Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. Syukur Kurniaan Allah..

Dengan kehidupan sekarang sebagai ibu kepada 3 puteri yang sedang aktif, sebagai suri rumah yang menguruskan keluarga dan sebagai wanita yang bekerja dari rumah.

Subhanallah.. Kurniaan Allah cukup indah. Rasa syukur tak pernah putus. Bukan merasakan diri sudah cukup bagus dan kehidupan ini adalah lebih baik dari sesiapa, tetapi cukup dengan kurniaan rasa bahagia yang Allah berikan.

Bagaimana mahu jadi ibu dan wanita yang bahagia?

Sesungguhnya Persiapan Diri Sebelum Menjadi Ibu adalah sangat penting.

Ia bukan sekadar “go with the flow” bila kita mula menjaga amanah Allah iaitu anak-anak kita. Kerana kita pasti diuji samada dari segi emosi, kebijaksaan dan kesihatan.

Apa Persiapan Diri Sebelum Menjadi Ibu ?

Emosi

  • Sesungguhnya bila ada anak hidup kita bukan membawa diri kita sahaja. Tetapi ada 1 nyawa lagi yang bergantung hidup dengan kita.
  • Maka kita perlu belajar mengawal emosi apabila hidup kita “diganggu”. Nak tidur, anak berjaga. Baru nak suap nasi anak dah menangis perut dah lapar ni. Itu tak masuk lagi urusan ke toilet terpaksa ditangguhkan.
  • Pada tahap ini memang emosi sangat tercabar. Bersabar lah ibu kerana ganjaran yang amat besar menunggu mu.

Kesihatan

  • Yang ni amat penting. kesihatan amat mempengaruhi keadaan emosi dan pemikiran ibu.
  • Jika ibu sihat insyaAllah 50% emosi ibu dapat dikawal.
  • Mungkin bagi yang mengandung anak pertama mereka tak merasa terkesan lagi kerana mereka masih rasa bahawa mereka hanya perlu membawa diri sahaja.
  • Once, bayi dilahirkan sila tanam dalam minda bahawa “Aku kena sihat untuk aku jaga anak ini”. Maksudnya jika kita mengabaikan pemakanan dan penjagaan dalam pantang kita akan menghadapi masalah untuk menjaga anak.
  • Kerana pada level ini kita perlu jaga diri dan anak. Mungkin ada yang fikir “Alah.. nanti lama-lama baik sendiri lah”
  • Subhanallah.. Anda tidak akan faham selagi ibu tak merasainya. Disaat anak menangis dalam masa yang sama kita pun bertarung dengan sakit sendiri.

 

Jadi dalam post ini Lynd memang nak focus pada 2 perkara ini sahaja. Emosi dan Kesihatan.

Macam Lynd, semasa mengandungkan anak ke 3 memang tak tinggal Set Ibu Hamil Shaklee kerana Lynd perlu cergas dan kuat untuk melayan kerenah 2 lagi puteri.

Kalau Lynd balik kerja, Lynd dah penat macamana Lynd nak kawal emosi bila nak berdepan dengan anak yang masih lasak.

Dan bila berpantang memang focus Lynd nak dapat balik tenaga sebab mahu menguruskan new born disamping anak-anak yang sedang lasak.

Lynd terus amalkan Set berpantang Shaklee. Alhamdulillah Lynd tak hadapi masalah yang biasa dihadapi oleh ibu-ibu hamil yang lain macam sembelit dan kelesuan. Syukur sangat sebab ikut pengalaman masa berpantang anak pertama memang menakutkan dengan masalah tu semua. Alhamdulillah.

Yang bestnya mengenai Set Berpantang Shaklee ini adalah sekali dengan Set Penyusuan Shaklee so Lynd tak payah membazir nak beli set yang berasingan.

Alhamdulillah.. persiapan dan pengalaman bersalin Lynd berbeza bagi ketiga-tiga anak dan alhamdulillah, jodoh Lynd dengan Shaklee dapat membantu Lynd menjadi ibu yang lebih bijak.

Assalamualaikum.

Kali ni Lynd nak kongsi 1 lagi testimoni Set Berpantang Shaklee. Yang menariknya sang suami yang belikan dan perkongsian ini dari kaca mata suami.

Testimoni Set Berpantang

Testimoni Dari Kaca Mata Suami Set Berpantang Shaklee

———————————-

“kali ni Papaglamz nak sharing testimoni Shaklee. Ni testi wife sendiri la. Senang. Depan mata kita nampak. Nak tipu pun buat ape kan? Bukan dapat manfaat. Lagi berdosa ade la kn kn kn kn.. Hehehe..

Papaglamz start kenal Shaklee ni dari kawan. Masa tu wife nak bersalin anak kami yang sulung. Nak tunjuk keROMANTISAN diri la kononnye cari kan Shaklee. 

Sebab ramai org cakap terbaek, terelok kau memang da bomb Shaklee ni. So, dapat la Papaglamz beli FULL set berpantang. Full set okay. Nampak tak Papaglamz sayang wife ketat-ketat. Hahaha.

Full set tu ade la ESP, Vitamin C, B-complex, Vita-lea, Zinc, dan Alfalfa. Lepas je bersalin wife Papaglamz pun makan la kesemua Vitamin yang Papaglamz belikan tu. Ni Papaglamz nak cerita. First week lepas consume semua tu, tetibe mak bidan yang mengurut wife Papaglamz tu puji yang rahim wife cepatnye mengecut. Yela die bidan kan die tau la macam mana rahim kecut atau pun tak kan? Siap gurau-gurau manje lagi dengan Papaglamz “UNTUNG KO FAIZAL RAHIM CEPAT KECUT”. Ok kat sini Papaglamz terkesima. Kenapakah aku yang beruntung? (Budget-budget otak ni suci murni kan). Hehehehe. Bila dah abes pantang baru Papaglamz faham. Ni tips, kalau nak bagi wife tu sihat sepenuhnya anda ayah-ayah sila la berpantang juga selama 100 hari. Faham bagus, tak faham dah. Hahahaha  Ok habis bab ni.

Ni pasal penyusuan. Alhamdulillah anak Papaglamz dah berumur 8 bulan masih lagi menysu ibu die. Rezeki die tuhan nak bagi kan. Walaupun wife Papaglamz tu kurus. Boleh bayangkan beratnya cuma 38, dah la tak duduk sama ngan Papaglamz. Bila tak duduk sama ni macam-macam la emosi ibu ni. Dengan tak lalu nak makanye la, makan yang tak tetap. Ditambah ngan kerja lagi. Haa kat sini peranan suami tu penting. Bagi support yang terbaik. Papaglamz suruh teruskan makan Shaklee. Dan Alhamdulillah. Die dapat menempuh hidup bersama anak walau jauh di sisi Papaglamz.

Ni lagi Papaglamz nak cerita. Pasal anak pulak. Yela, bila baby minum susu ibu ni, ape yang ibu tu makan forsure la kan baby akan makan sekali. Haaa ni nak habaq mai. Selama umur 8 bulan ni Alhamdulillah sehat. Demam sekali je masa tu umur 7 bulan sebab ibu die makan seafood banyak sangat then alah merah-merah sampai demam. Nasib baik time tu tengah cuti sekolah, wife bercuti duduk dengan Papaglamz. Mungkin vitamin yang wife Papaglamz makan tu Imtiyaz pun dapat jugak tu yang sistem pertahanan badan die pun kuat.

Haaa ni last, bila tgk wife makan vitamin C hari-hari tengok makin cantik je Papaglamz tengok.

So, Papaglamz pun curi-curi makan jugakz. Sekarang ni Papaglamz makan Vitamin C, Alfalfa dan ESP. Alhamdulillah. Hidung tak la gatal-gatal. Dah jarang. “Performance” dengan wife pun subhanallah Allah sahaja yang tahu. Hehehe.

Jadi, kami sekeluarga masih lagi mengamalkan pengambilan vitamin dari Shaklee ni. Di tambah pula Papaglamz sekarang ni jadi SID, tiap2 bulan la usha-usha vitamin ape yang nak di beli. Sebab murah beb..!!! Hahaha.

—————————————————————————–

Wahhhhhh… Suami kat Malaysia ni kalau baca entry ni mesti nak order produk shaklee untuk wife masing-masing yang lagi best boleh tumpang sekali makan.

Jika kawan-kawan berminat untuk mendapatkan produk Shaklee tetapi tidak pasti apa produk yang sesuai dengan anda dan bajet anda, boleh hubungi Lynd.

Untuk sebarang  pesanan dan info lanjut hubungi :

Haslinda (Lynd)

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Facebook Personal : Haslinda Lynd

Pengedar Shaklee Klang / Shah Alam / Puncak Alam

Menyediakan Perkhidmatan Cash On Delivery (COD) dan Penghantaran Setiap Hari

Assalamualaikum.

Hari ni Lynd “jalan-jalan’ kat closed group jutawan, terjumpa testimoni salah seorang pengguna ESP Shaklee sebagai Set Kehamilan, Set Berpantang dan Set Menyusu Shaklee.

Jom ikuti perkongsian beliau.

Testimoni ESP Shaklee Untuk Set Ibu Hamil Shaklee

Testimoni ESP

Kisah Elin,Dari tak kenal, tak percayakan suplemen. akhirnyaaa.. tak boleh tahannnn.. TERJATUH CINTA jugak. lepas satu .. satu .. keajaiban bersama suplemen ini.. dgn izinNya.. jom baca

——————————–

Tak kenal maka tak cinta..”Saya mula kenal dengan Shaklee ketika naik kerja setelah habis pantang pada tahun 2012. Waktu tu suami cerita tentang ESP Shaklee yang boleh tingkatkan pengeluaran susu. Ketika itu saya hanya mengepam susu dan bagi pada anak saya, Nafisah menggunakan botol. Tiada “direct feed” sebab Nafisah tidak pandai menghisap. Pelik juga. Tapi saya biarkan je sebab pada saya lebih selesa . Masuk office saya pon bercerita tentang ESP tu dan terkejut Fai (mummy Shaklee saya) yang merupakan officemate rupanya SID. Saya tanya ada stock tak? Dia terus cakap ada dan promote saya set untuk breastfeeding. Waktu tu seingat saya, dia beri saya ESP, alfalfa dan b complex. Saya hanya mampu minum ESP setengah tong dan selebihnya terbiar. Begitu juga dengan vitamin lain. Sebab dalam fikiran saya seakan tidak berkesan. Saya mengharapkan kesan yang sangat cepat dan power. Ketika itu saya hanya mengamalkan air halba dan sup lobak putih. Alhamdulillah lebih berkesan dari Shaklee, saya katakana pada Fai.

Semakin hari, Shaklee mula glamour di FB. Saya ikuti blog dan Fb fai. Setiap hari ada saja testimony pengguna yang mengatakan Shaklee ni bagus. Dalam hati, ye ke. Okla layankan aje.

Mengandung dengan set hamil Shaklee

Bulan June 2013, saya ditakdirkan mengandung anak kedua. Kali ni saya cakap dengan suami nak try vitamin Shaklee. Saya contact Fai, saya cakap nak beli Vitalea dan b complex. Hanya mampu beli itu saja. Vitamin dari klinik saya tak makan. Suatu pagi, bangun dari tidur saya rasa kaki saya sakit mencucuk-cucuk, bagitau Fai dia kata kurang kalsium, try ambik Ostematrix. Dia bagi saya sample 1 biji. Hurm memang takde kesan. Hati terbukak untuk beli sebotol. Alhamdulillah lepas 2-3 hari saya rasa kesannya. Tiada sakit kaki, sakit pinggang, kebas-kebas kaki. Sepanjang pregnant tu saya memang tak putus bekalan Ostematrix dan saya langsung tak amik susu untuk ibu mengandung. Seabnya saya memang tak gemar susu, jadi berita baik saya berkenalan dengan pil kalsium Shaklee ni.

Jadi antara vitamin yang saya ambil sepanjang kehamilan adalah Vitalea, b complex dan ostematrix. Setiap kali check-up di Klinik Kesihatan Masai, HB saya semuanya atas 13. Nurse puji dan tanya apa rahsia. Saya jawab saya ambil vitamin Shaklee. Dia kata teruskan sampai pantang. Mengandung kali ni agak berlainan sebab saya kena uruskan anak sulung Nafisah. Setiap pagi kena dukung dia dari tingkat atas ke bawah, masuk dalam kereta dan hantar rumah pengasuh. Saya lakukan sendiri. Tiada istilah penat atau lenguh badan. Alhamdulillah sangat bertenaga sehingga hari bersalin.

Berpantang dengan Shaklee – bersalin secara ceaseran

Tanggal 19hb March 2014, saya selamat melahirkan Anas seberat 3.2kg secara ceaseran. Saya da cuba untuk normal namun tiada rezeki. Sama seperti anak sulung, low progress maksudnya jalan buka lambat. Saya minta dengan doctor pakar untuk ceaser sebelum mereka induce. Hari pertama bersalin, saya terus beri Anas hisap susu. Hebat, tak macam kakak dia. Pantas dia menghisap. Maklumla baru bersalin susu mungkin tidak banyak tetapi baby asyik menghisap sampai saya rasakan pedih, tapi sabar je la. Melihat anak orang lain terjerit-jerit sebab tak eknyang menysusu. Alhamdulilah Anas tak buat ragam, kata nurse dia menyusu puas la tu..

Selepas 3 hari di hospital, gembira dihati sebab dapat pulang melepaskan kerinduan pada suami dan Nafisah. Terus mesej Fai nak order set berpantang. Saya order Vitalea, B complex, Ostematrix dan zinc complex. Melalui pembacaan saya zinc sangat elok untuk penyembuhan luka ceaser. Pantang kali ni sangat unik sebab saya hanya ambil vitamin Shaklee, param dan pilis. Tiada maajun dan teh herba seperti pantang kali pertama dulu. Alhamdulillah sangat cergas, susu pun banyak, dalam seminggu da boleh bersin dan orang yang melawat tengok baby pon kagum saya sangat cergas. Dalam pantang pon boleh menyapu rumah, masak dan hidang air untuk tetamu.

Bisul pada baby Anas

Kami diuji apabila Anas mengalami bisul bernanah dikawasan antara dubur dan “bird” dia. Risau sebab pelik baby pon ada bisul. Bawa jumpa doctor di Pakar Soh Kluang. Doktor kata mungkin sebab infection dari najis, so kena kerap tukar pampers. Yela baby kan asyik membuang je dalam sehari. Saya dapat antibiotic dalam bentuk cecair. Harga ubat tu rm120 tau. Kata doctor lepas seminggu kena datang semula untuk susulan. Aduh risau hati bayi dalam pantang kena makan ubat cecair, memang sukar nak bagi, tapi kuatkan semangat dan alhamdulillah senang je Anas telan. Setelah seminggu, bisul tu still tak elok. Siap ada keluar mata bisul lagi. Memang seram tiap kali nak bersihkan najis, takut tersentuh dan pecah.ok

Pergi klinik lagi,  doctor bagi antibiotic yang lebih kuat katanya. Kenala rm60. Kalau elok, tak perlu datang semula sebab saya cakap saya da nak balik JB. Alhamdulillah bisul tu hilang.

Menyusukan bayi dengan Shaklee

Selepas habis pantang 44 hari, saya pon mula bekerja dan meneruskan rutin mengepam. Alhamdulillah sehari paling banyak dapat 12-13 oz , dua sesi mengepam pagi dan petang. Apa yang best, orang tegur eh slim la awak. Kembang setaman dalam hati.Memang betul bila timbang sama dengan berat asal sebelum pregnant. Suka..Memang puas hati mengandung dan berpantang dengan Shaklee, terus bincang dengan suami nak register ahli. Yela tengok Fai da boleh jadi WAHM, kita pon teruja la. Tanggal 6hb May bersamaan hari lahir saya, saya pon bergelar SID.

Masalah kulit kering bayi

Anas mengalami masalah kulit kering disekitar muka. Saya pon search apa yang elok untuk masalah kulit kering ni. Saya jumpa tentang minyak kelapa dara baby tropika. Sebotol rm19 , beli dijusco. Hampir sebotol guna, tapi kurang berkesan. Google and search lagi, kali ni jumpa herbal blend cream. Shaklee taman molek out of stock untuk cream ni. Tanya rakan-rakan SID lain pon takde. At last rakan SID dari terengganu bersetuju jual pada saya. Saya pon gunakan untuk kulit kering Anas, alhamdulillah berkesan sangat. Cepat betul kesannya. Maka secara rasmi cream ni jadi peneman setia Anas.

 

Ku sangka panas hingga ke petang, rupanya hujan ditengah hari. Bisul Anas datang tanpa diundang. Kali ni, saya tak pelru pergi ke klinik. Hanya sapukan herbal blend cream dan surprise bisul tu hilang tanpa tinggalkan kesan. Tanpa perlu telan ubat! Syukur ditemukan dengan cream ajaib ni. Semestinya semulajadi, selamat dan berkesan.

Selsema dan batuk dengan Shaklee

Ibu menyusu ni bukan suka-suka boleh ambil ubat kan? Jadinya saya memilih cara selamat dengan menelan vitamin C + garlic complex sewaktu selsema dan batuk. Alhamdulillah selsema hanya 2 hari, hingus tiada. Batuk mengambil masa lebih kurang seminggu untuk sembuh.

Alhamdulillah, sekarang Shaklee merupakan teman kami sekeluarga. Sedaya upaya kami tidak mahu ambil ubat. Mencegah lebih baik dari mengubati kan. Amalkan gaya hidup sihat, pemaknan seimbang dan tampung kekurangan nutrient dengan supplement Shaklee. Terbaik.

Semoga menjadi asbab kebaikan untuk semua orang diluar sana.

—————————————————————–

Seronok membaca perkongsian beliau dan Shaklee. Sebenarnya seronok bila kita dapat menjalani kehidupan yang sihat dan kemudian kita akan excited nak kongsi dengan orang lain apa yang kita amalkan.

Lebih klik link di bawah Info Mengenai

Set Kehamilan Shaklee

Set Berpantang Shaklee

Jika kawan-kawan berminat untuk mendapatkan produk Shaklee tetapi tidak pasti apa produk yang sesuai dengan anda dan bajet anda, boleh hubungi Lynd.

Untuk sebarang  pesanan dan info lanjut hubungi :

Haslinda (Lynd)

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Facebook Personal : Haslinda Lynd

Pengedar Shaklee Klang / Shah Alam / Puncak Alam

Menyediakan Perkhidmatan Cash On Delivery (COD) dan Penghantaran Setiap Hari

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.. Syukur sebab saya masih diberi kesempatan untuk berkongsi secebis ilmu dari insan kerdil ini.

Kali ni saya nak terangkan lebih detail lagi apa keistimewaan ibu-ibu sekelian akan dapat jika mendapatkan Set Kehamilan Shaklee, Set Berpantang Shaklee atau juga Set Penyusuan Shaklee di Vitalynd.Com ini.

Salah satunya adalah bimbingan dan sokongan dalam menjayakan penyusuan susu ibu.

3 Sebab kenapa saya yakin akan berjaya membimbing ibu hebat diluar sana menjayakan penyusuan susu ibu.

1 # Pengalaman Menyusukan 3 orang anak

3 beradik

Alhamdulillah.. rezeki Allah dengan semangat saya untuk memberikan susu ibu kepada anak-anak saya dan juga dorongan dari orang yang betul bagi menjayakan penyusuan susu ibu, ke 3-3 anak saya mendapat kebaikan susu ibu walaupun saya adalah ibu bekerja.

2# Latihan secara formal

Rezeki saya berpeluang untuk mendapat latihan dalam membimbing ibu-ibu yang bermasalah dalam penyusuan susu ibu.

Saya mendapat latihan dari MBFPC Malaysian Breastfeeding Peer Counselor dan tersenarai dalam Peer Counselor bagi kawasan Meru, Klang.

mbfpc-header-logo

MBFPC adalah satu pertubuhan sukarelawan yang sangat komited untuk membantu menaikkan kembali semangat / budaya penyusuan susu ibu.

mbfpc

Selain MBFPC saya juga mendapat latihan dari Persatuan Penasihat & Pakar Laktasi Malaysia.

mbfpc hkl

Alhamdulillah menimba ilmu mengenai penyusuan susu ibu adalah menjadi passion saya walaupun tidak mendapat pulangan dalam bentuk wang ringgit.

3# Pengalaman Membantu Ibu Bermasalah Dalam Penyusuan.

senarai mbfpc

Apabila mendapat latihan dari MBFPC nama kita akan tersenarai dalam Senarai MBFPC mengikut kawasan.

Anda akan dihubungi oleh ibu-ibu yang bermasalah mengenai penyusuan susu ibu dan memberi bimbingan secara sukarela dan semestinya percuma.

Ia bukanlah paksaan dari pihak MBFPC tetapi ia menjadi passion saya bila sebut mengenai breastfeeding.

Saya ada beberapa pengalaman dalam membantu ibu menyusu dan kebanyakkannya adalah ibu dalam pantang.

Ada beberapa kes yang saya akan ke rumah mereka jika saya berkelapangan dan juga lokasi yang berdekatan.

Kenapa perlu kerumah?

Sebab kebanyakkan ibu yang bermasalah menyusu kerana ada masalah teknik dan cara menyusu baby, so saya kena tengok sendiri dan tunjuk cara yang betul apabila menyusukan bayi. Selain itu saya juga berkongsi tips-tips penting dalam menjayakan perjalanan  breastfeeding mereka.

Semua ini dilakukan percuma kerana minat.

Dan pulangan kenikmatan paling best adalah selepas sesi follow up mereka menyatakan mereka berjaya menyusukan anak mereka.

senarai mbfpc klang

Seronok sangat. Saya akan berterima kasih kepada ibu itu sebab cekal dan buat keputusan yang tepat dengan menghubungi mana-mana peer counselor.

Mereka berjaya bukan sebab bagusnya peer counselor itu tetapi kerana kecekalan mereka.

Alhamdulillah sepanjang 4 tahun ini memang banyak kenangan manis saya membantu ibu-ibu hebat ini.

Atas alasan inilah, saya tidak pernah menyarankan Set Menambah Susu Ibu / Makanan tambah susu ibu kerana susu ibu tidak akan jadi banyak dengan tiba-tiba tanpa cara yang betul.

Harap atas 3 sebab ini, ibu-ibu sekelian tidak berasa ragu-ragu lagi untuk memilih Set Bersalin Shaklee sebagai set berpantang terbaik anda.

Untuk sebarang  pesanan dan info lanjut hubungi :

Haslinda (Lynd)

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Facebook Personal : Haslinda Lynd

Pengedar Shaklee Klang / Shah Alam / Puncak Alam

Menyediakan Perkhidmatan Cash On Delivery (COD) dan Penghantaran Setiap Hari

Assalamualaikum.

Alhamdulillah sampai ke hari ini Baby Indah membesar dengan sihat dan masih menyusu badan. Baby Indah jenis anak yang kurang kuat menyusu, bila malam pun jarang sangat dia menyusu, kalau ada pun dalam sekali sahaja untuk 1 malam. Alhamdulillah walaupun ada baby newborn tidur mama masih mewah. Tapi sebenarnya itu tak berapa bagus ye untuk ibu yang ingin menyusukan bayi dalam masa yang lama.

Kadang-kadang tu bila breast sudah rasa penuh Lynd akan paksa Indah bangun dan menyusu. So kalau dia menyusu pun slow lah, tak berapa nak gelojoh sangat. Heeee.. Apa lah baby Indah ni.

Bila baby Indah menyusu dalam keadaan relax, disini datangnya bahaya bila berlaku let down reflex.

Apa itu Let Down Reflex?

You may feel fleeting pain in your breasts when your milk lets down. The letdown reflex, also called the milk ejection reflex, is set off by the hormone oxytocin. It stimulates the muscle cells in your breasts to squeeze out milk. Oxytocin is released whenever your baby feeds in the first few days after she’s born.

 

Breast pain – BabyCentre

www.babycentre.co.uk/a8489/breast-pain
let down reflex
Ok.. Nak tau macamana nak tahu bila terjadinya let down reflex?
Ia terjadi bila kita rasa “sengal” / kebas / sakit di bahagian payudara samada semasa menyusukan atau tidak. Ketika itu kalau anda perasan, susu anda akan menitik/keluar dengan sendiri jika ketika itu anda tidak menyusu.
Jika anda sedang menyusu, pada ketika ini susu akan memancut keluar dengan laju dan pada payudara sebelah lagi susu akan menitik.
Ini yang selalu disalah guna oleh sesetengah penjual “milk booster” yang mengatakan susu memancut keluar disebabkan oleh penambah susu mereka tetapi sebenarnya ia adalah situasi normal bagi ibu menyusu.

Apa bahaya Let Down Reflex kepada bayi menyusu?

Jika berlakunya let down reflex ini semasa menyusukan bayi, susu akan “memancut” keluar dengan laju. Dan pada ketika ini bayi ada risiko untuk tersedak.
Ia terjadi sendiri pada Lynd, beberapa kali Indah tersedak semasa let down reflex terjadi. Kadang-kadang bayi akan berhenti “menghisap” kerana susu ibu keluar dengan sendiri.
Dan jika terlampau penuh atau laju bayi akan melep askan sendiri bayudara. Maka kita akan lihat susu ibu memancut keluar. Jika ketika itu ibu tak sedar, maka muka bayi akan basah dengan susu. (Situasi biasa bagi saya)
So, jika terasa sakit / kebas semasa menyusukan bayi berikan lebih perhatian kepada bayi dan tinggikan sedikit kepala bayi.

Let Down Reflex (LDR) merupakan anugerah untuk ibu mengepam susu.

Bagi ibu yang sedang mengepam susu, LDR memang dicari, dinanti dan diinginkan. Kerana ketika inilah susu akan keluar dengan laju semasa memerah susu.
Ada ketikanya ibu merasakan payudara mereka “penuh” tetapi bila diperah, susu tidak habis keluar. Ketika inilah LDR sangat diharapkan. Ada beberapa punca LDR tidak terjadi, mungkin kerana stress dan ibu dalam keadaan penat.

LDR boleh diransang.

Ada pelbagai cara dan idea yang dikongsi oleh rakan-rakan saya 1 ketika dahulu. Ada yang berjaya mendapat LDR dengan cara melihat gambar / video bayi mereka. Ini kerana penyusuan susu ibu adalah berkaitan dengan hormon oxytocin dan prolactin yang berkaitan dengan hormon keibuan.
Ada yang meransang LDR dengan urutan payudara dan ada yang dengan melihat gambar suami. Ada sesetengah individu menggunakan kaedah marmet kerana mereka tidak mendapat LDR dengan pam tetapi sangat mudah dengan kaedah marmet kerana  Ia terpulang dan anda boleh explore cara anda sendiri.

Berapa kali LDR boleh berlaku?

Ia juga bergantung pada individu. Ada yang sekali dan ada yang lebih. Jika anda rasa payudara masih belum kosong, cuba ransang LDR lagi atau, berhenti berehat seketika untuk meransang LDR seterusnya.
Jadi setiap perkara yang dijadikan oleh Allah itu bersebab. Termasuk juga rasa “sakit” semasa menyusu. Ia mempunyai tujuan yang sesungguhnya memberikan manfaat.
Harap Info ini dapat membantu perjalanan dalam penyusuan susu ibu anda.

Salam Cantik Sihat

Turunkan Berat Badan Dengan Breastfeeding

Haaaa.. Terpaksa tu.

Kenapa?

Tahukah anda..

640

Nak kurus lepas bersalin?

Mampu nak joging selama 1 jam sehari?

Menyusukan Bayi adalah penyelesaian. Sebab tu kalau menyusukan baby kita “terpaksa” kurus dan cantik.

Sebab tu ibu menyusu selalu lapar dan dahaga. Sebab proses menyusukan anak itu sendiri membakar kalori yang tinggi dan menggunakan tenaga.

Kesilapan yang biasa dilakukan oleh ibu-ibu menyusu adalah menggunakan alasan,

“Takper makan banyak sebab menyusu baby”

Maka bila berat badan tak turun / meningkat maka fakta mengatakan boleh kurus semasa menyusukan bayi mula disangkal.

Macamana nak kurus kalau kalori dibakar semasa menyusu dikatakan everage 500 cal untuk 1 hari tetapi disebabkan alasan di atas, kita ambil sampai 700 cal extra setiap hari makanya memang berat tak turun lah. Naik lagi ada.

Maka kita sebagai ibu menyusu perlu mengekalkan pengambilan makanan secara sihat tanpa perlu makan secara berlebihan.

Jom disini Lynd kongsi tips pemakanan untuk ibu menyusu.

Tips 1 : Pengambilan Air 2-3 Liter

picture of beautiful woman with glass of water .

picture of beautiful woman with glass of water .

Tipu badan kita yang mengatakan kita lapar dengan mengisi perut dengan air. Sebenarnya bila kita lapar terutama ibu menyusu sebenarnya badan kita perlukan air tetapi kita tertipu yang mengatakan kita lapar.

Maka setiap kali selepas menyusu atau mengepam susu, minum 1 gelas air. InsyaAllah rasa lapar itu dapat diatasi.

Tip 2 : Pemakanan Seimbang

healthy-eating-plate-template

Boleh jadikan gambar diatas sebagai rujukan bila kita nak lunck / dinner. Lebihkan pengambilan serat sayur dan buah, pengambilan protein yang secukupnya (Awasi lemak yang tersembunyi dalam sesetengah sumber protein) dan kawal pengambilan karbobidrat.

Tips 3 : Makan 5-6 kali sehari

Ehhhh.. tadi kata jangan makan berlebihan tapi suruh makan 5-6 kali. Inilah rahsianya. Makan dengan lebih kerap dalam jumlah yang sedikit dan kawal jenis makanan yang ambil.

Elakkan pengambilan makanan bergula tinggi dan juga makanan proses.

Healthy-Snacks

Gantikan dengan biskut serat yang rendah lemak, buah-buahan, kekacang, buah-buahan kering dan juga jus. Ambil snack yang mudah dihadam. Kenapa? Supaya kita tidak rasa “terlalu lapar” sementara menunggu hidangan utama. Kalau kita tak lapar sangat maka kita dapat kawal jenis makanan yang kita ambil mengikut Tip 2 di atas.

Tips 4 : Amalkan Makanan Tambahan / Supplemen

Kenapa ibu menyusu amat disarankan pengambilan supplemen?

Ini kerana ibu menyusu menggunakan tenaga dan menggunakan nutrisi yang lebih dari ibu yang tidak menyusukan. Selain mendapatkan dari pemakanan harian yang seimbang, nutrisi tambahan juga boleh diambil melalui supplemen.

Bahasa senangnya, ibu menyusu memerlukan nutrisi lebih tapi tidak perlukan kalori lebih yang menyebabkan berat badan lain berlebihan. Maka amalan pemakanan tambahan amat penting. Malah bagi ibu yang tidak sempat menyediakan atau mendapatkan makanan seimbang.

Set Penyusuan Shaklee adalah pilihan yang tepat dan selamat.

Lebih info mengenai SET PENYUSUAN SHAKLEE

Set-Penyusuan-Shaklee

Testimoni Langsing selepas bersalin dengan Set Penyusuan.

Wahhhh.. excited tak? Boleh berikan yang terbaik untuk baby dan dalam waktu yang sama boleh turunkan berat badan.

Untuk Lebih Info, Hubungi Saya :

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Assalamualaikum.

Hari ini Lynd nak share video testimoni Kembali Langsing Selepas Bersalin

 

Pengambilan Set Kehamilan Shaklee diteruskan sehingga berpantang dan menyusukan anak. Tidak perlu susah-susah tukar product. 1 Set untuk sepanjang menjadi ibu yang hebat.

Kembali Langsing Selepas Bersalin

Set Berpantang 3 + 1

Set Berpantang

Boleh ke link Set Berpantang Shaklee

Atau hubungi Saya

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Dulu masa Lynd attend kelas Persediaan Penyusuan Susu Ibu untuk Ibu Hamil, perkara pertama yang dibincangkan adalah “mitos” penyusuan susu ibu.

Kenapa dikatakan mitos dan kenapa perlu dibincangkan pada sesi awal?

Kerana jika mitos / tanggapan salah ini tidak dibuang dari minda kita, segala ilmu baru mengenai penyusuan akan susah kita nak terima.

So 1st of all memang kena bersihkan minda terlebih dahulu dan betulkan tanggapan kita selama ni.

MITOS 1 : Susu Ibu Sikit Sangat Keluar, Susu Tak Cukup.

Tahukan anda.. berikut adalah saiz perut bayi baru lahir sehingga 1 bulan.

new Born Stamach Size

Jadi mereka tidak perlukan susu yang melimpah ruah dari hari pertama.

Kita selalu beranggapan bahawa susu ibu “sedikit sangat” semasa hari-hari pertama kelahiran.

Jangan risau, 1 sudu kecil setiap sesi sudah cukup mengenyangkan semasa hari-hari pertama.

Disebabkan itu Colustrum / Cecair Emas yang keluar ketika hari-hari pertama kelahiran adalah hanya sedikit sahaja.

Colostrum_vs_breastmilk
MITOS 2 : Bayi Dengan Susu Ibu Kerap Lapar?


Yes.. Kerana saiz perut yang kecil dan susu ibu yang ringan menyebabkan susu ibu senang diserap oleh sel badan bayi.

Risiko Susu Formula dengan Jumlah yang banyak ?

1. Perut bayi “dipaksa” menerima jumlah susu yang banyak.

2. Perut bayi terpaksa bekerja keras untuk menyerap susu formula yang berat. Dan menyebabkan bayi akan tidur lama kerana kepenatan.

Dan ini sebenarnya memberikan risiko kepada bayi juga.

MITOS 3 : Sebelah Payudara Untuk Nasi dan Sebelah Air

Pernah dengar tak?
“Kita kena menyusukan anak selang seli kiri dan kanan breast sebab sebelah nasi dan sebelah air. So nak kena balance kiri dan kanan”

Agak kasar jika saya kata itu adalah “mitos” dan pemahaman tu salah sebenarnya. Saya minta maaf terlebih dahulu.

Hakikatnya, kita akan dapat lihat kadang-kadang susu ibu ada kalanya pekat dan adakalanya cair.
Susu ibu yang kelihatan agak cair dikenali sebagai Foremilk yang mana akan keluar semasa awal-awal bayi menyusu.

Foremilk-Hindmilk

Bila makin lama, susu akan makin pekat dan dipanggil Hindmilk.

Foremilk mengandungi banyak air yang akan mengilangkan dahaga dan membekalkan air kepada bayi. Manakala Hindmilk mengandungi lebih banyak lemak yang akan mengenyangkan bayi.

Oleh yang demikian, ibu digalakkan untuk menyusu dengan menggunakan sebelah payudara sahaja dalam 1 masa sehingga parudara benar-benar kosong sebelum beralih ke payudara sebelah lagi jika bayi masih ingin menyusu.

Ini kerana untuk memastikan bayi mendapat hind milk dan foremilk secukupnya. Jika kita hanya asyik menukar-nukar payudara semasa menyusu dalam 1 masa, dikhuatiri bayi hanya mendapat foremilk sahaja so bayi akan cepat lapar kerana hanya mendapat “lebih” air berbanding lemak.

MITOS 4 : Bayi Juga Perlukan Air Masak.

Tahukan anda kenapa bayi perlu diberikan susu ibu SAHAJA sehingga 6 bulan?

Kenapa tak boleh bagi air masak?

Ilmu ini Lynd dapat dari Puan Rita Rahayu seorang Lactation Counselor.

tsh-nurturing-doll-600px

Semasa beliau memberikan penerangan tu, terlopong mulut ni, hah. Bertapa ajaibnya ciptaan Allah.

Apabila seorang bayi menerima Colostrum dari ibu, cecair likat keemasan itu akan menyaluti dinding perut bayi. Dan lapisan ini akan kekal melindungi perut bayi dari sebarang jangkitan berkaitan dengan perut.

Ia merupakan perisai kepada perut bayi.

Tetapi.. apabila bayi diberikan air masak / atau apa sahaja makanan / minuman, lapisan ini akan “dicuci”.

Perisai ini akan mula berlobang sana sini dan perut bayi akan mula terdedah kepada risiko jangkitan.

Tetapi selepas 6 bulan, bayi sudah cukup kuat dan tahan jangkitan. Disebabkan itulah bayi boleh dikatakan “bersedia” untuk menerima makanan lain dan tidak bergantung kepada lapisan perisai itu.

Jadi sekarang faham kenapa bayi tidak boleh diberi makanan / minuman selain susu ibu semasa dibawah 6 bulan?

So ini adalah antara mitos atau salah faham yang terdapat dalam masyarakat kita.

So para ibu sekelian, cuba faham dan betulkan tanggapan tersebut supaya perjalanan penyusuan kita akan lebih lancar.

———————————————————————-

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Cara Menyusukan Bayi

Terbahagi kepada 3 bahagian :

1. Posisi Menyusukan Bayi

2. Cara Memegang Bayi Menyusu

3. Latching / Cara lekapan bayi ke payudara.

BAHAGIAN 1 : Posisi Penyusuan Bayi.

Cara Menyusukan Bayi

Posisi ini terpulang kepada keselesaan ibu.

nursing-positions

Macam Lynd suka Cross Cradle bila menyusu sambil mengepam susu. Dalam pantang bayi tak menyusu banyak dan penghasilan susu banyak so baby menyusu sebelah sahaja dah mencukupi Jadi sebelah lagi akan bengkak.

Rugi kalau dibiar je.. so sebelah lagi menyusu dan sebelah lagi mengepam.

Best.. lega lepas tu breast kosong 2-2, bersedia untuk di topup susu baru.

BAHAGIAN 2 : Cara memegang Bayi menyusu.

Ok. Ni ramai yang salah faham. Ingatkan asal baby dapat berada di payudara kita dah kira betul.

Sebenarnya cara menyusu yang betul adalah harus memberi keselesaan kepada Ibu dan Bayi.

1. Kedudukan bayi ke payudara.

Maksudnya kedudukan bayi cukup tinggi untuk sampai ke payudara ibu dan bukan ibu yang menunduk kepada bayi dalam pangkuan.

Jika dalam keadaan duduk boleh gunakan bantal atau nursing pillow.

ClevaCushion-10-in-1-Nursing-Pillow-Demo3

Macam Lynd hanya gunakan bantal biasa yang diletakkan di pangku. Support begini penting terutama semasa dalam pantang untuk memberi keselesaan pada ibu dan proses penyusuan lebih lancar.

2. Tummy to tummy

Bedung bayi dengan kemas sebelum menyusu, apabila bayi berada dipangku ibu, halakan hadapan badan bayi ke badan ibu.

Perut bayi mengadap perut ibulah maksudnya. Jika bayi dibaringkan mengadap ke atas, dan kepala bayi tertoleh semasa menyusu, itu adalah cara yang salah kerana bayi tidak selesa kerana menelan sambil menoleh.

Untuk lebih faham, cuba ibu buat sekarang,

“Tolehkan kepala ke kiri / kanan, dan cuba menelan”

Selesa tak?

Mudah tak?

So begitu juga bayi.

BreastfeedingPositions

Nampak tak? Bayi mengiring menghala ibu.. bukan bayi menoleh.

Penting sangat ke 2 point ni?

Penting..!!!

Kerana bayi perlu selesa semasa menyusu terutama bayi baru lahir sebab si comel perlu membiasakan diri untuk menyusu. Bila dah besar sikit dah tak jadi hal sebab bayi akan pandai mencari keselesaan mereka sendiri.

BAHAGIAN 3 : Cara Latching / Lekapan Bayi

Cara Menyusukan Bayi

Ok.. Bahagian ni pun penting. Sebab untuk pastikan bayi mendapat susu dari payudara dan juga puting ibu tidak luka.

latching

Cara Lekapan Yang Betul :

1. Bayi memasukkan areola / bahagian hitam kedalam mulut bukan nipple / puting sahaja.

2. Pipi bayi nampak penuh dan kembung.

3. Dagu bayi menyentuh payudara ibu.

552dc46f336c2d6c7743a5637fed656b

Sebenarnya bayi bukan “menghisap susu”.. tetapi bayi menolak areola menggunakan lidah untuk mengeluarkan susu dari payudara.

Jadi amat penting kedudukan latching yang betul supaya bayi mendapat susu yang sepenuhnya.

Jika tidak puting ibu akan luka jika salah posisi.

Bagaimana nak bagi bayi buka mulut dan mendapat melekap dengan betul?

images

Masukkan payudara ke mulut bayi  yang terbuka luas. Dan dari bahagian bawah mulut. Dorong / tolak bibir bawah bayi supaya terbuka lebih luas. Dan masukkan payudara ibu.

Ermmmm.. susah nak gambarkan.. Tapi jika ibu dah bersalin nanti cuba praktikkan cara ni. Sebab Lynd dulu pun belajar dari semasa hamil lagi.

So bila baby dah keluar kita tahu step by step macamana nak mula.

Memang mencabar pada awalnya tapi sekurang-kurangnya kita tahu apa yang bayi mahukan iaitu keselesaan.

So harap entry ni dapat membantu sebagai persiapan ibu hamil nanti.

Selamat mencuba dan terus belajar.

———————————————————————-

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

SEKARANG…!!!

Assalamualaikum Canteks Sihat.

Haaaa.. sorry-sorry…

Nak jawab soalan kepada tajuk tu.

Tu yang terus besar and bold tu.

Sebab urgent.

Kenapa Lynd kata kena beli sekarang?

GST akan bermula pada 1 April 2015. Semua barang termasuk produk Shaklee akan dikenakan cukai GST.

gst_abac

Ini bermaksud semua produk akan Shaklee akan ada adjustment sedikit. Banyak mana tak sure lagi tapi memang pastikan akan ada kesannya.

So that’s why Lynd cadangkan siapa yang sedang hamil memang terus simpan stok pada bulan ini jugak sebabnya Set Kehamilan Shaklee adalah set asas kepada Set Berpantang Shaklee dan Set Penyusuan Shaklee.

Jadi takder istilah “rugi” disitu.

Ok, Lynd tahu dan faham apa lagi dilema bakal ibu nak beli set berpantang awal-awal.

Jika anak kena Jaundise, ibu yang menyusukan tak boleh sebarang jamu selepas bersalin.

Kerisauan ini boleh letak tepi jika bakal ibu memilih Set Berpantang Shaklee. Sebab set berpantang ini memang tiada masalah untuk diambil oleh ibu menyusukan anak yang mengidap jaundis.

Tidak dilupakan promo ESP Shaklee + Zinc Complex pada bulan ni memang sangat membantu ibu dan bakal ibu berjimat.

Jangan tunggu lagi. Beza 1 hari sahaja sudah membawa kerugian yang besar.

Ingin tahu lebih lanjut mengenai Set Bersalin Shaklee / Set Berpantang Shaklee, hubungi saya :

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...