Salam Cantik Sihat

Turunkan Berat Badan Dengan Breastfeeding

Haaaa.. Terpaksa tu.

Kenapa?

Tahukah anda..

640

Nak kurus lepas bersalin?

Mampu nak joging selama 1 jam sehari?

Menyusukan Bayi adalah penyelesaian. Sebab tu kalau menyusukan baby kita “terpaksa” kurus dan cantik.

Sebab tu ibu menyusu selalu lapar dan dahaga. Sebab proses menyusukan anak itu sendiri membakar kalori yang tinggi dan menggunakan tenaga.

Kesilapan yang biasa dilakukan oleh ibu-ibu menyusu adalah menggunakan alasan,

“Takper makan banyak sebab menyusu baby”

Maka bila berat badan tak turun / meningkat maka fakta mengatakan boleh kurus semasa menyusukan bayi mula disangkal.

Macamana nak kurus kalau kalori dibakar semasa menyusu dikatakan everage 500 cal untuk 1 hari tetapi disebabkan alasan di atas, kita ambil sampai 700 cal extra setiap hari makanya memang berat tak turun lah. Naik lagi ada.

Maka kita sebagai ibu menyusu perlu mengekalkan pengambilan makanan secara sihat tanpa perlu makan secara berlebihan.

Jom disini Lynd kongsi tips pemakanan untuk ibu menyusu.

Tips 1 : Pengambilan Air 2-3 Liter

picture of beautiful woman with glass of water .

picture of beautiful woman with glass of water .

Tipu badan kita yang mengatakan kita lapar dengan mengisi perut dengan air. Sebenarnya bila kita lapar terutama ibu menyusu sebenarnya badan kita perlukan air tetapi kita tertipu yang mengatakan kita lapar.

Maka setiap kali selepas menyusu atau mengepam susu, minum 1 gelas air. InsyaAllah rasa lapar itu dapat diatasi.

Tip 2 : Pemakanan Seimbang

healthy-eating-plate-template

Boleh jadikan gambar diatas sebagai rujukan bila kita nak lunck / dinner. Lebihkan pengambilan serat sayur dan buah, pengambilan protein yang secukupnya (Awasi lemak yang tersembunyi dalam sesetengah sumber protein) dan kawal pengambilan karbobidrat.

Tips 3 : Makan 5-6 kali sehari

Ehhhh.. tadi kata jangan makan berlebihan tapi suruh makan 5-6 kali. Inilah rahsianya. Makan dengan lebih kerap dalam jumlah yang sedikit dan kawal jenis makanan yang ambil.

Elakkan pengambilan makanan bergula tinggi dan juga makanan proses.

Healthy-Snacks

Gantikan dengan biskut serat yang rendah lemak, buah-buahan, kekacang, buah-buahan kering dan juga jus. Ambil snack yang mudah dihadam. Kenapa? Supaya kita tidak rasa “terlalu lapar” sementara menunggu hidangan utama. Kalau kita tak lapar sangat maka kita dapat kawal jenis makanan yang kita ambil mengikut Tip 2 di atas.

Tips 4 : Amalkan Makanan Tambahan / Supplemen

Kenapa ibu menyusu amat disarankan pengambilan supplemen?

Ini kerana ibu menyusu menggunakan tenaga dan menggunakan nutrisi yang lebih dari ibu yang tidak menyusukan. Selain mendapatkan dari pemakanan harian yang seimbang, nutrisi tambahan juga boleh diambil melalui supplemen.

Bahasa senangnya, ibu menyusu memerlukan nutrisi lebih tapi tidak perlukan kalori lebih yang menyebabkan berat badan lain berlebihan. Maka amalan pemakanan tambahan amat penting. Malah bagi ibu yang tidak sempat menyediakan atau mendapatkan makanan seimbang.

Set Penyusuan Shaklee adalah pilihan yang tepat dan selamat.

Lebih info mengenai SET PENYUSUAN SHAKLEE

Set-Penyusuan-Shaklee

Testimoni Langsing selepas bersalin dengan Set Penyusuan.

Wahhhh.. excited tak? Boleh berikan yang terbaik untuk baby dan dalam waktu yang sama boleh turunkan berat badan.

Untuk Lebih Info, Hubungi Saya :

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Assalamualaikum.

Persediaan Ibu Menyusu Bekerjaya

Kali ni Lynd nak share mengenai persiapan untuk ibu menyusu bekerjaya. Apa yang kita perlukan.

Kaedah Memerah Susu Ibu / Expressed Breast Milk (EBM)

Kaedah 1 : Marmet

Pam susu bukanlah kewajipan. Saya pernah jumpa beberapa wanita yang menyediakan EBM dengan kaedah marmet. Katanya breast lagi mudah kosong dan tak payah mengangkut dan membasuh kelengkapan pam susu.

Ini adalah video teknik marmet.

Kaedah 2 : Pam Susu / Breast Pump

Breastpump ada 2 jenis iaitu electrik atau manual.

Walau apa pun pilihan kita, faktor berikut perlu diambil kira :

 Keselesaan – setiap ibu mempunyai pandangan yang berbeza. Ada ibu yang sesuai dengan Jenama A tidak semestinya sesuai untuk ibu lain juga. Ada kedai-kedai yang menjual breastpump ini menyediakan kemudahan untuk ibu mencuba keserasian BP dan ibu.

Faktor keselesaan dan kesusuaian dengan ibu amat penting untuk memastikan susu ibu dapat dikeluarkan dari payudara dengan maksimum mungkin. Ini kerana susu ibu akan keluar dengan lancar jika ibu tenang dan selesa.

Pam Susu Manual / Manual Breastpump

Kelebihan Manual Breastpump ini adalah kita tidak memerlukan tenaga elektrik untuk menggunakannya. Kita boleh menggunakan pam ini tanpa perlu tercari-cari plug elektrik.

download Philips_Avent_Natural_Manual_Breast_Pump_AventStore.com.my_1__32871_zoom

Ada pelbagai jenama yang bagus di pasaran.

Breastpump pertama Lynd adalah Manual Avent. Sesuai dengan Lynd, selesa dan mudah dikendalikan.

Pam Susu Elektrik / Electric Breastpump

Breast electrik lebih cepat dan mudah untuk ibu bekerjaya. Lebih-lebih lagi double pumping. Selain menjimatkan masa, double pumping juga tidak memerlukan kita 2 kali let down reflex (LDR)

medelafreestylepump

Terdapat pelbagai jenama yang ada dipasaran sekarang. Lynd masih gunakan Breastpump Spectra 3 yang Lynd  beli 5 tahun dahulu dan dan masil elok bakal digunakan hingga anak ke 3 nanti.

Banyak berjasa.

290820121003

Ni Lynd pam susu semasa drive menggunakan spectra 3.

Kisah Lynd pam semasa drive ada diceritakan di blog lama Lynd.

Kasehku-Hidupku

Macam Lynd mention sebelum ini, faktor pemilihan breastpump adalah dari segi keselesaan. Lynd tak tekankan dari segi harga sebabnya, jika kita ada duit lebih mesti kita nak mudah dikendalikan dan ringan.

Tapi dari segi pulangan memang apa harga pun memang menjamin pulangan dari segi wang ringgit. Kalau susu formula bajet berapa sebulan? Katakan Rm 150 sebulan untuk susu formula.

Dan kita keluarkan modal breastpump katakan Rm 500 dalam masa 4 bulan modal tu dah dapat pulangan. Itu dari segi wang ringgitlah. Kalau dari segi benefit susu ibu, priceless.

EBM Storage.

Macamana kita nak simpan susu ibu. Ada 2 cara :

Storage Bottle

new-pp-bottle500

Plastic Linen

Autumnz Double Ziplock Storage Bag 12 oz - FINAL

Lynd suka guna plastic sebab jimat ruang dalam fridge.

11072012927-Optimized

Lynd susun macam ni.

1 plastic adalah untuk kegunaan 1-2 x dalam hari yang sama.

Cooler Bag

Cooler bag digunakan untuk kita simpan susu ditempat kerja jika tiada fridge dan membawa susu dari tempat keje ke rumah.

Ada yang dijual sekali 1 set dengan breastpump dan ada yang dijual berasingan.

Ada yang perlukan ais pack dan ada yang tak perlu.

Boleh buat research dulu ye yang mana yang sesuai dengan ibu-ibu,

Bubbles

So ini antara kelengkapan yang ibu bekerjaya kena ada dan perlu consider jika ingin menyusukan anak mereka.

Sekarang dah memang banyak gadjet yang memudahkan ibu-ibu. Cuma terpulang pada semangat dan kehendak ibu itu sendiri.

Goodluck ibu-ibu hebat..

Persediaan Ibu Menyusu Bekerjaya

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...