Assalamualaikum.

Alhamdulillah.. Syukur sebab saya masih diberi kesempatan untuk berkongsi secebis ilmu dari insan kerdil ini.

Kali ni saya nak terangkan lebih detail lagi apa keistimewaan ibu-ibu sekelian akan dapat jika mendapatkan Set Kehamilan Shaklee, Set Berpantang Shaklee atau juga Set Penyusuan Shaklee di Vitalynd.Com ini.

Salah satunya adalah bimbingan dan sokongan dalam menjayakan penyusuan susu ibu.

3 Sebab kenapa saya yakin akan berjaya membimbing ibu hebat diluar sana menjayakan penyusuan susu ibu.

1 # Pengalaman Menyusukan 3 orang anak

3 beradik

Alhamdulillah.. rezeki Allah dengan semangat saya untuk memberikan susu ibu kepada anak-anak saya dan juga dorongan dari orang yang betul bagi menjayakan penyusuan susu ibu, ke 3-3 anak saya mendapat kebaikan susu ibu walaupun saya adalah ibu bekerja.

2# Latihan secara formal

Rezeki saya berpeluang untuk mendapat latihan dalam membimbing ibu-ibu yang bermasalah dalam penyusuan susu ibu.

Saya mendapat latihan dari MBFPC Malaysian Breastfeeding Peer Counselor dan tersenarai dalam Peer Counselor bagi kawasan Meru, Klang.

mbfpc-header-logo

MBFPC adalah satu pertubuhan sukarelawan yang sangat komited untuk membantu menaikkan kembali semangat / budaya penyusuan susu ibu.

mbfpc

Selain MBFPC saya juga mendapat latihan dari Persatuan Penasihat & Pakar Laktasi Malaysia.

mbfpc hkl

Alhamdulillah menimba ilmu mengenai penyusuan susu ibu adalah menjadi passion saya walaupun tidak mendapat pulangan dalam bentuk wang ringgit.

3# Pengalaman Membantu Ibu Bermasalah Dalam Penyusuan.

senarai mbfpc

Apabila mendapat latihan dari MBFPC nama kita akan tersenarai dalam Senarai MBFPC mengikut kawasan.

Anda akan dihubungi oleh ibu-ibu yang bermasalah mengenai penyusuan susu ibu dan memberi bimbingan secara sukarela dan semestinya percuma.

Ia bukanlah paksaan dari pihak MBFPC tetapi ia menjadi passion saya bila sebut mengenai breastfeeding.

Saya ada beberapa pengalaman dalam membantu ibu menyusu dan kebanyakkannya adalah ibu dalam pantang.

Ada beberapa kes yang saya akan ke rumah mereka jika saya berkelapangan dan juga lokasi yang berdekatan.

Kenapa perlu kerumah?

Sebab kebanyakkan ibu yang bermasalah menyusu kerana ada masalah teknik dan cara menyusu baby, so saya kena tengok sendiri dan tunjuk cara yang betul apabila menyusukan bayi. Selain itu saya juga berkongsi tips-tips penting dalam menjayakan perjalanan  breastfeeding mereka.

Semua ini dilakukan percuma kerana minat.

Dan pulangan kenikmatan paling best adalah selepas sesi follow up mereka menyatakan mereka berjaya menyusukan anak mereka.

senarai mbfpc klang

Seronok sangat. Saya akan berterima kasih kepada ibu itu sebab cekal dan buat keputusan yang tepat dengan menghubungi mana-mana peer counselor.

Mereka berjaya bukan sebab bagusnya peer counselor itu tetapi kerana kecekalan mereka.

Alhamdulillah sepanjang 4 tahun ini memang banyak kenangan manis saya membantu ibu-ibu hebat ini.

Atas alasan inilah, saya tidak pernah menyarankan Set Menambah Susu Ibu / Makanan tambah susu ibu kerana susu ibu tidak akan jadi banyak dengan tiba-tiba tanpa cara yang betul.

Harap atas 3 sebab ini, ibu-ibu sekelian tidak berasa ragu-ragu lagi untuk memilih Set Bersalin Shaklee sebagai set berpantang terbaik anda.

Untuk sebarang  pesanan dan info lanjut hubungi :

Haslinda (Lynd)

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Facebook Personal : Haslinda Lynd

Pengedar Shaklee Klang / Shah Alam / Puncak Alam

Menyediakan Perkhidmatan Cash On Delivery (COD) dan Penghantaran Setiap Hari

Assalamualaikum.

Alhamdulillah sampai ke hari ini Baby Indah membesar dengan sihat dan masih menyusu badan. Baby Indah jenis anak yang kurang kuat menyusu, bila malam pun jarang sangat dia menyusu, kalau ada pun dalam sekali sahaja untuk 1 malam. Alhamdulillah walaupun ada baby newborn tidur mama masih mewah. Tapi sebenarnya itu tak berapa bagus ye untuk ibu yang ingin menyusukan bayi dalam masa yang lama.

Kadang-kadang tu bila breast sudah rasa penuh Lynd akan paksa Indah bangun dan menyusu. So kalau dia menyusu pun slow lah, tak berapa nak gelojoh sangat. Heeee.. Apa lah baby Indah ni.

Bila baby Indah menyusu dalam keadaan relax, disini datangnya bahaya bila berlaku let down reflex.

Apa itu Let Down Reflex?

You may feel fleeting pain in your breasts when your milk lets down. The letdown reflex, also called the milk ejection reflex, is set off by the hormone oxytocin. It stimulates the muscle cells in your breasts to squeeze out milk. Oxytocin is released whenever your baby feeds in the first few days after she’s born.

 

Breast pain – BabyCentre

www.babycentre.co.uk/a8489/breast-pain
let down reflex
Ok.. Nak tau macamana nak tahu bila terjadinya let down reflex?
Ia terjadi bila kita rasa “sengal” / kebas / sakit di bahagian payudara samada semasa menyusukan atau tidak. Ketika itu kalau anda perasan, susu anda akan menitik/keluar dengan sendiri jika ketika itu anda tidak menyusu.
Jika anda sedang menyusu, pada ketika ini susu akan memancut keluar dengan laju dan pada payudara sebelah lagi susu akan menitik.
Ini yang selalu disalah guna oleh sesetengah penjual “milk booster” yang mengatakan susu memancut keluar disebabkan oleh penambah susu mereka tetapi sebenarnya ia adalah situasi normal bagi ibu menyusu.

Apa bahaya Let Down Reflex kepada bayi menyusu?

Jika berlakunya let down reflex ini semasa menyusukan bayi, susu akan “memancut” keluar dengan laju. Dan pada ketika ini bayi ada risiko untuk tersedak.
Ia terjadi sendiri pada Lynd, beberapa kali Indah tersedak semasa let down reflex terjadi. Kadang-kadang bayi akan berhenti “menghisap” kerana susu ibu keluar dengan sendiri.
Dan jika terlampau penuh atau laju bayi akan melep askan sendiri bayudara. Maka kita akan lihat susu ibu memancut keluar. Jika ketika itu ibu tak sedar, maka muka bayi akan basah dengan susu. (Situasi biasa bagi saya)
So, jika terasa sakit / kebas semasa menyusukan bayi berikan lebih perhatian kepada bayi dan tinggikan sedikit kepala bayi.

Let Down Reflex (LDR) merupakan anugerah untuk ibu mengepam susu.

Bagi ibu yang sedang mengepam susu, LDR memang dicari, dinanti dan diinginkan. Kerana ketika inilah susu akan keluar dengan laju semasa memerah susu.
Ada ketikanya ibu merasakan payudara mereka “penuh” tetapi bila diperah, susu tidak habis keluar. Ketika inilah LDR sangat diharapkan. Ada beberapa punca LDR tidak terjadi, mungkin kerana stress dan ibu dalam keadaan penat.

LDR boleh diransang.

Ada pelbagai cara dan idea yang dikongsi oleh rakan-rakan saya 1 ketika dahulu. Ada yang berjaya mendapat LDR dengan cara melihat gambar / video bayi mereka. Ini kerana penyusuan susu ibu adalah berkaitan dengan hormon oxytocin dan prolactin yang berkaitan dengan hormon keibuan.
Ada yang meransang LDR dengan urutan payudara dan ada yang dengan melihat gambar suami. Ada sesetengah individu menggunakan kaedah marmet kerana mereka tidak mendapat LDR dengan pam tetapi sangat mudah dengan kaedah marmet kerana  Ia terpulang dan anda boleh explore cara anda sendiri.

Berapa kali LDR boleh berlaku?

Ia juga bergantung pada individu. Ada yang sekali dan ada yang lebih. Jika anda rasa payudara masih belum kosong, cuba ransang LDR lagi atau, berhenti berehat seketika untuk meransang LDR seterusnya.
Jadi setiap perkara yang dijadikan oleh Allah itu bersebab. Termasuk juga rasa “sakit” semasa menyusu. Ia mempunyai tujuan yang sesungguhnya memberikan manfaat.
Harap Info ini dapat membantu perjalanan dalam penyusuan susu ibu anda.

Salam Cantik Sihat

Turunkan Berat Badan Dengan Breastfeeding

Haaaa.. Terpaksa tu.

Kenapa?

Tahukah anda..

640

Nak kurus lepas bersalin?

Mampu nak joging selama 1 jam sehari?

Menyusukan Bayi adalah penyelesaian. Sebab tu kalau menyusukan baby kita “terpaksa” kurus dan cantik.

Sebab tu ibu menyusu selalu lapar dan dahaga. Sebab proses menyusukan anak itu sendiri membakar kalori yang tinggi dan menggunakan tenaga.

Kesilapan yang biasa dilakukan oleh ibu-ibu menyusu adalah menggunakan alasan,

“Takper makan banyak sebab menyusu baby”

Maka bila berat badan tak turun / meningkat maka fakta mengatakan boleh kurus semasa menyusukan bayi mula disangkal.

Macamana nak kurus kalau kalori dibakar semasa menyusu dikatakan everage 500 cal untuk 1 hari tetapi disebabkan alasan di atas, kita ambil sampai 700 cal extra setiap hari makanya memang berat tak turun lah. Naik lagi ada.

Maka kita sebagai ibu menyusu perlu mengekalkan pengambilan makanan secara sihat tanpa perlu makan secara berlebihan.

Jom disini Lynd kongsi tips pemakanan untuk ibu menyusu.

Tips 1 : Pengambilan Air 2-3 Liter

picture of beautiful woman with glass of water .

picture of beautiful woman with glass of water .

Tipu badan kita yang mengatakan kita lapar dengan mengisi perut dengan air. Sebenarnya bila kita lapar terutama ibu menyusu sebenarnya badan kita perlukan air tetapi kita tertipu yang mengatakan kita lapar.

Maka setiap kali selepas menyusu atau mengepam susu, minum 1 gelas air. InsyaAllah rasa lapar itu dapat diatasi.

Tip 2 : Pemakanan Seimbang

healthy-eating-plate-template

Boleh jadikan gambar diatas sebagai rujukan bila kita nak lunck / dinner. Lebihkan pengambilan serat sayur dan buah, pengambilan protein yang secukupnya (Awasi lemak yang tersembunyi dalam sesetengah sumber protein) dan kawal pengambilan karbobidrat.

Tips 3 : Makan 5-6 kali sehari

Ehhhh.. tadi kata jangan makan berlebihan tapi suruh makan 5-6 kali. Inilah rahsianya. Makan dengan lebih kerap dalam jumlah yang sedikit dan kawal jenis makanan yang ambil.

Elakkan pengambilan makanan bergula tinggi dan juga makanan proses.

Healthy-Snacks

Gantikan dengan biskut serat yang rendah lemak, buah-buahan, kekacang, buah-buahan kering dan juga jus. Ambil snack yang mudah dihadam. Kenapa? Supaya kita tidak rasa “terlalu lapar” sementara menunggu hidangan utama. Kalau kita tak lapar sangat maka kita dapat kawal jenis makanan yang kita ambil mengikut Tip 2 di atas.

Tips 4 : Amalkan Makanan Tambahan / Supplemen

Kenapa ibu menyusu amat disarankan pengambilan supplemen?

Ini kerana ibu menyusu menggunakan tenaga dan menggunakan nutrisi yang lebih dari ibu yang tidak menyusukan. Selain mendapatkan dari pemakanan harian yang seimbang, nutrisi tambahan juga boleh diambil melalui supplemen.

Bahasa senangnya, ibu menyusu memerlukan nutrisi lebih tapi tidak perlukan kalori lebih yang menyebabkan berat badan lain berlebihan. Maka amalan pemakanan tambahan amat penting. Malah bagi ibu yang tidak sempat menyediakan atau mendapatkan makanan seimbang.

Set Penyusuan Shaklee adalah pilihan yang tepat dan selamat.

Lebih info mengenai SET PENYUSUAN SHAKLEE

Set-Penyusuan-Shaklee

Testimoni Langsing selepas bersalin dengan Set Penyusuan.

Wahhhh.. excited tak? Boleh berikan yang terbaik untuk baby dan dalam waktu yang sama boleh turunkan berat badan.

Untuk Lebih Info, Hubungi Saya :

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Assalamualaikum Cantik Sihat.

Ok.. Saya menjawab persoalan, apa promo Shaklee June 2015

Poster Promo June

Ada yang super excited dengan Promo bulan ni.

Set Murah Shaklee.

Kenapa? Sebab dengan promosi Vitamin E, Sustained Release Vitamin C ada banyak penjimatan dalam pembelian set-set berikut :

Set Murah Shaklee

Tapi kalau taknak beli set masih dapat murah ke?

Di Vitalynd.com mestilah boleh.

Untuk Lebih Info, Hubungi Saya :

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Assalamualaikum Canteks dan Sihat.

Bulan February 2015 agak special untuk pengamal supplement Shaklee. Sebabnya Promo February Banyak Sangat.

Tapi yang paling best adalah untuk pengguna Set Kehamilan  / Set Berpantang dan Set Menyusu Shaklee.

Sebab 2 promo ini so Promo Set Kehamilan Shaklee pun berjalan secara tak langsung.

Slide3

Ok. Mesti ada yang tanya

Kalau taknak beli 6 botol boleh ke dapat harga promosi?

Boleh.

Berapa banyak penjimatan sempena promosi ni?

Jom Kita tengok apa yang Vitalynd.Com tawarkan.

Promo Set Kehamilan Shaklee

Set Kehamilan

Harga Set Asas Kehamilan Shaklee

Vitalea + B-Complex + SR Vitamin C + Ostematrix = RM 296

Promo Set Kehamilan Shaklee

Harga Untuk February 2015  =

Rm 267 (Termasuk Pos)

Harga ini hanya di Vitalynd.Com Sahaja.

Harga Set Asas Berpantang Shaklee

Vitalea + B-Complex + SR Vitamin C + Ostematrix + Zinc = RM329

Harga Untuk February 2015  =

Rm 300 (Termasuk Pos)

Harga ini hanya di Vitalynd.Com Sahaja.

So jangan lepaskan peluang terutama untuk simpan stok Ostematrix kerana 1 botol Ostematrix adalah untuk kegunaan 1 bulan. So boleh simpan untuk kegunaan beberapa bulan.

Jangan Lepaskan Peluang Ini.

Hubung Sekarang

Haslinda Lynd

Call / WhatApps / SMS : 019 – 603 8353 

COD : Klang / Shah Alam / Puncak Alam

Menjimatkan.
Itu yang the best word that i can say.


Set Barpantang Shaklee Murah

Ramai yang feedback

” Banyak sangat nak makan dari mengandung sampai menyusu”
“Nak makan yang klinik lagi yang ni lagi”
“Mahal lah”

Ramai yang confius, sebab ingatkan set-set ini adalah berasingan.
So saya sediakan ilustrasi diatas bagi memahamkan kawan-kawan.

Set asas adalah sama, iaitu terdiri daripada 
Vitamin C

Kebaikan set ini boleh didapati disini
Set Berpantang


Set Shaklee sangat menjimatkan kerana :

1. Set lengkap adalah untuk kegunaan 3 – 4 bulan.
Jadi jika dibahagikan kos keseluruhan adalah dibawah 100ringgit.

2. Set asas adalah sama dari hamil sehingga menyusu.
Jadi jika tidak sepat habiskan masa mengandung tidak menjadi masalah kerana ia adalah sama digunakan semasa berpantang.
Begitu juga set berpantang, boleh terus digunakan.
Ada set berpantang lain yang boleh guna 3 -4 bulan selain Shaklee?
Jimatkan?

3. Tidak perlu ambil suppliment lain.

Jika check up di klinik / hospital swasta, kita tidak perlu lagi mengambil (beli sebenarnya) supplement yang dibekalkan kerana Set Kehamilan Shaklee berfungsi dengan cara yang sama. Malah lebih bagus dan selamat.

Acid Folic – Terdapat dalam B-Complex Shaklee
Yang berfungsi untuk menggalakkan pembentukan saraf dan otak si comel.
Memberi ketenangan dan kelegaan kepada ibu.

Obimin – Vitalea Multivitamin Shaklee
Menggalakkan pembentukan hemoglobin atau sel darah merah.
Membekalkan zat besi.
(Yang Cik Misi dok suruh makan hati ayam, bayam, ikan bilis ini lah penyelesaiannya)
Memberikan tenaga kepada ibu dan mengelakkan kelesuan.
(Yang Cik Misi dok marah HB Low tu ini lah menyelesaiannya)

Kalsium – Ostematrix Shaklee
Tak suka minum susu?
Inilah penyelesaian.
Sumber kalsium yang hanya perlu ditelan.

4. Jimat sebab boleh diambil oleh seisi keluarga.

Tiada lagi kemusykilan.
Jimat, selamat, dan terbukti berkesan.

Jom dapatkan sekarang.





Apa itu Set 3M Shaklee.

3M bermaksud Mom’s Marvelous Milk 

Set Penyusuan lengkap untuk membekalkan vitamin yang cukup kepada ibu.
Disamping menyusukan bayi, ibu perlu cergas dan sihat untuk menjalani rutin harian menjaga anak dan keluarga.



Set 3M Shaklee terdiri daripada 

Vita-Lea (Multivitamin)
B-Complex
Vitamin C
Alfalfa Complex
Ostematrik (Kalsium)
Energizing Soy Protein (ESP)

VITALEA (Multivitamin)


Lengkap dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Ada kajian yang mengatakan, kandungan zat besi dalam susu ibu akan berkurangan selepas 6 bulan pertama menyusukan bayi dan ibu juga digalakkan menambahkan ikan bilis (salah satu sumber zat besi) ke dalam makanan pertama bayi. Maka pengambilan vitamin vitalea iron fortified ini membantu si comel membesar dengan lebih baik.

B- Complex

Sangat penting dalam memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein, anti-stress (penenang). 
Membantu meninggikan sistem ketahanan badan, menukarkan makanan (glukos) kepada tenaga dan membantu ibu-ibu berfikiran positif sentiasa. 
Ini dapat menyumbang kepada penghasilan susu ibu yang lebih banyak kerana emosi ibu yang baik dan tenang dapat menggalakkan penghasilan susu ibu.

Vitamin C 

Antihistamin semulajadi, meningkatkan meningkatkan antibodi dalam susu ibu. Jika si ibu atau si anak demam anda hanya perlu meningkatkan pengambilan vitamin c sebanyak 2 biji sehari.
Selain sebagai antibodi kepada bayi dan ibu, vitamin C juga baik untuk kesihatan kulit ibu. Dengan Vitamin C kuiit ibu akan sentiasa berseri dan dapat memudarkan parut.

Alfalfa Complex

Memberi 1001 khasiat kepada ibu.
Membantu meningkatkan tenaga ibu dan memekatkan susu ibu dan dapat mengenyangkan bayi dengan lebih lama.
Disamping itu alfalfa sangat baik untuk proses detox dan membantu ibu mengurangkan berat badan selepas melahirkan.

Ostematrix


Tidak suka minum susu?
Inilah sumber kalsium yang senang diambil.
Kalsium – Magnesium yang mengandungi Vitamin D dan lain-lain.
Kalsium juga amat penting bukan sahaja kepada ibu menyusu bahkan penting kepada wanita bagi mengelakkan osteoporosis. 
Bilangan kasium dalam darah akan berkurangan apabila didatangi haid.
Maka bagi ibu yang mendapati susu merudum semasa perios digalakkan mengambil Calsium – Magnesium seminggu sebelum atau semasa period. 
Kepada anak yang mengalami masalah kuning (Jaundise) di dalam pantang, digalakkan mengambil Ostematix ini agar khasiat vitamin D dapat mengalir kepada bayi melalui susu ibu.

ESP – Energizing Soy Protein

Ia membantu memberi tenaga, melancarkan perjalanan susu, penting untuk kelenjar dan tumbesaran, mencantikkan kulit wajah susu ibu, mengawal kadar kolesterol dan memberi rasa kenyang dengan kadar yang lama. Sangat bagus untuk perkembangan dan tumbesaran bayi kerana khasiat ESP ini dapat mengalir kepada bayi melalui susu ibu.


Dapatkan set penyusuan yang lengkap mengikut keperluan ibu.



Untuk Lebih Info untuk produk yang bersesuaian dengan anda, boleh hubungi 

Shaklee Independent Distributor Anda

Haslinda (Lynd)
SID : 1090071
Sms / Wassap / Call : 0196038353

Email : sitinorhas_linda@yahoo.com

COD :
 Klang / Shah Alam / Setia Alam / Kuala Selangor



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...