Assalamualaikum..

Alhamdulillah..

Malam ahad. Kaseh dan Indah dah tido..

Kepenatan dan dipaksa tidur. Tinggal Awatif  je yang still membebel bawah meje kerja mama smbil menulis. Dia ni memang susah nak tidur tapi mudah nak bangun pagi.

Ok. Hari ni Lynd nak citer pasal Dzul Iman Smart Khalifah Awesome Adventure (SKAA) 2016. Sebenarnya ala-ala sukaneka aka sport day.

SKAA diadakan di Taman Pertanian Negara / Taman Botani Negara / Bukit Cerakah Shah Alam. Macam-macam nama tapi tempatnya sama je.

DzulIman SKAA 14

Best juga sesekali join event macam ni exercise sebab menapak dengan stroller bagai dari parking ke tempat menunggu trem. Lepas tu berjalan lagi ke Kem Rimba.



DzulIman SKAA 10

DzulIman SKAA

Nasibaik lah teachers dah pesan supaya bawak stroller dan payung. Memang jauh jugak menapak sambil menikmati permandangan dan juga haiwan seperti kuda, rusa, angsa dan lain-lain.

DzulIman SKAA 11

DzulIman SKAA 13

Sampai je di venue acara kami dah nampak dah kolam renang yang kebiru-biruan.

DzulIman SKAA 2

Adeh.. mama sengaja taknak bawak baju renang sebab takut papa nak balik awal sebab bengkel tak tutup pun tapi bawak la baju sepersalinan incasekan.

DzulIman SKAA 3

Program kali ni adalah gabungan  DzulIman sekitar Puchong-Shah Alam. So memang agak ramailah peserta dan keluarga. Tapi best lah tempat tu tenang dan redup je.

Inilah kami sekeluarga baru sampai. Gambar dari camera teacher Kaseh. Susah nak dapat amik gambar dari camera orang lain ni. Hahaha.

DzulIman SKAA 15

Yang baju merah tu Geng Pokok Sena. Pernah citer pasal geng ni kat blog lama. Kawan masa sekolah rendah tahun 1996. Wife fairus teacher kat salah satu cawangan DzulIman yang join.

Ouhh.. tema merah tapi mak ngah ada baju maroon je so bantai ja la.

DzulIman SKAA 16

Sorang budak main 2 acara. Awatif main kumpul air guna span dan juga baling bola dalam bakul. Kaseh pulak main kepit bola pingpong guna pipi dengan kawan dan juga pass getahguna straw.

DzulIman SKAA 8

DzulIman SKAA 6

DzulIman SKAA 9

Acara belum habis aku tengok dah ada yang mula terjun kolam. Ada yang pakai uniform ja masuk kolam so tiada alasan yang boleh diguna pakai untuk mereka tidak terjun. hahaha.. Papa pun kasi green light maka senang kerja mama.

DzulIman SKAA 4

DzulIman SKAA 5

Dah settle semua kami balik dalam kol 1. Tak kuasa nak tunggu trem dah maka kami menapak beb. Nasibaiklah semua semangat waja lagi nak jalan.

Tapi malam tu mama telan ostematrix lah sebab takut kaki lenguh ka kejang ka sebab dah lama sangat tak melasakkan.

Alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan semua orang seronok. Terima kasih penganjur program SKAA DzulIman 2016.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.. Cantik tarikh hari ini..

1.6.16

Sudah masuk June. Maka lagi 5 hari kita akan menyambut ketibaan ramadhan.

Ada beberapa posting mengenai ramadhan yang menarik dan yang ini yang paling menyentuh hati Lynd.

Assalamualaikum Tak terasa…!!!
✔6 hari lagi NAFAS menjadi TASBIH…
✔6 hari lagi TIDUR menjadi IBADAH…
✔6 hari lagi DOA di IJABAH.
✔6 hari lagi PAHALA dilipat gandakan… Tetapiii…
Itu semua tidak akan terjadi tanpa maaf tulus dan ikhlas dari hati Saudara2ku…
Izinkan dari lubuk hatiku yang paling dalam memohon maaf untuk…
✔Lisan yang tdk berkenan…
✔Janji yang terabaikan…
✔Hati yang berprasangka, dan
✔Semua sikap yang menyakitkan…
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا
كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ ….
Mohon maaf atas segala kekhilafan ini.

Semoga Kita Diberi Umur Panjang nan Barokah Sehingga Bolih dan diizinkan utk Dipertemukan Bulan Suci Ramadhan… Aamiiin yaa rabbal ‘alamiiin.
MARHABAN YAA RAMADHAN…!!

Bertapa besarnya kurniaan Ramadhan yang Allah berikan pada ummat Muhammad SAW.

Tahun ini juga istimewa kerana Lynd dan anak-anak membuat persiapan sebelum Ramadhan demi memeriahkan dan menerapkan bertapa pentingnya Ramadhan dalam diri Kaseh dan Awatif.

Sesungguhnya pengaruh media sosial sangat besar kerana Lynd mendapat idea ini dari rakan-rakan facebook. Dan sesungguhnya Lynd syukur kerana ia memudahkan penerangan dan memberi pemahaman kepada Kaseh dan Awatif.

Antara perkara yang Lynd dah buat sebagai tanda Ramadhan yang bakal tiba adalah memberi sumbangan kurma kepada guru-guru tadika Kaseh dan Awatif.

Selain tu dapat juga menerapkan amalan bersedekah kepada anak-anak.

Lynd beli kurma untuk setiap guru dan tampal ucapan “Selamat Berpuasa” di kotak buah kurma. Lynd serahkan pada jumaat lepas iaitu hari terakhir sebelum cuti sekolah bermula.

Lynd libatkan anak-anak semasa membeli dan tampal kad ucapan pada kotak kurma.

Aktiviti yang ke 2 adalah.. sediakan banner ” Welcome Ramadhan”.

Pada awalnya mama ni lah y tercongok sorang-sorang gunting alphabet dan tampal. Mungkin sebab mereka tak faham apalah yang mama cuba buat ni.

20160531_215718

Bila dah mula gantung baru mereka excited siap nak tumpang lukisan sendiri lagi kat area ni.

20160531_233803

(Gambar Kaseh snap sendiri sebab tu goyang)

Bila dah siap ni baru mereka excited tanya “Ok mama. What’s Next?”.

Hahahaha.. bukan main mama buat checklist project cuti sekolah untuk persiapan ramadhan dorang tak layan. Dah cantik baru nak teruja. Ok mama faham dah trick macamana nak tarik minat kamu ya anak-anak.

Then.. projek seterusnya “Ramadhan Countdown”.

Ni idea tak sengaja. Because Kaseh keep asking bila puasa. (Dia cakap dia nak puasa tahun ni).

So Lynd buatlah ulat countdown ni. So tiap kali azan maghrib dorang boleh potong 1 gelung ni. So balance gelung tu menunjukkan berapa hari lagi nak ramadhan.

Itu antara project yang dah siap. Coming up next..

# Surau Kecil Kami

# Solat Clock

# Ramadhan Checklist.

Beside that.. mama pun terkejar-kejar nak kemas rumah. Kiranya ala-ala Ramadhan Cleaning. Kalau mat salleh ada spring cleaning kita buat Ramadhan Cleaning.

Sekarang ni pun Lynd tengah google pasal Kaseh nak puasa. Lynd tak pernah suruh dia puasa lagi sebab Lynd nak dia solat dulu dan alhamdulillah dah hampir sebulan ni dia solat 4 waktu kecuali subuh. (Mama tak sampai hati nak kejut.. adeh.. mama kena tabah)

Tapi disebabkan dia baca dalam majalah Ana Muslim mengenai kebaikan berpuasa jadi dia nak juga puasa.

Ermmmm.. so Lynd tengah cari idea macamana nak buat puasa ni bermakna untuk Kaseh.

So far ini sahaja persiapan berpuasa kami. Ada 5 hari lagi. InsyaAllah Ramadhan ini kita sambut dengan penuh meriah dan berpesta ibadat.

 

Assalamualaikum.

Diari Untuk My Girls

Lamanya tak cerita pasal anak-anak kat sini.

Oklah.. nak dapat rentak menulis balik tu agak sukar. Tapi apa salahnya kita mulakan balik kan.

Rasanya mama belum pernah cerita lagi mengenai sekolah baru Kaseh dan Awatif.

Masa December tahun 2015 bermulah pemburuan mama mencari tadika baru untuk anak-anak. Walaupun berat hati nak tinggalkan Tadika Pintar Sayang. tapi hidup mesti diteruskan dengan kehidupan baru iaitu hijrah.

Walaupun diikutkan kawasan sekitar tempat tinggal kami ada je beberapa tadika samada yang jenis francais atau pun tidak. Tapi tu lah.. kami bukan mencari nama Tadika tapi kami mencari tadika yang lebih baik atau at least sama baik macama tadika Pintar Sayang.

Ciri-ciri Tadika Yang Mama Cari

  1. Amali Solat setiap hari
  2. Penekanan terhadap agama Islam.

 

Dalam beberapa senarai Tadika yang mama pergi, mama sangat tertarik dengan Tadika Dzul Iman. Sebenarnya mama “jumpa” tadika Dzul Iman ni apabila Ummi Zai Pengusaha Pintar Sayang yang rekemen. Katanya Teacher lama Kaseh kerja kat tadika tu. Teacher Rahmah.

Bila kami melawat tadika tu saya sangat tertarik dengan pendekatan yang tadika tersebut amalkan iaitu Khalifah Method dimana ia menekankan sahsiah instead of education oriented.

Dari briefing yang diberikan, Tadika Dzul Iman diasaskan oleh sekumpulan pensyarah UIA yang pada asalnya menyediakan tempat untuk anak-anak mereka.

Pensyarah-pensyarah ini  membangunkan sistem tadika untuk anak mereka sahaja tetapi disebabkan kebaikan sistem ini disebarkan dari mulut ke mulut maka ia semakin berkembang sehingga sekarang.

Tadika Dzul Iman merupakan sebuah tadika francais tetapi mereka tidak membuat sebarang marketing di media kerana mereka lebih percaya kepada “recommendation” dari ibu bapa yang menghantar anak mereka ke tadika Dzul Iman.

Saya rasa tiada masalah sangat untuk anak-anak saya ke tadika walaupun tadika baru. Alhamdulillah dipermudahkan.

Cuma pada awalnya mereka tak biasa “balik tengahari’. Yelah.. dulu nursery sampai ke petang tapi sekarang hanya ke tadika dan tak perlu bawak baju.

Yang paling mama suka pasal tadika baru ini adalah mama tak payah iron baju setiap hari. Hahahah.. sebab dari Isnin – Khamis mereka mengenakan sport attire dan hanya jumaat mereka pakai uniform rasmi. Lega mama.. kalau tak pening jugak la nak iron 2 pasang baju sehari.

awatif Dzul Iman

Kaseh Awatif

Gelagat budak 2 ketui ni masa first time dapat uniform. Mana la dorang belajar posing ala-ala haper ntah ni.

2016-01-05 08.10.15

2016-01-05 08.10.16

Ni masa 1st day dorang gi school.

Haisss.. Kakak Kaseh masih nampak sememeh sampai sekarang walaupun dah 4 bulan bertudung. Adeh.. Awatif ok lagi lah.. comey jugak la..

Apa-apa pun sangat puas hati dengan Tadika Dzul Iman ni.

Semoga anak-anak mama jadi anak yang beradab dan berjaya.

Muaaaahhh cikid anak.

2016-01-08 13.19.28

Cik Indah pun nak pakai tudung.

Assalamualaikum.

Bila bercakap pasal cita-cita mesti Kaseh yang paling petah sebab dia dah 5 tahun so dia dah mula faham lah.

Thank to upin ipin jugak lah sebab menimbulkan topik ni dalam salah 1 episod.

Cita-cita anak ku

Kaseh : Ma.. Cita-cita tu apa?

Mama : Cita-cita tu kakak nak kerja apa bila besar. Apa cita-cita Kakak ?

Kaseh : Kita nak jadi “Doctor bedah perut orang mengandung”
(Panjang betul cita-cita dia)

Mama : Awatif.. cita-cita awak nak jadi apa?

Awatif : Hentah….
(Lebih kepada tak faham topik perbualan)

Kaseh : Haaaa.. apa kata Awatif jadi “polis kat hospital”

Mama : Mana ada polis kat hospital kakak? Polis kat balai polis la.

Kaseh : Ada la mama. Yang pakai baju putih yang tak bagi budak-budak masuk tengok orang kat hospital tu.

Lepas gelak mama meletus

Mama : Kakak..!!!! Tu pak guard bukan polis..!!!

Sadiss.. dia nak adik beradik dia keje hospital semuanya. Sorang doktor sorang “polis”.. Adil kah?

20150906_135646

Assalamualaikum.

Mood sudah mareyyyy…

Rindu sebenarnya nak blogging  macam masa awal-awal berblog dulu. Zaman berblog sebab nak cerita hal anak.

Tapi…

Ehhhh.. biarkan berlalu..

Usah dikenang barang yang lepas..

Dah suka.. buat jelah balik..

Yang dok buat segala bagai analysis “kenapa tak macam dulu” tu dah kenapa.

Dah suka buat je..

Dah nak.. buat je..

Hahhhh…!!!!!

Pun masih membebel kelaut.

Hik..

Sekarang mama datang mood rajin and tak malu nak tangkap gambar.

Tapi still gambar anak-anak lah.

Tapi kan.. Susah nak nak tangkap gambar budak somot sorang ni.

Kalau gambar berdua dengan kakak..

20150906_135711

20150913_145733

Bukan sebab sayang kakak ye nak peluk-peluk gitu.. Tapi… saje..

Saje… saje.. nak buat mama hangin.

20150921_222147

20151001_201154

Yang ni lagilah..

Dia konon-konon tengah solat kat atas arm rest sofa ni.

Mentang-mentang keceq muat lah dia solat kat situ. Kita nak tangkap gambar dia terus lompat buat gaya nak kena dera ni.

Memang kena gilis lah ngan mama.

Sabau je la mama oiiiii…

IMG-20151002-WA0016

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.

Kepada yang follow facebook saya Haslinda Lynd, tahu last week Awatif menjalani pembedahan hernia.

Hernia tu kalau orang melayu kata angin pasang yang biasanya jadi kat lelaki. Ikutkan kata Doctor Jamal, iaitu doctor yang merawat Awatif biasa memang Hernia @ angin pasang ni biasa di kalangan lelaki dan sangat jarang berlaku pada budak perempuan tapi yang selalu datang untuk buat treatment biasanya perempuan.

Mostly soalan yang biasa orang tanya saya

“Macamana boleh kesan”

Saya boleh perasan semasa Awatif mencangkung kat atas toilet bowl yang jenis duduk tu, saya perasan ada “benjolan” pada pangkal paeha dia. Saya tekan memang ada sesuatu bila tanya dia kata sakit sambil sengeh. So tak sure sakit betul ke tak.

Dalam kepala memang terfikir hernia sebab my bff pun anak dia girl pun ada and dah operate pun. So malam tu jugak saya gi klinik kat depan taman ni tapi yang buat ralat tu takder doctor perempuan. Sebab risai so redah jelah. Bila dibaringkan tiba-tiba bengkak tu takder. Because of tak selesa kot doctor tu pun takder lah nak pegang and even saya yang tunjuk kat doc.

Sudahnya doktor tu bagi ubat tahan sakit dan krim yang semestinya saya letak entah kat mana. Ermmm.. apa punca pun tak tau takkan saya nak suka-suka bagi ubat tu.

Then dalam seminggu lepas tu saya perasan bengkak tu ada lagi sudahnya saya decide nak amik gambar tunjuk kat my bff sebab nak tau samada sama ke tak dengan anak dia. And she said “Yes’.

Then tengahari sabtu 30 August tu bawak Awatif gi ke klinik lain yang ada doctor perempuan and bila tengok je she said

“Ouh… ni mungkin hernia dan takder ubat. Saya buat surat refer hospital”

Perkataan “mungkin” tu menyebabkan saya goyang sikit ada potensi benda lain ke. So berlakulah segala teori dan tekaan dengan adik saya yang nurse tu. Ada beberapa term yang dia sebut tapi saya tak berapa amik kisah sebab saya fikir nak gi Hospital Sungai Buluh, jumpa paed once dah confirm hernia, baru operate kat hospital swasta nak guna medical card.

Alasan kenapa nak gi kerajaan dulu sebab risau swasta buat ujian yang bukan-bukan sebelum tahu punca sebenar.

Tapi malam tu contact dengan agen insuran Hanif nak bagitau kes ni. Dan ayat dia buat saya bertukar fikiran,

“Kalau hernia kenapa tak gi swasta terus kak, dorang boleh buat terus”

Dah mula balik sesi tanya orang sana sini. Dengan yang cakap hospital ni tak bagus, agen insuran tak boleh caya dan macam-macam lah.

So as usual my bff always give the answer that i want. Heeee…

So setelah segala pertimbangan kami decide nak bawak Awatif ke Darul Ehsan Medical Center.

Kenapa

Sebab utama adalah setau saya DEMC hospital yang ada pakar kanak-kanak dan bila check dengan agen insurance saya DEMC dari rate harga lagi rendah dari KPJ yang sesuai dengan rate medical card kami.

So pagi tu (Ermmmm.. xder la pagi sangat) dalam kol 11 gitu sampai DEMC tengok mak aiihh ramainya orang. Ni hospital ke supermarket. Terus ke customer service tunjuk surat refer dan dipermudahkan slot untuk jumpa surgeon ada kosong lagi so tak payah buat appointment hari lain. Dalam kol 1 gitu dapat jumpa Doc Jamal, check pun sambil duduk je and rezeki pulak tu lagi bengkak tu kelihatan.

Doctor Jamal : So awak nak buat ke? (Operate)

Saya : Yes, ada option lain ke?

Doc Jamal : Mana tau awak nak urut dulu ke, tapi tak membantu pun sebab lubang tu masih kat situ. So awak boleh pilih tarikh lah nak buat sabtu ni ke, lepas raya ke. (Siap angkat kalender)

Saya : Buat terus tak boleh ke? Saya dah mentally prepared dah ni.

Hahahahah.. saya nak kasi settle cepat2 lagi2 bila saya terasa macam sangat yakin ngan Doc Jamal ni.

So lepas segala urusan da settle maka kami admit lah petang tu.

Rezeki Awatif, kalau diikutkan rate kami layak untuk bilik 2 katil tapi disebabkan takder kekosongan kami diberi bilik VIP. Sangat bermanfaat dengan 2 orang budak yang tak reti diam memang kena diasingkan lah dari orang lain.



Awatif DEMC

Malam 1st tu memang seronok sangat lah Kaseh n Awatif sebab mungkin dorang ingat hotel ke apa. Sampai licin makanan hospital tu dorang makan. Sedap katanya.

Cik Indah tinggal dengan mertua ku so saya, Kaseh and Awatif bermalam kat spital. Ajak Kaseh bukan apa, buat kawan saya dan Awatif. Nanti berdua je ngan Awatif boring pulak. Kaseh? Apa je benda baru mesti menyeronokkan.

Disebabkan Awatif kena puasa sebelum pembedahan yang dijangka pukul 10 pagi so last boleh makan pukul 4 pagi dan last minum air kosong kol 7.

Awatif DEMC 2

So nak harap kejut dia “sahur” memang takder la. So malam tu memang kasi dia makan apa aje yang dia nak dan saya lewatkan sikit dia tidur dengan harapan esok pagi bangun lewat dan boleh terus mandi dan ke OT.

Agak berkesan la jugak cara tu. Sebelum anak-anak bangun mama dah sorok segala makanan dan minuman.

So Awatif bangun dan tukar baju OT. Masa ni mood dia macam bosan kot then maybe bangun agak awal so masih ada sisa-sisa mengantuk.

Saya ikut untuk ke OT sehingga proses bius. Bila dia dah tak sedar saya diminta tunggu kat wad. Tapi sebab tak makan lagi, papa dan Kaseh dah keluar gi tempat lain maka saya turun beli makanan dan lepas tu baru tunggu kat bilik.

Then, tak sempat pun makanan habis nurse dah panggil minta saya ke OT sebab operation dah siap.

Disebabkan saya tunggu tempat lain nurse kat OT tak jumpa so dia call kata anak saya dah bangun.

Masa tu fikir, eh cepatnya bius habis.

Awatif DEMC 3

Memang la jumpa masa tu dia tengah meraung peluk one of the staff kat situ. Then lepas tu saya dokong macam biasa.

Balik bilik dia cari papa dia pulak. Tak boleh tinggal, nak peluk aje lepas tu dia tidur je. Lama jgk dia tidur, sesekali saya gi cuit dia risau gak takut pengsan.

Dah bangun tu 2 jam pertama je yang buat gaya orang sakit. Nak baring ke minum air ke minta. Mama bagi layanan 5 star la.

20150902_152244

20150902_152302Yang kakak pun mungkin kesian kot tengok adik dia kena drip baru timbul rasa sayang. Kalau tak kejenya nak menyakat aje.

Itu 2 jam pertama la. Lepas tu?

Orang datang melawat pun dah tak tahu sapa yang sakit. Melasak cam biasa. Haisssss.. kita yang gerun. Doc Jamal ada cakap gak la memang macam tu. Pagi operate petang budak dah melompat dah. So mama pasrah je la.

Esoknya buka balutan luka dalam 2-3 cm sahaja. Masih on ubat tahan sakit. Ubat yang makan ok lagi sebab Awatif anak bertuah tu memang senang nak makan ubat and dia yang request nak makan ubat. Masalah sikit ubat yang nak masuk bontot tu.

Cabaran dan penuh drama bab tu. Nak gelak pun ada.

Syukur alhamdulillah segalanya dipermudahkan. Awatif memang anak yang mudah dari kecik sampai sekarang. Cuma manjanya tu rasa nak cobet. Tapi dia memang sentiasa menghibur mama.

Tambah kesyukuran lagi sejak bekerja sendiri ni saya tak perlu fikir nak minta cuti ke, call sapa-sapa. Allah nikmat betul. Kalau tak nak kena inform orang sana sini, nak receive call tempat keje. Bila dah jadi kes-kes gini Ya Allah syukur sangat. Ni lah salah 1 sebab kenapa saya nak sangat jadi Work At Home Mom ni.

Nanti next Lynd kongsikan apa itu hernia untuk kanak-kanak perempuan.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.

Cara Pilih Pusat Jagaan Bayi dan Kanak-Kanak

3 anak Lynd semuanya dihantar ke nursery yang sama iaitu Taska Pintar Sayang. Masih ingat lagi, masa mula-mula pindah sini tahun 2009 saya tengah mengandung.

Bila kandungan dah masuk 8 bulan dah mula fikir mana nak hantar anak lepas pantang nanti dan rezeki Kaseh tiba-tiba ada nursery baru bukak di taman ni.

Terus jumpa owner iaitu Puan Zaidah untuk booking. Masa tu saya memang cakap yang saya nak beri susu ibu pada baby nanti. So Ummi Zai tak kisah dan minta tunjuk ajar macamana nak handle EBM nanti.

So since umur Kaseh 2 bulan memang Kaseh dok nursery tu.

63rd Day 63rd Day1

Gambar 1st day Kaseh nak dihantar ke Nursery.

Macam tau je.. lain macam ragamnya pagi tu. Menangis tak hengat. Saya saja hantar seminggu awal sebelum saya masuk kerja sebab saya nak test banyak mana EBM yang Kaseh nak guna nanti.

Dah hantar tu saya yang tak senang duduk, risaukan atau dengan kata lain rindukan Kaseh. Almaklumlah anak pertama. Telinga ni macam terngiang-ngiang suara Kaseh nangis. Padahal nursery blok sebelah dan rumah paling hujung.

Then sampai lah ke Awatif. Saya takder masalah dengan nursery ni dan mana-mana pengasuh kat sini. Saya rasa dorang jaga anak-anak saya lagi bagus dari saya jaga.. Heeee.. Yela baju siang aje sampai 3 pasang. Kalau kat rumah paling banyak pun 2x kalau mandi tengahari.

Masa zaman Kaseh dulu ada jugak saya pergi nursery secara mengejut buat-buat nak hantar EBM. Then mereka memang benarkan saya masuk dan naik jumpa baby. Kalau nak breastfeed terus pun takder hal. Sebab saya dengar ada sesetengah nursery memang tak bagi parent masuk.

Pada saya nursery ni agak terbuka. Termasuk juga sesetengah hal boleh cakap direct dan alhamdulillah memang saya takder masalah.

Kaseh dulu memang ada hari-hari yang dia meragam gi nursery terutama hari Isnin. Al-maklumlah cuti dah lama 2 hari. Isnin mula la drama.

Awatif? Budak ni?

Awatif

Budak ni memang takder masalah, mama yang ada masalah ngan budak ni. Hantar la hari apa pun macamana pun nak gi hantar mana pun dia layan. Kalau Kaseh takut ngan Ummi Zai sebab suara dia kuat kot. Budak ni semua dia layan sama rata. Hahahahaha.. Sampai 1 tahap terfikir “budak ni tak sayang aku ke sebab takder pun sedih aku nak tinggal dia” ok mama sentap.

Cik Indah pulak sah-sah dia takder masalah, orang pun takder masalah ngan dia sebab dia tido je. Ummi kat nursery pernah cakap masa mandi tengahari pun layan tido.

Kat rumah pun gitu, kalau kat nursery je camtu risau jugak. InsyaAllah takder masalah.

Pengasuh kat sana dorang panggil Ummi just yang muda-muda je panggi “Kakak”. Ada sekali tu salah sorang ummi tu cakap “Anak-anak awak 3-3 takder masalah nak jaga. Semua senang. Bagi susu diam, tapi tak tau la anak lelaki esok” Heeeee.. sengeh je la.

Alhamdillah sangat.

Sini Lynd nak share Cara Pilih Pusat Jagaan Bayi dan Kanak-Kanak

  • Pastikan nursery berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Malaysia (JKM) dan seangkatan dengannya.
  • Tanya bilangan kanak-kanak dan pengasuh untuk mengetahui nisbah pengasuh dan anak-anak jagaan. Seingat saya untuk bayi 1 pengasuh 3 bayi.
  • Keterbukaan pengasuh dan pemilik untuk berbincang.
  • Sesekali buat lawatan mengejut terutama waktu tengahari.
  • Aktiviti harian dan pemakanan mereka.

Ini yang asas sahaja. Kepada ibu bapa boleh go detail lagi.

Ada yang tanya Lynd nursery atau pengasuh lebih baik? Ermmmm.. kalau ikut Lynd mestilah Lynd kata nursery sebab tu Lynd hantar kat sana. Tapi sebenarnya masing-masing ada kelebihan dan kekurangan.

Pendapat peribadi Lynd, nursery kekurangannya adalah budak ramai-ramai 1 tempat tu je. Tapi yang Lynd suka sebab pengasuh fokus pada hal menjaga anak-anak sahaja, bukan nak masak atau urusan lain.

1 hal lagi nursery ni ramai yang memerhati, kalau 1 pengasuh yang buat hal akan ada pengasuh lain yang tengok dan paling cikai pun budak lain yang tengok.

Tapi tula pendapat masing-masing dan rezeki saya dapat nursery dan pengasuh yang baik.

Terima kasih kepada Ummi-ummi dan Kakak-kakak Taska dan Tadika Pintar Sayang

Assalamualaikum.

Aplikasi See Your Memory di Facebook

Tak tahu start bila di facebook ada aplikasi baru iaitu See Your Memory. Dimana kita akan dapat notification update kita di facebook pada tahun-tahun sebelum ini pada tarikh yang sama.

See Your Memory di Facebook

Memang best. Kita tinggal agree je nak share to public ke tak. So setiap hari akan ada gambar 2-3 tahun yang lepas kita tengok.

Kaseh awatif

Gambar 2013. 

Serius best. Masa tu baru perasan yang anak-anak da besar.

Macam Kaseh, saya baru sedar yang sekarang dia boleh diharap. Dah boleh tolong jagakan Awatif, cuma dapat rasa beza dulu comel je sekarang gigi da rongak.

Awatif

Awatif tetap penghibur mama cuma sekarang dia dah tak bolat cam dulu dan sekarang dia manja dalam kegarangan.

kaseh indah

Indah masih baru dalam hidup kami tapi Indah membawa cerita dia tersendiri.

Nasib baik ada Aplikasi See Your Memory di Facebook ni. Sesekali mengimbau kenangan. Kalau harap nak tengok balik gambar-gambar lama yang beribu kat dalam folder tu memang tak sempat lah.

I Love My Kids.

============================================

Haslinda Lynd

Your Committed Shaklee Indipendent Distributor

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Menyediakan Perkhidmatan Cash On Delivery (COD) sekitar Klang / Shah Alam / Puncak Alam

Assalamualaikum Cantik Sihat.

Hari ni Lynd dapat tau Kaseh tidur masa jawab exam semalam. Jiran yang selalu ambil Kaseh balik tadika yang bagitau.

Adehhh.. tiba-tiba tak tau rasa nak marah ke nak gelak ke frust ke. Heee..

Kaseh 5 tahun kot. Ujian tadika tak payah nak stress sangat lah. Hahahaha.. Ni gara-gara tidur lambat malam sebelumnya tu lah. Berbuka kat rumah nenek, gi terawih, sembang-sembang dah dekat kol 12 baru balik.

Mak nya ni macam takder lah kisah sangat pasal result tapi yang kesal sebab tertidur so tak siaplah ujian matematik katanya.

Hari ni nak membebel pasal anak-anak lah.

Anak-anak Lynd ni memang dok nursery dari lepas pantang lagi. Lebih kurang time 2 bulan lah. Macam Kaseh bila 4 tahun Lynd kasi masuk tadika di bawah pengurusan yang sama dengan nursery.

20131224_183017

Sesi mencuba pakaian tahun lepas yang disibukkan dengan Awatif nak try juga.

Anak di tadika

20140102_073403

Masa tu dah besau anak mama, dah pegi sekolah pakai uniform. Emosi sangat maknya ni.

Tiba-tiba jumpa gambar masa konsert dorang tahun lepas. Alolo comeynya anak mama..

Hehahaha.. Bleh cakap anak sendiri comel?

10450939_847170688652929_1226358545753428976_n

Kaseh Concert2

Kaseh Dapat anugerah tokoh pelajar.

Kaseh Concer3t Kaseh Concert

Nampak tak budak kecil comel itu?

1948080_847170458652952_3713894477222910446_n

10403238_847170541986277_2035595925651436520_nPakai mekap sampai masa mula-mula tengok dari jauh tak perasan anak sendiri. Sadis mak.

Motif entry?

Baru ku sedar anak semakin membesar.

Hannah Damia Awatif..

Kasih Sayang, Kebijaksanaan, Kesayangan.

Haaaa.. nampak tak di situ?

2 kali penekanan “Sayang” kat nama budak ni.

Tu yang terlebih kesayangan..

Tang bijak? Panjang akalnya.. lagi-lagi tang bahasa dia..

01042012701

07042012715-Optimized

31032012699

Inilah budaknya.. Hari-hari terawal kelahiran.

Kerana Awatif lah mama bersedia untuk bijak.

Masa mengandungkan Awatif ni, mama berdebar sebab takut tak dapat handle 2 orang anak. Kerana Awatif lah mama belajar dan berkecimpung dalam dunia Home Organising. Kes gelabah punyer pasal. Tapi Alhamdulillah.. kerana Awatif lah mama lebih bijak dan tenang handle budak 2 ketui.

Walaupun masa lahirkan Awatif agak tragedi sikit, proses contraction sampai bersalin sume “senang” tapi nak keluarkan budak 3.89kg tu secara normal dan “mudah” menyebabkan mama ke OT.

P1020265-Optimized

Budak selamber tenang..

Yes.. tenang dan senang..

Tak mencabar macam kakak.

Kalau ingatkan senangnya jaga Awatif ni masa kecik-kecik memang anak lagi 8 pun sanggup.

Tak pernah terfikir pun dalam pantang boleh tidur dari malam sampai ke pagi.

Yes.. Dari dalam pantang, sampai ke setahun sampai lah dah stop susu badan budak dodet ni memang tak bangun malam.

Bukan ke itu yang biasa jadi igauan ibu-bapa?

Dengan Awatif.. mama tidur malam macam takder anak kecik. Masa minum botol pun memang takdernya bawak termos ngan botol susu masuk bilik.

Masa nyusu badan pun lepas susukan, letak kat baby cot, terkelip-kelip lepas tu tidur.

Tak ker nikmat ada anak macam tu?

Gi nursery pun.. tiada istilah menangis taknak gi sekolah. Meragam ke apa. Selamber tenang.. mama yang risau budak ni tenang sangat naper? Tak sayang mama ke? Tak sedih ke mama nak gi work ni?

Ok mama touching lebih.

P1020948

Tenang tak saya di pagi hari? Saya tenang pun mama ada masalah?

20130202_104717 20130202_104750

Bila semakin besar, keceriaan makin terserlah. Peramah dia semakin berkembang. Manjanya jadi igauan.

Budak ini.. boleh buat kita sengeh sorang-sorang. Dia memang toys mama. Digolek.. digentel.. diuli.. itulah Awatif.

Riak muka dia yang selamber.. Sengeh dia bak bulan.. Manja dia yang menggoda.. Ouhhhh.. buat mama rasa taknak berganjak.. Dunia hilang bila mama dengan Awatif.

Haslinda Lynd 2 Haslinda Lynd 3 Haslinda Lynd

Haaaa.. tak tahan tengok gambar-gambar Awatif..!!!

Di usia 3 tahun.. kebijaksaan bercakap tak dapat dibendung lagi.

Celoteh dia.. peramah dia.. Memang meleleh air mata..

Suara halus dia memang…ermmmmm… Tak tau lah..

Mungkin sebab tu lah dia kesayangan.. Kesayangan nursery, acu, nenek dan semua orang.. Sebab suara manja dan bodek dia memang menghiburkan.

Pandai ambil hati.. Allah.. terima kasih atas kurniaan pinjaman-Mu ini.

Kalau orang kata tunggu bulan jatuh ke riba.. Yes.. bulan dah jatuh keriba dan dalam pelukan mama.

3 tahun Allah pinjamkan Awatif.. dan mama harap pinjaman ni kekal selama-lamanya..

Semoga Allah beri mama kebijaksanaan untuk mendidik anak-anak Syurga ini supaya kita dapat berkumpul lagi di syurga.

Terima Kasih Allah..

Atas kurniaan Anak Syurga ini..

Ketahuilah Awatif.. Mama adalah mama yang paling bertuah kerana menjadi mama kepada Awatif.

3 tahun yang indah.. dan demi masa depan yang terang.. Mama Doakan Awatif berjaya dunia akhirat..

Happy Birthday and I Love You Hannah Damia Awatif.

Haslinda Lynd 4

Terima Kasih Allah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...