Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. Sebab Lynd berpeluang mengkaji dan berkongsi 1 lagi ilmu baru mengenai makanan kita.

Fakta Menakutkan Kesan GMO dalam makanan

Sebelum ni Lynd fikir kalau dapat makan tomato begitu sahaja memang dah sihat sgt lah. Bangga cakap “I makan salad” tapi bila terstudy pasal GMO ni rasa macam..

“Ermmmm…uuuuuu… aaaaaa.. leh makan ke ni?”

This world are so scary.

Apa itu GMO ?

Kesan GMO dalam makanan 1

GMO adalah bahan yang digunakan dalam industri pertanian untuk menjadikan hasil tanaman dan haiwan yang nampak “berkualiti” dengan kaedah mengubah genetik tumbuhan tersebut.

Antara makanan yang terkenal dengan penggunaan bahan GMO ini adalah :

GMO Food

Tujuan Penggunaan GMO dalam pertanian

1# Menghasilkan haiwan/buah yang besar dalam masa yang cepat

CHICKEN-1428

GMO-Feature

Nampak tak? Nampak tak?
Sebab tu GMO ni digunakan secara berleluasa, sebabnya syarikat pengusaha hasil pertanian ni perlu mendapatkan hasil yang cepat dan “berkualiti”.

Apa maksud “berkualiti” ?

Sebab penilaian manusia ni bila nampak besar dan tiada cacat cela itulah yang bagus.

 

2# Hasil Tanaman GMO lebih tahan lama

Hasil pertanian berskala besar biasanya untuk pasaran yang besar maka sangat penting untuk produk mereka tahan lebih lama sebelum sampai kepada pengguna.

GMO Test

Atas 2 sebab inilah GMO digunakan secara berleluasa hari ini.

Biar gambar ini berbicara.

map-v5

Menakutkan..!!!!!

Malaysia Pengimport maksudnya pengguna produk-produk ber-GMO.

Apa kesan penggunaan produk GMO ini secara berlebihan.

Haaaa.. takut  nak tempek gambar-gambar menggelikan so Lynd letak gambar yang susah nak faham ini.

194

Ini perbezaan keadaan perut tikus yang diberi makanan GMO dan non-GMO. Yang ber GMO akan mengalami tumbesaran sel yang luar biasa.

Kajian keatas manusia memang belum ada tetapi kita boleh lihat kesanya ke atas tikus-tikus makmal yang dijalankan. Kita boleh lihat pertumbuhan sel secara tidak normal.

Memang menakutkan. Tapi kenapa GMO masih digunakan secara berleluasa ?

Bila melibatkan wang tambah lagi tiada kajian khusus ke atas manusia memang susah lah nak stop terus.

Tapi ada juga negara-negara yang sudah mula stop mengimport hasil ber GMO ni dan ada yang menguatkuasakan peraturan melabel makanan ber GMO.

Macamana nak kenal pasti ?


Kesan GMO dalam makanan
GMO-labelled-tomatoes

So kita sebagai mak-mak ni kena hati-hati memilih.

Habis tu macamana nak beli kalau beli kat peniaga pasar dan semestinya tiada lable.

Lynd ada tanya kawan Lynd yang keje bahagian pertanian ni, dia kata kalau petani local memang tak dibenarkan guna benih GMO.

Alhamdulillah benar atau tidak tak pasti tapi atleast kita still ada pilihan.

As i said.. this world are scary..

Kita tak tahu pun apa yang kita makan even benda tu “semulajadi” dan bukan makanan dalam tin.

So apa yang kita boleh kawal kita kawal. Kita nak stop terus tu susah juga.

Contohnya boleh lihat lable makanan yang telah dihighlight Non Gmo

ESP Non GMO

Yang mana boleh kawal kita kawal. Dan pastinya kita mahukan yang terbaik untuk diri dan keluarga kita.

Harap perkongsian Lynd kali ni dapat memberi manfaat kepada pembaca vitalynd.com

Untuk sebarang pertanyaan dan info lanjut

Haslinda (Lynd)

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Facebook Personal : Haslinda Lynd

Pengedar Shaklee Klang / Shah Alam / Puncak Alam

Menyediakan Perkhidmatan Cash On Delivery (COD) dan Penghantaran Setiap Hari

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...