuk handle baby. (Itu saya juga..hahaha)

995031_843252722378059_6769823778945585166_n

Sangat feel WAHM.

So Lynd harap tips ini dapat membantu ibu-ibu untuk manage rutin berpantang sendiri dengan lebih teratur dan aman damai.

11391389_840399359330062_8285714959543679205_n

Ingin Berimpian Seperti Saya bersama Shaklee?

Jom sertai Team Vitalynd Empire untuk saya kongsikan cara menjana pendapatan tambahan secara part time dan full time.

Untuk Lebih Info, Hubungi Saya :

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Kenapa Islam Menggalakkan Berniaga

Satu ketika dulu Lynd memang hidup dengan hanya kehidupan Lynd yang normal.

Belajar rajin-rajin, kerja makan gaji, nak gaji lebih hanya dengan cara “lompat company”, tunggu increament tahunan dan bonus tahunan. Sampai lah Lynd berada di company sekarang ini. Lynd sudah cukup selesa.

Increament memang ada, bonus wajib at least 1 bulan setiap tahun. Mungkin sebab Lynd pernag berada di syarikat yang agak terumbang ambing sebelum ini, maka Lynd memang “bersyukur” sangat dengan apa yang ada.

Apa maksud Syukur?

Menerima seadanya apa yang kita dapat. Kerana kita mendapat lebih dari yang sebelum ini dan semestinya merasakan kita dapatlebih dari kawan-kawan yang lain.

Jika ada orang merungut?

“Alah.. ko tak pernah rasa company yang lagi teruk dari sini. Jadi bersyukurlah dengan apa yang ada kat sini”

Jika ada yang bandingkan dengan rakan-rakan yang dapat lebih di tempat lain?

Ko bagus sangat ke untuk ko dapat macam dia? Bukan teruk sangat pun company sekarang. Ko ni tak pandai bersyukur.

Lynd yang dulu memahami Syukur itu adalah sesuatu dimana kita menerima apa sahaja yang kita dapat. Jangan komplen, merungut atau minta lebih.

Then entah macamana mula terasa “ketidakcukupan” itu. Mula mencari cara berjimat dan cara urus wang. Dalam proses pemcarian itu Lynd asyik ditemukan dengan “Tambah pendapatan”, “Berniaga”, “Side Income” dan “pelaburan”.

Dimana Lynd merasakan itu semua bukan untuk saya. Bertahun mencari dan penemuan tetap sama. Maka Allah bukakan pintu hati, berdaftar sebagai Ahli Shaklee atas niat mahu berniaga untuk tambah pendapatan.

Dan dari situ Lynd mula belajar mengenai IMPIAN, MATLAMAT dan CITA-CITA. Maka mula excited melakar impian. Tetapi bila impian tak nampak bayang sebagaimana seperti yang digambarkan. Maka “kekecewaan” mencuit.

Maka pencarian diteruskan lagi.

Kenapa mereka yang sudah berjaya, berjaya? Aku buat apa yang mereka suruh. Tapi kenapa aku tak dapat?

Terus cari lagi maka kepala diusik, dengan “Perbetulkan Niat”. Niat berniaga itu. Ermmm.. niat aku betul la, nak tambah pendapatan, nak beri kesenangan kepada keluarga dan nak bantu orang lain dengan duit yang aku dapat.

Apa yang tak betul?

Maka bila tidak dapat apa yang diminta dan harapkan Lynd kecewa. Bila datang cabaran perniagaan Lynd mula “takut”.

Pencarian diteruskan lagi. Masih lagi berkisar tentang niat. Seakan-akan niat yang masih tak betul.

Dan malam ni Lynd jumpa lagi “penyebab” kenapa Lynd kecewa. Yes.. betul.. Niat.

Niat Berniaga. Semakin hari Lynd semakin faham kenapa Islam menyatakan 9 dari 10 punca rezeki adalah berniaga.

Kenapa?

Apa yang kita jual adalah penyelesaikan masalah orang.

Orang berniaga nasi lemak, memudahkan orang lain mendapatkan nasi lemak dengan cepat di waktu pagi. Jadi selesai masalah orang untuk mendapatkan sarapan pagi.

Orang menjaja / menjual kain pasang adalah untuk menyelesaikan masalah orang untuk mendapatkan kain baju raya.

Dimana ada masalah di situ perniaga berperanan untuk menyelesaikan masalah orang.

Niat kena betul.

Kita berniaga bukan untuk kaya sendiri tetapi untuk selesaikan masalah orang lain.

Contoh yang lebih dekat dengan Lynd.

Berapa ramai orang kat luar sana ada masalah nak turunkan berat badan.

Ada yang kawal makan tapi tak turun-turun jugak berat badan.

Ada yang makan macam-macam ubat kurus pun tak kurus-kurus.

Ada yang tak dapat zuriat sebab berat badan berlebiha.

Ada yang susah nak beribadah dengan sempurna sebab berat berlebihan.

Ada ibu yang tension dan serabut tak dapat uruskan rumah tangga dengan sempurna sebab badan tak fit dan bertenaga.

Kalau Lynd diammmmm je..

Lynd tak kongsi bahawa rangkaian produk Shaklee dapat dapat bantu ramai orang kat luar sana untuk turunkan berat badan. Lynd diam je. Lynd asyik suruh orang beli je tapi Lynd tak explain kenapa Shaklee selamat dan patut dipilih.

Berapa ramai yang dok telan ‘ubat kurus’ entah apa-apa sebabnya Lynd tak kongsi bahawa Shaklee adalah produk yang selamat kerana menjalani 350 ujian bagi setiap bahan.

Sebabnya Lynd dok fikir nak “jual” je. Bukan nak kongsi kebaikan dan kenapa Shaklee patut diambil.

Bila dah sampai tahap ini, Lynd fikir “berdosa”nya Lynd. Tahu ada produk yang selamat tapi tak terangkan dan kongsikan betul-betul. Maka orang dok pilih produk yang tak selamat / diragui.

Kadang-kadang ada bisikan “supplemen” ni Pilihan dan bukan kewajipan. So tak payah lah ambil supplemen. Maka Lynd pun diamkan aje. Lynd ambil sendiri je, lantak korang lah kalau korang taknak ambil suplemen.

Jaga_Kesihatan_Jantung_Dengan_CoQHealth_Plus pil kurus ubat kurus

Lynd pandang je..

Lantak lah korang. Kita menyedut udara yang sama, gaya pemakanan yang sama, sumber makanan yang sama, tapi sebab aku tahu macamana nak kawal, macamana sesuatu penyakit itu, aku tahu produk yang boleh detox segala pencemaran itu dengan selamat maka risiko aku lebih rendah.

Korang bukan sapa-sapa pun. Asal aku dan family aku sihat dan selamat sudah.

Tapi..

Mampu ke Lynd nak berfikiran macam tu?

Disitu datangnya tanggungjawab berniaga itu sendiri. Lynd explain tentang sesuatu info, anda berminat, Lynd bekalkan.

Bukankah itu lebih bermanfaat. Lynd memberi informasi berguna dan seterusnya memudahkan anda semua untuk mendapatkannya.

Maka.. bagi mengelakkan kekecewaan dalam bisnes, Lynd kena betulkan niat untuk memberikan kesedaran. dari situ Lynd tak boleh give up. Lynd kena terus berkongsi info dan bukan memburuk-burukkan produk orang lain juga.

Maka disitu memberi salah 1 pengertian kepada kenapa Islam menyarankan kita berniaga. Kerana kita membantu orang lain menyelesaikan masalah mereka.

Disamping menjadi sumber pendapatan, pahala menyelesaikan masalah orang lain juga kita dapat. InsyaAllah.

Maka kepada yang ingin berniaga diluar sana, betulkan niat untuk membantu orang lain. Maka itu menjadi penyebab kita untuk tidak berputus asa.

Teruskan berkongsi dan mendapat rezeki yang diberkati.

InsyaAllah.

Assalamualaikum.

Apa khabar semua ?

Last week Lynd order buku Zero Hutang yang ditulis oleh salah seorang mentor kewangan saya Tuan Zulkifli.

cover-buku-zero-hutang

Memang terinspirasi bagaimana beliau “nekad” dan berazam untuk membebaskan diri dari bebanan hutang yang kebanyakkan orang anggap hutang itu hutang “normal” dimana yang biasa sahaja. Hutang pelajaran, hutang kereta, hutang rumah dan lain-lain lagi.

Dan kemudian hidup “dibawah kemampuan”.

Impian Zero Hutang.

Memang terinspirasi bagaimana kita tidak perlu hidup bermewah-mewah jika kita tak mampu. Ermmm.. bukan soal tak mampu tetapi rasanya mampu tetapi kita lebih “mengutamakan” perkara lain berbanding SIMPANAN.

Yesss.. Selain membayar hutang kita perlu ada simpanan. Ada 1 soalan yang buat Lynd berfikir agak lama..

“Jika kita kurang upaya hari ini untuk bekerja, bermaksud pendapatan kita tiba-tiba ZERO, berapa lama kita boleh survive?”

Termenung sejenak.

1. Dengan apa aku nak bayar HUTANG aku bulan depan.

2. Dari mana aku nak dapat untuk perbelanjaan harian aku lepas ni?

2 perkara itu membuatkan Lynd… Ermmm.. tersedar..

Yelah.. simpanan pun segan silu je nak membukit, baru jadi busut dah kena tarah..

Hutang or so call as “pinjaman” memang ambil separuh dari income makan gaji.

Komitmen mak, ayah dan tampung perbelanjaan rumah bantu husband.

Apa yang Tuan Zulkifli buat, beliau makan gaji sambil tambah pendapatan. Bermula dengan perniagaan MLM dimana beliau merupakan pengguna kepada 1 rangkaian produk ini dan suka dengan produk tersebut. Kemudian mengedarkan kepada rakan-rakan dan orang terdekat. Dapat bonus sikit-sikit dah cukup bersyukur.

Kelebihan mula berniaga dengan perniagaan MLM ini adalah Modal dan risiko rendah. Boleh baca mengenai cara memilih MLM yang betul boleh refer pada entry beliau.

Mulakan Perniagaan Dengan MLM

Dan Lynd ada juga terangkan mengenai Shaklee sebagai perniagaan MLM

Dan kemudian beliau menjadi dealer emas yang benar-benar membawa beliau kearah Financial Freedom dan kemudian itu baru beliau berhenti kerja kerana dari segi financial beliau sudah “secure” dan kukuh.

Berbeza dengan Lynd.

Saya nak berhenti kerja secepat mungkin. Lynd nak fokus pada bisness Shaklee dan keluarga. Dari segi potensi perniagaan Shaklee, memang pendapatan dan peluang yang Shaklee tawarkan memang melebihi dan berlipat kali ganda dari pendapatan Lynd sebagai jurutera sekarang.

Lynd “terdesak” untuk berhenti kerja. Sebab Lynd taknak menganiaya rakan-rakan sekerja bila Lynd tak dapat beri komitment sepenuhnya. Bukan sebab bisnes yang mengganggu tumpuan Lynd, tapi lebih kepada keluarga.

Lynd betul-betul sentap bila Kaseh tanya “Kenapa cuti sekolah masih kena sekolah?”. Memanglah. Hanya tadika yang cuti tapi dia masih perlu ke nursery kerana mama kerja. Sampai bila..?

Dan kerana itu sebenarnya Lynd terjebak untuk berbisnes dan Shaklee pilihan Lynd. Sebab Lynd nak tunaikan impian anak-anak untuk melihat ibu mereka sentiasa berada di rumah bila cuti sekolah. Bebas masa.. dalam masa yang sama berusaha untuk bebas wang.

Yesss.. Lynd terdesak.. Bila tengok rakan-rakan Shaklee akhirnya berhenti kerja dena buat full time Shaklee malahan Full time house wife dengan pendapatan berlipat kali ganda dari Lynd membuatkan Lynd bersemangat yang Lynd akan jadi salah seorang dari mereka.

Kalau mereka boleh kenapa Lynd tak boleh?

Tuan Zulkifli, impian kita sama iaitu Zero Hutang, tapi saya pilih jalan berisiko dan mencabar sedikit.

Semoga impian Lynd akan tercapai pada October 2015

 WAHM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...