Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. Syukur Kurniaan Allah..

Dengan kehidupan sekarang sebagai ibu kepada 3 puteri yang sedang aktif, sebagai suri rumah yang menguruskan keluarga dan sebagai wanita yang bekerja dari rumah.

Subhanallah.. Kurniaan Allah cukup indah. Rasa syukur tak pernah putus. Bukan merasakan diri sudah cukup bagus dan kehidupan ini adalah lebih baik dari sesiapa, tetapi cukup dengan kurniaan rasa bahagia yang Allah berikan.

Bagaimana mahu jadi ibu dan wanita yang bahagia?

Sesungguhnya Persiapan Diri Sebelum Menjadi Ibu adalah sangat penting.

Ia bukan sekadar “go with the flow” bila kita mula menjaga amanah Allah iaitu anak-anak kita. Kerana kita pasti diuji samada dari segi emosi, kebijaksaan dan kesihatan.

Apa Persiapan Diri Sebelum Menjadi Ibu ?

Emosi

  • Sesungguhnya bila ada anak hidup kita bukan membawa diri kita sahaja. Tetapi ada 1 nyawa lagi yang bergantung hidup dengan kita.
  • Maka kita perlu belajar mengawal emosi apabila hidup kita “diganggu”. Nak tidur, anak berjaga. Baru nak suap nasi anak dah menangis perut dah lapar ni. Itu tak masuk lagi urusan ke toilet terpaksa ditangguhkan.
  • Pada tahap ini memang emosi sangat tercabar. Bersabar lah ibu kerana ganjaran yang amat besar menunggu mu.

Kesihatan

  • Yang ni amat penting. kesihatan amat mempengaruhi keadaan emosi dan pemikiran ibu.
  • Jika ibu sihat insyaAllah 50% emosi ibu dapat dikawal.
  • Mungkin bagi yang mengandung anak pertama mereka tak merasa terkesan lagi kerana mereka masih rasa bahawa mereka hanya perlu membawa diri sahaja.
  • Once, bayi dilahirkan sila tanam dalam minda bahawa “Aku kena sihat untuk aku jaga anak ini”. Maksudnya jika kita mengabaikan pemakanan dan penjagaan dalam pantang kita akan menghadapi masalah untuk menjaga anak.
  • Kerana pada level ini kita perlu jaga diri dan anak. Mungkin ada yang fikir “Alah.. nanti lama-lama baik sendiri lah”
  • Subhanallah.. Anda tidak akan faham selagi ibu tak merasainya. Disaat anak menangis dalam masa yang sama kita pun bertarung dengan sakit sendiri.

 

Jadi dalam post ini Lynd memang nak focus pada 2 perkara ini sahaja. Emosi dan Kesihatan.

Macam Lynd, semasa mengandungkan anak ke 3 memang tak tinggal Set Ibu Hamil Shaklee kerana Lynd perlu cergas dan kuat untuk melayan kerenah 2 lagi puteri.

Kalau Lynd balik kerja, Lynd dah penat macamana Lynd nak kawal emosi bila nak berdepan dengan anak yang masih lasak.

Dan bila berpantang memang focus Lynd nak dapat balik tenaga sebab mahu menguruskan new born disamping anak-anak yang sedang lasak.

Lynd terus amalkan Set berpantang Shaklee. Alhamdulillah Lynd tak hadapi masalah yang biasa dihadapi oleh ibu-ibu hamil yang lain macam sembelit dan kelesuan. Syukur sangat sebab ikut pengalaman masa berpantang anak pertama memang menakutkan dengan masalah tu semua. Alhamdulillah.

Yang bestnya mengenai Set Berpantang Shaklee ini adalah sekali dengan Set Penyusuan Shaklee so Lynd tak payah membazir nak beli set yang berasingan.

Alhamdulillah.. persiapan dan pengalaman bersalin Lynd berbeza bagi ketiga-tiga anak dan alhamdulillah, jodoh Lynd dengan Shaklee dapat membantu Lynd menjadi ibu yang lebih bijak.

Tips Mendidik Anak Soleh

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.

Anak

What Woman Want, Apa yang wanita inginkan.

Keluarga dengan anak-anak soleh dan solehah dan senang diurus.

Betul tak?

Beberapa bulan lepas, semasa lepas bersalinkan Indah, Lynd memang tersadai aje lah. Takder peluk-peluk Kaseh dan Awatif sebab takut terlasak dekat Czer. Mak saya sebenarnya takut sangat. Dia siap mimpi anak-anak terkam nak peluk saya lepas tu luka jahitan terbuka.

Tidur pun asing, saya tidur dekat atas katil bujang anak-anak bentang toto tidur sebelah katil. Awatif lah paling sedih, dia memang manja dan tidur nak peluk aje. Pernah 1 malam dia minta saya hulurkan tangan pun jadilah masa tidur.

Sedih sangat. Masa tu saya memang fikir saya kena sihat cepat-cepat. Tu bab peluk cium dah kurang. Then bab menguruskan dorang, mandikan, pakaikan baju, sikat rambut dan makan minum dorang mostly diuruskan oleh mak saya.

Walaupun dorang buat sendiri tapi kita bantulah xder lah pandang je. Tapi masa dalam pantang memang pandang je lah.

Sampailah 1 tahap saya rasa anak-anak diluar kawalan. Lasaknya, tindakbalas mereka rasa macam perkara yang “mengerikan” jika ia dibiarkan berterusan. Tambah lagi bila anak dah masuk 3 ni.

Sampai 1 tahap saya fikir “Cukuplah anak 3 bukan sebab saya tak larat nak jaga tapi sebab saya takut tak mampu nak didik mereka menjadi anak solehantakut nanti Kat Sana kita disoal”

Puncanya adalah keadaan sekeliling. Sikap anak-anak ni memang cermin orang sekeliling. Mungkin masa tu terlalu banyak “jangan”.

Jangan bising nanti baby bangun.

Jangan sepah nanti mama tak larat nak kemas.

Jangan dok pangku mama nanti mama sakit.

Jangan lari-lari

Jangan membebel

Semua tu menjadi faktor perubahan sikap mereka.

Bila difikirkan, semuanya berpunca sebab saya tak berdaya. Bila tak sihat emosi saya juga tak sihat, senang marah, tak boleh fikir rasional tu yang jadi senang nak menjerit tu.

Kesihatan emosi dipengaruhi oleh kesihatan tubuh badan juga. Begitu juga sebaliknya.

So masa tu memang Lynd komited ambil Set Berpantang Shaklee secara berdisiplin sebab nak sihat cepat-cepat. Nasibaik Set Berpantang Shaklee ni mudah diambil sebab dalam bentuk tablet.

Seawal 5 hari lagi dari segi energy boleh dikatakan pulih cuma sebab luka bersalin secara pembedahan masih belum baik itu yang menyebabkan masih tak boleh melasak.

Set Bersalin Shaklee ni lengkap dan mudah diambil so tak perlu susahkan mak sangat untuk bancuh ke. Just letak sebelah katil je bila nak ambil capai je.

Selain itu, kalau siapa yang Friend Lynd di Facebook HASLINDA LYND, memang akan perasan Lynd banyak share pasal parenting. Lynd share sebab rasa berguna dan Lynd apply tips-tips tu. Selain itu info Tips Mendidik Anak Soleh memberi Lynd motivasi untuk bertindak, bukan melayan perasaan sedih melihat anak sebegitu dan merosakkan emosi.

Antara Tips Mendidik Anak Soleh yang paling best dan lengkap ini adalah :

Tips mendidik anak nakal menjadi soleh dan solehah..

1. Pastikan dia makan malam sebelum maghrib seperti yang Nabi SAW sarankan supaya mudah belajar waktu malam. Makan malam lepas maghrib buat anak mudah letih dan mengantuk bila belajar. Makanan hadam selepas 1 ½ jam makan. Jadi anak boleh belajar dengan berkesan dan fokus jika belajar 1 ½ jam selepas makan malam. Pastikan dia kurang makan daging merah, banyakkan daging putih seperti ayam dan ikan. Daging merah buat anak pemarah dan agrasif serta mudah melawan cakap. Pastikan mereka makan buah SEBELUM makan nasi agar badan dapat serap Vitamin C yang ada dalam buah-buahan. Vitamin C membantu tenangkan fikiran anak di samping jaga kulit.

2. Banyakkan memeluk anak. Anak yang sering dipeluk akan tenang, kurang degil, rasa selamat dan disayangi serta tidak perlu nak buat nakal.

3. Pesan kepada anak untuk menghadap Qiblat semasa belajar atau mengaji, ini akan tingkatkan keberkatan dalam belajar.

4. Sebelum belajar, baca doa-doa penerang hati termasuk surah Al-Insyirah. Nabi suruh Ali RA baca surah Al-Insyirah untuk kuat ingatan, mudah faham, jadi tenang, mudah patuh arahan ibubapa dan tidak banyak meragam.

5. Letak pokok hidup, seperti pokok keladi air, di kanan dan kiri meja tempat anak belajar untuk bekalkan oksigen kepada otak anak semasa belajar.

6. Beri anak supplement yang dapat menguatkan minda, tenangkan emosi, lembutkan hati dan kuatkan daya ingatannya.

7. Bacakan di kepala anak: Al-Fatehah, ayar Qursi dan surah Al-Insyirah untuk rangsang otak dan memori anak dan jadikan dia anak yang tenang, baik akhlak, dengar cakap ibubapa dan pintar. Bacakan waktu malam semasa nak belajar dan waktu anak nak pergi tadika/ sekolah.

8. Elakkan anak memakai pakaian berwarna merah atau oren. Ikut kajian, warna merah dan oren akan rangsang anak jadi agrasif dan hyperaktif.

9. Suruh anak tidur mengiring kekanan agar otak jadi lebih pintar, puas tidur dan ikut sunnah Nabi SAW.

10. Pastikan rezeki yang ibubapa terima benar-benar berkat dengan mengelakkan perkara haram dan syubahat serta keluarkan zakat pendapatan dan zakat-zakat yang berkenaan. Rezki yang kurang berkat juga jadi punca anak jadi agrasif, tidak dengar cakap ibubapa dan extra nakal.

11. Ibubapa baik pulih diri secara bersepadu agar Allah SWT ubah anak-anak jadi hebat dan cemerlang.

Prinsip hidup: Jika baik pulih diri kita secara bersepadu, Allah SWT akan ubah anak-anak dan semua orang di sekeliling kita. Juga, semakin rapat kita dengan Allah SWT, maka Allah SWT akan perbaiki hubungan kita dengan semua orang.

Mulai hari ini baik pulih diri secara menyeluruh dengan:

1. Jaga solat 5 waktu dan lakukan solat-solat sunat qabliah dan ba’diah untuk menampung segala kekurangan dalam solat-solat fardhu kita.

2. Solat taubat dan istighfar 70 kali sehari setiap hari. Lakukan juga solat hajat, istikharah dan tutup dengan solat WITIR setiap malam. Nabi SAW suruh kita untuk solat witir setiap malam sebagai pembalut kepada semua amalan kita setiap hari untuk dipersembahkan kepada Allah SWT.

3. Maafkan semua orang setiap malam sebelum tidur agar hati jadi bersih, badan sihat, wajah jadi anggun, doa dimakbulkan, semua orang sayang dan anak dengar cakap kita.

4. Untuk merangsang ahli keluarga supaya solat dan elok perangai, bacalah Surah Ibrahim (ayat 40). Ini memang doa khas untuk mohon agar diri dan keluarga jaga solat.

5. Baca Doa Pembuka 12 Pintu, Doa Membuang Sifat Negatif, Bismillah 5 dan Ayat Qursi. Pengalaman menunjukkan sesiapa yang mengamalkan doa-doa tersebut, maka orang bujang akan bertemu jodoh, suami isteri akan bertambah sayang, orang bergaduh akan jadi damai, selesai masalah, langsai hutang, anak-anak jadi hebat dan soleh, hilang perangai buruk seperti enggan solat, dan sebagainya.

6. Pagar diri dengan Fatehah and Surah 3 Qul, hembus tapak tangan dan sapu seluruh badan. Ini akan menghindar daripada gangguan manusia, binatang, jin dan sihir.

7. Lembutkan hati anak kita atau orang lain dengan Fatehah, Surah Al-Hasyr (ayat 21-24), Surah Ta Ha (ayat 1-5), Ayat Qursi dan hembus ke badan, makanan, gambar atau pakaian yang sudah dipakai sebelum dicuci atau sekadar menghembus ke arah orang itu dari jauh.

8. Layan anak lebih baik daripada biasa agar dia rasa bersalah jika ingkar perintah ibubapa.

9. Setiap kali nak masuk rumah, pesan kepada semua ahli keluarga kita untuk baca Bismillah 3 kali, senyum, beri salam dan masuk dengan melangkah kaki kanan dahulu. Ini akan menghindarkan syaitan bernama DASIM daripada masuk ke kepala kita dan ganggu manusia supaya berkonflik, suami isteri supaya bergaduh hingga bercerai berai, anak-anak melawan ibubapa, anak-anak bergaduh sesama sendiri, anak-anak jadi extra nakal, dan sebagainya.

10. Setiap kali nak nasihati anak, nak suruh anak solat atau belajar, bacalah 3 Nama Allah: Ya ‘Aziz, Ya Jabbar, Ya Mutakabbir dan hembus ke arah dia jika masih jauh atau berdehem depannya jika sudah berhadapan. Ini akan melembutkan hatinya agar dapat mendengar cakap atau hujah ibu.

11. Jika terlalu sedih atau tertekan, bacalah 3 doa Nabi SAW:
Inna lillahi wainna ilahi rojiuun.
Ya Allah, aku redha dengan segala ujianMu, berilah aku pahala atas redha ini.
Ya Allah, aku ada masalah anak sukar nak dengar cakap ibubapa. Ya Allah, Kau bantulah selesaikan masalahku. Kau jadikan dia anak yang soleh, sabar, pintar, baik akhlak, mendengar cakap ibubapa, rajin belajar dan sebagainya. Insya Allah hati akan tenang dan doa akan dimakbulkan.

12. Baca Al-Fatehah, Ayat Qursi dan Surah Al-Insyirah dan hembus atas kepala anak kita setiap hari hingga aqil baligh. Ini akan membantu dia jadi anak yang soleh, pintar, berakhlak mulia dan taat kepada ibubapa.

13. Cuba nasihati anak semasa dia tidur dengan berbisik di telinganya atau sekadar bercakap dalam hati. Nasihatkan agar jadi anak yang baik, sopan santun, dengar cakap ibubapa, dan sebagainya. Ikut kajian dan pengalaman peribadi saya, jika kita istiqamah menasihati anak kita semasa mereka tidur, anak-anak insya Allah akan berubah menjadi anak yang baik.

Cuba amalkan selama 40 hari, kerana tabiat baru terbentuk dalam masa 40 hari. Insya Allah segala masalah anak yang keluarga anda hadapi akan selesai langkah demi langkah.

Selamat beramal dan moga berjaya, wassalam.

Sumber Inspirasi Dan Motivasi: Prof. Madya Dato’ Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah.

Lynd takder lah apply semua tapi at least ada yang Lynd ikut. Untuk apply tips begini apa yang penting ibu / bapa kena bertenang dahulu.

Bila jadi sesuatu keadaan, biasanya kita terus jerit dan marah-marah.

Sepatutnya, bawak bertenang dan ingatkan balik segala tips yang dibaca dan cuba apply. Then baru react.

Alhamdulillah sangat lepas sebulan memang nampak berkesan sangat. Kaseh sangat mendengar kata dan boleh diharap.

Target Lynd lepas ni nak kenal pasti personaliti anak-anak sebab lain anak lain cara nak handle. Kaseh and Awatif memang agak berbeza. Cara cakap dengan Kaseh tak sama dengan Awatif, cara minta tolong pun tak sama. So Lynd tengah belajar memahami anak-anak yang 2 ketui ni. Indah baru 3 bulan so just handle keperluan asas dia je.

So Lynd memang sangat belajar kepentingan kenapa Ibu kena sentiasa sihat dan bertenaga. Badan ibu sihat maka dari segi spiritual dan emosi juga akan sihat. Jika kita boleh handle perkara ini maka ibu akan dapat kurangkan rasa penat mengurukan keluarga,

So ini salah 1 perkongsian Lynd dalam cara mengelakkan penat secara Motivasi dan Spiritual.

BAHAGIAN 1 : Nutrisi

BAHAGIAN 2 : Home Organising

BAHAGIAN 3 : Motivasi dan Spiritual

 

Lynd akan teruskan berkongsi segala tips dan ilmu dalam What Woman Want by Lynd.

Semoga bermanfaat.

————————————————————-

Haslinda Lynd

Pengedar Shaklee dengan Consultation Penuh dan Service Terbaik

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Menyediakan Perkhidmatan Cash On Delivery (COD) sekitar Klang / Shah Alam / Puncak Alam 

Assalamualaikum Cantik Sihat.

Rutin Berpantang Sendiri

Hari ini hari ke 35 baby Indah.

Hari ke 5 setengah Bonda balik ke kampung aka berpantang sendiri.

Hari pertama persekolahan selepas cuti 2 minggu.

Apa yang saya suka tentang hari ini?

Hari ini merupakan simulasi kepada rutin / kehidupan saya sebagai WAHM.

Cuma yang beza saya masih berpantang.

Berpantang interm of dari pemakanan, buat kerja berat dan merayap. Heeee..

So far alhamdulillah.. Baby Indah such a good girl.

Indah Botak

Dia seakan-akan ada rutin. Bangun pagi dalam pukul 8-9 am, mandikan dalam pukul 10 am, menyusu, urut-urut badan sikit, di bedung then dia akan tido dengan nyenyaknya.

Sesekali dia akan bangun menyusu dan mintak perhatian, then tido balik. Petang bangun dimandikan, susukan, mintak sembang then tido.

Kol 11 malam bangun kejap. Then tido balik. Malam pun bangun menyusu je. Alhamdullillah mudah jaga baby Indah.

Yang agak mencabar nak uruskan budak 2 ketui ni.

kaseh

Bukan susah apa, susah nak urus emosi mak ni hah. Cuti sekolah kerjanya sepah rumah dan bergaduh. Heee..

So macamana Lynd uruskan rutin harian Lynd.

1. Tiada Set Masa Tapi Set Tugasan.

Menguruskan baby ni agak unpredictable sebab mereka bangun bila-bila masa. So jangan set masa pukul 11 nak masak, pukul 10 sidai baju. Tapi just do it bila baby tido.

Macam Lynd bila Indah dah tido Lynd akan mula keluarkan barang-barang nak masak biarpun waktu tu baru pukul 10 pagi pun. Pukul 11 dah siap masak pun takper.

Baju-baju pun jalankan mesin basuh sebelah malam, set timer pun takper janji pagi bila ada masa terus sidai. Then lepas tu dah lapang sikit, nak bersantai sambil celup biskut ke, nak tengok TV ke nak update blog ke dah takder terkejar-kejar.

2. Masak sesimple mungkin untuk ibu dan anak.

Macam Lynd dalam pantang so variasi masakan tu kurang lah. So Lynd just suka masak sup ayam, campakkan sayur sawi / brokoli.

So ibu dan anak boleh makan sekali. Just variasikan sayur dan juga cara masakan. Kadang-kadang masak bening (Sayur air), masak sup (letak bunga lawang dan kayu manis) so anak dan ibu boleh makan.

Jangan pulak pergi masak ayam masak kicap. Anak je makan, mak kena masak benda lain. Tak ke menyusahkan. Ermmm.. mungkin Lynd bertuah sebab anak-anak Lynd tak cerewet makan, lagi-lagi Awatif, asal ada nasi dan sup dah settle.

3. Berehat dan Makan.

Kalau sempat rehat lah dulu kalau tiada tugasan penting. Contoh, dah siap masak dan sidai baju boleh baring kejap dengan baby. Sebabnya kalau kita terkejar-kejar nak update blog (itu saya) atau nak lipat baju ke, nanti bila baby bangun kita tak sempat nak rehat. Sebab baby ni pun ada masa dia minta dodoi lah, minta pangku lah. So ibu-ibu kena handle dengan badan dan emosi yang sihat. So bila ada masa rehat.

Sama juga time makan. Bila ada masa makan dulu. Jangan tahan lapar dan settlekan kerj-kerja dulu kononnya sebab nnt ibu berlapar emosi pun tak stabil untuk handle baby. (Itu saya juga..hahaha)

995031_843252722378059_6769823778945585166_n

Sangat feel WAHM.

So Lynd harap tips ini dapat membantu ibu-ibu untuk manage rutin berpantang sendiri dengan lebih teratur dan aman damai.

11391389_840399359330062_8285714959543679205_n

Ingin Berimpian Seperti Saya bersama Shaklee?

Jom sertai Team Vitalynd Empire untuk saya kongsikan cara menjana pendapatan tambahan secara part time dan full time.

Untuk Lebih Info, Hubungi Saya :

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Hari ini hari ke 29 berpantang.

Esok Bonda akan balik kampung. Maka bermulalah fasa berpantang sendiri.

Ermmm.. agak berdebar sebab anak besau 2.. Kalau ikutkan tenaga memang fully charge tapi berjaga-jaga tang jait tu. Al-maklumlah luka luar boleh nampak luka dalam tak tau.

Nak kena rancang betul-betul life dan rutin.

Paling penting kena bangun awal. Tak boleh malas-malas dah. Sekarang ni bangun kol 9-10 pagi sebab syok bukan sebab malam berjaga pun. Cik Indah ni behave je malam, Bangun menyusu je 2-3 x tu pun menyusu sambil mengiring je, tukar pampers sekali.

Mandikan Indah pun bonda yang buat bangun urus diri sendiri je.

Lepas ni kena bangun awal sebab minggu depan Kaseh dah gi tadika, dan persiapan Lynd juga nak kembali bekerja dan juga praktise untuk Work At Home Mom nanti. Allah.. impian terbesar ku.

Allah.. Nekad.

Akan ku tempuh kesukaran ini demi kebahagiaan di masa depan. Demi ketenangan hati dan jiwa.

Ehhhh.. dah melalut.

Keep Positive Lynd.

You can handle it.

Minda kena positif dan tubuh badan kena sihat baru lah boleh bertempur.

Nanti Lynd Share life Lynd bila berpantang sendiri ye. Wish me luck readers.

Set Energy Booster

Assalamualaikum Cantik Sihat.

Masih belum dapat “angin’ nak share pengalaman bersalin. Setakat cerita-cerita sampingan je dulu ye.

Antara menyayat hati sebelum dan selepas bersalin

Antara yang ‘merisaukan’ sebelum serah diri ke hospital adalah sebab budak ni.

Awatif

Budak ni manja sangat terutama time tido. Nak kena peluk dan pegang dia. Saya tak boleh bayang macamana 3 hari dia tak jumpa saya. Hingga ke malam terakhir sebelum esoknya ke hospital saya tak boleh tidur bukan sebab risaukan nak bersalin. Tapi sebab i’m going to miss her. Kaseh macam ok skit sebab dia macam boleh terima kenyataan.

Risau jugak esoknya dia meraung saya nak gi sepital. Adeh.. takut maknya pun nangis sama.

Sudahnya dihari kejadian, elok je dia babai mama tinggal mama sorang-sorang kat spital.

Hello..!!! Mama bukan main risau awak boleh babai macam tu je. Ok fine. Settle 1 bab.

Then bila hari pertama balik anak-anak memang tak dibenarkan tidur ngan mama atau lasak-lasak dengan mama. Takut nanti buatnya time tido dipanjat / tersepak mama tak ke naya.

So mama ditempatkan di katil bujang, baby dalam baby cot, dan 3 beranak lagi kat tilam sebelah katil mama.

Tapi saya tengok sendiri dia tak lena tidur. Suami kata memang gitu dia setiap malam tak lena tidur dan gelisah. Kadang-kadang merengek “nak mama”. Adeh.. mama boleh pandang je nak. kalau boleh mama nak peluk-peluk awak.

Sudahnya ntah pukul berapa dia naik atas katil saya tidur kat kaki mama. Aduhhh.. sayu.. She miss me.

Malam ke 2, Awatif request nak tidur dengan saya. Tapi nenek tak bagi. Nenek siap mimpi jahitan terbuka sebab anak-anak terkam mama.

Tau apa dia minta?

“Saya nak tangan mama je”

Dia tidur dekat sebelah katil dan minta saya hulur tangan pegang dia. Nak bagi tinggi sikit letak kusyen sebelah katil dan dia tidur atas kusyen kecik tu. Waaaaaaa… mama sayang kamu.

2-3 malam jugak tidur gitu. Dan bila saya dah rasa luka saya dah kering, saya ajak dia tidur sebelah saya. Bila dia lena suami / nenek angkat dia tidur kat bawah. Tapi sekarang dia tidur terus je sampai pagi.

Yang paling saya rasa sayu…

Awatif Pantang

Dia tidur bucu-bucu je. Sebab takut terkena saya katanya. Masa awal-awal dia tidur sekatil ngan saya, lagi lah tergantung. Sebelah badan atas katil, sebelah lagi kat atas kusyen.

Dan ada ketika tak jatuh pulak tu. Heran jugak sebab si lasak tidur ni boleh bertahan tidur gitu.

Manja-manja Awatif ni dia boleh terima Indah. Ada yang kata nanti dia tak suka adik lah apa lah. So far dia sayang sangat. Tipsnya saya tak suka takut-takutkan dia pasal adik. Ada sesetengah orang suka takutkan budak-budak.

“Habislah baby keluar nanti mama dah tak sayang, dah tak boleh manja dengan mama”

Tak baik tau.. ia meninggalkan kesan psikologi pada anak-anak.

Alhamdullillah. Indah disayangi oleh kakak-kakak.

11377190_834800493223282_348543591645274134_n

Love you my princess.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...