Assalamualaikum.

Alhamdulillah.

Cara Rawatan Eczema dengan Shaklee

Hari ini Mama Lynd nak kongsi mengenai salah satu masalah yang dihadapi oleh bayi dan kanak-kanak iaitu Eczema. Dan juga Cara Rawatan Eczema dengan Shaklee

Eczema adalah penyakit kulit yang menyebabkan kulit bayi atau kanak-kanak menjadi kemerahan, kegatalan dan kering.


eczema

Ia akan menyebabkan bayi akan merasa tidak selesa dan meragam.

baby-eczema-atopic-dermatitis

Punca sebenar masalah Eczema ini tidak dapat dikenalpasti tetapi ia dikatakan berkait rapat dengan elergy terhadap persekitan dan produk yang digunakan bermasa bayi.

Bagi ibu-bapa yang mempunyai masalah anak eczema ini pasti sentiasa berada dalam keadaan berjaga-jaga terhadap sebarang faktor yang boleh menyebabkan masalah eczema ini timbul.

Dan hari ini Lynd nak kongsi testimoni seorang ibu bagaimana Shaklee membantu merawat masalah eczema anak Puan Izzah Rosely.

ANAKKU EKZEMA
*******************

Ya, anak sulong saya dulu ade ekzema..start umur 3bulan gatal2 bermula di bahagian pipi.

Kemudian kat tengkuk,celah2 pelipat, kaki.waktu tu saya baru kenal shaklee dengan pengambilan ESP.

anak saya menyusu badan eksklusif selama 6 bulan.tapi susu yg agak kurang waktu tu tak dapat nak supply byk nutrisi dari esp dan omega. tambahan waktu tu saya dah mula pregnant kembar

dan dalam waktu tu saya & suami pergi banyak klinik untuk cari ubat yang boleh hilangkan ekzema.

balik sapu ubat doktor bagi kemudian gatal2 nya naik balik.
kami cari pula klinik lain.sapu ubat lain pula. macam tu la ulang2 hampir 5 6 bulan. dan sepanjang itu hati saya sayu tengok anak yg selalu menggaru gatal.

hingga anak dah sepuluh bulan dan pandai mengunyah,saya bagi OMEGA GUARD..dalam seminggu ada 2 3 kali saya bagi pada anak.tu pun sebiji sehari. dan waktu tu baru kenal herbal blend dan basic H..mandikan denga basic H, sapu badan dengan herbal blend dan makan omega guard.

Alhamdulillah 3 4 bulan macam tu konsisten buat ,gatal2 ekzema berkurang dan hampir2 tiada.

Tiadalah yang menggembirakan hati seorang ibu bila lihat membesar dengan sihat kan. Dan setiap penyakit itu pasti ada penawar.

Saya ikhtiar ekzema anak saya dengan OMEGA GUARD + HERBAL BLEND + BASIC H.
Kesannya? sungguh2 alhamdulillah!

==============================================

Alhamdulillah.. Tiada yang lebih membahagiakan seorang ibu bila melihat anak sihat dan pulih dari kesakitan.

Tambahan pula kaedah yang digunakan sangat semulajadi tanpa menggunakan bahan merbahaya yang boleh memudaratkan si kecil.

————————————————————————

Saya Haslinda, pengguna Set Kesuburan Shaklee, Set Berpantang Shaklee, Set Kehamilan dan Set Penyusuan Shaklee.

Ingin mendapatkan rangkaian produk Shaklee / ingin menjana pendapatan bersama Shaklee?

Untuk sebarang  pesanan dan info lanjut hubungi :

Haslinda (Lynd)

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Facebook Personal : Haslinda Lynd

Pengedar Shaklee Klang / Shah Alam / Puncak Alam

Menyediakan Perkhidmatan Cash On Delivery (COD) dan Penghantaran Setiap Hari.

Assalamualaikum

Alhamdulillah kerana setiap hari Lynd sentiasa diberi peluang untuk belajar dan mengerahui perkara baru dalam Shaklee.

Kali ini Lynd nak kongsi kisah benar seorang ibu yang berkongsi Cara-cara Atasi Asthma Kanak-Kanak dengan Omega Guard Shaklee dan Mealshakes Shaklee.

Selamat mengikuti kisah

Cara-cara Atasi Asthma Kanak-Kanak

KISAH ANAKKU & ATHMA…

Hati ibu mana tak sedih kalau hampir setiap bulan anaknya terpaksa ambik nebuliser akibat athma…sikecil makin susut akibat kerap diserang athma..pantang cuaca sejuk..pantang tersilap makan..athma akan menyerang..

Itu yg Chek Yam alami..bila salah seorang dari kembar Chek Yam..Saffy Adleia@Dede kerap diserang athma..hingga satu ketika kerana terlalu kurang oksigen..terpaksa warded..tinggallah si kembar Dada dengan ayah dirumah..

Takdir menyaksikan keikhlasan seorang ibu saudara memberi Omega Guard secara percuma..tujuan asal utk anak anak dpt fokus pada pelajaran kerana Omega Guard berfungsi sebagai meransang kecergasan otak disamping pelbagai khasiat..sikecil ini pun nak juga..nampak selamba dia kunyah OG tu..masa tu usia baru 1 tahun 2 bulan..tapi teruskan juga..akhirnya Chek Yam beli lagi..diteruskan dengan Mealshake..

Sekian lama setelah berbulan bulan..Chek Yam perasan athma Dede hampir tiada…tiada lagi selsema dan batuk yg teruk..tiada lagi nebuliser setiap bulan..atau paling teruk seminggu sekali..

Alhamdulillah..syukur sangat sangat..Dede semakin pulih..makin berisi..Ini sebab kenapa Chek Yam pilih Shaklee..konsistensi menunjukkan kesihatan yg semakin cemerlang..sehingga hari ini Omega Guard dan Mealshake pilihan terbaik Chek Yam untuk Anak anak…tiada bau minyak ikan yg hanyir dengan Omega Guard..tak percaya tgk Dede dgn selamba kunyah Kapsul Omega..

Cara Atasi Athma Kanak-Kanak 2

Cara Atasi Athma Kanak-Kanak

Ya Allah.. berbunga-bunga hati Lynd baca sebab asthma atau lelah di kalangan kanak-kanak ni menjadi perkara hampir biasa tetapi dengan testimoni ini, ia memberi harapan baru kepada ibu bapa di luar sana.

Syukur sangat.

Sebelum ini pelanggan Lynd sendiri yang merupakan pelakon cilik Qistina, berjaya mengatasi masalah semput setelah mengamalkan mealshake.

Testimoni Meal Shake 2

Ikuti Feedback Ibu Qistina disini.

Dan lebih banyak testimoni Omega dapat membantu masalah athma atau lelah kanak-kanak –> Disini

Tiada yang lebih membahagiakan apabila melihat anak-anak sihat dan jika mereka sihat kita pun dapat menjalankan rutin harian lebih lancar.

Diharap perkongsian ini dapat memberikan sinar harapan kepada anak-anak kita.

Jika kawan-kawan berminat untuk mendapatkan produk Shaklee tetapi tidak pasti apa produk yang sesuai dengan anda dan bajet anda, boleh hubungi Lynd.

Untuk sebarang  pesanan dan info lanjut hubungi :

Haslinda (Lynd)

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Facebook Personal : Haslinda Lynd

Pengedar Shaklee Klang / Shah Alam / Puncak Alam

Menyediakan Perkhidmatan Cash On Delivery (COD) dan Penghantaran Setiap Hari

Haaaaa… Ramai yang tak tahu..

Bila sebut pasal Shaklee sahaja ramai yang teringat set-set berkaitan dengan penyusuan, berpantang, kehamilan dan kecantikan.

Jika didalami setiap fungsi produk Shaklee, sebenarnya banyak penyakit atau masalah yang dapat diselesaikan dengan rangkaian produk Shaklee.

Begitu juga Puan Sierra, mempekenalkan Alfalfa dan Omega Guard Shaklee kepada ayah beliau yang menghidap Gaut dari sejak hampir 20 tahun lepas.

Jom ikuti kisah Puan Sierra mengenai ayah beliau.

KISAH BENAR – 1
———————-

[AYAHKU PENDERITA GOUT 20 TAHUN..…]

Kisah bermula ketika saya berumur 12 tahun.Ayah bawa saya ke Sunway Lagoon.Bukan main sukanya hati ni dapat berjimba-jimba disana bersama kakak saya.
Sedang bersukaria, tiba-tiba ayah mengerang kesakitan.katanya kakinya amat sakit.nak bangun pun tak boleh.ibu mula resah.saya apatah lagi.macam-macam yang terlintas di kepala waktu itu.

“Kenapa ayah tiba-tiba jadi begini?”
“Adakah ayah lumpuh?”

Astagfirullah…susahnya hati saya masa itu.Terbantut nak bersukaria.Hari yang gembira bertukar menjadi duka.Ayah ditolak dengan “wheel chair” ke kereta.Dan ibu terus memandu kereta menuju ke klinik berhampiran.Ayah diberi Pill Killer.

Sehingga kini umur saya 30 tahun.
Ayah masih makan pill killer setiap kali gout menyerang.Dah jadi macam gula-gula.Goutnye kerap bertandang.Sekarang makin teruk.Bengkak-bengkak di tumit dan juga di tangan.Bukan bengkak biasa.Siap bernanah besar-besar pula tu.Naik seram saya tengok. Dalam hati…bilakah semua ini akan berakhir.
Saya simpati ayah jalan henjut-henjut.
Saya sedih ayah solat tidak dapat duduk dengan betul ketika tahyat awal mahupun akhir.
Saya nangis belakang pintu lihat ayah terbaring mengerang sakit atas katil ketika mana dia tak kuat untuk berjalan.
Hanya doa yang mampu saya panjatkan.Doa yang tanpa usaha.
Ustaz masa sekolah cakap…Doa tanpa usaha adalah SIA-SIA.tetapi ituje yang saya mampu.
Sedih.

1 hari..tergerak hati saya untuk berikan ayah OMEGA dan ALFAFA Shaklee.Saya ada terbaca yang Omega mampu mengurangkan radang sendi dan juga kesakitan.Manakala Alfafa mampu meneutralkan uric acid kepada alkali.wahh menarik!!teruja saya nak berikan kepada ayah saya.Saya beri pada ayah dan tulis besar-besar pada botol.tiba waktu makan,saya SMS ayah.
“Ayah dah makan OMEGA?”
“Dah makan ALAFA?”

Begitulah bersungguhnya saya inginkan ayah sihat.Ayah saya patuh dan konsisten menelan 2 supplemen ini.
Sambil saya tak henti-henti berdoa moga inilah usaha terbaik untuk ayah saya.

Hari yang cerah.Ayah baru pulang dari cek up di hospital.Wajahnya girang dan berseri.
Dihulurkan sehelai kertas kepada saya.

“Kertas apa ni?”
Masyallah!!terkejut saya lihat bacaan uric asid ayah saya berada di paras NORMAL!!!
Ya Allah..bergenang air mata saya.
“Dah 20 tahun…ayah tak pernah pun dapat bacaan uric asid NORMAL.Doktor pun terkejut.Bagus ye Shaklee “ kata ayah

Dah setahun ayah bersama Shaklee…saya asyik intai je kakinya.tiada lagi bengkak…tiada jalan hinjut-hinjut…tiada nanah besar-besar.

Alhamdulillah…Alhamdulillah…Alhamdulillah…
Hati anak mana yang tak gembira pabila ayah tersayang kembali ceria menjalankan kehidupan…

Terima kasih Allah…..

“..Why i love this amazing company….Not a ringgit was earned without somebody first helping somebody else become healthier, giving somebody an opportunity to have better life for their family, making planet a more sustainable place..”~CEO Shaklee Corporation

Testimonial Set GautSet Gout Shaklee 5

Alhamdulillah..

Tiada yang lebih bermakna bila melihat orang yang tersayang sihat dan ceria.

Disaat ini lah ibu bapa sangat memerlukan kesihatan dan kebebasan bergerak untuk beribadah dan bermain dengan anak cucu.

Jom hadiahkan Set Gaut Shaklee kepada yang tersayang.

Klik Sini Untuk Pembelian Set Gaut Shaklee (Pembelian  Menggunakan Kad Kredit / Debit Kad)

Untuk pembelian menggunakan Bank Transfer / Cash on Delivery sekitar Klang dan Shah Alam, boleh hubungi kami sekarang.

contact-icon

Lebih jimat sehingga 20% dengan yuran keahlian Shaklee Rm 65 seumur hidup.

Sumber Dari Berita Harian

“Di Malaysia, 52 peratus daripada kanak-kanak tidak hadir ke sekolah akibat asma mereka yang disebabkan masalah seperti kegiatan fizikal, sosial dan mengalami gangguan tidur. Lebih mengejutkan, 67 peratus daripada kanak-kanak terbabit tidak menerima sebarang rawatan. “

 

Pasti  mengejutkan bukan?

Adakah anak-anak kita temasuk dalam statistik tersebut?

Sebagai ibu bapa kita pasti terasa tekanannya apabila anak kita selalu merengek dan tidak selesa akibat asma / lelah.

Mengikut artikel tersebut dibawah adalah langkah-langkah yang boleh diambil untuk mencegah serangan asma :

* Peka penyebab utama asma anda 
* Pastikan kediaman bebas habuk, bulu haiwan dan hama 
* Jauhi perokok 
* Ambil ubat pencegah sekerap mungkin 
* Kerap bersenam untuk meningkatkan fungsi jantung dan paru-paru 

Pengambilan Omega – 3 yang muncukupi dapat membantu mengurangkan kesan asthma kepada anak-anak.

omega-benefits2

 

Pengambilan Omega Guard Shaklee sesuai untuk kanak-kanak yang berumur 1 tahun keatas sehingga orang dewasa.

Tetapi kekerapan bergantung kepada usia anak-anak.

Kanak-kanak yang berumur di bawah 6 tahun keatas boleh mengambil 1 kapsul Omega Guard Shaklee setiap hari.

Manakala untuk kanak-kanak di bawah 6 tahun 1 kapsul setiap 2 hari sudah mencukupi.

Kebaikan Omega untuk anak2

Ramai yang telah berpuas hati.

Demi melihat anak sentiasa cergas dan ceria tanpa asthma dan lelah.


testi omega 2

Kepentingan Omega-3 Kepada Kanak-kanak

 

  • Sistem imunisasi badan – terutama dalam tindak balas elergy
  • Sistem Pencernaan – Mengawal atur sistem pencernaan perut
  • Membaik Pulih Sel – Pembentukan sel-sel baru
  • Suhu Badan – Memastikan dan mengawal suhu badan manusia
  • Tekanan bendalir – Pada bahagian mata dan telinga

 

Kelebihan Omega-3 dari Omega Guard Shaklee

Dapatkan Omega Guard Shaklee untuk anak anda sekarang

Klik Disini Pembelian Omega Guard Shaklee (Kredit Kad / Debit Kad)

Untuk pembelian menggunakan Bank Transfer / Cash on Delivery sekitar Klang dan Shah Alam, boleh hubungi kami sekarang.

contact-icon

Lebih jimat sehingga 20% dengan yuran keahlian Shaklee Rm 65 seumur hidup.

Hubungi saya hari ini.

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Minggu ni kita belajar pasal jantung je.
“Kita” ke?
Saya la kot.
Tapi saya akan cuba fahamkan pembaca-pembaca dengan bahasa orang kebanyakan mcam saya ni

Sebab saya taknak bila ada orang tanya nanti saya just jawab 
“Makan je nanti kolesterol turun”

Tak puas hati camtu.
Otak saya perlu berfikir dengan cergas dan pintar supaya customer pun faham macamana produk-produk Shaklee bertindak.

Ok..
Kalau sebelum ini saya dah terangkan bagaimana phytocol bertindak dalam membenteras / memcegah dari kolesterol dalam badan meningkat.
Boleh refer Entry Langkah 1 : Pencegahan.


We move to the next step.
Penurunan dengan produk kesayangan saya iaitu OMEGA GUARD.

Mesti ada yang keliru 
“Phytocol turunkan kolesterol. Omega pun sama. Habis tu kenapa Shaklee buat produk yang fungsinya sama?”
Saya yang keliru awal-awal sebab tu saya study.

Perbezaan Fungsi Phytocol Dan Omega Guard Shaklee

Seperti yang saya terangkan dalam entry sebelum ini, Phytocol-ST bertindak dalam sistem pencernaan kita dan menghalang kemasukan kolesterol dalam salur darah kita.
So Fitosterol akan jadi bodyguard dalam sistem penghadaman kita.
Apa kita makan hari tu, fitosterol tahan.

Macamana pulak dengan kolesterol yang dah ada dalam salur darah?
Haaa.. tu keje Omega Guard Shaklee

Omega Guard berfungsi untuk menyingkirkan kolesterol dari dalam salur darah.
Soooo.. nampak tak?
Phytocol tahan kolesterol dari masuk, Omega Guard bersikan mana yang dah ada dalam salur darah.

Fungsi Omega Guard dalam menurunkan kadar kolesterol.

Omega Guard Shaklee, terdiri dari kandungan minyak ikan Omega-3 yang tinggi.
Omega Guard Shaklee mempunyai kandungan super tulen yang menjalani proses penyullingan 3 molekul.
  • Bebas dari logam berat dan bagan tercemar
  • Tidak mengandungi lemak trans dan oksida
  • Tidak berbau dan rasa ikan

Kelebihan Omega Guard Shaklee

Kepekatan kandungan DHA dan EPA yang terdapat dalam 1 kapsul Omega Guard Shaklee adalah yang tertinggi berbanding jenama lain.


Kebaikan dan fungsi lain Omega Guard boleh refer entry
So sekarang kita dah boleh gambarkan sikit-sikit macamana supplemen ni bertindak dalam menurunkan kadar kolesterol sekali gus menjaga kesihatan jantung kita.

Sayangilah Jantung Anda.
Selamat menjaga Jantung.

Untuk Lebih Info untuk produk yang bersesuaian dengan anda, boleh hubungi 


Shaklee Independent Distributor Anda

Haslinda (Lynd)
SID : 1090071
Sms / Wassap / Call : 0196038353

Email : sitinorhas_linda@yahoo.com

COD :
 Klang / Shah Alam / Setia Alam / Kuala Selangor

Wanita Hari Ini.
 
Tidak kisah la apa peranan anda..
Ibu..
Isteri..
Suri Rumah..
Anak Dara..
Ibu Bekerjaya..
 
Wanita menjadi tonggak keluarga..
Oleh itu wanita harus sentiasa sihat dan cergas..
Dalam waktu yang sama, wanita perlu mengekalkan kecantikan dalaman dan luaran demi orang-orang tersayang dan kepuasan diri.
 
Jom tengok supplement cadangan untuk wanita tersayang.
 
  •  Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid.
  • · Meningkatkan kesuburan.
  • · Melegakan PMS (Pre-Menstuatation Syndrome)
  • · Membantu dalam menangani menopause.
  • · Menguatkan kuku & rambut.
  • · Menjadikan kulit lebih sihat & berseri-seri.
  • · Membantu menangani ekzema.
  • · Melegakan symptom akibat Rhematoid Artritis.
  • · Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri.
  • · Menguatkn immuniti badan.
  • · Mempelahankn process penuaan.
  • · Mengawal kolesterol.
  • · Bagus untuk saraf. 
 
 
Omega-3 terdiri daripada EPA dan DHA. Terdapat pelbagai fungsi EPA dan pelbagai tugas DHA kepada tubuh badan kita.
 
Fungsi EPA
  • Mencegah kanser
  • Mencegah pembekuan darah
  • Mengawal kadar kolestrol yang berlebihan
  • Baik untuk pesakit jantung
  • Menghindar tekanan perasaan
  • Mencegah penyakit darah tinggi                
 
Tugas DHA
  • Mencegah asma
  • Meningkatkan daya seksual
  • Mencegah sakit kulit
  • Mengelakkan kanser payu dara
  • Mengelak kanser prostat
  • Menghindar daripada migrain, rasa kebas pada anggota badan
  • Mengelakkan rasa sejuk pada kaki dan tangan
Antara manfaat Ostematrix

  • Membantu dalam pembentukan tulang & gigi yg sihat.
  • Mengelakkan penyakit osteoporosis (tulang rapuh).
  • Memulihkan kekejangan, kebas – kebas, sakit tulang belakang & simpul biawak (bagi preggy mommy).
  • Meringankan stress – mengelakkan gejala mudah meradang & murung.
  • Menstabilkan tekanan darah bagi memastikan tekanan darah berada tahap yg normal.
  • Meringankan sakit ketika haid. (Kelancaran saraf & pengecutan otot memerlukan kalsium yg mencukupi. Dengan kalsium yg cukup, kita tak mudah senggugut, retensi air)
  • Membantu kekal bertenaga & bersemangat walapun sibuk dengan urusan seharian (terutama bagi mereka yg bekerja)
  • Membantu masalah gastrik.
  • Membantu dalam pengurusan badan.
  • Membantu dalam mengatasi sembelit.
Kelebihan Ostematrix
 
  • Selain dari utk tulang & gigi, kalsium juga berfungsi:
  • Mengekalkan tekanan darah yg normal.
  • Membantu pengecutan otot & saraf.
  • Membantu mengurangkan sindrom PMS seperti kekejangan, kembung, moody. Amat sesuai bagi wanita yg selalu berhadapan masalah bila didatangi haid.
 
Lebih awal wanita menjaga kesihatan dengan pengambilan supplemen lebih besar langkah pencegahan bermula.
 
Hubungi Saya 
Pengedar Shaklee Anda
 
Haslinda (Mama Lynd)
SID : 1090071
Sms / Wassap / Call : 0196038353
 
 
 
Apakah itu Acid Lemak Omega 3?
• Omega-3 adalah sebuah keluarga rantai panjang asid lemak poli tak tepu (polyunsaturated fatty acid) yang merupakan nutrien penting untuk kesihatan dan perkembangan badan. Malangnya, ini tidak disintesis oleh tubuh manusia dan mesti diperolehi dari diet, vitamin, suplemen atau makanan tambahan.

• Kajian menunjukkan bahawa kedua-dua komponen utama asid lemak omega 3 yang paling bermanfaat adalah EPA (Eicosapentaenoic acid) dan DHA (asid docosahexaenoic). Kajian menunjukkan bahawa setiap asid lemak mempunyai manfaat yang unik. EPA penting untuk mengurangkan risiko penyakit jantung, sistem imun, dan tindak balas keradangan. DHA membantu meningkatkan kepintaran otak, mata, dan sistem saraf utama iaitu penting untuk ibu mengandung, bayi dalam kandungan dan ibu yang sedang menyusu.  Ia juga amat berguna kepada kanak-kanak yang mempunyai masalah di dalam pembelajaran.

Apakah kepentingan Omega 3 dan Apakah fungsinya?


• Pengambilan Omega 3 lemak yang mencukupi adalah penting untuk mengekalkan pengeluaran hormon yang seimbang seperti hormon prostaglandin. Prostaglandin membantu mengawal banyak fungsi fisiologi penting termasuk tekanan darah, pembekuan darah, penghantaran saraf, radang dan tindak balas alergi, fungsi buah pinggang dan saluran gastrousus dan pengeluaran hormon lain. Bergantung kepada jenis asid lemak dalam diet, jenis prostaglandin yang tertentu boleh dihasilkan dalam kuantiti yang besar. Ketidakseimbangan prostaglandin ini boleh membawa kepada penyakit.
• Peranan omega-3 dalam mengeluarkan prostaglandin yang bermanfaat mempunyai manfaat kesihatan yang begitu banyak, termasuk pencegahan penyakit jantung, meningkatkan fungsi kognitif dan pengawalan keradangan. Dos omega 3 yang tinggi digunakan untuk merawat dan mencegah gangguan emosi.  Kajian baru mengenal pasti potensi kebaikan pengambilan omega 3 termasuk kanser, penyakit radang usus dan penyakit autoimun yang lain.
 
Mengapa Pengambilan Omega 3 Penting Terutamanya Semasa Mengandung?

• Omega 3 didapati penting untuk perkembangan sistem saraf otak dan awal penglihatan bayi. Kajian menunjukkan bahawa  ibu mengandung didapati kesusutan omega 3 dalam badan jika pengambilan omega 3  yang kurang dalam pemakanan akibat janin menggunakan omega 3 untuk perkembangan sistem saraf otak. Omega 3 juga digunakan selepas bersalin untuk membuat susu ibu yang penting untuk perkembangan bayi. Kajian telah mengesahkan bahawa pengambilan tambahan EPA dan DHA kepada diet seorang ibu hamil mempunyai kesan positif ke atas pembangunan penglihatan dan kognitif bayi. Kajian juga telah menunjukkan bahawa penggunaan omega 3 yang lebih tinggi boleh mengurangkan risiko alergi di kalangan bayi.

• Asid lemak omega 3 mempunyai kesan positif ke atas kehamilan. Peningkatan pengambilan EPA dan DHA boleh mencegah kelahiran pramatang, mengurangkan risiko pre-eklampsia dan boleh meningkatkan berat kelahiran bayi. Kekurangan pengambilan omega 3 juga meningkatkan risiko kemurungan ibu mengandung. Ini dapat menjelaskan mengapa gangguan emosi selepas lahir mungkin menjadi lebih buruk dan mula lebih awal untuk kehamilan berikutnya.
 

Apakah Makanan Yang Mengandungi Omega-3 (EPA + DHA)?

• Sumber EPA dan DHA adalah ikan air sejuk seperti salmon, tuna, sardin, ikan bilis dan ikan hering. Ramai orang risau tentang  kehadiran merkuri dan toksin lain dalam ikan, terutamanya semasa mengandung. Atas sebab ini, sumber minyak ikan EPA dan DHA dari vitamin ataupun suplemen adalah paling selamat. Minyak ikan yang berkualiti tinggi daripada pengilang yang mempunyai reputasi yang baik memberikan manfaat kesihatan EPA dan DHA tambahan tanpa risiko ketoksinan.
• Ramai orang berfikir bahawa flaxseed dan / atau minyak flaxseed mengandungi omega 3. Tetapi flaxseed mengandungi rantai pendek omega 3, ALA (asid alfa-linolenik), yang berbeza dari EPA dan DHA yang mengandungi rantai panjang omega 3. EPA dan DHA Omega 3 memberi keperluan badan untuk pembangunan kesihatan yang optimum. Walaupun ia pernah berfikir bahawa badan manusia boleh menukar ALA kepada EPA dan DHA, penyelidikan terkini menunjukkan bahawa pertukaran tersebut jarang berlaku. Minyak ikan merupakan sumber EPA dan DHA yang lebih dipercayai.


Adakah Selamat Untuk Mengambil Minyak Ikan Semasa Mengandung?


• Pengambilan kualiti minyak ikan yang tinggi adalah selamat semasa mengandung. Ikan segar (yang dimakan) sering boleh mengandungi toksin seperti merkuri. Bahan toksin ini boleh disingkir semasa pembuatan dan pemprosesan minyak ikan, dengan penggunaan bahan mentah yang berkualiti dan proses penapisan yang  maju.

• Sesetengah jenama minyak ikan adalah kualiti yang lebih tinggi daripada yang lain. Pengeluar minyak ikan bereputasi tinggi boleh menyediakan dokumen keputusan makmal pihak ketiga yang menunjukkan tahap ketulenan minyak ikan mereka.

Apakah Yang Anda Harus Perhatikan Semasa Membeli Minyak Ikan?


• Menyiasat proses pembuatan — Bagaimana minyak ikan dihasilkan dan apakah standard kualiti bahawa pengilang menggunakan?  Semua produk mengandungi minyak ikan di negara ini yang berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) telah diuji keselamatan dan kualitinya dan dibuat berdasarkan Amalan Pengilangan Baik (GMP).

• Bau — Adakah minyak ikan bau hanyir? Kajian menunjukkan bahawa minyak ikan hanya bau yang tidak menyenangkan apabila minyak telah mula merosot dan menjadi tengik. Tambahan, minyak ikan yang berkualiti tinggi tidak akan berbau hanyir.

• Rasa — Adakah minyak ikan rasa hanyir? Minyak ikan yang segar dan berkualiti tinggi tidak rasa hanyir. Elakkan minyak ikan yang mempunyai rasa kuat atau mengandungi rasa tiruan yang paling mungkin cuba menyembunyikan rasa hanyir minyak tengik.
 

Berapakah Minyak Ikan Yang Perlu Diambil Oleh Ibu Mengandung?

ISSFAL (Persatuan Antarabangsa bagi Kajian Asid Lemak dan Lipid) telah menubuhkan carta dos minimum yang berikut yang disyorkan:
• Bayi (1-18 bulan): 0-15 lbs: 32 mg / lb EPA + DHA
• Kanak-kanak (1,5-15 yrs): 15 mg / lb EPA + DHA
• Dewasa (15-115 yrs): 500 mg EPA + DHA (Dengan sekurang-kurangnya 220 mg EPA dan 220 mg DHA)

• Wanita mengandung dan menyusu: 300 mg DHA setiap hari

Kelebihan Omega Guard Shaklee



1 Kapsul Omega Guard Shaklee mengandungi 99% Omega 3 berbanding jenama lain.


1 Kapsul Omega Guard Shaklee cukup untuk keperluan DHA/EPA orang dewasa setiap hari.

Dapatkan maklumat lanjut mengenai Omega Guard Shaklee disini.
Atau keterangan lanjut hubungi :
Haslinda (Mama Lynd)
Tel : 019-6038353
Email : sitinorhas_linda@yahoo.com

Petikan dari FB Dr Zubaidi Haji Ahmad


SUPLEMEN OMEGA-3 PENTING UNTUK PERKEMBANGAN BAYI SELEPAS DILAHIRKAN 


“Salam doktor..saya ingin bertanya tentang pengambilan suplement omega 3 semasa hamil. Saya sekarang sedang hamil 23 minggu dan dari bacaan saya omega 3 ini dapat membantu perkembangan otak bayi dan sumber yang paling banyak boleh didapati dari ikan salmon, walnut dan lain2.
Boblehkah saya mengambil supplement salmon oil ini untuk mendapatkan khasiat omega 3 dalam usiakehamilan sekarang memandang sangat sukar bagi saya untuk mndapatkan dari sumber semula jadi. Berapa biji kah sehari yang diperlukn? Mohon pencerahan. Terima kasih”

WA ALAIKUM MUS SALAM

Memang benar, banyak penyelidikan yang telah dilakukan menunjukkan bahawa pengambilan asid lemak omega- 3 asid dalam pemakanan pada bayi memberikan banyak manfaat terutama dalam perkembangan awal mereka.

Dalam penyelidikan yang terbaru menunjukkan bahawa manfaat yang sama dapat diberikan kepada bayi yang masih berada dalam rahem dan bayi yang baru dilahirkan jika ibu yang hamil mengambil omega 3 sebagai suplemen tambahan mereka setiap hari.

Ini kerana omega 3 yang mengandungi DHA memainkan peranan penting dalam perkembangan otak bayi, terutama dalam tempoh dua tahun pertama kehidupan. Otak dan sistem saraf memerlukan DHA dari omega 3 yang banyak.

Dalam kajian yang dilakukan, tempoh enam bulan pertama dalam kehidupan, bayi-bayi yang ibu mereka mengamalkan suplemen omega 3 ketika hamil, mempunyai tahap perkembangan kognitif dua bulan lebih ke hadapan berbanding dengan bayi yang lain.

Bayi yang lahir kepada ibu-ibu yang mengamalkan suplemen omega 3 mempunyai penglihatan dan pengamatan yang lebih baik sehingga mereka berumur 2 tahun.

DHA dalam omega 3 boleh didapati secara semulajadi di dalam susu ibu dan kini boleh didapati dalam susu formula dan beberapa makanan bayi. Ia juga boleh didapati dari ikan salmon, ikan tuna dan ikan kod.

Oleh itu saya memang menasihatkan agar wanita yang hamil agar mengamalkan suplemen omega 3 dalam dos Antara 600-1000 mg sehari.

Wallahu a’lam.


Shaklee Independent Distributor Anda:

Siti Norhaslinda (SID 1090071)
SMS / Wassap : 019-6038353
FB Page : Mama Sihat Keluarga Sihat 
COD : Shah Alam / Klang / Puchong / Kuala Selangor
Kelebihan Omega Guard Shaklee :

Minyak Ikan Terbaik di dunia.
Shaklee Omega Guard diekstrak dari ikan laut air sejuk (sardin, mackerel, herring, anchivies) di perairan negara Jepun. Ia bukan dari hati minyak ikan. Omega Guard adalah adalah 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan hati minyak ikan. Barbanding dengan produk Omega lain di pasaran, Omega Guard merupakan minyak ikan paling tulen di dunia yang mengandungi rangkaian spectrum penuh 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA dan banyak lagi. Satu sajian Omega Guard dapat membekalkan 905mg asid -lemak omega-3 dan HDA

Kebanyakan pengusaha kilang menggunakan kaedah penyulingan tekanan tinggi untuk ekstrak minyak ikan, akan tetapi kaedah ini bukan sahaja memusnahkan sesetengah nutrien, malah tidak boleh menapis kandungan logam yang merbahayakan kesihatan. Shaklee menggunakan kaedah ultra tulen  bergred farmaseutikal teknologi terkini untuk menghasilkan Omega Guard. Ia dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari tiga molekul untuk mengektrak asid lemak omega-3 yang paling tulen dan paling semula jadi sementara menyingkirkan bahan bahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin dan PCB (polychlorinated biphenyl – merupakan bahan kimia industri yang sangat toksik)

Kebaikan / Fungsi Utama Omega Guard Shaklee :

  • Asid lemak – omega 3 merupakan asid lemak yang penting yang dapat dihasilkan oleh badan kita. Oleh itu kita perlu mengambilnya dari makanan. Omega-3 dari asas tumbuhan tidak boleh ditukarkan kepada EPA dan DHA secara berkesan oleh badan. Omega-3 membantu rembesan prostaglandin dengan lebih berkesan untuk menghalang prostetomegaly dan membuang air kecil yang timbul daripada punca andropos. Ia juga boleh mengimbangi perubahan dalam kepekatan hormon wanita yang menyebabkan PMS, bagi kulit licin dan kemerah-merahan.

  • Mencegah penyakit saluran darah dan strok – DHA dan EPA boleh menentang thrombosis , tekanan darah tinggi yang lebih rendah dan kepekaran darah, melincirkan saluran darah dan peredaran darah yang lancar. Oleh sebab itu, ia efectif untuk membantu mengekalkan tekanan darah normal dan ketegangan di leher atau sakit kepala. Ia juga merendahkan kolesterol menghindar pembekuan darah di dalam badan, membantu mengekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolesterol LDL, mengawal masalah obesiti, mencegah arteriosclerosis, myocardial infarction, membantu mengurangkan risiko sakit jantung.

  • Membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin dan membantu perkembangan memori – DHA adalah nutrien utama untuk otak, sistem saraf dan retina. Ia penting terutama pada 3 bulan terakhir perkembangan otak janin semasa di dalam kandungan. Susu ibu mengandungi kandungan DHA yang tinggi. DHA meningkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran, mencegah penyakit Alzheimer, memelihara penglihatan dan pendengaran dan mencegah migrain. Satu hidangan omega guard dapat membekalkan 905mg asid-asid lemak omega-3 EPA dan HDA.

  • Meningkatkan sistem imun dan menyihatkan paru-paru – mengawal sistem imun seperti memperbaiki alahan kulit, prioriasis, demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus erythematosus) dan penyakit buah pinggang.

  • Menentang kanser – kajian telah menunjukkan bahawa omega-3 boleh mencegah kanser paru-paru, payudara, prostat dan kolon. Ia juga boleh meningkatkan enterogastritis, meransang kesihatan hati selepas pembedahan dan membantu pankreas pesakit kanser untuk berfungsi dengan lebih effektif.

  • Memelihara fungsi-fungsi sendi (arthritis) – Paras asid lemak omega-3 larut dalam tisu rawan. Oleh sebab itu ia boleh mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan. Ia mencegah arthritis, memelihara fungsi-fungsi sendi dan gout dengan effective.

  • mencegah insomnia dan membantu mengurangkan tekanan – Kajian telah membuktikan bahawa EPA dan DHA mempunyai keupayaan untuk menstabilkan emosi dan membantu dalam perkembangan kesihatan mental, termasuk kemurungan, tekanan, kebimbangan (anxiety), neurasthenia, insomnia, autism, kanak-kanak hiperaktif dan penyakit schizophenia.
American Public Health Association mengesyorkan makanan ikan laut air dalam sekurang-kurangnya saiz kad permainan (playing card) sebanyak 2x seminggu yang mengandungi paras asid lemak omega-3. Ia membantu mengurangkan risiko penyakit jantung sebanyak 44%.

Kebaikan Ikan Laut Dalam 

Pada tahun 1970, seorang saintis Amerika, pemenang nobel price, telah menemui satu rahsia. Penduduk Eskimo yang hidup dalam persekitaran berbeza mempunyai tahap kesihatan yang berbeza.
Orang Eskimo yang hidup di Greenland, Denmark yang bekerja sebagai nelayan tidak menghidapi masalah sakit jantung, lelah, tekanan darah tinggi dan kencing manis. Manakala orang Eskimo yang hidup di Amerika Utara yang bekerja sebagai pemburu dan makanan utama mereka adalah daging yang mengandungi banyak kolesterol, menghadapi pelbagai masalah kesihatan yang berkaitan dengan jantung.
Penyelidikan lanjut mengenai ikanlaut sejuk menunjukkan ikan dari air laut mengandungi asid lemak tidak tepu yang tinggi iaitu EPA dan HDA yang boleh merendahkan lemak dalam darah, menurunkan pengumpulan platlet darah dan melambatkan pembentukan thrombus, merawat penyakit lelah dan alahan kulit dengan berkesan.

Perbandingan Omega Guard




Dapatkan Omega Guard Shaklee Sekarang


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...