Assalamualaikum.

Alhamdulillah syukur.. itu yang hanya boleh Lynd sampaikan.

Kehidupan Lynd bertambah baik dari hari ke hari. Ini bukanlah bermaksud sebelum ini tidak baik tetapi sebelum ini dirasakan sudah cukup baik tapi makin hari makin banyak rahmat Allah yang dikurniakan yang tidak dapat diluahkan dengan kata-kata. Sudahnya mulut dan hati hanya mempu melafazkan syukur.

Bila dah terlebih excited tapi tak tahu nak descibe macamana sudahnya hanya mampu SENYUM.

Saat ditanya “Dalam keadaan macamni pun ko mampu senyum ?”

Rahmat Allah.. saat macamana pun saya dikurniakan kekuatan dan semangat untuk senyum walaupun tanpa sebab.

Hikssss…

Panjang pulak intro.

Salah 1 kesyukuran adalah saya sudah terjebak dalam golongan orang yang suka join aktiviti sedut ilmu.

Jika dulu baca pun taknak malah sekarang sanggup invest masa, keringat dan wang demi ilmu. Mungkin ramai yang tak faham kepentingannya, it’s ok, teruskan berdoa untuk anda dibukakan hati dan dibawa oleh Allah untuk terjebak dalam sesuatu yang bermanfaat dalam hidup anda. It can be anything but i already found mine.

7 November 2015, saya telah menyertai Program Cash Flow Mega anjuran Mekanik Wang aka Abang Abu.

Jujur saya baru sahaja mengenali insan hebat dan humble ini tetapi disebabkan jatuh cinta dengan update beliau di facebook maka saya nekad untuk join program ni disamping para panel yang hebat-hebat.

Siapa itu Abang Abu ?

Terus terang cakap saya memang tak mengenali beliau terlalu detail dan yang saya hanya tahu mengenai tips pengurusan kewangan beliau dan saya yakin saya hanya baru mendapat ilmu dari beliau terlalu lah sedikit.

Dan saya sudah memasukkan nama beliau dalam senarai-senarai mentor yang saya hormati dan kagumi.

Allah.. tak terluah dengan kata-kata.

Terlalu banyak perkongsian yang bukanlah tak mampu untuk saya kongsikan disini tetapi errrrmmmmmmm… shut up Lynd.. stop with the excuse.

Hahahaha.. ok lah.. Lynd share antara point-pointnya.

5 Rukun Kekayaan

1 # SENYUM – dalam apa jua keadaan. Yes.. what ever.. dan selagi orang tak kata anda gila anda takkan kaya.

2 # ENERGY HIGH – Selalu tinggi. Bangun pagi dan dalam apa jua keadaan. Energy high akan menarik perkara baik datang kepada kita.

3# NIAT – Sentiasa beritahu otak apa niat kita untuk menjadi kaya.

4 # SYUKUR – No complaint. Orang yang sentiasa excited adalah orang yang selalu bersyukur.

5 # IKHLAS – Allah bagi rezeki berdasarkan keikhlasan dan level keikhlasan kita hanya Allah yang tahu.

Antara Panel yang terlibat selain Abang Abu sendiri adalah Fizo Omar, Dr Zaharuddin dan Tan Sri Muhammad Ali Hashim.

Saya sudah beberapa kali mendengar perkongsian Fizo Omar semasa program Doctor Azizan Osman tetapi setiap sesi sentiasa memberikan pengajaran yang baru dalam kisah hidup Fizo Omar.

cashflow program fizo

Selain kes saman 8 Juta dan bagaimana dia bangkit membina FOC (Fizo Omar Channel) kali ini beliau menceritakan mengenai bagaimana “keterpaksaan” dalam melakukan sesuatu pekerjaan membuatkan beliau sentiasa mengupgrade diri.

Dan point ini saya sangat pegang.

Setiap ujian yang Allah berikan pada kita adalah untuk menjadikan kita yang lebih baik.

Bagaimana keterpaksaan menjadi kebiasaan dan kemudian kepakaran dan seterusnya boleh menjadi sumber pendapatan dan kekayaan.

1 lagi sentiasa melihat masalah sebagai peluang. Dan kita gunakan kepakaran kita untuk menyelesaikan masalah orang lain.

Perkongsian Tan Sri Muhammad Ali Hashim pula menyedarkan saya bahawa kenapa kita orang islam atau bangsa kita perlu bangkit berniaga. Bagaimana orang berniaga berjihad untuk agama.

Beliau adalah bekas presiden Johor Corporation, menceritakan bagaimana kepentingan umat Islam khususnya di Malaysia dalam memastikan kita mendapatkan makanan yang disahkan Halal dengan pengambilan KFC Malaysia.

Sebuah syarikat Malaysia yang dijalankan oleh orang islam semestinya mereka faham dan tahu mengenai kepentingan makanan halal kepada umat islam.

Dan banyak lagi perkongsian beliau yang membuka mata mengenai pentingnya kita menerajui syarikat besar dengan bermulanya denga perniagaan kecil.

cashflow program 1

Manakala perkongsian Ustaz Zaharudin lebih menjurus kepada pandangan islam terhadap kekayaan.

Rukun Islam ke 4 menyatakan kepentingan umat islam menunaikan zakat. Seperti yang kita tahu zakat dalam islam ada beberapa jenis. Zakat fitrah, zakat pendapatan, zakat simpanan dan lain-lain.

Setiap zakat tersebut ada kritiria yang melayakkan kita membayar zakat tetapi secara asasnya makan banyak pandapatan  / simpanan kita makin banyak kita perlu bayar zakat. Makin banyak zakat kita sumbangkan lebih banyak umat islam dapat dibantu dan semestinya ia menjadi pelaburan untuk saham akhirat kita.

Allah..

Terlalu banyak yang Lynd boleh share tetapi feel tu mungkin tak sama dengan jika anda menghadiri sendiri program-program begini.

Sekarang kita tak hanya belajar dengan cikgu. Tetapi kita belajar dengan orang yang orang berjaya yang willing to share bagaimana mereka boleh berjaya.

Allah.. syukur.. itu hanya yang boleh nyatakan. Dibukakan hati untuk terjerumus dalam dunia gila ilmu disaat ramai orang mereka sudah bagus dengan apa yang ada.

Allah.. jauhkan aku dari rasa itu dan jadikan aku hamba-Mu yang sentiasa merendah diri dan gilakan ilmu-Mu.

Amin.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.. Syukur sebab saya masih diberi kesempatan untuk berkongsi secebis ilmu dari insan kerdil ini.

Kali ni saya nak terangkan lebih detail lagi apa keistimewaan ibu-ibu sekelian akan dapat jika mendapatkan Set Kehamilan Shaklee, Set Berpantang Shaklee atau juga Set Penyusuan Shaklee di Vitalynd.Com ini.

Salah satunya adalah bimbingan dan sokongan dalam menjayakan penyusuan susu ibu.

3 Sebab kenapa saya yakin akan berjaya membimbing ibu hebat diluar sana menjayakan penyusuan susu ibu.

1 # Pengalaman Menyusukan 3 orang anak

3 beradik

Alhamdulillah.. rezeki Allah dengan semangat saya untuk memberikan susu ibu kepada anak-anak saya dan juga dorongan dari orang yang betul bagi menjayakan penyusuan susu ibu, ke 3-3 anak saya mendapat kebaikan susu ibu walaupun saya adalah ibu bekerja.

2# Latihan secara formal

Rezeki saya berpeluang untuk mendapat latihan dalam membimbing ibu-ibu yang bermasalah dalam penyusuan susu ibu.

Saya mendapat latihan dari MBFPC Malaysian Breastfeeding Peer Counselor dan tersenarai dalam Peer Counselor bagi kawasan Meru, Klang.

mbfpc-header-logo

MBFPC adalah satu pertubuhan sukarelawan yang sangat komited untuk membantu menaikkan kembali semangat / budaya penyusuan susu ibu.

mbfpc

Selain MBFPC saya juga mendapat latihan dari Persatuan Penasihat & Pakar Laktasi Malaysia.

mbfpc hkl

Alhamdulillah menimba ilmu mengenai penyusuan susu ibu adalah menjadi passion saya walaupun tidak mendapat pulangan dalam bentuk wang ringgit.

3# Pengalaman Membantu Ibu Bermasalah Dalam Penyusuan.

senarai mbfpc

Apabila mendapat latihan dari MBFPC nama kita akan tersenarai dalam Senarai MBFPC mengikut kawasan.

Anda akan dihubungi oleh ibu-ibu yang bermasalah mengenai penyusuan susu ibu dan memberi bimbingan secara sukarela dan semestinya percuma.

Ia bukanlah paksaan dari pihak MBFPC tetapi ia menjadi passion saya bila sebut mengenai breastfeeding.

Saya ada beberapa pengalaman dalam membantu ibu menyusu dan kebanyakkannya adalah ibu dalam pantang.

Ada beberapa kes yang saya akan ke rumah mereka jika saya berkelapangan dan juga lokasi yang berdekatan.

Kenapa perlu kerumah?

Sebab kebanyakkan ibu yang bermasalah menyusu kerana ada masalah teknik dan cara menyusu baby, so saya kena tengok sendiri dan tunjuk cara yang betul apabila menyusukan bayi. Selain itu saya juga berkongsi tips-tips penting dalam menjayakan perjalanan  breastfeeding mereka.

Semua ini dilakukan percuma kerana minat.

Dan pulangan kenikmatan paling best adalah selepas sesi follow up mereka menyatakan mereka berjaya menyusukan anak mereka.

senarai mbfpc klang

Seronok sangat. Saya akan berterima kasih kepada ibu itu sebab cekal dan buat keputusan yang tepat dengan menghubungi mana-mana peer counselor.

Mereka berjaya bukan sebab bagusnya peer counselor itu tetapi kerana kecekalan mereka.

Alhamdulillah sepanjang 4 tahun ini memang banyak kenangan manis saya membantu ibu-ibu hebat ini.

Atas alasan inilah, saya tidak pernah menyarankan Set Menambah Susu Ibu / Makanan tambah susu ibu kerana susu ibu tidak akan jadi banyak dengan tiba-tiba tanpa cara yang betul.

Harap atas 3 sebab ini, ibu-ibu sekelian tidak berasa ragu-ragu lagi untuk memilih Set Bersalin Shaklee sebagai set berpantang terbaik anda.

Untuk sebarang  pesanan dan info lanjut hubungi :

Haslinda (Lynd)

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Facebook Personal : Haslinda Lynd

Pengedar Shaklee Klang / Shah Alam / Puncak Alam

Menyediakan Perkhidmatan Cash On Delivery (COD) dan Penghantaran Setiap Hari

Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. Sebab Lynd berpeluang mengkaji dan berkongsi 1 lagi ilmu baru mengenai makanan kita.

Fakta Menakutkan Kesan GMO dalam makanan

Sebelum ni Lynd fikir kalau dapat makan tomato begitu sahaja memang dah sihat sgt lah. Bangga cakap “I makan salad” tapi bila terstudy pasal GMO ni rasa macam..

“Ermmmm…uuuuuu… aaaaaa.. leh makan ke ni?”

This world are so scary.

Apa itu GMO ?

Kesan GMO dalam makanan 1

GMO adalah bahan yang digunakan dalam industri pertanian untuk menjadikan hasil tanaman dan haiwan yang nampak “berkualiti” dengan kaedah mengubah genetik tumbuhan tersebut.

Antara makanan yang terkenal dengan penggunaan bahan GMO ini adalah :

GMO Food

Tujuan Penggunaan GMO dalam pertanian

1# Menghasilkan haiwan/buah yang besar dalam masa yang cepat

CHICKEN-1428

GMO-Feature

Nampak tak? Nampak tak?
Sebab tu GMO ni digunakan secara berleluasa, sebabnya syarikat pengusaha hasil pertanian ni perlu mendapatkan hasil yang cepat dan “berkualiti”.

Apa maksud “berkualiti” ?

Sebab penilaian manusia ni bila nampak besar dan tiada cacat cela itulah yang bagus.

 

2# Hasil Tanaman GMO lebih tahan lama

Hasil pertanian berskala besar biasanya untuk pasaran yang besar maka sangat penting untuk produk mereka tahan lebih lama sebelum sampai kepada pengguna.

GMO Test

Atas 2 sebab inilah GMO digunakan secara berleluasa hari ini.

Biar gambar ini berbicara.

map-v5

Menakutkan..!!!!!

Malaysia Pengimport maksudnya pengguna produk-produk ber-GMO.

Apa kesan penggunaan produk GMO ini secara berlebihan.

Haaaa.. takut  nak tempek gambar-gambar menggelikan so Lynd letak gambar yang susah nak faham ini.

194

Ini perbezaan keadaan perut tikus yang diberi makanan GMO dan non-GMO. Yang ber GMO akan mengalami tumbesaran sel yang luar biasa.

Kajian keatas manusia memang belum ada tetapi kita boleh lihat kesanya ke atas tikus-tikus makmal yang dijalankan. Kita boleh lihat pertumbuhan sel secara tidak normal.

Memang menakutkan. Tapi kenapa GMO masih digunakan secara berleluasa ?

Bila melibatkan wang tambah lagi tiada kajian khusus ke atas manusia memang susah lah nak stop terus.

Tapi ada juga negara-negara yang sudah mula stop mengimport hasil ber GMO ni dan ada yang menguatkuasakan peraturan melabel makanan ber GMO.

Macamana nak kenal pasti ?


Kesan GMO dalam makanan
GMO-labelled-tomatoes

So kita sebagai mak-mak ni kena hati-hati memilih.

Habis tu macamana nak beli kalau beli kat peniaga pasar dan semestinya tiada lable.

Lynd ada tanya kawan Lynd yang keje bahagian pertanian ni, dia kata kalau petani local memang tak dibenarkan guna benih GMO.

Alhamdulillah benar atau tidak tak pasti tapi atleast kita still ada pilihan.

As i said.. this world are scary..

Kita tak tahu pun apa yang kita makan even benda tu “semulajadi” dan bukan makanan dalam tin.

So apa yang kita boleh kawal kita kawal. Kita nak stop terus tu susah juga.

Contohnya boleh lihat lable makanan yang telah dihighlight Non Gmo

ESP Non GMO

Yang mana boleh kawal kita kawal. Dan pastinya kita mahukan yang terbaik untuk diri dan keluarga kita.

Harap perkongsian Lynd kali ni dapat memberi manfaat kepada pembaca vitalynd.com

Untuk sebarang pertanyaan dan info lanjut

Haslinda (Lynd)

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Facebook Personal : Haslinda Lynd

Pengedar Shaklee Klang / Shah Alam / Puncak Alam

Menyediakan Perkhidmatan Cash On Delivery (COD) dan Penghantaran Setiap Hari

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.

Seperti dijanjikan dalam entry pengalaman Awatif menjalani pembedahan Hernia di DEMC sebelum ini, kat sini Lynd nak share sikit secara mudah untuk memahami

Apa itu Hernia atau Angin Pasang

Macam biasalah, penerangan Lynd semestinya dalam bahasa yang mudah difahami dan bahasa mak-mak sebab senang nak faham. 1 hal lagi Lynd bukanlah pakar dalam bidang ni jadi Lynd just base on artikel dan penerangan dari doctor. Dan 1 hal lagi Lynd tak nak lah copy paste dari mana-mana sebab baik baca sendiri kan kat blog asal.

Untuk memahami mengenai angin pasang @ hernia ni Lynd ada baca kat Harian Metro ini. Bagus juga penerangannya mudah difahami.

Angin Pasang @ Hernia dikalangan kanak-kanak perempuan.

Angin pasang ni adalah sebenarnya usus yang ditolak keluar melalui “bukaan” pada abdomen kita.

angin pasang 2

Sebenarnya angin pasang atau hernia bukanlah penyakit. It’s just bukaan tu tak tertutup sendiri selepas lahir. Dan menurut Doctor Jamal, kalau bukaan tu tak tertutup sendiri selepas umur 2 tahun biasanya memang ia takkan tertutup.

The only way is melalui pembedahan untuk menutup bukaan itu.

Ada yang mengurut tapi sebenarnya mengurut tu sekadar menolak usus tu masuk tetapi lubang itu masih kat situ. So anytime akan terkeluar balik.

angin pasang 3

Kenapa hernia kebanyakkan dikaitkan dengan lelaki ?

Yang itu Lynd kurang pasti, mungkin juga struktur tulang dan badan budak lelaki yang berbeza berbanding perempuan yang menyebabkan “bukaan” itu senang terbentuk.

angin pasang hernia

Macam kes Awatif bila pagi atau dalam keadaan terbaring memang kita takkan nampak benjolan tu tapi bila sebelah petang selepas dia melasak / bermain benjolan tu akan kelihatan.

Sakit ke?

Ikutkan cakap doktor katanya tak menyakitkan tapi bila tanya Awatif dia kata sakit tapi still leh senyum. Kadang-kadang dia cakap geli sambil sengeh-sengeh so maknya ni pun tak tau nak kata sakit betul ke tidak. Rasa nak tepuk dahi dia pun ada. Heee..

So kepada ibu yang anaknya ada angin pasang atau hernia ni tak perlulah risau. Just bawak pegi jumpa doktor dan confirmkan samada hernia atau bukan.

Dan jika buat pembedahan pun tak perlu risau sebab apa yang Lynd leh cakap it’s just a minor operation.

Pembedahan tu less than 1 hour then lepas tu dah boleh melasak cam biasa dah.

Ada juga hospital yang menawarkan walk-in dan day care sahaja untuk pembedahan angin pasang ini. Boleh buat research dulu ye.

Harap perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada pembaca semua.

 UPDATE Untuk Nad

Lokasi yang mungkin boleh terjadinya Hernia.

common-places-hernias

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.

Kepada yang follow facebook saya Haslinda Lynd, tahu last week Awatif menjalani pembedahan hernia.

Hernia tu kalau orang melayu kata angin pasang yang biasanya jadi kat lelaki. Ikutkan kata Doctor Jamal, iaitu doctor yang merawat Awatif biasa memang Hernia @ angin pasang ni biasa di kalangan lelaki dan sangat jarang berlaku pada budak perempuan tapi yang selalu datang untuk buat treatment biasanya perempuan.

Mostly soalan yang biasa orang tanya saya

“Macamana boleh kesan”

Saya boleh perasan semasa Awatif mencangkung kat atas toilet bowl yang jenis duduk tu, saya perasan ada “benjolan” pada pangkal paeha dia. Saya tekan memang ada sesuatu bila tanya dia kata sakit sambil sengeh. So tak sure sakit betul ke tak.

Dalam kepala memang terfikir hernia sebab my bff pun anak dia girl pun ada and dah operate pun. So malam tu jugak saya gi klinik kat depan taman ni tapi yang buat ralat tu takder doctor perempuan. Sebab risai so redah jelah. Bila dibaringkan tiba-tiba bengkak tu takder. Because of tak selesa kot doctor tu pun takder lah nak pegang and even saya yang tunjuk kat doc.

Sudahnya doktor tu bagi ubat tahan sakit dan krim yang semestinya saya letak entah kat mana. Ermmm.. apa punca pun tak tau takkan saya nak suka-suka bagi ubat tu.

Then dalam seminggu lepas tu saya perasan bengkak tu ada lagi sudahnya saya decide nak amik gambar tunjuk kat my bff sebab nak tau samada sama ke tak dengan anak dia. And she said “Yes’.

Then tengahari sabtu 30 August tu bawak Awatif gi ke klinik lain yang ada doctor perempuan and bila tengok je she said

“Ouh… ni mungkin hernia dan takder ubat. Saya buat surat refer hospital”

Perkataan “mungkin” tu menyebabkan saya goyang sikit ada potensi benda lain ke. So berlakulah segala teori dan tekaan dengan adik saya yang nurse tu. Ada beberapa term yang dia sebut tapi saya tak berapa amik kisah sebab saya fikir nak gi Hospital Sungai Buluh, jumpa paed once dah confirm hernia, baru operate kat hospital swasta nak guna medical card.

Alasan kenapa nak gi kerajaan dulu sebab risau swasta buat ujian yang bukan-bukan sebelum tahu punca sebenar.

Tapi malam tu contact dengan agen insuran Hanif nak bagitau kes ni. Dan ayat dia buat saya bertukar fikiran,

“Kalau hernia kenapa tak gi swasta terus kak, dorang boleh buat terus”

Dah mula balik sesi tanya orang sana sini. Dengan yang cakap hospital ni tak bagus, agen insuran tak boleh caya dan macam-macam lah.

So as usual my bff always give the answer that i want. Heeee…

So setelah segala pertimbangan kami decide nak bawak Awatif ke Darul Ehsan Medical Center.

Kenapa

Sebab utama adalah setau saya DEMC hospital yang ada pakar kanak-kanak dan bila check dengan agen insurance saya DEMC dari rate harga lagi rendah dari KPJ yang sesuai dengan rate medical card kami.

So pagi tu (Ermmmm.. xder la pagi sangat) dalam kol 11 gitu sampai DEMC tengok mak aiihh ramainya orang. Ni hospital ke supermarket. Terus ke customer service tunjuk surat refer dan dipermudahkan slot untuk jumpa surgeon ada kosong lagi so tak payah buat appointment hari lain. Dalam kol 1 gitu dapat jumpa Doc Jamal, check pun sambil duduk je and rezeki pulak tu lagi bengkak tu kelihatan.

Doctor Jamal : So awak nak buat ke? (Operate)

Saya : Yes, ada option lain ke?

Doc Jamal : Mana tau awak nak urut dulu ke, tapi tak membantu pun sebab lubang tu masih kat situ. So awak boleh pilih tarikh lah nak buat sabtu ni ke, lepas raya ke. (Siap angkat kalender)

Saya : Buat terus tak boleh ke? Saya dah mentally prepared dah ni.

Hahahahah.. saya nak kasi settle cepat2 lagi2 bila saya terasa macam sangat yakin ngan Doc Jamal ni.

So lepas segala urusan da settle maka kami admit lah petang tu.

Rezeki Awatif, kalau diikutkan rate kami layak untuk bilik 2 katil tapi disebabkan takder kekosongan kami diberi bilik VIP. Sangat bermanfaat dengan 2 orang budak yang tak reti diam memang kena diasingkan lah dari orang lain.



Awatif DEMC

Malam 1st tu memang seronok sangat lah Kaseh n Awatif sebab mungkin dorang ingat hotel ke apa. Sampai licin makanan hospital tu dorang makan. Sedap katanya.

Cik Indah tinggal dengan mertua ku so saya, Kaseh and Awatif bermalam kat spital. Ajak Kaseh bukan apa, buat kawan saya dan Awatif. Nanti berdua je ngan Awatif boring pulak. Kaseh? Apa je benda baru mesti menyeronokkan.

Disebabkan Awatif kena puasa sebelum pembedahan yang dijangka pukul 10 pagi so last boleh makan pukul 4 pagi dan last minum air kosong kol 7.

Awatif DEMC 2

So nak harap kejut dia “sahur” memang takder la. So malam tu memang kasi dia makan apa aje yang dia nak dan saya lewatkan sikit dia tidur dengan harapan esok pagi bangun lewat dan boleh terus mandi dan ke OT.

Agak berkesan la jugak cara tu. Sebelum anak-anak bangun mama dah sorok segala makanan dan minuman.

So Awatif bangun dan tukar baju OT. Masa ni mood dia macam bosan kot then maybe bangun agak awal so masih ada sisa-sisa mengantuk.

Saya ikut untuk ke OT sehingga proses bius. Bila dia dah tak sedar saya diminta tunggu kat wad. Tapi sebab tak makan lagi, papa dan Kaseh dah keluar gi tempat lain maka saya turun beli makanan dan lepas tu baru tunggu kat bilik.

Then, tak sempat pun makanan habis nurse dah panggil minta saya ke OT sebab operation dah siap.

Disebabkan saya tunggu tempat lain nurse kat OT tak jumpa so dia call kata anak saya dah bangun.

Masa tu fikir, eh cepatnya bius habis.

Awatif DEMC 3

Memang la jumpa masa tu dia tengah meraung peluk one of the staff kat situ. Then lepas tu saya dokong macam biasa.

Balik bilik dia cari papa dia pulak. Tak boleh tinggal, nak peluk aje lepas tu dia tidur je. Lama jgk dia tidur, sesekali saya gi cuit dia risau gak takut pengsan.

Dah bangun tu 2 jam pertama je yang buat gaya orang sakit. Nak baring ke minum air ke minta. Mama bagi layanan 5 star la.

20150902_152244

20150902_152302Yang kakak pun mungkin kesian kot tengok adik dia kena drip baru timbul rasa sayang. Kalau tak kejenya nak menyakat aje.

Itu 2 jam pertama la. Lepas tu?

Orang datang melawat pun dah tak tahu sapa yang sakit. Melasak cam biasa. Haisssss.. kita yang gerun. Doc Jamal ada cakap gak la memang macam tu. Pagi operate petang budak dah melompat dah. So mama pasrah je la.

Esoknya buka balutan luka dalam 2-3 cm sahaja. Masih on ubat tahan sakit. Ubat yang makan ok lagi sebab Awatif anak bertuah tu memang senang nak makan ubat and dia yang request nak makan ubat. Masalah sikit ubat yang nak masuk bontot tu.

Cabaran dan penuh drama bab tu. Nak gelak pun ada.

Syukur alhamdulillah segalanya dipermudahkan. Awatif memang anak yang mudah dari kecik sampai sekarang. Cuma manjanya tu rasa nak cobet. Tapi dia memang sentiasa menghibur mama.

Tambah kesyukuran lagi sejak bekerja sendiri ni saya tak perlu fikir nak minta cuti ke, call sapa-sapa. Allah nikmat betul. Kalau tak nak kena inform orang sana sini, nak receive call tempat keje. Bila dah jadi kes-kes gini Ya Allah syukur sangat. Ni lah salah 1 sebab kenapa saya nak sangat jadi Work At Home Mom ni.

Nanti next Lynd kongsikan apa itu hernia untuk kanak-kanak perempuan.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.

Dipertemukan dengan Jumaat Seterusnya.

Amalan Hari Jumaat Sunnah Untuk Wanita

Jumaat adalah penghulu segala hari bagi ummat islam. Bertapa kasihnya Allah kepada kita sentiasa memberikan bonus pada kita. Bulan Ramadhan yang diberikan setahun sekali dan Jumaat dikurniakan seminggu sekali.

Berikut adalah Amalan Hari Jumaat Sunnah Untuk Wanita

Amalan Hari Jumaat

#Mandi

Semua orang mandi tetapi mandi hari jumaat disertakan niat untuk mengikut sunnah Nabi Muhammad SAW, kita dikurniakan pahala untuk mandi itu. Allah, mudahnya Islam.

#Memakai Wangi-wangian dan pakaian terbaik.

Pada yang sudah biasa melawa jadi super melawan (patuh syariah) kepada yang dok kat rumah dan biasanya selekeh je, hari jumaat silalah melawa walaupun dalam rumah.

#Memotong Kuku

Macam Lynd 2x seminggu potong kuku so adjust lah sampai hari jumaat pun kita potong kuku. Potong kuku anak-anak dan kalau perlu suami sekali.. Heeeee

cara potong kuku

Hari yang disunatkan untuk potong kuku:
Isnin, Khamis dan Jumaat

# Membaca Surah Al-Kahfi

Kelebihan Al Kahfi

Surah Al Kahfi yang mengandungi 110 ayat memang agak sukar untuk orang yang tak biasakan diri. Untuk memudahkan untuk kita menghabiskan 1 surah ini dalam masa 1 hari bahagikan kepada selepas Mahgrib, Isyak, Subuh, Dhuha, Zohor dan Asar.

Bila sudah dijadikan amalan, insyaAllah lebih mudah.

# Berselawat

Selawat Nabi

Ini antara amalan harian kegemaran Lynd.

Selawat 1000x setiap hari. Kalau sesiapa yang tengah belajar atau melatih diri untuk berfikiran positif paksa diri untuk selawat 1000 kali ini.

Kat entry ni Lynd ada explain mengenai kelebihan selawat.

Power of Selawat

# Berdoa

Jumaat ada beberapa waktu bonus dimana doanya sangat mustajab.

jumaatdoamustajab-1

Lynd selalu fokus time-time waktu lepas asar tu. Ada ketika bila berpeluang Lynd kurangkan bercakap. Lynd banyak berdoa waktu-waktu begitu tak pun ingatkan dan bayangkan impian-impian Lynd walaupun masa tu tengah buat kerja rumah atau uruskan anak-anak.

Berdoa bukanlah hanya bermaksud menadah tangan di tikar sejadah.

Semoga perkongsian Lynd ni dapat memberi manfaat kepada semua pembaca. Dan kita akan mengambil peluang hari jumaat sebaik-baiknya.

keep-calm-today-is-friday-5

Assalamualaikum

Alhamdulillah.

Kelebihan Dan Cara Solat Dhuha

Sejak ada facebook, ada beberapa orang dok up post
“Jom Solat Dhuha“,
“Dah Dhuha ke belum”

Baru terfikir “oooooooo.. ada orang buat rupanya. Ingatkan on paper je”

Dulu ingat Solat Dhuha dan Solat Tahajjud ni adalah amalan orang “super” alim dan dia memang dok kat masjid je.
Bertemankan tikar sejadah sahaja.
Amalan Sunat Dhuha ini hanya diajar dalam buku, kitab dan ceramah sahaja.
.
Alah.. mana ada orang buat pun. Lagi pun sunat je pun. Lagi pun time tu waktu orang tengah rancak bekerja mana ada orang nak berhenti buat keje dan buat yang “sunat je pun”
.
Tapi En Suami ada cakap kat salah satu tempat kerje lama dia amalan Dhuha tu boleh dianggap biasa. Surau akan dikunjungi dalam waktu Dhuha. Bestkan?
.
Dhuha bukan hanya untuk orang berniaga..
Rezeki bukan hanya dalam bentuk wang ringgit sahaja..
Dah buat baru rasa best..

Cara Solat Dhuha

 Cara Solat Dhuha

@ Dilaksanakan sebanyak 2 / 4 / 8 / 12 Rakaat dalam waktu dhuha dan paling afdhal pukul 10 pagi.

(Lynd dulu masa masuk kerja kol 8.30 pagi, ikhtiar sampai ofis pukul 8 pagi sebab nak dhuha dulu. Boleh cari masa yang sesuai untuk orang yang makan gaji)

@ Rakaat Pertama Al-Fatihah – As Syam, Rakaat ke 2 Alfatihah – Ad-Dhuha
(Atau mana-mana surah yang dihafal)

Cara Solat dhuha

Doa Solat Dhuha

Ya- Allah sesungguhnya waktu dhuha itu dhuha-Mu,
Kecantikannya kecantikan Mu,
Keindahannya keindahan Mu,
Kekuatannya kekuatan-Mu
Kekuasaannya kekuasaan-Mu
Perlindungannya perlindungan-Mu

Ya Allah,
Jika rezeki masih dilangit, turunkanlah
Jika di bumi, keluarkanlah
Jika sukar permudahkanlah
Jika haram sucikanlah
Jika jauh dekatkan lah,

Berkat waktu dhuha,
Kecantikan Mu
Keindahan Mu,
Kekuatan Mu
Kekuasaan Mu

Limpahkan kepada ku segala yang telah Engkau limpahkan kepada hambaMu yang soleh.

Amin.

Indah sungguh doa ni.

Nak mudah hafal boleh nasyidkan doa ni.

Jom jadikan Dhuha sebagai salah 1 amalan harian kita.

Dhuha

Assalamualaikum.. Syukur Alhamdulillah..

Tip Memilih Supplement Yang Bagus

Entah kenapa hari tu terasa macam nak beli majalah dan semestinya bila terasa nak beli majalah je mesti Majalah Rapi yang menjadi pilihan.

Majalah Rapi

Dah lama juga tak beli sebab ermmmm.. bila beli majalah rasa addicted nak beli, habis baca simpan sudah menimbun nak buang sayang, nak kasi kat orang takder orang nak and nak jual surat khabar lama pun sayang. Sebabnya ilmu dalam Majalah Rapi memang bermanfaat dan dekat dihatiku sebab ia  mengenai kesihatan.

Dan patutlah bagaikan ada magnet menarik saya untuk beli, rupanya ada isu yang sangat berkaitan dengan saya.

Kenapa Perlukan Supplement

Lynd memang jenis suka dengar / baca pendapat sesuatu perkara dari banyak pihak. Sebabnya lebih banyak segi yang kita tahu lebih kukuh pengetahuan kita.

Meh sini Lynd share beberapa point penting. Selebihnya boleh dapatkan sendiri Majalah Rapi edisi Ogos 2015

# Cara Bijak Memilih Supplement

Teliti dan selektif dengan membaca terlebih dahulu kandungan dan aturan penggunaannya. Ingatlah bahawa keadaan tubuh setiap orang adalah berbeza. Begitu juga keperluannya. Dapatkan nasihat atau pandangan dari pakar atau doctor jika anda ragu terhadap sesuatu supplemen.

Tip Memilih Supplement 2

# Kenapa Supplemen Penting Untuk Tubuh Badan

Badan kita terdiri dari berjuta-juta sel yang memerlukan vitamin, mineral dan zat galian yang mencukupi bagi menjamin tahap kesihatan optimum. Sekarang ini, terdapat pelbagai penyakit yang berpunca daripada tabiat pemakanan yang tidak seimbang dan gaya hidup yang kurang sihat. Sebab itulah suplemen penting untuk mengekalkan tubuh badan sihat sempurna.

Tip Memilih Supplement 3

Tip Memilih Supplement



Tip Memilih Supplement

# Baca label suplemen sembelum membeli

# Pastikan anda melihat tulisan “Dietary Supplement” pada label supplemen. Ini kerana tulisan ini telah ditentukan dalam Dietary Supplement Health and Education Act of 1994 (DSHEA)

#Pastikan lable supplemen itu menulis informasi tentang pengeluaran, nama dan alamat pengeluaran.

# Teliti tarikh pengeluaran dan tamat tempoh supplemen yang anda beli.

# Pastikan anda mengetahui kandungan supplemen dengan jelas seperti nutrisi, jumlah kandungan bahan yang digunakan, saiz atau jumlah produk dalam bekas tersebut.

# Periksa informasi yang berkaitan dengan jumlah dan cara penggunaan supplement. Contohnya cara penggunaan (Direction for use / Suggested Use) dan jumlah hidangan (Serving Size)

Lebih info mengenai Kelebihan Rangkaian Produk Shaklee

Kelebihan Shaklee

Harap perkongsian ini akan membantu pembaca sekelian menilai kepentingan dan keperluan supplemen dan dapat memilih supplement yang terbaik untuk anda.

Untuk sebarang pertanyaan dan info lanjut

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Pengedar Shaklee Klang / Shah Alam / Puncak Alam

Menyediakan Perkhidmatan Cash On Delivery (COD) dan Penghantaran Setiap Hari

 

Assalamualaikum.

Selamat Pagi Semua.

Macamana pagi anda?

Untuk Gembira sepanjang hari ia bermula dengan pagi yang baik.

Jom kita tengok apa orang gembira lakukan setiap pagi.

6 Perkara Amalan Untuk Gembira Setiap Hari

6 Perkara Amalan Untuk Gembira Setiap Hari

1# Don’t Hit Snooze.

Happy Couple Wake Up In Bed

Siapa biasa buat ni? Angkat tangan. 2-3 kali alarm bunyi asyik dok Snooze sahaja. Tahukan anda perbuatan tersebut menyebabkan anda akan lebih penat. So buka mata, senyum dan katakan Alhamdulillah dan terus bangun.

2# Start With Affirmation

affirmation

Bila dah duduk, lafazkan kata kesyukuran kerana kita masih diberi peluang untuk bernafas hari ini. Syukuri nikmat yang Allah berikan. Berdiri depan cermin katakan sesuatu yang positif pada diri sendiri dan sebutkan impian anda sambil merasainya.

“Lynd you are awesome, beautiful and successful businesswoman.”

“I am a great and the best mom in the world”

3# Eat Breakfast

healthy-breakfast-3

Jangan pulak diet anda skip sarapan atau kerana kelam kabut terus tak sarapan. Sarapan sangat penting untuk meningkatkan daya tumpuan anda semasa bekerja.

4# Exercise Early

Morning Excersice

Tak Perlu yang berat. Simple dan tak perlu ambil masa yang lama. Kajian menunjukkan senaman pada waktu pagi dapat memberikan tenaga berpanjangan sepanjang hari.

5# Unplug For An Hour

000561282_prevstill

Apa kata semasa bersarapan tu, nikmati hidangan anda tanpa perlu memegang segala gadget. Tak perlu rosakkan pagi anda dengan scroll newsfeed facebook atau membaca surat khabar. Just enjoy your peacefull moment.

6# Take A Shower

Haaa.. semua orang mandi tapi mandi yang paling bagus adalah mandi air sejuk pada waktu pagi. Selain Sunnah Rasul ia juga pasti menyegarkan dan ‘membangunkan’ tubuh badan dengan air sejuk.

Harap

Selamat menjadi orang yang gembira..!!!

Assalamualaikum Cantik Sihat

Sekarang ni dah kira gigih jugak la kumpul stok EBM (Expressed Breast Milk).

Ada beberapa persoalan biasa :

Bila nak pam kalau baby melekat je?

Nanti bila saya pam tiba-tiba baby nak menyusu macamana?

Breast tak bengkak camner nak pam?

Susu keluar sikit je camner nak buat stok?

Ok semasa baby ada sama-sama ada beberapa cara sebenarnya untuk buat stok.

Cara 1 : Sebelah susukan baby, sebelah lagi pam

Cara 2 : Pam aje, susu ibu dalam pantang takkan habis dan takkan pernah kering.

Cara 1 memang agak clearlah, tak perlu explain kot.

Untuk cara 2, mungkin ramai yang tak tahu, sebenarnya semasa berpantang susu ibu terhasil tanpa kawalan. Takder setting. Susu sentiasa dihasilkan. Sebab tu wanita dalam pantang akan bengkak susu / demam bengkak susu kerana badan sentiasa menghasilkan susu tanpa “setting” berapa banyak sebenarnya bayi perlukan susu.

Tapi lama kelamaan, kalau perasan bengkak susu takkan jadi banyak kali. Biasa 2-3 kali sahaja. Tau kenapa? Once breast bengkak, otak akan dapat signal yang bahawasanya ibu tak perlukan susu yang banyak sebab tu susu tak dikeluar dari breast.

So signal kurangkan penghasilan susu dihantar. So susu dah kurang dihasilkan. Itulah fasa-fasa awal simptom “susu kering” terjadi.

Ehhh.. dah melalut sampai susu kering pulak.

Pointnya disini wanita lepas bersalin akan menghasilkan susu sepanjang masa. So jangan risau bila dah pam susu tiba-tiba baby bangun nak menyusu. Jangan risau, susu sentiasa ada untuk bayi anda.

Malah lebih bagus sebab kira kita hantar signal pada otak yang kita perlukan susu lagi dan lagi.

Apa pentingnya signal-signal ni?

Signal inilah yang menentukan berapa banyak susu yang akan kita boleh pam selepas pantang dan bila kembali bekerja.

Menyediakan Stok Susu Ibu Dalam Pantang

So just pam sahaja susu anda semasa berpantang, jangan tunggu “breast penuh / bengkak susu”.

Kalau susu keluar sikit je masa pam, macamana nak simpan?

Susu yang di pam dalam tempoh masa 24 jam yang sama boleh di campur

EBM5

Maksudnya, kita simpan 1 botol / plastic liner sebanyak 5 oz (1 sesi bayi menyusu). Tapi bila kita sekali pam hanya dapat 2 oz / 3 oz atau tak sampai pun 5 oz.

Maka apa kita boleh buat, simpan dulu tandakan pukul berapa kita pam.

Then bila dah 2-3 kali pam baru cukup 5 oz,  Susu yang dicampur kena pada suhu yang sama.

Pastikan yang sesi terakhir tu simpan dulu dalam fridge jangan terus campur.

EBM3

Dah cukup 5oz baru letak dalam tempat beku.

EBM2

Jangan Lupa tulis nama dan tarikh di botol / storage bag.

EBM

Tumbangkan storage bag yang disimpan supaya jadi rata. Dah beku baru dirikan dan senang sikit nak susun cantik-cantik dalam fridge.

11072012927-Optimized 11072012928-Optimized

Gambar dari blog lama saya masa bersalinkan Awatif.

Perlu basuh pam susu setiap kali guna?

TAK PAYAH..!!!

Tipsnya adalah masukkan pam (Corong dia je jangan pulak masukkan seketui pam korang dalam fridge) dan botol yang baru diguna dalam bekas bertutup then simpan dalam fridge.  Tiap kali nak guna amik je

Botol / Pam yang disimpan dalam fridge / cooler bag boleh digunakan selama 12 jam.

EBM4

Sama juga ibu yang pam susu di tempat kerja. Tak perlu basuh tiap kali guna. Simpan sekali dalam cooler bag.

20121126_135654

Dulu masa tak tahu cara ni jenuh membasuh tiap kali guna.

Menyediakan Stok Susu Ibu Dalam Pantang

So sebenarnya mudah sangat sebenarnya nak sediakan EBM semasa berpantang ni. Kena rajin study tips and trick. Doakan saya gigih dan bersemangat meneruskan usaha sediakan EBM untuk Indah ye.

Semoga bermanfaat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...