Assalamualaikum.

Alhamdulillah.. senyum.. syukur.. atas kurnian rezeki Allah.

Rezeki Allah itu luas dan sentiasa ada untuk hambaNya samada mereka beriman atau tidak.

Diharap setiap rezeki yang dikurniakan dapat kita gunakan sebagai “alat” untuk kita memberatkan timbangan amal soleh di “sana”

Hari ni Lynd nak sembang pasal rezeki suami. Senyum. Yes.. suami.. Setiap orang ada kisah suami masing-masing. Dan bagaimana pun orang menilai suami kita, seharusnya kita perlu melihat suami kita adalah yang terbaik.

Syukur.

Lynd suka sembang dengan suami Lynd. Macam-macam hal dan mengenai bisnes pun kami sembang. Dulu masa awal-awal join Shaklee (anyway suami juga yang galakkan Lynd berbisnes) Lynd suka sangat cerita mengenai kejayaan orang lain dalam Shaklee.

suami

Bonus orang tu banyak ni, orang tu beli kete guna duit Shaklee, orang tu beli rumah dan sebagainya.

Tetapi, lama kelamaan Lynd berhenti bercerita. Tak tau lah kebetulan takder topik atau Lynd mula risau nak cerita kisah orang sebab takut suami Lynd tanya “kisah awak macamana?”

Itu 1 fasa. Tapi 2-3 hari ni Lynd berada di fasa yang baru. Iaitu fasa “I have to make my own story because my husband is waiting”

Iya. Kejayaan bukanlah demi diri sendiri tetapi demi orang-orang yang kita sayang.

Sememangnya dia memang tidak meminta apa-apa dari Lynd. Tetapi Lynd rasa ia menjadi tanggungjawab Lynd untuk lakukan sesuatu demi membalas kasih sayang dan kesabaran dia dalam mejaga kami.

Ya Allah. Syukur. Allah kurniakan dia sebagai suami Lynd. Bukan kerana siapa dia tetapi kerana Allah kurniakan rasa ini.

Dan.. segala kasih sayang dan rasa ini semoga diambil kira oleh Allah sebagai pemberat amal soleh kami di akhirat kelak.

cameron

The waiting for my story.

Assalamualaikum..

Alhamdulillah 21 Ogos 2016.

Tahniah Dato’ Lee Chong Wei atas kejayaan pingat perak di Olympic Rio 2016. We love you. You win my heart.

Hari ni datang mood nak menaip sambil diiringi music meditasi.

Hope this will help me to focus untuk menghabiskan entry ini.

My Life..

Hari ini ada sembang dengan kawan lama di UKM merangkap customer yang membeli Vitalea Multivitamin yang bertujuan untuk menaikkan bacaan HB.

Lepas sisi konsultansi, kami sembang santai. Dia tanya pasal saya jual rumah dan tinggal berhampiran dengan tempat keje suami saya. (Lynd tak ingat pernah cerita ke tak kat sini). Dan jawapan saya “YES” sebagai jawapan mengiyakan perkabaran itu.

Wahhh.. kenapa macam formal sangat ayat ni?

Inilah kehidupan “baru’ yang saya pilih. Sebenarnya keputusan untuk jual rumah tu dah lama even sebelum saya bersalin dan berhenti kerja. Tapi percaturan Allah itu indah. Cantik susunanNya.

Urusan jual rumah ni selesai selepas beberapa bulan saya berhenti kerja. Bulan November 2015 saya berpindah ke tingkat atas bengkel suami Redoz Motorsport Autoservice.

Selain mengambil kira faktor kewangan dan mengundur selangkah ke belakang demi mengejar langkah seterusnya ke arah impian kami, 1 lagi kebahagian y saya kecapi adalah saya berada dekat dengan suami saya.

Tenang.

Itu yang boleh saya gambarkan. Suami tak perlu ulang alik malam-malam balik kerja dengan motor. Saya tak perlu tunggu update suami nak balik pukul berapa untuk makan malam sama-sama.

Kehidupan sekarang, setelah hantar kaseh dan Awatif ke sekolah pukul 8.30 pagi, balik tunggu suami bersiap dan siapkan Indah, kami keluar sarapan sama-sama. Melilau mencari tempat sarapan samapi kadang-kadang dah mati kutu nak sarapan kat mana.

Kadang-kadang ikut suami pegi spare part atau hantar barang engineering. Untung suami sebab ada isteri yang sentiasa menemani.

Lepas sarapan, biasanya Indah akan tidur balik so masa untuk saya bersilat di dapur untuk siapkan lunch. Salah satu nikmatnya disini adalah saya tak perlu simpan stok makanan dalam bentuk beku. Saya beli barang nak masak setiap hari di kedai berdekatan, kalau ikan dah siap siang. So senang je hidup saya sekarang.

Dah siap masak gi ambil The Kakaks dari sekolah dalam pukul 12 tengahari and lunch sama-sama dengan suami.

Alhamdulillah kehidupan yang sungguh menyenangkan.

Tetapi itu tidak bermakna saya akan terus dengan kehidupan begini. Saya mahukan yang lebih baik untuk orang-orang yang saya sayang.

Dengan semangat Shaklee, saya akan terus membantu ramai orang untuk mendapat kehidupan yang lebih baik dari segi kesihatan dan kewangan.

Impian saya adalah untuk menunaikan umrah pada tahun ini 2016, membeli tanah dan membina rumah impian kami.

Selain itu saya juga akan membeli kereta yang lebih selesa untuk kami anak beranak dan juga menghadiahkan sebuah kereta untuk mertua saya.

Allah.. dengan keberanian saya menaip impian saya disini dan mengharap rakan-rakan dapat mengaminkan doa saya ini.

Ada yang tanya apa yang kami buat dengan duit hasil jualan rumah tersebut.

Kami melangsaikan segala hutang jahat kami dan juga untuk simpanan.

Alhamdulillah kami tak pernah menyesal dengan keputusan kami.

So terbaru kontrak sewaan bengkel ni kami sambung lagi 2 tahun. Saya nekad untuk kekal disini sehingga 2 tahun lagi dan menggelarkan rumah ini sebagai…….

Where The Master Was Born. (WtMWB)

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.. Cantik tarikh hari ini..

1.6.16

Sudah masuk June. Maka lagi 5 hari kita akan menyambut ketibaan ramadhan.

Ada beberapa posting mengenai ramadhan yang menarik dan yang ini yang paling menyentuh hati Lynd.

Assalamualaikum Tak terasa…!!!
✔6 hari lagi NAFAS menjadi TASBIH…
✔6 hari lagi TIDUR menjadi IBADAH…
✔6 hari lagi DOA di IJABAH.
✔6 hari lagi PAHALA dilipat gandakan… Tetapiii…
Itu semua tidak akan terjadi tanpa maaf tulus dan ikhlas dari hati Saudara2ku…
Izinkan dari lubuk hatiku yang paling dalam memohon maaf untuk…
✔Lisan yang tdk berkenan…
✔Janji yang terabaikan…
✔Hati yang berprasangka, dan
✔Semua sikap yang menyakitkan…
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا
كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ ….
Mohon maaf atas segala kekhilafan ini.

Semoga Kita Diberi Umur Panjang nan Barokah Sehingga Bolih dan diizinkan utk Dipertemukan Bulan Suci Ramadhan… Aamiiin yaa rabbal ‘alamiiin.
MARHABAN YAA RAMADHAN…!!

Bertapa besarnya kurniaan Ramadhan yang Allah berikan pada ummat Muhammad SAW.

Tahun ini juga istimewa kerana Lynd dan anak-anak membuat persiapan sebelum Ramadhan demi memeriahkan dan menerapkan bertapa pentingnya Ramadhan dalam diri Kaseh dan Awatif.

Sesungguhnya pengaruh media sosial sangat besar kerana Lynd mendapat idea ini dari rakan-rakan facebook. Dan sesungguhnya Lynd syukur kerana ia memudahkan penerangan dan memberi pemahaman kepada Kaseh dan Awatif.

Antara perkara yang Lynd dah buat sebagai tanda Ramadhan yang bakal tiba adalah memberi sumbangan kurma kepada guru-guru tadika Kaseh dan Awatif.

Selain tu dapat juga menerapkan amalan bersedekah kepada anak-anak.

Lynd beli kurma untuk setiap guru dan tampal ucapan “Selamat Berpuasa” di kotak buah kurma. Lynd serahkan pada jumaat lepas iaitu hari terakhir sebelum cuti sekolah bermula.

Lynd libatkan anak-anak semasa membeli dan tampal kad ucapan pada kotak kurma.

Aktiviti yang ke 2 adalah.. sediakan banner ” Welcome Ramadhan”.

Pada awalnya mama ni lah y tercongok sorang-sorang gunting alphabet dan tampal. Mungkin sebab mereka tak faham apalah yang mama cuba buat ni.

20160531_215718

Bila dah mula gantung baru mereka excited siap nak tumpang lukisan sendiri lagi kat area ni.

20160531_233803

(Gambar Kaseh snap sendiri sebab tu goyang)

Bila dah siap ni baru mereka excited tanya “Ok mama. What’s Next?”.

Hahahaha.. bukan main mama buat checklist project cuti sekolah untuk persiapan ramadhan dorang tak layan. Dah cantik baru nak teruja. Ok mama faham dah trick macamana nak tarik minat kamu ya anak-anak.

Then.. projek seterusnya “Ramadhan Countdown”.

Ni idea tak sengaja. Because Kaseh keep asking bila puasa. (Dia cakap dia nak puasa tahun ni).

So Lynd buatlah ulat countdown ni. So tiap kali azan maghrib dorang boleh potong 1 gelung ni. So balance gelung tu menunjukkan berapa hari lagi nak ramadhan.

Itu antara project yang dah siap. Coming up next..

# Surau Kecil Kami

# Solat Clock

# Ramadhan Checklist.

Beside that.. mama pun terkejar-kejar nak kemas rumah. Kiranya ala-ala Ramadhan Cleaning. Kalau mat salleh ada spring cleaning kita buat Ramadhan Cleaning.

Sekarang ni pun Lynd tengah google pasal Kaseh nak puasa. Lynd tak pernah suruh dia puasa lagi sebab Lynd nak dia solat dulu dan alhamdulillah dah hampir sebulan ni dia solat 4 waktu kecuali subuh. (Mama tak sampai hati nak kejut.. adeh.. mama kena tabah)

Tapi disebabkan dia baca dalam majalah Ana Muslim mengenai kebaikan berpuasa jadi dia nak juga puasa.

Ermmmm.. so Lynd tengah cari idea macamana nak buat puasa ni bermakna untuk Kaseh.

So far ini sahaja persiapan berpuasa kami. Ada 5 hari lagi. InsyaAllah Ramadhan ini kita sambut dengan penuh meriah dan berpesta ibadat.

 

Assalamualaikum.

Alhamdulillah atas segala kurniaan-Nya.

Kesihatan, masa, kesempatan dan segala kuderat yang diberikan.

Isnin kembali.

Since jadi suri rumah ni Monday Blues tak terasa sangat tapi lebih kepada semangat untuk mulakan minggu baru.

Ahad menghabiskan masa diluar rumah mau isnin lebih bersemangatkan.

Bengkel kami Redoz Motorsports Autoservice beroperasi Isnin – Sabtu. Jadi hari Ahad sahaja untuk suami beriadah. Lain rasa masa keje dulu vs suri rumah sekarang.

Kalau dulu best sangat kalau dapat habiskan masa hujung kinggu di rumah sebab banyak hal rumah dapat diuruskan. Kalau tak settle isnin mesti xsemangat nak keje memandangkan keadaan kelam kabut. Berbanding sang suami yang memang suka habiskan masa di luar rumah.

So sekarang kita layankan suami yang hanya cuti ahad so kita pun tak keberatanlah nak keluar rumah hari ahad tu.

So memang aktiviti luar rumah kami biasanya tengok wayang ke, kalau ada kenduri kendara dengan gembira kami pergi. Apa-apa ja aktiviti asalkan diluar rumah.

So ahad lepas memandangkan sabtu saya dan anak-anak dah gi tengok wayang Angry Bird dengan adik-adik ipar maka takkan ahad nak mewayang lagi. Dah bersiap, masuk kete suami tanya “Nak makan kat mana?”

Memandanglan time tu dah kol 11 pagi so dah xdernya sarapan. Kalau time2 gini kami layan Pak Li Kopitiam ja. Tapi almost everyweek kat sana dah naik boring dah.

Tiba-tiba suami cakap “Rasa nak makan ayam kampung lah. Tapi nak gi kedai belang jauh sangat”

Kedai belang tu ada 1 kedai makan kat Bandar Bukit Puchong. Sebab kedainya belang merah kuning makan kami panggil kedai belang, ada yang panggil Kedai Selangor. Juadah tengahari dia memang peghhhhh… pelbagai jenis, ulam-ulaman, sambal-sambal perbagai jenis dan juga budu.

Selain juadah ayam kampung yang best ikan-ikan bakar dan juga kerabu. Memang lupakanlah segala diet ka apa. Memang juadah kampung kat sana.

Cik Lynd ni memang memberi sokongan padu lah. Yang pada asalnya rasa jauh.. tapi lepas isteri setuju maka sampai juga lah ke sana.

Perjalanan 40 minit menjadi hampa pada awalnya sebab kedai tu tutup. So alternatif adalah kedai Tuan Faridah. Layanzzz je sebab kat situ pun ada ayam kampung.

Cik Lynd layan ayam kampung, pucuk paku goreng, petai rebus dan budu. Asalnya share nasi dengan anak terus request nasi 1 pinggan lagi. Hahahaha.. datang jauh2 nak control makan so lupakan lah ja Cik Lynd oiiii…

Lepas makan Cik Lynd cadangkan kami ke putrajaya. Solat zohor kat masjid sana and lepak2. En suami setuju tapi sebelum tu kami lalu Taman Putra Perdana sebab nak mengimbau kenangan.

Lynd pernah tinggal rumah sewa apartment dengan harga Rm 250 sebulan. Murahkan? Rumah tu luar ja buruk tapi dalam tuan rumah dah renovate siap kitchen cabinet lagi.

Lebih 3 tahun lynd tinggal kat sana lepas grad. Peghhhh.. memori betul.

Then kami explore jalan baru nak ke putrajaya. Entah highway mana kami lalu.

Masuk ja kawasan putrajaya En suami cadangkan kami ke Masjid Besi atau Masjid Sultan Mizan ke apa namanya.

Masjid tu best sebab open space. Dari ruang solat utama tu memang lapang ja and campur tempat solat lelaki dan wanita.

Dan kat sana ada kejadian yang akan jadi kenangan pada mama sampai bila-bila.

Kaseh pun solat zohor sama tapi dia taknak pakai telekung sebab telekung semua besar. So taknak lah paksa-paksa layan je asalkan dia nak solat.

Lepas bagi salam aku perasab ada foreigner dok sebelah Kaseh. Lynd baca doa rasa macam dia melambai-lambai. Ingatkan dia main ngan kaseh, rupa-rupanya dia panggil Lynd. Di hulur tudung dan stokin dan bagi isyarat suruh kasi kat Kaseh.

Allah.. saya tak habis-habis ucap thank you and syukran.

Allah.. besar sangat rasa pemberian itu. Kaseh terus minta pin nak pakai. Tudung tu kainnya lembut sangat saya tak pasti lah kain apa tapi lembut di pegang.

Saya anggap pemberian tu cukup bermakna.

Terima kasih aunty. Semoga pahala untuk aunty terus berpanjangan.

Moldiv_1463395285743

Lepas tu kami jalan-jalan ke alamanda. Lebih kepada mengimbau kenangan juga lah sebab dulu kat situlah tempat kami dating dulu. Hehehehe…

Lepas tu kami ke Masjid Putra untuk solat Asar. Ingat kali ni nak solat tingkat atas tapi lift rosak pulak so solat kat bawah ja lah. Kali ni Kaseh solat pakai tudung tadi. Emmmmm.. senyum je mama tengok.

Lepas tu kami layan dorang main roler blade depan masjid je. Hari lepas hujan so redup jelah cuaca.

20160515_172436

Alhamdulillah. Ahad yang lain dari yang lain untuk anak-anak. Pengalaman melawat masjid memberikan pengalaman yang berbeza. InsyaAllah kita akan melawat masjid di Makkah dan Madinah untuk Umrah nanti. InsyaAllah. Aminnn..

Assalamualaikum..

Wahhhh.. semangat berbelog sudah kembali lagi..

Kipidap Cik Lynd..

Life as Work At Home Mom

Ermmm.. Lynd tak nak compare surirumah vs wanita bekerjaya ka apa. Apa pun pilihan kita semstinya terbaik untuk diri dan yang tersayang.

Hampir 1 tahun Lynd berhenti bertugas sebagai jurutera. Dan Lynd masih lagi ermmm.. bukanlah menyesuaikan diri tetapi masih lagi melakukan improvement dalam kehidupan Lynd.

Setiap hari mencari ruang untuk melakukan yang lebih baik sebagai Hamba Allah, Isteri, Ibu, Anak dan masyarakat.

Rutin harian Lynd bermula dengan menghantar anak-anak gi sekolah. Kaseh dan Awatif start sesi tadika pada pukul 8.20 pagi dengan assembly so Lynd hantar dalam kol 8 lebih la.

Tadika Dzul Iman jarak dalam 5 minit dari rumah, kadang-kadang tu angkut Cik Indah sekali kalau dia dah bangun and mood kakak-kakak cinta hati tu suruh bawak adik dia sekali.

WAHM

Ni berenti tepi tasik jap “tengok’ orang beriadah. Tengok ja sebab ada budak kecik tak mandi lagi ni dok melekat ja. Obettt nak? Orang ajak selpie tak nak senyum.

Balik dari hantar anak tu, mandikan Indah and sapu sampah sikit-sikit sementara tunggu papa siap mandi.

Rutin kami pagi sebelum bukak bengkel kami akan keluar sarapan sama-sama. Kadang-kadang tu sampai tak tahu nak hala ke mana dah bersarapan.

Tapi macam hari ni ke Majlis Perbandaran Kuala Selangor sebab nak renew lesen Redoz Motorsport Autoservice. Sarapan mee kari pekat likat hari ni.

Kadang-kadang ikut papa keluar macam gi spare part ka buat teman sembang papa plus mama saja ja la nak merayap.

Sampai rumah dah ngam-ngam amik budak balik tadika. Terus merayap ke Tesco. Tujuannya nak cari tempat po-po Siti and Situ, Yang kat Wondercat tu mahal sangat pulak tapi memandangkan sebab xdak juga, makanya memang kena rambat yang kat sanalah. Tak lalu dah Cik Lynd nak mencedok hari-hari.

Balik tu melepak lah dengan anak-anak.

WAHM 2

Life with 1 year old kid. (Almost 1 year)

Sabar ja la. Kadang-kadang biarkan aje.. malas nak layan perasaan mendidih tu budak buat sepah.

Masak?

Takder la tia hari sebab tengok la kalau tak ikut papa keluar masak lak kalau tak macam hari ni bungkus subway ja untuk papa kat tesco tadi.

Malam lagi lah jarang masak. Ermmm.. boring jugak makan kat rumah ja.. hahaha.. i know my husband..

Lepas maghrib ja kami 5 beranak ni mula la melilau cari tempat makan.

Malam ni sume tido awal termasuk lah En Suami tercinta. So mama masuk SOHO awal malam ni.

And tadi Lynd ada sesi bimbingan breastfeeding untuk pelanggan Set Berpantang Shaklee. Memang Lynd dah niat untuk pelanggan Lynd akan guide mengenai breastfeeding jika mereka memerlukan bantuan.

Set Berpantang Shaklee

Alhamdulillah.. Happy sangat dengan life sekarang dan proses improve diri setiap hari membuat Lynd sentiasa excited untuk mejalani kehidupan.

Alhamdulillah sangat sebab Allah sentiasa berikan kebahagian kepada Lynd dan keluarga.

Life as Work At Home Mom


Saya Haslinda, pengguna Set Kesuburan Shaklee, Set Berpantang Shaklee, Set Kehamilan dan Set Penyusuan Shaklee.

Ingin mendapatkan rangkaian produk Shaklee / ingin menjana pendapatan bersama Shaklee?

Untuk sebarang  pesanan dan info lanjut hubungi :

Haslinda (Lynd)

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Facebook Personal : Haslinda Lynd

Pengedar Shaklee Klang / Shah Alam / Puncak Alam

Menyediakan Perkhidmatan Cash On Delivery (COD) dan Penghantaran Setiap Hari

Assalamualaikum.

Sedikit sesalan malam ni. Sebab tewas dengan kaedah marketing yang ku ingat selama ni Cik Lynd ni kental sangat.

Kalau dulu masa tinggal kat rumah sendiri boleh je bertahan dengan areal tulang ikan tu sebab basic channel ada je. Tapi since dah pindah ni, memang areal tulang ikan tu langsung tak memberikan hasil langsung.

So berkira-kira lah nak pakai Njoi memandangkan kami memang taknak yang kena komitmen bulanan.

Dengan kos Rm 428 kami pun pasanglah Njoi.

Sebulan lepas tu dapat call dari astro yang drg buat promo untuk pakej yang Rm 120+ dapat Rm 42 + termasuk GST selama 3 bulan.

Asalanya taknak, lama juga la berdialog dengan orang astro kat telifon. Last-last Cik Lynd tewas.. Amik la untuk 3 bulan.

Yang makcik tak gemo ni bila Awatif dah pandai cari channel sendiri. Seharian mengadap tv ja. Haisss…

Mama ni kadang-kadang ja teringat nak tengok tv. Kalau tak memang takdernya walaupun dok kat rumah.

Lepas 3 bulan segala pakej yang HD dan mustika sume drg dah stop tinggal basic channel ja tapi bil still jalan untuk yang RM 42 tu.

Lepas discuss dengan En Suami, kami decide nak stop ja lah. Buat apa nak bayar bulan-bulan sedangkan kami jarang tengok tv plus kami dah bayar Njoi semasa pemasangan. Kalau nak Astro baik dari awal lagi sebab kos pemasangan tak setinggi Njoi.

So tadi call Astro nak stop terus.. Tapi tau apa jadi?

Dorang kasi lagi promo hari tu untuk 3 bulan. Yang ngok ngeknya Cik Lynd terima dengan besar hati.

Adehhh.. sekarang menyesal. Ermmmm.. tapi xderlah sepenuhnya menyesal tu.. Sebab Cik Lynd boleh menikmati HGTV channel. Lepas tu berangan.

Takper.. berangan Free.. Dan bermimpi semasa sedar lebih memberi makna berbanding mimpi semasa tidur.

Soooo.. sekarang cik Lynd akan meneruskan kehidupan dengan komitmen Rm 43 sebulan itu.

Sambutan Hari Ibu Dan Tips Mengajar Anak Solat

mothersday_MainBanner2016

Assalamualaikum.

Hari ni ramai yang update di facebook ucapan Selamat Hari Ibu. Seronok tengok dan macam-macam sambutan.

Lynd memang tak celebrate and tak wish pun. Hehehhe.. Hari-hari hari ibu.

Tapi dalam banyak-banyak yang ni macam buat Lynd tersentuh.

Wardina

So true.. banyak sangat lagi kelemahan saya sebagai ibu kepada anak-anak.

Kelemahan saya melayan kerenah mereka dan juga kelemahan saya dalam mendidik mereka. Risau saya.. jika saya gagal menerapkan keutamaan solat dalam anak-anak saya.

Ya Allah saya nak sangat pastikan anak-anak saya sudah cukup solatnya di usia  tahun.

Ya Allah, sedangkan Lynd masih masih merangkak dalam menyempurnakan solat dalam waktu yang sama Lynd nak pastikan anak-anak Lynd menjadi insan yang menjaga solat dari kecik lagi.

Doa tetapkan solat

Kalau diikutkan semua ibu bapa inginkan anak mereka menjadi insan yang baik.

Lynd baru baca 1 buku “Bertanya Allah Dahulu” menyatakan kita perlu berdoa secara spesifik dan Lynd sedang belajar mempraktiskannya.

Termasuk juga dalam mendoakan anak-anak Lynd yang menjadi insan yang terpelihara solatnya kerana solat yang menjadi perisai untuk anak-anak Lynd.

Dan memang Lynd cuba untuk jadikan hari ibu ini sebagai hari untuk memuhasabah diri Lynd untuk menjadi ibu yang memberikan yang terbaik untuk anak-anak. Bukan dari segi material sahaja tetapi dari segi rohaninya kerana Lynd nak kami sekeluarga berada di syurga bersama-sama  kelak.

Antara bacaan yang bagus dalam mendidik anak-anak solat.

Tips Mengajar Anak Solat

Dr Hj Tengku Asmawi

Sirap Limau

Lynd mempunyai impian untuk membawa anak-anak ke Makkah untuk menunaikan umrah tahun ni.

“Ya Allah, Tunaikanlah Impian ku untuk menunaikan umrah sekeluarga pada November 2016 nanti”

Jadi sebagai persediaan Lynd kena make sure at least Kaseh yang dah nak masuk 7 tahun dah 2017 nanti supaya dah pandai solat dan menghayati solat itu sendiri.

Lynd memang teraspirasi dengan Sis Amrina bagaimana beliau mendidik anak-anak beliau Lisa dan Hana dalam mendirikan solat.

Ya Allah.. aku diberi peluang untuk mendidik anak-anak ku dengan sendiri, kenapa harus aku bazirkan peluang ni?

Dan sebenarnya kerana mereka lah aku “perlu” jadi baik supaya mereka tidak jadi seperti aku.

Kepada anak-anak mama, mama akan cuba menjadi Mama yang lebih baik untuk kamu.

Didik Anak Solat


Saya Haslinda, pengguna Set Kesuburan Shaklee, Set Berpantang Shaklee, Set Kehamilan dan Set Penyusuan Shaklee.

Ingin mendapatkan rangkaian produk Shaklee / ingin menjana pendapatan bersama Shaklee?

Untuk sebarang  pesanan dan info lanjut hubungi :

Haslinda (Lynd)

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Facebook Personal : Haslinda Lynd

Pengedar Shaklee Klang / Shah Alam / Puncak Alam

Menyediakan Perkhidmatan Cash On Delivery (COD) dan Penghantaran Setiap Hari

Assalamualaikum..

Hari ni happy sangat sebab dating with my wireless partner Cik Zarlea.

Tesco Setia Alam 2

Actual she is my bff.. Tapi kenapa my “wireless partner”?

Sebabnya connection kami kuat.

Contohnya macam kadang-kadang kalau saya tengah makan lamp chop.. snap gambar dan send kat dia (Kalau orang lain send kat fb) dan dia akan send gambar lamp chop jugak tapi dia edisi masak sendiri dan saya edisi makan kedai.

Then macam sesetengah barang ‘tersama” dan “tertunjuk” so kami akan.

Ehhhhh… vacuum cleaner ko macam aku punyer”

“Oiiii.. bakul kain ko mcam aku punyer”

Tersama the small things.

Dari segi pendapat pun kadang-kadang sama.

Kadang-kadang Lynd tengah teringat kat dia..  tiba-tiba dia WhatApps..

It’s like macam ada connection antara kami.

Hahah.. tapi dari segi minat ada yang tak sama lah.. Macam dia suka menjahit tapi Cik Lynd tidakkkkkk…

Dia suka melawa tapi cik Lynd tidakkkkkk..

Hahahah..

Hari ni jumpa kat Tesco Setia Alam sebab dia hantar adindanya gi interbiu kat Top Glove. So sementara 3 jam menunggu proses interbiu tu kami lepak kat situ ja.

Tak dak buat apa selain pusing-pusing dalam Mr DIY. (Seperti Biasa tak pusing kosong.. mesti akan sangkut sesuatu) Teman anak-anak main, makan eskrim dan duduk-duduk.

Sembang pun tak dak la beria sebabnya hari-hari sembang kat WhatApps macam dok kat sebelah ja. Plussss.. bawak anak-anak so xleh leka sangat lah sembang.

Lepas solat asar kat tesco, adik Lea pun dah siap interbiu kami pun bergerak pulang.

Then dia update kol 7.00 sampai bangi.

Tiba-tiba air mata ku mengalir..

Tesco Setia Alam

Haaaaa… bila masa dia selfie ngan anak-anak ku..?

And dia buat as profile picture WhatApps. (Dia memang selalu tukar)

Terharu sangat sebab aku tau ko sayang aku walaupun ko tak pernah cakap.

Hahahaha.. Touching makcik.

I don’t aspect wanita yang sudah beranak 3 nak letak gambar 3 orang anak orang lain melainkan dia betui2 sayang kat orang tu. (Persamaan kami yang lain.. diusia sebegini kami juga mempunyai 3 orang anak)

Then dia up kat facebook.

Tesco Setia Alam 3

Ntah bila dia snap gambar ni. Hahaha.. apa-apa pun I love u Lea.

(Tengah tarik mood blogging dari hati kembali)

Assalamualaikum..

Haaa.. I is jealous bila tengok blog kawan-kawan yang masih aktif berhome organising.

Rindu zaman rajin dulu. Zaman rajin ambil gambar dan upload.

Ok Cik Lynd. Semangat sikit nak ber home organising ni. Dah hampir 5 bulan dok di rumah baru ni dan Lynd masih aktif menolak perabut sana sini. Masih belum puas hati dengan susun atur ni.

Rasanya Lynd belum pernah tayang lagi rumah ni kan. Nantilah.

So entry kali ni just nak tayang zon berhatu rumah ni.

Kawasan yang tak pernah kemas. Dah buang berkotak-kotak pun benda lah ni masih sama.

20160503_010221

Rak ni hah..

Kalau mula-mula masuk memang rak ni dulu yang orang akan nampak. Tak tau lah apa masalah rak ni. Hahahaha.. Rak yang salah..

Tempat ni macam jadi landing table.. sume benda dilambak.. TV kecik tu guna untuk tengok CD ja.

Tapi haihhh.. sakit mata betul tengok.

Tak pa.. nanti kita kemaih lagi sekali..

Yang saya suka sekarang home office mama.

Tempat yang strategik.. Esok Lynd share ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...