Assalamualaikum.

Pengedar Shaklee Klang

pengedar-shaklee-klang

Saya Kaseh.
Saya adalah Marketing Director untuk Vitalynd Empire.

Vitalynd Empire
.
Vitalynd Empire adalah empayar yang diasaskan oleh mama saya Mama Lynd untuk mengedarkankan rangkaian produk Shaklee.

Tugas saya adalah memberikan nasihat dalam menjalankan marketing dalam memasarkan produk Shaklee.
.
Saya nak pastikan ramai orang tahu kebaikan produk Shaklee dan lebih ramai orang sihat dengan Shaklee.

Antara cadangan yang pernah saya buat tapi sampai sekarang mama tak buat adalah tampal nombor telifon di pokok-pokok sekitar tempat tinggal saya.

Pernah juga saya curi-curi edarkan business card mama di sekitar kedai rumah saya.

Saya tahu produk Shaklee ni bagus sebab saya pernah ikut mama pergi Bengkel Nutrisi Shaklee.
.
Sebab tu saya tengok mama sungguh hebat dalam memberikan consultansi kepada pelanggan mama.

Yang paling seronok setiap 15 hb mama belanja kami jalan-jalan sebab mama dah dapat BONUS.???

Aunty & Akak2 semua nak jadi macam mama?
Nak join sebahagian dari Vitalynd Empire dan membina empayar sendiri ?


Boleh contact mama Pengedar Shaklee Klang cepat2
Nanti mama guide macamana nak jadi hebat macam mama..?

WhatApps Lynd terus ke

? 019-603 8353
? 019-603 8353
InsyaAllah.. Lynd akan bantu sebaik mungkin.

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..

Malam ahad. Kaseh dan Indah dah tido..

Kepenatan dan dipaksa tidur. Tinggal Awatif  je yang still membebel bawah meje kerja mama smbil menulis. Dia ni memang susah nak tidur tapi mudah nak bangun pagi.

Ok. Hari ni Lynd nak citer pasal Dzul Iman Smart Khalifah Awesome Adventure (SKAA) 2016. Sebenarnya ala-ala sukaneka aka sport day.

SKAA diadakan di Taman Pertanian Negara / Taman Botani Negara / Bukit Cerakah Shah Alam. Macam-macam nama tapi tempatnya sama je.

DzulIman SKAA 14

Best juga sesekali join event macam ni exercise sebab menapak dengan stroller bagai dari parking ke tempat menunggu trem. Lepas tu berjalan lagi ke Kem Rimba.



DzulIman SKAA 10

DzulIman SKAA

Nasibaik lah teachers dah pesan supaya bawak stroller dan payung. Memang jauh jugak menapak sambil menikmati permandangan dan juga haiwan seperti kuda, rusa, angsa dan lain-lain.

DzulIman SKAA 11

DzulIman SKAA 13

Sampai je di venue acara kami dah nampak dah kolam renang yang kebiru-biruan.

DzulIman SKAA 2

Adeh.. mama sengaja taknak bawak baju renang sebab takut papa nak balik awal sebab bengkel tak tutup pun tapi bawak la baju sepersalinan incasekan.

DzulIman SKAA 3

Program kali ni adalah gabungan  DzulIman sekitar Puchong-Shah Alam. So memang agak ramailah peserta dan keluarga. Tapi best lah tempat tu tenang dan redup je.

Inilah kami sekeluarga baru sampai. Gambar dari camera teacher Kaseh. Susah nak dapat amik gambar dari camera orang lain ni. Hahaha.

DzulIman SKAA 15

Yang baju merah tu Geng Pokok Sena. Pernah citer pasal geng ni kat blog lama. Kawan masa sekolah rendah tahun 1996. Wife fairus teacher kat salah satu cawangan DzulIman yang join.

Ouhh.. tema merah tapi mak ngah ada baju maroon je so bantai ja la.

DzulIman SKAA 16

Sorang budak main 2 acara. Awatif main kumpul air guna span dan juga baling bola dalam bakul. Kaseh pulak main kepit bola pingpong guna pipi dengan kawan dan juga pass getahguna straw.

DzulIman SKAA 8

DzulIman SKAA 6

DzulIman SKAA 9

Acara belum habis aku tengok dah ada yang mula terjun kolam. Ada yang pakai uniform ja masuk kolam so tiada alasan yang boleh diguna pakai untuk mereka tidak terjun. hahaha.. Papa pun kasi green light maka senang kerja mama.

DzulIman SKAA 4

DzulIman SKAA 5

Dah settle semua kami balik dalam kol 1. Tak kuasa nak tunggu trem dah maka kami menapak beb. Nasibaiklah semua semangat waja lagi nak jalan.

Tapi malam tu mama telan ostematrix lah sebab takut kaki lenguh ka kejang ka sebab dah lama sangat tak melasakkan.

Alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan semua orang seronok. Terima kasih penganjur program SKAA DzulIman 2016.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.. Cantik tarikh hari ini..

1.6.16

Sudah masuk June. Maka lagi 5 hari kita akan menyambut ketibaan ramadhan.

Ada beberapa posting mengenai ramadhan yang menarik dan yang ini yang paling menyentuh hati Lynd.

Assalamualaikum Tak terasa…!!!
✔6 hari lagi NAFAS menjadi TASBIH…
✔6 hari lagi TIDUR menjadi IBADAH…
✔6 hari lagi DOA di IJABAH.
✔6 hari lagi PAHALA dilipat gandakan… Tetapiii…
Itu semua tidak akan terjadi tanpa maaf tulus dan ikhlas dari hati Saudara2ku…
Izinkan dari lubuk hatiku yang paling dalam memohon maaf untuk…
✔Lisan yang tdk berkenan…
✔Janji yang terabaikan…
✔Hati yang berprasangka, dan
✔Semua sikap yang menyakitkan…
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا
كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ ….
Mohon maaf atas segala kekhilafan ini.

Semoga Kita Diberi Umur Panjang nan Barokah Sehingga Bolih dan diizinkan utk Dipertemukan Bulan Suci Ramadhan… Aamiiin yaa rabbal ‘alamiiin.
MARHABAN YAA RAMADHAN…!!

Bertapa besarnya kurniaan Ramadhan yang Allah berikan pada ummat Muhammad SAW.

Tahun ini juga istimewa kerana Lynd dan anak-anak membuat persiapan sebelum Ramadhan demi memeriahkan dan menerapkan bertapa pentingnya Ramadhan dalam diri Kaseh dan Awatif.

Sesungguhnya pengaruh media sosial sangat besar kerana Lynd mendapat idea ini dari rakan-rakan facebook. Dan sesungguhnya Lynd syukur kerana ia memudahkan penerangan dan memberi pemahaman kepada Kaseh dan Awatif.

Antara perkara yang Lynd dah buat sebagai tanda Ramadhan yang bakal tiba adalah memberi sumbangan kurma kepada guru-guru tadika Kaseh dan Awatif.

Selain tu dapat juga menerapkan amalan bersedekah kepada anak-anak.

Lynd beli kurma untuk setiap guru dan tampal ucapan “Selamat Berpuasa” di kotak buah kurma. Lynd serahkan pada jumaat lepas iaitu hari terakhir sebelum cuti sekolah bermula.

Lynd libatkan anak-anak semasa membeli dan tampal kad ucapan pada kotak kurma.

Aktiviti yang ke 2 adalah.. sediakan banner ” Welcome Ramadhan”.

Pada awalnya mama ni lah y tercongok sorang-sorang gunting alphabet dan tampal. Mungkin sebab mereka tak faham apalah yang mama cuba buat ni.

20160531_215718

Bila dah mula gantung baru mereka excited siap nak tumpang lukisan sendiri lagi kat area ni.

20160531_233803

(Gambar Kaseh snap sendiri sebab tu goyang)

Bila dah siap ni baru mereka excited tanya “Ok mama. What’s Next?”.

Hahahaha.. bukan main mama buat checklist project cuti sekolah untuk persiapan ramadhan dorang tak layan. Dah cantik baru nak teruja. Ok mama faham dah trick macamana nak tarik minat kamu ya anak-anak.

Then.. projek seterusnya “Ramadhan Countdown”.

Ni idea tak sengaja. Because Kaseh keep asking bila puasa. (Dia cakap dia nak puasa tahun ni).

So Lynd buatlah ulat countdown ni. So tiap kali azan maghrib dorang boleh potong 1 gelung ni. So balance gelung tu menunjukkan berapa hari lagi nak ramadhan.

Itu antara project yang dah siap. Coming up next..

# Surau Kecil Kami

# Solat Clock

# Ramadhan Checklist.

Beside that.. mama pun terkejar-kejar nak kemas rumah. Kiranya ala-ala Ramadhan Cleaning. Kalau mat salleh ada spring cleaning kita buat Ramadhan Cleaning.

Sekarang ni pun Lynd tengah google pasal Kaseh nak puasa. Lynd tak pernah suruh dia puasa lagi sebab Lynd nak dia solat dulu dan alhamdulillah dah hampir sebulan ni dia solat 4 waktu kecuali subuh. (Mama tak sampai hati nak kejut.. adeh.. mama kena tabah)

Tapi disebabkan dia baca dalam majalah Ana Muslim mengenai kebaikan berpuasa jadi dia nak juga puasa.

Ermmmm.. so Lynd tengah cari idea macamana nak buat puasa ni bermakna untuk Kaseh.

So far ini sahaja persiapan berpuasa kami. Ada 5 hari lagi. InsyaAllah Ramadhan ini kita sambut dengan penuh meriah dan berpesta ibadat.

 

Assalamualaikum.

Diari Untuk My Girls

Lamanya tak cerita pasal anak-anak kat sini.

Oklah.. nak dapat rentak menulis balik tu agak sukar. Tapi apa salahnya kita mulakan balik kan.

Rasanya mama belum pernah cerita lagi mengenai sekolah baru Kaseh dan Awatif.

Masa December tahun 2015 bermulah pemburuan mama mencari tadika baru untuk anak-anak. Walaupun berat hati nak tinggalkan Tadika Pintar Sayang. tapi hidup mesti diteruskan dengan kehidupan baru iaitu hijrah.

Walaupun diikutkan kawasan sekitar tempat tinggal kami ada je beberapa tadika samada yang jenis francais atau pun tidak. Tapi tu lah.. kami bukan mencari nama Tadika tapi kami mencari tadika yang lebih baik atau at least sama baik macama tadika Pintar Sayang.

Ciri-ciri Tadika Yang Mama Cari

  1. Amali Solat setiap hari
  2. Penekanan terhadap agama Islam.

 

Dalam beberapa senarai Tadika yang mama pergi, mama sangat tertarik dengan Tadika Dzul Iman. Sebenarnya mama “jumpa” tadika Dzul Iman ni apabila Ummi Zai Pengusaha Pintar Sayang yang rekemen. Katanya Teacher lama Kaseh kerja kat tadika tu. Teacher Rahmah.

Bila kami melawat tadika tu saya sangat tertarik dengan pendekatan yang tadika tersebut amalkan iaitu Khalifah Method dimana ia menekankan sahsiah instead of education oriented.

Dari briefing yang diberikan, Tadika Dzul Iman diasaskan oleh sekumpulan pensyarah UIA yang pada asalnya menyediakan tempat untuk anak-anak mereka.

Pensyarah-pensyarah ini  membangunkan sistem tadika untuk anak mereka sahaja tetapi disebabkan kebaikan sistem ini disebarkan dari mulut ke mulut maka ia semakin berkembang sehingga sekarang.

Tadika Dzul Iman merupakan sebuah tadika francais tetapi mereka tidak membuat sebarang marketing di media kerana mereka lebih percaya kepada “recommendation” dari ibu bapa yang menghantar anak mereka ke tadika Dzul Iman.

Saya rasa tiada masalah sangat untuk anak-anak saya ke tadika walaupun tadika baru. Alhamdulillah dipermudahkan.

Cuma pada awalnya mereka tak biasa “balik tengahari’. Yelah.. dulu nursery sampai ke petang tapi sekarang hanya ke tadika dan tak perlu bawak baju.

Yang paling mama suka pasal tadika baru ini adalah mama tak payah iron baju setiap hari. Hahahah.. sebab dari Isnin – Khamis mereka mengenakan sport attire dan hanya jumaat mereka pakai uniform rasmi. Lega mama.. kalau tak pening jugak la nak iron 2 pasang baju sehari.

awatif Dzul Iman

Kaseh Awatif

Gelagat budak 2 ketui ni masa first time dapat uniform. Mana la dorang belajar posing ala-ala haper ntah ni.

2016-01-05 08.10.15

2016-01-05 08.10.16

Ni masa 1st day dorang gi school.

Haisss.. Kakak Kaseh masih nampak sememeh sampai sekarang walaupun dah 4 bulan bertudung. Adeh.. Awatif ok lagi lah.. comey jugak la..

Apa-apa pun sangat puas hati dengan Tadika Dzul Iman ni.

Semoga anak-anak mama jadi anak yang beradab dan berjaya.

Muaaaahhh cikid anak.

2016-01-08 13.19.28

Cik Indah pun nak pakai tudung.

Assalamualaikum..

Sejak mama bersalin ni Kaseh selalu cakap yang dia taknak mengandung. Sebab takut kena belah perut tapi dia nak jadi doktor belah perut.

So far dia tak tau bersalin “belah perut” tu bukannya normal. Buat masa sekarang mama masih rahsiakan sebab tak tau nak explain macamana hal bersalin normal ni.

Mama Nak Cucu Tapi Kaseh Takut Bersalin

Ok back to ke phobiaan dia nak bersalin tu.

Kaseh : Ma.. kita taknak bersalin lah.

Mama : Kenapa pulak ?

Kaseh : Yela.. kalau kita nak keluarkan baby sapa yang nak belah perut kita? Takkan kita nak belah sendiri. Biar kita je la yang belah perut orang.

Mama : Laaa.. kan kawan-kawan doktor belah perut kakak kan ada. Nanti dia tolonglah belah perut kakak.

Kaseh : Ehhhhhh… mana boleh kita je yang boleh belah perut orang.

Mama : Habis tu mama nak cucu dari Kaseh macamana?

Kaseh : Biar Awatif yang bagi mama 5 cucu (Dia dah bengang). Kita taknak kawin sampai bila-bila kita nak dok ngan papa ngan mama je.

Sudahhhh.. harap benda ni hanya ketika dia kecelaruan emosi kanak-kanak 5 tahun sahaja Takut Bersalin.

takut bersalin

Kakak Mama nak cucu..

Assalamualaikum.

Bila bercakap pasal cita-cita mesti Kaseh yang paling petah sebab dia dah 5 tahun so dia dah mula faham lah.

Thank to upin ipin jugak lah sebab menimbulkan topik ni dalam salah 1 episod.

Cita-cita anak ku

Kaseh : Ma.. Cita-cita tu apa?

Mama : Cita-cita tu kakak nak kerja apa bila besar. Apa cita-cita Kakak ?

Kaseh : Kita nak jadi “Doctor bedah perut orang mengandung”
(Panjang betul cita-cita dia)

Mama : Awatif.. cita-cita awak nak jadi apa?

Awatif : Hentah….
(Lebih kepada tak faham topik perbualan)

Kaseh : Haaaa.. apa kata Awatif jadi “polis kat hospital”

Mama : Mana ada polis kat hospital kakak? Polis kat balai polis la.

Kaseh : Ada la mama. Yang pakai baju putih yang tak bagi budak-budak masuk tengok orang kat hospital tu.

Lepas gelak mama meletus

Mama : Kakak..!!!! Tu pak guard bukan polis..!!!

Sadiss.. dia nak adik beradik dia keje hospital semuanya. Sorang doktor sorang “polis”.. Adil kah?

20150906_135646

Dia sudah mareyyyyy..

Lai..lai..lai..

Padia?

Mood menaip santai tanpa perlu memikirkan segala SEO dan sebagainya.

Bila kita citer pasal produk Shaklee, kita formal, bila kita citer pasal anak-anak kita jadilah mak. Heeee.. Lagipun blog ni pun akan jadi harta peninggalan untuk anak-anak baca kisah-kisah dorang la.

Kali ni meh kita citer pasal kepahlawanan Kakak Kaseh mencabut gigi susu sendiri.

Kisahnya bermula pada 1 malam Kaseh cakap,

“Ma, apa yang keras-keras ni” sambil tunjuk kat gusi dia.

Rupa-rupanya kelihatan tunggul gigi baru. Gigi susu belum tercabut lagi. So ingat esoknya nak bawak gi jumpa dentist lah, mana tau nak kena cabut ke sebab masa mama kecik-kecik dulu tercbut sendiri je maka tak tau gigi kekal tu sebenarnya dah ada ke tak masa tu.

Maka malam tu berlakulah sesi penerangan pasal gigi susu dan gigi kekal ditambah lagi penjagaan gigi.

Keesokan harinya kebetulan cuti sekolah maka Awatif je gi nursery, Kaseh berjimba ngan mama kat rumah. Dalam pada dok delay tu gi rumah nenek felda dulu, sembang ngan Tina pasal gigi kekal Kaseh dah tumbuh. Dia pun tengok lah gigi Arfan, sekali rupanya dah ada jugak. Arfan lagilah gigi dia cantik semua, takder yang rongak. Kaseh ni liat gosok gigi tambah pulak mak dia ni jenis “asal mandi pun dah cukup” heeeee..

Sambil dok sembang tu Kaseh dengar la neneknya cakap yang kalau nak gigi kekal tumbuh elok dan tersusun, gigi susu tu kena cabut, kalau tak nanti gigi kekal senget benget.

Cakap nak gi dentist Kaseh ok je dengan syarat mama pangku dia macam masa dia gi dentist tahun lepas (Thank you to upin ipin yang ada dalam 1 episod tu cakap yang cabut gigi tak sakit). Si Arfan pulak kononnya taknak takut katanya.

Sementara tu lain pulak keje dak Kaseh ni. Dia dok goyang gigi dia then tunjuk kat nenek ngan mama. Mama tengok goyang ala-ala je dengan kata lain tak goyang pun. Dah tu dok ulang alik depan cermin. Main kejap kat luar masuk tengok gigi. Tangan dalam mulut aje lah sebab dok goyang gigi.

Ni 1 perangai Kaseh dia suka “buat sesuatu”. 1 ketika dulu hisap jari sampai luka jempolnya, lepas tu gigit rambut then gigit pipi (yang tu nntlah kalau berkesempatan saya citer) then yang dia leh rasa gigi baru tumbuh tu sebab dia suka menggentel. Tu dia gentel gigi la tu kot.

Balik dari rumah nenek, terus balik rumah dok berkira-kira lagi nak gi dentist mana.

Sudahnya…

Gigi Susu

Gigi Susu 2

Arfan yang cabut gigi dulu petang tu. Menggelabah lah minah kat rumah ni, ajak gi dentist juga time2 tu jugak.

Dentist ni mana leh walk in kena appointment dulu nak.

Adehhhh.. yang buat mama macam dok berbelah bagi tu sebab dok fikir nak gi jumpa dentist yang mana sebab kalau boleh nak cari dentis yang mesra kanak-kanak sebab taknak dia serik di dentist lagi.

Sudahnya mama nekad, ok esok kita gi dentist.

Malamnya… jadi cerita lain..

20150921_214947

Apa entah yang dibuat ngan gigi yang tak berapa nak goyang tu leh terkulai layu di tasik madu.

Ngan mulut berdarahnya. Mama mestilah buat muka relax sambil menyemburkan kata-kata pujian. Pada hakikatnya kebas pipi mama nak oiiiiii… seghiau..

Si Appa pulak sibuk nak cabut. Si anak memang tak kasi lah. Ngan mama dia suruh tengok and pegang. Memang tak la nak oiiii..

Katanya tarik dengan kuku. Gigih betul anakanda ku ini.

Masa tu memang yakinlah… tak sampai 24 jam mesti tercabut gigi tu.

Tapikan.. Macam biasa.. Kaseh akan buat cerita lain..

Keesokan harinya.. demam pulokkkkkk..

Nasibaik ada kawan Dentist, tanya dia kalau demam leh cabut gigi tak sebab rasanya ni demam sebab gigi tu.

Katanya xguna gi dentist pun sebab nanti xleh cabut sebab demam nanti healing proses kacau. Makanya kawal demam dulu, dah ok baru gi cabut.

Pengakhiran Cerita

(Dipetik dari FB Haslinda Lynd)

[ 1 of Best Memory As Mom – Gigi Susu Tanggal ]
.
Kejadian setengah jam lepas tapi mama tak habis sengeh lagi..
Masih bersisa mama gelak besar tadi..
.
Kisahnya..
Pagi tadi lepas breakfast baring je Kakak Kaseh..
Naluri ibu ni terfikir.. Demam ke dia..

Amik temperature 38.2 degree..
Sah demam..
Bila cakap dia demam dia SENGEH..
“Ma.. kita demam ke? Nanti kita gi beli tampal dahi tu ye”
.
Tanya kawan ku Si Dentist Cantik Manis Siti Nurul Hasanah..
Katanya kalau demam takleh cabut gigi kena tunggu baik dulu..
.
Ok lega sikit.. just control demam dia je.
.
Then petang ni dia minta bubur..
Layan.. makan bubur..
Tapikan dalam pada tu dia sempat cakap..
“Ma.. kita nak makan kerepek pisang tapi susah la gigi kita goyang”
Padahal tengahari tu dah beladah kerepek pisang rumah Cik Suhana Manaf..
.
Sampai lah ke masanya..
Mama nak keluar gi amik baju kat belakang..
Kaseh jerit dari depan..
.
“Mama..!!!! Dah cabut..”
Si Mama pulak “Alhamdulillah…” sambil tu berkejar la gi kat dia nak tengok..
.
Tapi.. boleh pulak dia gi belakang langsir sliding door cari “sesuatu”
.
Guess what..
Dia da standby plastik sample vitamin Sheklee mama untuk letak gigi dia.
.
Patut la dia tertido kat sliding door td.. rupanya sorokkan plastik tu sambil menunggu masa gigi tercabut..!!!
Allah.. klakar gilos tengok muka dia masa tu..
Muka cari plastik and masukkan gigi tu.
.
Dia punyer standby tu memang best.
.
Mama memang gelak xhengat la..
.
Sudahnya.. “Mama.. cepat gambar kita hantar kat papa”
.
“Indah… Gigi kakak dah tercabut”
.
Maaf jiran2.. kami kecoh macam ada orang beranak.. anak saya tercabut gigi je..
.
Antara Kenangan paling best as a mom..
.
‪#‎bolehbuatnovel‬


20150922_204029 20150922_204039 20150922_204121

Adehhhh… Ingatkan dah nak tamat cerita gigi susu mu ni Kaseh.

Belom lagi… Bab nak semadikan gigi pulak..

Esoknya gi rumah nenek felda (Mama takder tempat lepak nak oiiii rumah mertua ku ni je lah tempat mama menumpang kasih), mula pulak dilema nak uruskan bangkai gigi ni.

Mama Kata : Gigi kena tanam

Arfan Kata : Nenek kata kalau gigi atas campak kat tanah, kalau gigi bawah yang tercabut campak kat bumbung.

Dah sudah..

Kaseh mengalami krisis pendapat. 2-3 kali dia tanya nak buat apa ngan gigi tu. Nak dengar cakap sapa. Sudahnya, suka hati la nak.

Hehehhehe.. Pilihan dia tanam tapi..

Kaseh : Kita dah tanam gigi kita.

Mama : Kat mana?

Kaseh : Bawah pokok kelapa. Kita masukkan dalam lubang.

Mama : Pastu tutup dengan pasir tak lubang tu?

Kaseh : Tak. Sebab kita masukkan dalam lubang besar lepas tu gigi tu masuk dalam lubang kecik yang kat dalam lubang besar.

Kesimpulan : Dia masukkan gigi tu dalam lubang semut bawah pokok kelapa.

Sekian..

(Cerita pasal gigi anak pun sampai 1+++ patah perkataan)

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.

Cara Pilih Pusat Jagaan Bayi dan Kanak-Kanak

3 anak Lynd semuanya dihantar ke nursery yang sama iaitu Taska Pintar Sayang. Masih ingat lagi, masa mula-mula pindah sini tahun 2009 saya tengah mengandung.

Bila kandungan dah masuk 8 bulan dah mula fikir mana nak hantar anak lepas pantang nanti dan rezeki Kaseh tiba-tiba ada nursery baru bukak di taman ni.

Terus jumpa owner iaitu Puan Zaidah untuk booking. Masa tu saya memang cakap yang saya nak beri susu ibu pada baby nanti. So Ummi Zai tak kisah dan minta tunjuk ajar macamana nak handle EBM nanti.

So since umur Kaseh 2 bulan memang Kaseh dok nursery tu.

63rd Day 63rd Day1

Gambar 1st day Kaseh nak dihantar ke Nursery.

Macam tau je.. lain macam ragamnya pagi tu. Menangis tak hengat. Saya saja hantar seminggu awal sebelum saya masuk kerja sebab saya nak test banyak mana EBM yang Kaseh nak guna nanti.

Dah hantar tu saya yang tak senang duduk, risaukan atau dengan kata lain rindukan Kaseh. Almaklumlah anak pertama. Telinga ni macam terngiang-ngiang suara Kaseh nangis. Padahal nursery blok sebelah dan rumah paling hujung.

Then sampai lah ke Awatif. Saya takder masalah dengan nursery ni dan mana-mana pengasuh kat sini. Saya rasa dorang jaga anak-anak saya lagi bagus dari saya jaga.. Heeee.. Yela baju siang aje sampai 3 pasang. Kalau kat rumah paling banyak pun 2x kalau mandi tengahari.

Masa zaman Kaseh dulu ada jugak saya pergi nursery secara mengejut buat-buat nak hantar EBM. Then mereka memang benarkan saya masuk dan naik jumpa baby. Kalau nak breastfeed terus pun takder hal. Sebab saya dengar ada sesetengah nursery memang tak bagi parent masuk.

Pada saya nursery ni agak terbuka. Termasuk juga sesetengah hal boleh cakap direct dan alhamdulillah memang saya takder masalah.

Kaseh dulu memang ada hari-hari yang dia meragam gi nursery terutama hari Isnin. Al-maklumlah cuti dah lama 2 hari. Isnin mula la drama.

Awatif? Budak ni?

Awatif

Budak ni memang takder masalah, mama yang ada masalah ngan budak ni. Hantar la hari apa pun macamana pun nak gi hantar mana pun dia layan. Kalau Kaseh takut ngan Ummi Zai sebab suara dia kuat kot. Budak ni semua dia layan sama rata. Hahahahaha.. Sampai 1 tahap terfikir “budak ni tak sayang aku ke sebab takder pun sedih aku nak tinggal dia” ok mama sentap.

Cik Indah pulak sah-sah dia takder masalah, orang pun takder masalah ngan dia sebab dia tido je. Ummi kat nursery pernah cakap masa mandi tengahari pun layan tido.

Kat rumah pun gitu, kalau kat nursery je camtu risau jugak. InsyaAllah takder masalah.

Pengasuh kat sana dorang panggil Ummi just yang muda-muda je panggi “Kakak”. Ada sekali tu salah sorang ummi tu cakap “Anak-anak awak 3-3 takder masalah nak jaga. Semua senang. Bagi susu diam, tapi tak tau la anak lelaki esok” Heeeee.. sengeh je la.

Alhamdillah sangat.

Sini Lynd nak share Cara Pilih Pusat Jagaan Bayi dan Kanak-Kanak

  • Pastikan nursery berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Malaysia (JKM) dan seangkatan dengannya.
  • Tanya bilangan kanak-kanak dan pengasuh untuk mengetahui nisbah pengasuh dan anak-anak jagaan. Seingat saya untuk bayi 1 pengasuh 3 bayi.
  • Keterbukaan pengasuh dan pemilik untuk berbincang.
  • Sesekali buat lawatan mengejut terutama waktu tengahari.
  • Aktiviti harian dan pemakanan mereka.

Ini yang asas sahaja. Kepada ibu bapa boleh go detail lagi.

Ada yang tanya Lynd nursery atau pengasuh lebih baik? Ermmmm.. kalau ikut Lynd mestilah Lynd kata nursery sebab tu Lynd hantar kat sana. Tapi sebenarnya masing-masing ada kelebihan dan kekurangan.

Pendapat peribadi Lynd, nursery kekurangannya adalah budak ramai-ramai 1 tempat tu je. Tapi yang Lynd suka sebab pengasuh fokus pada hal menjaga anak-anak sahaja, bukan nak masak atau urusan lain.

1 hal lagi nursery ni ramai yang memerhati, kalau 1 pengasuh yang buat hal akan ada pengasuh lain yang tengok dan paling cikai pun budak lain yang tengok.

Tapi tula pendapat masing-masing dan rezeki saya dapat nursery dan pengasuh yang baik.

Terima kasih kepada Ummi-ummi dan Kakak-kakak Taska dan Tadika Pintar Sayang

Assalamualaikum.

Aplikasi See Your Memory di Facebook

Tak tahu start bila di facebook ada aplikasi baru iaitu See Your Memory. Dimana kita akan dapat notification update kita di facebook pada tahun-tahun sebelum ini pada tarikh yang sama.

See Your Memory di Facebook

Memang best. Kita tinggal agree je nak share to public ke tak. So setiap hari akan ada gambar 2-3 tahun yang lepas kita tengok.

Kaseh awatif

Gambar 2013. 

Serius best. Masa tu baru perasan yang anak-anak da besar.

Macam Kaseh, saya baru sedar yang sekarang dia boleh diharap. Dah boleh tolong jagakan Awatif, cuma dapat rasa beza dulu comel je sekarang gigi da rongak.

Awatif

Awatif tetap penghibur mama cuma sekarang dia dah tak bolat cam dulu dan sekarang dia manja dalam kegarangan.

kaseh indah

Indah masih baru dalam hidup kami tapi Indah membawa cerita dia tersendiri.

Nasib baik ada Aplikasi See Your Memory di Facebook ni. Sesekali mengimbau kenangan. Kalau harap nak tengok balik gambar-gambar lama yang beribu kat dalam folder tu memang tak sempat lah.

I Love My Kids.

============================================

Haslinda Lynd

Your Committed Shaklee Indipendent Distributor

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Menyediakan Perkhidmatan Cash On Delivery (COD) sekitar Klang / Shah Alam / Puncak Alam

Tips Mendidik Anak

Assalamualaikum.

Alhamdulillah. Terima Kasih Allah. Kalau nak disenaraikan memang banyak benda yang nak disyukuri. Tak terhitung. Allah memberi segalanya walau tidak diminta.

Antara yang paling disyukuri sekarang adalah kurniaan keluarga kecil saya. Alhamdulillah. Saya semakin boleh mengenali kerenah dan personaliti anak-anak. Dulu anak kecil hanya perlu diberi makan dan minum. Tapi bila anak semakin meningkat sebagai ibu bapa kita bukan hanya perlu handle keperluan asas mereka tetapi EMOSI dan PEMBENTUKAN PERIBADI  mereka.

20150726_121430

Sebelum saya tak perasan sangat tetapi sejak 2 3 menjak ni Kaseh saya perasan dah semakin “remaja”. Heheheh.. baru 5 tahun kot. Tapi dia sudah ada perasaan malu, marah dan paling “menakutkan” menganalisis situasi.

Kaseh ni seorang yang “pemikir”, dia suka kaitkan sesuatu perkara dengan perkara yang lain. Contohnya bila kita cerita,

“Bersalin ni sakit, kesian mama perut mama kena potong, sakit tau, nak bangun susah, nak pangku kakak Kaseh ngan Awatif tak boleh”

Dia mendengar. Dan dihari yang lain bila baby Indah nangis dan mama tak angkat terus dia akan cakap

“Mama kata bersalin tu susah, sakit habis tu kenapa tak jaga anak betul-betul? Tu Indah nangis mama tak pujuk pun”

Maksudnya dia akan berfikir dan kaitkan dengan keadaan sekeliling. Bahaya dan risikonya adalah dia salah “fikir”.

Ada 1 ketika anak-anak seakan-akan hilang kawalan. Salah 1 puncanya adalah masa saya dalam pantang. Saya kurang connection dengan mereka. Segala keperluan mereka diuruskan oleh nenek, saya kurang touch dan belai mereka. Apa yang jadi mereka sangat susah dikawal dan mula akan jadi adegan jerit dan marah-marah. Situasi ni terjadi hingga cikgu tadika Kaseh perasan perubahan dia. Dan nasibaik Cikgu tahu yang saya dalam pantang masa tu.

Serius saya risau. Macamana saya nak didik anak dara 3 ketui ni. Kalau ginilah keadaannya memang stress jadinya. Sampai ada ketika saya fikir, ” Sudahlah, cukuplah 3 anak, bukan sebab tak larat nak jaga tapi sebab saya takut saya tak boleh didik mereka menjadi Hamba Allah yang Beriman”

Jujur rasa takut sangat. Memang rasa takut sangat masa tu. Then newsfeed Facebook saya seakan-akan faham keadaan saya masa tu, banyak orang share pasal cara mendidik anak dan handle anak.

Rupanya kalau nak anak jadi macam yang kita nak, kita kena tunjuk dulu dan kena cakap elok-elok. Since that saya banyak peluk dan usap Kaseh dan Awatif. Pesanan melalui cerita. Apa yang saya cakap pasal bersalin tu salah 1 daripadanya. Bila dia buat baik saya terus peluk dan cakap terima kasih. Sebelum tidur golek sama-sama then cakap terima kasih sebab anak-anak mama behave sangat hari ni. Then 1 lagi apa yang saya buat, saya buat penjanjian kalau saya taknak Kaseh cakap jerit-jerit, mama pun janji taknak cakap jerit-jerit.

So saya rasa dah dekat sebulan kot saya buat gini. Alhamdulillah sangat. Kaseh jadi sangat baik malah lebih dari saya jangka. Dan pernah saya terfikir yang dia bertindak dan berfikir lebih dari umur dia. That’s why saya kata dia dah “remaja”

Still ada lah perangai lompat and lari-lari tu. Biasalah budak. Tapi perubahan paling ketara dia senang tersentuh dengan apa yang saya cakap. Kalau sebelum ni bila kita marah dia boleh buat selamber tak rasa bersalah pun. Saya jerit-jerit pun memang macam tak dengar pun.

Tapi sekarang kalau saya cakap apa-apa dia mudah dengar. Tak payah jerit-jerit. Kalau dia bersalah ke macam hilangkan pen ke dia takut sangat even saya cakap elok-elok. Mungkin dia rasa bersalah kot. Jika dia ada buat salah pun dia akan datang dok sebelah saya dengan air mata bergenang even saya belum cakap apa-apa pun lagi.

Dah dia buat muka gitu lagilah kita tak jadi nak marah. Cukupah sekadar dia tahu dan sedar yang dia buat salah.

Lega dah sekarang. Bukan lah nak kata anak saya baik, atleast benda dah semakin pulih dan saya pun dah tahu camner nak handle. Next is Awatif. Ada beberapa perangai dia yang nampak silly tapi kalau dibiar akan mendatangkan mudarat juga.

Apa yang saya belajar dalam mendidik anak-anak ni Ibu Bapa kena bawak bertenang dulu. Kena tenang dan sihat tubuh badan dan emosi.

Semasa dalam pantang pergerakan kita limited so kita akan cepat naik angin dan kita pun tak boleh nak bertindak secara rasional. since that saya memang nekad nak menjaga kesihatan sebaiknya demi keluarga saya.

Terima kasih kepada rakan-rakan Facebook saya yang banyak kongsi tips mendidik anak yang sangat berguna. Kadang-kadang tak jumpa pun dalam buku.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...