Assalamualaikum.

Alhamdulillah sampai ke hari ini Baby Indah membesar dengan sihat dan masih menyusu badan. Baby Indah jenis anak yang kurang kuat menyusu, bila malam pun jarang sangat dia menyusu, kalau ada pun dalam sekali sahaja untuk 1 malam. Alhamdulillah walaupun ada baby newborn tidur mama masih mewah. Tapi sebenarnya itu tak berapa bagus ye untuk ibu yang ingin menyusukan bayi dalam masa yang lama.

Kadang-kadang tu bila breast sudah rasa penuh Lynd akan paksa Indah bangun dan menyusu. So kalau dia menyusu pun slow lah, tak berapa nak gelojoh sangat. Heeee.. Apa lah baby Indah ni.

Bila baby Indah menyusu dalam keadaan relax, disini datangnya bahaya bila berlaku let down reflex.

Apa itu Let Down Reflex?

You may feel fleeting pain in your breasts when your milk lets down. The letdown reflex, also called the milk ejection reflex, is set off by the hormone oxytocin. It stimulates the muscle cells in your breasts to squeeze out milk. Oxytocin is released whenever your baby feeds in the first few days after she’s born.

 

Breast pain – BabyCentre

www.babycentre.co.uk/a8489/breast-pain
let down reflex
Ok.. Nak tau macamana nak tahu bila terjadinya let down reflex?
Ia terjadi bila kita rasa “sengal” / kebas / sakit di bahagian payudara samada semasa menyusukan atau tidak. Ketika itu kalau anda perasan, susu anda akan menitik/keluar dengan sendiri jika ketika itu anda tidak menyusu.
Jika anda sedang menyusu, pada ketika ini susu akan memancut keluar dengan laju dan pada payudara sebelah lagi susu akan menitik.
Ini yang selalu disalah guna oleh sesetengah penjual “milk booster” yang mengatakan susu memancut keluar disebabkan oleh penambah susu mereka tetapi sebenarnya ia adalah situasi normal bagi ibu menyusu.

Apa bahaya Let Down Reflex kepada bayi menyusu?

Jika berlakunya let down reflex ini semasa menyusukan bayi, susu akan “memancut” keluar dengan laju. Dan pada ketika ini bayi ada risiko untuk tersedak.
Ia terjadi sendiri pada Lynd, beberapa kali Indah tersedak semasa let down reflex terjadi. Kadang-kadang bayi akan berhenti “menghisap” kerana susu ibu keluar dengan sendiri.
Dan jika terlampau penuh atau laju bayi akan melep askan sendiri bayudara. Maka kita akan lihat susu ibu memancut keluar. Jika ketika itu ibu tak sedar, maka muka bayi akan basah dengan susu. (Situasi biasa bagi saya)
So, jika terasa sakit / kebas semasa menyusukan bayi berikan lebih perhatian kepada bayi dan tinggikan sedikit kepala bayi.

Let Down Reflex (LDR) merupakan anugerah untuk ibu mengepam susu.

Bagi ibu yang sedang mengepam susu, LDR memang dicari, dinanti dan diinginkan. Kerana ketika inilah susu akan keluar dengan laju semasa memerah susu.
Ada ketikanya ibu merasakan payudara mereka “penuh” tetapi bila diperah, susu tidak habis keluar. Ketika inilah LDR sangat diharapkan. Ada beberapa punca LDR tidak terjadi, mungkin kerana stress dan ibu dalam keadaan penat.

LDR boleh diransang.

Ada pelbagai cara dan idea yang dikongsi oleh rakan-rakan saya 1 ketika dahulu. Ada yang berjaya mendapat LDR dengan cara melihat gambar / video bayi mereka. Ini kerana penyusuan susu ibu adalah berkaitan dengan hormon oxytocin dan prolactin yang berkaitan dengan hormon keibuan.
Ada yang meransang LDR dengan urutan payudara dan ada yang dengan melihat gambar suami. Ada sesetengah individu menggunakan kaedah marmet kerana mereka tidak mendapat LDR dengan pam tetapi sangat mudah dengan kaedah marmet kerana  Ia terpulang dan anda boleh explore cara anda sendiri.

Berapa kali LDR boleh berlaku?

Ia juga bergantung pada individu. Ada yang sekali dan ada yang lebih. Jika anda rasa payudara masih belum kosong, cuba ransang LDR lagi atau, berhenti berehat seketika untuk meransang LDR seterusnya.
Jadi setiap perkara yang dijadikan oleh Allah itu bersebab. Termasuk juga rasa “sakit” semasa menyusu. Ia mempunyai tujuan yang sesungguhnya memberikan manfaat.
Harap Info ini dapat membantu perjalanan dalam penyusuan susu ibu anda.

Assalamualaikum Canteks Sihat.

Berikut adalah surah-surah yang boleh di amalkan oleh ibu-ibu ketika hamil.

8-surah-ibu-hamil

Surah Amalan Ketika Mengandung

Lynd nak share kisah Lynd masa mengandungkan anak ke 2, Awatif.

Klau ikutkan Lynd over due dekat 9 hari. Setiap pagi Lynd mengharap yang hari tersebut merupakan hari kelahiran Awatif. Sampai 1 tahap Lynd menggelarkan hari melahirkan itu adalah hari di mana satu-satunya sakit yang dinanti.

Yelah, mana ada sakit lain yang kita cari dan tunggu hanya sakit bersalin je yang kita tunggu dan nantikan.

Dari hari ke hari masih juga belum bersalin. Kepala asyik dok fikir apa lagi yang “tersangkut” salah dengan siapa lagi aku belum minta maaf.

Tapi 1 malam tu entah macamana terdapat “petunjuk” yang bahawasanya yang Lynd tak pernah lengkap semua surah amalan ketika hamil. Asyik separuh jalan je. Dah baca surah at-Taubah, lepas tu lupa, then baca lagi 1 round so tak proceed jugak to the next surah.

So malam 29 April tu Lynd nekad maraton lengkapkan semua surah-surah tersebut. Memang tidur lewat malam tu.

Dan Alhamdulillah, bangun esok pagi tu memang ada contraction. Call Suami, mandi, makan nasi (topup energy) the terus ke hospital. Maka memang hari tu Lynd bersalin dengan “mudah”nya Hannah Damia Awatif 3.89kg.

Heeee.. maka kepada ibu-ibu hamil sekelian, tunaikan hak baby kita. Lengkapkan surah-surah amalan tersebut.

Dan untuk kali ni sebab Lynd dah dapat date C-zer, so memang target and buat check list terus surah-surah harus di selesaikan.

Surah Amalan

So ibu-ibu sekelian, jom lengkapkan hak anak kita itu.

Assalamualaikum Ibu Cantik.

Kali ni Lynd nak share mengenai passion Lynd dalam parenting ini iaitu penyusuan susu ibu atau breastfeeding.

Dan kepada sesiapa yang mengikuti Persiapan Ibu Hamil The Series by Lynd ini memang akan perasan yang Lynd memang sangat tekankan persiapan ibu hamil menghadapi hari kelahiran bayi adalah penyusuan susu ibu / breastfeeding.

Selain pengalaman Lynd menyusukan 2 orang anak sebelum ini, Lynd juga mengikuti beberapa kelas / seminar mengenai breastfeeding dan Lynd juga menjalankan kerja-kerja sukarelawan dalam membantu ibu baru bersalin yang menghadapi masalah untuk menyusukan anak mereka.

Lynd memang seronok untuk berkongsi cara dan tips untuk menjayakan proses penyusuan susu ibu.

Topik yang Lynd nak kongsi kali ni memang agak pelik untuk orang yang “menjual” supplemen.

Sebab Lynd nak kongsi

Tips Banyakkan Susu Ibu Tanpa Supplemen

Tak ke pelik tu?

Ok. Untuk memahami lagi macamana cara untuk banyakkan susu ibu, kita kena faham dulu bagaimana susu ibu dihasilkan.

Dan saya bagitahu awal-awal ye, penerangan saya ni menggunakan ayat-ayat orang biasa yang mungkin lebih difahami dan ayat ini bukan copy-paste mana-mana sebab penerangan ini mengikut pemahaman saya dari pembacaan dan penerangan semasa seminar dan ada yang saya ambil dari blog lama saya iaitu Kasehku_Hidupku

So ayat saya ni kalau mahu dibuat buku memang tak sesuai.


oxytocincycle

Mula-mula mari kita berkenalan dulu dengan 2 hormon yang terlibat dalam breastfeeding.

Hormone BF

Hormon Prolactin – Berfungsi dalam menghasilkan susu ibu. Bila kita dah meransang / stimulate breast tak kisah la melalui direct feeding / pumping, otak akan memberi isyarat supaya hormon ini dihasilkan dengan lebih banyak dan menggalakkan penghasilan susu ibu.

Hormon Oxytocin – untuk mengeluarkan susu dari badan. Juga dikenali sebagai motherhood hormone. Bila hormon prolatin sudah menghasilkan susu, Oxytocin akan ambil peranan untuk mengeluarkan susu dari breast. Pernah jadi tak bila kita teringat dekat baby kita tiba-tiba susu menitik dari breast. That why ia dipanggil motherhood hormone.

Perasaan keibuan ini lah yang menyebabkan susu itu keluar. Dan hormone ini juga memberikan kita ketenangan.

Itulah indahnya penyusuan susu ibu.

oxytocincycle

Jadi, dari peranan 2 hormon tadi dah boleh gambarkan tak bagaimana kitaran penyusuan / penyusuan susu ibu dihasilkan?

breast-feeding-flow-1

Ia bermula dari RANSANGAN / STIMULATION. Maksudnya kita meransang payudara samada melalui penyusuan direct atau pumping adalah pemulaannya.

Jika ada ransangan, otak akan memberi isyarat supaya badan menghasilkan susu.

Apa bila susu dihasilakan dan berada di payudara, ketenangan dan hormon motherhood akan meransang susu untuk keluar dari badan. Dan jika ibu-ibu perasan ada rasa “kebas” pada payudara dan dalam waktu yang sama susu keluar dengan laju itulah dipanggil “Let Down Reflex” dan itu adalah idaman wanita yang mengepam susu.

Dan jika ada sesetengah keadaan yang payudara terasa penuh dengan susu tapi susu tak keluar, itu menunjukkan hormon Oxytocin tidak menjalankan tugasnya. Dan ketika ini merupakan petanda bahawa ibu sedang stress, jadi ibu perlu tenang supaya susu dapat dikeluarkan dari payudara.

Dan bagi membantu ibu-ibu mudah faham lagi bagaimana sistem susu dihasilkan oleh badan adalah seperti sistem flash air di toilet. (Minta maaf guna contoh ini)

Air dalam toilet bowl takkan berganti dengan air baru jika kita tak flash. Kita flash keluar masa air baru akan masuk. Bila kita biar sahaja dalam waktu yang lama air dalam toilet bowl itu akan mengering sendiri.

Jika susu tidak dikeluarkan dari breast, otak takkan memberi isyarat kepada kilang susu untuk menghasilkan susu baru. Maka bila sudah lama tak diransang, maka produktiviti akan mengurang dengan sendiri kerana otak memberi isyarat bahawa tuan punyer badan tidak memerlukan susu yang banyak.

Maka kuncinya disini adalah, teruskan memberikan isyarat kepada otak supaya memberikan arahan kepada badan supaya menghasilkan susu yang lebih.

1. Power Pumping

“Tipu” badan melalui kaedah power pumping. Jangan kisah mengenai hasil yang keluar sebab itu bukan tujuan power pumping. Power pumping adalah untuk memberikan isyarat pada badan untuk hasilkan lebih susu.

2. Kerapkan Ransangan.

Dari 2 kali sesi mengepam kepada 3-4 kali sesi. Dari 4 jam sekali kepada 2 jam sekali. Sama juga prinsipnya, ia untuk memberi isyarat kepada badan.

3. Tenang / Berehat.

Jika ibu sentiasa dalam keadaan terkejar-kejar untuk mengepam maka susu ibu  juga sukar untuk keluar. Cuba cari ketenangan dengan melihat gambar / video anak. Maka hormon keibuan itu akan membantu susu untuk dihasilkan dan keluar.

Ok sekarang sudah faham bagaimana susu ibu dihasilkan?

Jika kita faham “kunci” itu maka penyusuan susu ibu akan lebih lancar dan kita tahu apa boleh dibuat jika kita berada difasa kemeruduman hasil susu ibu.

Untuk lebih info mengenai penyusuan susu ibu atau bagaimana Rangkaian Produk Shaklee dapat membantu melancarkan perjalanan penyusuan susu ibu, boleh hubungi saya :

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Assalamualaikum..

Menu Ikan Haruan Semasa Berpantang

Ikan haruan adalah Perkara yang agak sinonim dengan wanita berpantang.

Kenapa Ikan Haruan Bagus untuk ibu selepas bersalin?

Ini kerana, kandungan Zinc dalam ikan haruan dapat membantu penyembuhan luka ibu selepas bersalin dengan cepat selain dari kandungan protein ikan haruan.

Tapi….

Lynd tak suka ikan haruan…!!!!!

Tak tahu lah kenapa. Sebab mungkin Lynd bukan penggemar ikan darat.

Ingat lagi masa bersalinkan Kaseh, Lynd kena stay kat hospital kerana Kaseh kena tahan sebab demam. Suami datang bawak sup ikan haruan yang sah-sah dia masak sendiri.

Adeh kembang tekak. Tapi telan jugak la sebab suami dah gigih gi cari ikan haruan dan masak lak tu.

Belum lagi bahagian kena paksa makan pati ikan haruan.

Ermmmmm… adeh.. nasibaiklah mahal pati tu so cakap siap-siap ngan suami kalau dah habis 6 botol ni dah lah beli. Mahal.

Heeeee…

Sampailah Lynd jumpa pengganti ikan haruan tu.

Iaitu Zinc Complex Shaklee.

Zinc Shaklee

Yeayyyyy… Dah tak payah makan ikan haruan dah. Nanti leh cakap kat en Suami dah tak payah susah-susah cari ikan haruan. Zinc Complex Shaklee kan ada.

Zinc Complex

Ingin Tahu lebih lanjut mengenai rangkaian produk Set Berpantang Shaklee ?

Set Berpantang

Boleh ke link Set Berpantang Shaklee

Atau hubungi Saya

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Assalamualaikum.

Persediaan Ibu Menyusu Bekerjaya

Kali ni Lynd nak share mengenai persiapan untuk ibu menyusu bekerjaya. Apa yang kita perlukan.

Kaedah Memerah Susu Ibu / Expressed Breast Milk (EBM)

Kaedah 1 : Marmet

Pam susu bukanlah kewajipan. Saya pernah jumpa beberapa wanita yang menyediakan EBM dengan kaedah marmet. Katanya breast lagi mudah kosong dan tak payah mengangkut dan membasuh kelengkapan pam susu.

Ini adalah video teknik marmet.

Kaedah 2 : Pam Susu / Breast Pump

Breastpump ada 2 jenis iaitu electrik atau manual.

Walau apa pun pilihan kita, faktor berikut perlu diambil kira :

 Keselesaan – setiap ibu mempunyai pandangan yang berbeza. Ada ibu yang sesuai dengan Jenama A tidak semestinya sesuai untuk ibu lain juga. Ada kedai-kedai yang menjual breastpump ini menyediakan kemudahan untuk ibu mencuba keserasian BP dan ibu.

Faktor keselesaan dan kesusuaian dengan ibu amat penting untuk memastikan susu ibu dapat dikeluarkan dari payudara dengan maksimum mungkin. Ini kerana susu ibu akan keluar dengan lancar jika ibu tenang dan selesa.

Pam Susu Manual / Manual Breastpump

Kelebihan Manual Breastpump ini adalah kita tidak memerlukan tenaga elektrik untuk menggunakannya. Kita boleh menggunakan pam ini tanpa perlu tercari-cari plug elektrik.

download Philips_Avent_Natural_Manual_Breast_Pump_AventStore.com.my_1__32871_zoom

Ada pelbagai jenama yang bagus di pasaran.

Breastpump pertama Lynd adalah Manual Avent. Sesuai dengan Lynd, selesa dan mudah dikendalikan.

Pam Susu Elektrik / Electric Breastpump

Breast electrik lebih cepat dan mudah untuk ibu bekerjaya. Lebih-lebih lagi double pumping. Selain menjimatkan masa, double pumping juga tidak memerlukan kita 2 kali let down reflex (LDR)

medelafreestylepump

Terdapat pelbagai jenama yang ada dipasaran sekarang. Lynd masih gunakan Breastpump Spectra 3 yang Lynd  beli 5 tahun dahulu dan dan masil elok bakal digunakan hingga anak ke 3 nanti.

Banyak berjasa.

290820121003

Ni Lynd pam susu semasa drive menggunakan spectra 3.

Kisah Lynd pam semasa drive ada diceritakan di blog lama Lynd.

Kasehku-Hidupku

Macam Lynd mention sebelum ini, faktor pemilihan breastpump adalah dari segi keselesaan. Lynd tak tekankan dari segi harga sebabnya, jika kita ada duit lebih mesti kita nak mudah dikendalikan dan ringan.

Tapi dari segi pulangan memang apa harga pun memang menjamin pulangan dari segi wang ringgit. Kalau susu formula bajet berapa sebulan? Katakan Rm 150 sebulan untuk susu formula.

Dan kita keluarkan modal breastpump katakan Rm 500 dalam masa 4 bulan modal tu dah dapat pulangan. Itu dari segi wang ringgitlah. Kalau dari segi benefit susu ibu, priceless.

EBM Storage.

Macamana kita nak simpan susu ibu. Ada 2 cara :

Storage Bottle

new-pp-bottle500

Plastic Linen

Autumnz Double Ziplock Storage Bag 12 oz - FINAL

Lynd suka guna plastic sebab jimat ruang dalam fridge.

11072012927-Optimized

Lynd susun macam ni.

1 plastic adalah untuk kegunaan 1-2 x dalam hari yang sama.

Cooler Bag

Cooler bag digunakan untuk kita simpan susu ditempat kerja jika tiada fridge dan membawa susu dari tempat keje ke rumah.

Ada yang dijual sekali 1 set dengan breastpump dan ada yang dijual berasingan.

Ada yang perlukan ais pack dan ada yang tak perlu.

Boleh buat research dulu ye yang mana yang sesuai dengan ibu-ibu,

Bubbles

So ini antara kelengkapan yang ibu bekerjaya kena ada dan perlu consider jika ingin menyusukan anak mereka.

Sekarang dah memang banyak gadjet yang memudahkan ibu-ibu. Cuma terpulang pada semangat dan kehendak ibu itu sendiri.

Goodluck ibu-ibu hebat..

Persediaan Ibu Menyusu Bekerjaya

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Dulu masa Lynd attend kelas Persediaan Penyusuan Susu Ibu untuk Ibu Hamil, perkara pertama yang dibincangkan adalah “mitos” penyusuan susu ibu.

Kenapa dikatakan mitos dan kenapa perlu dibincangkan pada sesi awal?

Kerana jika mitos / tanggapan salah ini tidak dibuang dari minda kita, segala ilmu baru mengenai penyusuan akan susah kita nak terima.

So 1st of all memang kena bersihkan minda terlebih dahulu dan betulkan tanggapan kita selama ni.

MITOS 1 : Susu Ibu Sikit Sangat Keluar, Susu Tak Cukup.

Tahukan anda.. berikut adalah saiz perut bayi baru lahir sehingga 1 bulan.

new Born Stamach Size

Jadi mereka tidak perlukan susu yang melimpah ruah dari hari pertama.

Kita selalu beranggapan bahawa susu ibu “sedikit sangat” semasa hari-hari pertama kelahiran.

Jangan risau, 1 sudu kecil setiap sesi sudah cukup mengenyangkan semasa hari-hari pertama.

Disebabkan itu Colustrum / Cecair Emas yang keluar ketika hari-hari pertama kelahiran adalah hanya sedikit sahaja.

Colostrum_vs_breastmilk
MITOS 2 : Bayi Dengan Susu Ibu Kerap Lapar?


Yes.. Kerana saiz perut yang kecil dan susu ibu yang ringan menyebabkan susu ibu senang diserap oleh sel badan bayi.

Risiko Susu Formula dengan Jumlah yang banyak ?

1. Perut bayi “dipaksa” menerima jumlah susu yang banyak.

2. Perut bayi terpaksa bekerja keras untuk menyerap susu formula yang berat. Dan menyebabkan bayi akan tidur lama kerana kepenatan.

Dan ini sebenarnya memberikan risiko kepada bayi juga.

MITOS 3 : Sebelah Payudara Untuk Nasi dan Sebelah Air

Pernah dengar tak?
“Kita kena menyusukan anak selang seli kiri dan kanan breast sebab sebelah nasi dan sebelah air. So nak kena balance kiri dan kanan”

Agak kasar jika saya kata itu adalah “mitos” dan pemahaman tu salah sebenarnya. Saya minta maaf terlebih dahulu.

Hakikatnya, kita akan dapat lihat kadang-kadang susu ibu ada kalanya pekat dan adakalanya cair.
Susu ibu yang kelihatan agak cair dikenali sebagai Foremilk yang mana akan keluar semasa awal-awal bayi menyusu.

Foremilk-Hindmilk

Bila makin lama, susu akan makin pekat dan dipanggil Hindmilk.

Foremilk mengandungi banyak air yang akan mengilangkan dahaga dan membekalkan air kepada bayi. Manakala Hindmilk mengandungi lebih banyak lemak yang akan mengenyangkan bayi.

Oleh yang demikian, ibu digalakkan untuk menyusu dengan menggunakan sebelah payudara sahaja dalam 1 masa sehingga parudara benar-benar kosong sebelum beralih ke payudara sebelah lagi jika bayi masih ingin menyusu.

Ini kerana untuk memastikan bayi mendapat hind milk dan foremilk secukupnya. Jika kita hanya asyik menukar-nukar payudara semasa menyusu dalam 1 masa, dikhuatiri bayi hanya mendapat foremilk sahaja so bayi akan cepat lapar kerana hanya mendapat “lebih” air berbanding lemak.

MITOS 4 : Bayi Juga Perlukan Air Masak.

Tahukan anda kenapa bayi perlu diberikan susu ibu SAHAJA sehingga 6 bulan?

Kenapa tak boleh bagi air masak?

Ilmu ini Lynd dapat dari Puan Rita Rahayu seorang Lactation Counselor.

tsh-nurturing-doll-600px

Semasa beliau memberikan penerangan tu, terlopong mulut ni, hah. Bertapa ajaibnya ciptaan Allah.

Apabila seorang bayi menerima Colostrum dari ibu, cecair likat keemasan itu akan menyaluti dinding perut bayi. Dan lapisan ini akan kekal melindungi perut bayi dari sebarang jangkitan berkaitan dengan perut.

Ia merupakan perisai kepada perut bayi.

Tetapi.. apabila bayi diberikan air masak / atau apa sahaja makanan / minuman, lapisan ini akan “dicuci”.

Perisai ini akan mula berlobang sana sini dan perut bayi akan mula terdedah kepada risiko jangkitan.

Tetapi selepas 6 bulan, bayi sudah cukup kuat dan tahan jangkitan. Disebabkan itulah bayi boleh dikatakan “bersedia” untuk menerima makanan lain dan tidak bergantung kepada lapisan perisai itu.

Jadi sekarang faham kenapa bayi tidak boleh diberi makanan / minuman selain susu ibu semasa dibawah 6 bulan?

So ini adalah antara mitos atau salah faham yang terdapat dalam masyarakat kita.

So para ibu sekelian, cuba faham dan betulkan tanggapan tersebut supaya perjalanan penyusuan kita akan lebih lancar.

———————————————————————-

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Cara Menyusukan Bayi

Terbahagi kepada 3 bahagian :

1. Posisi Menyusukan Bayi

2. Cara Memegang Bayi Menyusu

3. Latching / Cara lekapan bayi ke payudara.

BAHAGIAN 1 : Posisi Penyusuan Bayi.

Cara Menyusukan Bayi

Posisi ini terpulang kepada keselesaan ibu.

nursing-positions

Macam Lynd suka Cross Cradle bila menyusu sambil mengepam susu. Dalam pantang bayi tak menyusu banyak dan penghasilan susu banyak so baby menyusu sebelah sahaja dah mencukupi Jadi sebelah lagi akan bengkak.

Rugi kalau dibiar je.. so sebelah lagi menyusu dan sebelah lagi mengepam.

Best.. lega lepas tu breast kosong 2-2, bersedia untuk di topup susu baru.

BAHAGIAN 2 : Cara memegang Bayi menyusu.

Ok. Ni ramai yang salah faham. Ingatkan asal baby dapat berada di payudara kita dah kira betul.

Sebenarnya cara menyusu yang betul adalah harus memberi keselesaan kepada Ibu dan Bayi.

1. Kedudukan bayi ke payudara.

Maksudnya kedudukan bayi cukup tinggi untuk sampai ke payudara ibu dan bukan ibu yang menunduk kepada bayi dalam pangkuan.

Jika dalam keadaan duduk boleh gunakan bantal atau nursing pillow.

ClevaCushion-10-in-1-Nursing-Pillow-Demo3

Macam Lynd hanya gunakan bantal biasa yang diletakkan di pangku. Support begini penting terutama semasa dalam pantang untuk memberi keselesaan pada ibu dan proses penyusuan lebih lancar.

2. Tummy to tummy

Bedung bayi dengan kemas sebelum menyusu, apabila bayi berada dipangku ibu, halakan hadapan badan bayi ke badan ibu.

Perut bayi mengadap perut ibulah maksudnya. Jika bayi dibaringkan mengadap ke atas, dan kepala bayi tertoleh semasa menyusu, itu adalah cara yang salah kerana bayi tidak selesa kerana menelan sambil menoleh.

Untuk lebih faham, cuba ibu buat sekarang,

“Tolehkan kepala ke kiri / kanan, dan cuba menelan”

Selesa tak?

Mudah tak?

So begitu juga bayi.

BreastfeedingPositions

Nampak tak? Bayi mengiring menghala ibu.. bukan bayi menoleh.

Penting sangat ke 2 point ni?

Penting..!!!

Kerana bayi perlu selesa semasa menyusu terutama bayi baru lahir sebab si comel perlu membiasakan diri untuk menyusu. Bila dah besar sikit dah tak jadi hal sebab bayi akan pandai mencari keselesaan mereka sendiri.

BAHAGIAN 3 : Cara Latching / Lekapan Bayi

Cara Menyusukan Bayi

Ok.. Bahagian ni pun penting. Sebab untuk pastikan bayi mendapat susu dari payudara dan juga puting ibu tidak luka.

latching

Cara Lekapan Yang Betul :

1. Bayi memasukkan areola / bahagian hitam kedalam mulut bukan nipple / puting sahaja.

2. Pipi bayi nampak penuh dan kembung.

3. Dagu bayi menyentuh payudara ibu.

552dc46f336c2d6c7743a5637fed656b

Sebenarnya bayi bukan “menghisap susu”.. tetapi bayi menolak areola menggunakan lidah untuk mengeluarkan susu dari payudara.

Jadi amat penting kedudukan latching yang betul supaya bayi mendapat susu yang sepenuhnya.

Jika tidak puting ibu akan luka jika salah posisi.

Bagaimana nak bagi bayi buka mulut dan mendapat melekap dengan betul?

images

Masukkan payudara ke mulut bayi  yang terbuka luas. Dan dari bahagian bawah mulut. Dorong / tolak bibir bawah bayi supaya terbuka lebih luas. Dan masukkan payudara ibu.

Ermmmm.. susah nak gambarkan.. Tapi jika ibu dah bersalin nanti cuba praktikkan cara ni. Sebab Lynd dulu pun belajar dari semasa hamil lagi.

So bila baby dah keluar kita tahu step by step macamana nak mula.

Memang mencabar pada awalnya tapi sekurang-kurangnya kita tahu apa yang bayi mahukan iaitu keselesaan.

So harap entry ni dapat membantu sebagai persiapan ibu hamil nanti.

Selamat mencuba dan terus belajar.

———————————————————————-

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Apa itu skin to skin?
Seperti namanya, ia merupakan sentuhan kulit antara ibu dan anak sebaik sahaja bayi dilahirkan.

baby-caesarean-620x349

Bagaimana ia dilakukan?
Sebaik sahaja bayi keluar TERUS diletakkan diatas dada emak.
Ia.. DIRECTLY.
Ibu dan bayi tanpa sebarang lapik.

So ibu kena buka baju dan letak bayi di dada dan kemudian di selimutkan kedua-duanya bersama.

Dan ia sejurus selepas dilahirkan,
so baby tak sepatutnya diangkut oleh nurse atau siapa sahaja untuk sebarang prosedur sejurus selapas kelahiran.

Baby dibiarkan diatas ibu selama SEKURANG-KURANGNYA setengah jam.
So sambil yang lain menyetelkan jahitan ibu atau apa sahaja baby dibiarkan bersama ibu.

Kepentingan Skin to Skin Selepas Bersalin

1. Membina antibodi bayi.

Antibodi pertama bayi adalah melalui ibu.
Bila bayi diletakkan bersama ibu kuman/bakteria yang ada bersama ibu akan pergi kepada bayi so semasa itu lah antibodi bayi akan terbentuk.

Tapi jika bayi dibawa oleh nurse atau Doktor untuk prosedur2 lain seperti timbang atau pemeriksaan, bakteria dr orang yang pertama bersama dengan bayi akan melekat.
So antibodi lain akan terbentuk.
Anak perlu bersama dengan ibu selepas itu kan?
Bukan kakitangan hospital kan?

2. Memberi ketenangan kepada bayi.

Semasa didalam perut, bayi mendengan degupan jantung ibu,
bila keluar dia tidak dapat mendengarnya lagi dan membuatkan dia ketakutan.
So bila diletakkan di dada ibu, ini akan memberi tahu yang “IBU ADA DISINI SAYANG”

3. Untuk stimulate breastfeeding.

Tahukah anda, secara semula jadi bayi yang baru lahir boleh menjari payudara ibu untuk menyusu.
Bila bayi diletakkan di dada ibu, bayi akan mengenal bau ibu dan mencari nenen ibu.
Dan ibu pun akan menghasilkan hormon yang menggalakan penghasilan susu.
Tetapi bila bayi tidak diperkenalkan dengan bau ibu sejurus keluar, maka bayi agak susah untuk “mengenal” ibu.

Itulah antara kebaikan skin to skin sebaik sahaja dilahirkan.
Ada jugak skin to skin yang biasa diamalkan untuk menenangkan bayi.
yang dipanggil Kanggaro Stail.

CourtneyKeim9
Ia bagus untuk perkembangan bayi pra-matang.

Tetapi semua situasi diatas adalah untuk keadaan normal.
Jika ibu / bayi ada komplikasi atau masalah semasa kelahiran, mungkin teknik ini tidak dapat dilakukan.

Masa lahirkan Kaseh dulu, agak terkilan.
Kaseh dibersihkan dahulu dan dibungkus dengan selimut dan barulah diletakkan didada ku.
Tu pun kejap sangat.
Baru lah ku tahu hospital tu pernah ditarik balik status rakan bayinya.
Huuuu..
Terkilan la jugak bila dengar citer ada orang dapat tengok anak yang masih basah dan fresh selepas baby keluar.

Masa Awatif pulak, saya mengalami komplikasi. So memang tak merasa juga skin to skin.

Takper la.
Janji semua selamat. Dan insyaAllah jika diberi peluang next baby ni saya dapat skin to skin.

———————————————————————-

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

wsprodlg_bf-benefits-of-breastfeeding

Kenapa Lynd memilih penyusuan susu ibu?

Kenapa Lynd pilih susu ibu untuk Kaseh dulu?

Pengalaman sendiri.. yang Lynd lalui sendiri..

Sebelum memilih dan decide untuk breastfeed Kaseh, semasa mengandung, Lynd google “Susu terbaik untuk bayi baru lahir”.. konon-konon nak cari brand terbaik dan pilihan ramailah.

Jenuh tukar-tukar key words, jawapanya tetap sama iaitu SUSU IBU.

Saya macam biar betul.. Kalau orang yang tak boleh menyusukan anak, apa yang ibu kasi? Takkan lah tiada “brand” terbaik untuk bayi baru lahir.

Sudahnya Lynd give up sampai lah kisah Kak Anita datang.. barulah Lynd nekad..

Yes.. only breastmilk for my baby.

So mulalah study pasal penyusuan susu ibu.

Kebaikan Penyusuan Susu Ibu Kepada Bayi :

1. Antibodi dan nutrisi lengkap kepada bayi.

2. Meningkatkan kadar IQ kepada bayi.

3. Bayi akan berapa lebih tenang dan selamat dalam pelukan ibu semasa menyusu.

4. Mengelakkan risiko jangkitan kuman akibat pengendalian botol susu jika diberi susu formula.

5. Ikatan / bonding antara ibu dan anak

dan banyak lagi sebenarnya.

Dan manfaat itu bukan hanya kepada bayi sahaja.

Kebaikan Penyusuan Susu Ibu kepada Ibu dan keluarga.

1. Mempercepatkan proses pengecutan rahim dan pendarahan selepas bersalin.

2. Mengurangkan risiko penyakit barah payudara dan ovari

3. Natural bonding antara ibu dan bayi.

4. Mempercepatkan proses penurunan berat badan ibu selepas hamil.

5. Kaedah paling mudah menenangkan bayi yang suka merengek.

6. Ibu tidak perlu risau mengenai kebersihan dan keperluan susu kepada bayi.

7. Ibu tidak perlu membuat persiapan yang leceh untuk mebawa air panas dan susu formula jika mahu keluar.

8. Jika berlaku bencana alam, ibu tidak perlu bimbang mengenai kebersihan dan bekalan susu formula.

9. Menjimatkan kos dari segi perbelanjaan untuk susu formula.

10. Penyusuan secara exclusive dapat menjarakkan kehamilan secara semulajadi.

Banyak kebaikan sampingan hasil dari penyusuan susu ibu.

Tetapi yang menjadi keutamaan pada Lynd adalah

SUSU IBU ADALAH YANG TERBAIK DAN LENGKAP UNTUK ANAK-ANAK LYND

Masih fikir pilihan yang lain.

Harapnya tidak.

Hanya susu ibu yang terbaik untuk anak kita.

———————————————————————-

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Assalamualaikum.

Kepada ibu hamil yang sudah mula pergi check up mesti dah biasa sangat dengar mengenai Polisi Penyusuan Susu Ibu Kebangsaan.

Even kalau nak buka buku merah di Klinik Kesihatan pun memang akan ada 1 sesi briefing mengenai breastfeeding ni.

Kisah benar masa Lynd mengandungkan anak pertama, Kaseh. Lynd anggap polisi adalah polisi.. hanya untuk diketahui dan takder orang ikut pun.

Ada kawan kat tempat lama Lynd keje dulu, Kak Anita dulu mengangkut beg pam susu Avent masa tu, so kita pun excited juga lah nak beli tapi tak pernah set target pun sampai bila nak menyusu walaupun tahu pasal polisi bagai.

Dan entah macamana berkesempatan berborak dengan Kak Anita dan dapat tahu dia menyusukan anak-anak dia sampai 2 tahun.

Dan masa tu lah baru Lynd sedar yang polisi tu bukan polisi semata-mata. It’s work..!!!

Masa tu lah baru berkobar cari ilmu penyusuan. Cari ilmu pasal persiapan menguruskan EBM, cara pegang baby semasa menyusu dan cabaran-cabaran semasa menyusu. Dan baru lah tahu penyusuan susu ibu yang sepatutnya natural dah tak natural dah sebab banyak sangat cabaran dan mitos yang menjadi “kepercayaan” masyarakat hari ini.

So jom kita tengok apa itu Polisi Penyusuan Susu Ibu.

Polisi Penyusuan Susu ibu

Ok.. Dapat?

Penyusuan Susu Ibu secara Ekslusive selama 6 bulan.

Tak payah air masak, tak payah nestum / bijirin bayi atau susu formula sahaja.

Kenapa?

Disebabkan itulah susu ibu adalah susu terbaik. Nutrisi yang lengkap dalam susu ibu sudah cukup untuk menampung keperluan nutrisi dalam badan bayi.

breastmilk_vs_formula

Malah kandungan nutrisi dalam susu ibu adalah lebih baik dan lebih banyak dari kandungan susu formula.

Jadi kenapa pilih susu formula?

Kenapa perlu “topup” dengan susu formula dan makanan tambahan?

Susu ibu adalah pilihan terbaik untuk kepentingan bayi dan ibu.

Tidak perlu fikir 2 kali.

Bayangkan kita tiada pilihan lain selain susu ibu sahaja.

Dan teruskan menimba ilmu mengenai penyusuan susu ibu.

———————————————————————-

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...