Assalamualaikum Canteks..

Jerawat-jerawat jerawat

Like a never ending story to the me.

Saya terfikir kenapa jerawat tumbuh

Apa punca jerawat di muka

Tapi akibat dari krisis wanita usia perterngahan ini, nampaknya memang semangat nak fight with “jurawat” (Anak saya yang sebut)

Tambahan lagi kalau siapa dah baca entry saya sebelum ni tahu kenapa semangat membara sangat nak bercanteks sangat ni.

Kisah Saya Melawan Jerawat

Dalam dok study or search kat youtube pasal Routine Skin Care For Acne terjumpa satu video menarik ni.

Sebenarnya lokasi tempat jerawat tumbuh adalah petunjuk kepada masalah pada badan kita.

Jerawat

Macam saya jerawat banyak di sekitar mulut dan pipi.

Means saya ada masalah penghadaman dan mungkin pernafasan / udara.

Wahhhh.. sekarang saya fokus nak menyediakan persekitaran sihat untuk penghadaman saya.

Jerawat kawan-kawan kat mana?

Assalamualaikum.

Masalah kulit berjerawat memang sebati dengan saya dari zaman keremajaan dulu lagi.

Sampai ada yanga tanya “Ko kena campak ke?”

Haaaa.. boleh bayang tak teruknya muka saya.

Saya bukan jeni rajin sangat nak pakai skin care bagai ni.

Saya jenis kulit combination.

Kulit berminyak di dahi dan hidung.

Kulit kering di pipi.

Bila kulit berjerawat macam tu memang takder hati lah nak pakai mekap bagai.

Muka “terbiar” kusam. Parut jerawat bertompok-tompok.

Tension? Takder lah tension sangat sebab saya jenis tak kisah.

Sampailah 1 ketika.. mungkin dikatakan krisis wanita pertengahan usia.

Serba tak kena.. nak tengok cermin pun menyampah. Nak bergambar????

Memang tak la.

Saya tak kisah orang ambil gambar saya tapi saya takkan tengok balik.

Baik kulit wajah, badan saya pun rasa serba tak kena.

Tapi nak dikatakan jodoh dan rezeki saya.

Masa tengah mood kelaut pasal penampilan diri tu, saya merajinkan diri pergi ke gym. Saya mengamalkan gaya hidup sihat. Banyakkan minum air dan juga mengamalkan pemakanan supplemen. Yang asalnya hanya sebab nak “meringankan” badan dan sebab kesuburan. Tapi rupanya ada kesan “sampingan” lain.

Masa saya buat makan-makan kat rumah sempena hari raya ada si suami ni yang merupakan rakan sekerja saya cakap “Cantiknya kulit dia, glowing?”

Yang kawan saya tu memang dah tahu apa yang saya amalkan. Saya pun tak pasal-pasal tak sabar lak nak g tengok cermin. Huahuahuahua..

Sapa tak bangga weh.. Minah muka kena “campak” ni dikatakan berkulit glowing.

Yela kalau diri sendiri memang tak pernah puas hati. Nampak aje black head lah.. white head lah.. parut lah.. Tapi bila ada orang tegur means ada improvementlah.

Sekarang ni saya makin semangat nak teruskan rutin saya kecuali ke gym lah sebab dah pregnant nak ke gym apanya. Tapi kulit wajah berjerawat ku ini satu ketika dulu masih terjaga. Target nak berglowing dan berpinky-pinky kulit ku.

Apa yang saya amalkan?

Set Kulit Cantik

Yang baik tak elok disimpan sorang. Kena lah share. Ye idak..??

Set Kulit Cantik Shaklee

PENJAGAAN KULIT BERJERAWAT

Pada mulanya saya amalkan B-Complex + Vitamin C +ESP untuk kesuburan. Tapi bilah dah ada kesan “sampingan” iaitu kulit glowing, jerawat mengecut, terus semangat nak ambil Vitamin E sebab nak hilangkan parut. Since pregnant kena stop vitamin E sebab antioksidan tinggi tidak elok untuk wanita hamil. Just sapu buat masker je la sekarang.

So far saya agak berpuas hati dengan progress kesihatan kulit saya.

Memang la tak blink-blink tapi sekurang-kurangnya hobi masa lapang saya susah dah sekarang iaitu picit jerawat. Heeee.. Kalau dulu kat cermin berbintik-bintik hasil semburan jerawat saya..

Eeeeeeeiiiiii…

(Tak payah nak eeee sangat itulah hakikatnya awak dulu Cik Lynd oiiiii)

Sekarang ni misi nak hilang parutkan parut dan kecilkan pori-pori.

Skin Testi

                            Before                                                                             After

Jenuh cari gambar sendiri. Seperti yang dinyatakan diatas kan sindrom tak suka amik gambar.

Gambar after tu memang fresh tanpa sebarang bedak secoet. Segeeeeerrrr..

Memang belum flawless lagi tapi bermula dengan wajah yang subur dengan jerawat dan dibaja dengan minyak yang segar kat wajah ku ini, memang tahap sekarang nak rasa cantik sangat. Heeeee…

Yang penting slow and steady and selamat and jimat.

Mau tak jimat sekali beli leh tahan 3-4 bulan. Then memang sesuai dan selamat untuk ibu hamil macam saya.

Huahuahuahua.. Makcik sukooo..

Yang baik dikongsi bersama..

Mau lebih tips? Nanti leh calling-calling ye.

Love you all si canteksss..

Skincare

Set Kulit Cantik Lebih Jimat December 2014

Hubungi Sekarang

Call / Whatapps : 019 – 6038353

Rangkaian produk untuk penjagaan wajah normal sehingga kulit berminyak.

3 langkah asas penjagaan wajah.

Langkah 1 : Membersih – Purifying Cleansing Gel
Langkah 2 : Meneutral – Purifying Toner
Langkah 3 / 4 : Melembab dan membaiki – Balancing Moisturizer.
Purifying Cleansing Gel
 

Gel berbusa bertindak dengan lembut untuk menyingkirkan bahan pencemaran, mekap dan minyak berlebihan.
  • Bahan-bahan khas serta tambahan Vitamin E menjadikan kulit terasa segar dan lembut
  • Mencerahkan tona kulit
  • pH yang seimbang
  • Hipoalergenik

Purifying Toner
 

Dengan Tiga Tindakan Untuk Menghentikan Kerosakan Pro-Oksida
Purifying Toner merangsang dan menyegarkan kulit sebagai persediaan rawatan Enfuselle.
  • Terbukti secara klinikal
  • Meneutralkan kerosakan sel akibat tindak balas kulit dengan besi dalam air paip
  • pH yang seimbang
  • Menyegarkan dan memperhalus kulit dengan ekstrak likoris, ginseng dan witch hazel
  • Meminimumkan kemunculan liang-liang yang besar pada kulit
  • Membantu mengawal kulit berminyak
  • Hipoalergenik
Balancing Moisturizer
 

Formula Ringkas untuk Menyubur dan Melembapkan Kulit
Formula yang ringkas, tidak berminyak dan mampu mengawal pengeluaran minyak pada wajah bertindak dengan membekalkan kelembapan segera yang kulit anda perlukan bagi menjadikan wajah kelihatan halus serta tidak berkilat.
 
Terbukti secara klinikal:
  • 146% peningkatan keanjalan kulit dalam masa 28 hari
  • 268% pengurangan garis-garis halus dalam masa 28 hari
  • 173% pengurangan kedutan pada kulit dalam masa 28 hari
  • Membantu mengembalikan keseimbangan minyak pada kulit
  • Hipoalergenik
Penjagaan untuk semua jenis kulit
Eye Treatment
 

Garis-Garis Halus dan Kedutan Tidak Lagi Ketara
Mengurangkan kemunculan garis-garis halus dan kedutan serta menghilangkan sembap bawah mata dengan bantuan pelbagai nutrien dan botani khusus.
 
Terbukti secara klinikal:
  • 233% pengurangan kedutan pada kulit dalam masa dua minggu
  • 120% peningkatan kekenyalan dan keanjalan kulit dalam masa dua minggu
  • 209% pengurangan garis-garis halus pada kulit dalam masa lapan minggu
  • 32% peningkatan kemampuan kulit untuk menahan lembapan lebih lama dalam masa lapan minggu
  • Ton kulit yang kembali sekata dalam masa 12 minggu
  • Kandungan botani anti-penuaan dan vitamin C memberikan faedah yang ketara pada kulit halus di sekeliling mata
  • Juga sesuai untuk bahagian leher dan mulut
  • Hipoalergenik, diakui oleh pakar-pakar oftalmologi dan selamat untuk pemakai kanta lekap.
Untuk Dapatkan Rangkaian Produk Shaklee dengan

Shaklee Independent Distributor Anda

Haslinda (Lynd)
SID : 1090071
Sms / Wassap / Call : 0196038353

Email : sitinorhas_linda@yahoo.com

COD :
 Klang / Shah Alam / Setia Alam / Kuala Selangor

Rangkaian Produk Shaklee untuk kulit normal hingga kering
Dengan 3 Langkah Utama:
Langkah 1 : Membersih – Hydrating Cleansing Lotion
Langkah 2 : Meneutral – Hydrating Toner
Langkah 3 dan 4 : Melembab dan membaiki – Hydrating Moisturizer
Hydrating Cleansing Lotion
Emulsi berkrim ini bertindak menanggalkan kotoran, bahan pencemaran dan mekap tanpa menjejaskan lapisan minyak semulajadi kulit.
  • Emolien yang kaya serta tambahan Vitamin E menjadikan kulit halus, seimbang dan berseri
  • Mencerahkan tona kulit
  • pH yang seimbang
  • Hipoalergenik

Hydrating Toner

Meneutralkan Tindak Balas Yang Boleh Merosakkan Kulit
Hydrating Toner melegakan dan menyediakan kulit untuk rawatan Enfuselle.
  • Terbukti secara klinikal
  • Meneutralkan kerosakan sel akibat tindak balas kulit dengan besi dalam air paip
  • pH yang seimbang
  • Rumusan tanpa alkohol yang menyejat dengan cepat tanpa mengeringkan kulit
  • Melindungi lapisan minyak semulajadi kulit, menyucikan dan melembutkan dengan ekstrak witch hazel dan kamomil

Purifying Toner

Dengan Tiga Tindakan Untuk Menghentikan Kerosakan Pro-Oksida
Purifying Toner merangsang dan menyegarkan kulit sebagai persediaan rawatan Enfuselle.
  • Terbukti secara klinikal
  • Meneutralkan kerosakan sel akibat tindak balas kulit dengan besi dalam air paip
  • pH yang seimbang
  • Menyegarkan dan memperhalus kulit dengan ekstrak likoris, ginseng dan witch hazel
  • Meminimumkan kemunculan liang-liang yang besar pada kulit
  • Membantu mengawal kulit berminyak
  • Hipoalergenik

Penjagaan Untuk Semua jenis Kulit.

Eye Treatment
 

Garis-Garis Halus dan Kedutan Tidak Lagi Ketara
Mengurangkan kemunculan garis-garis halus dan kedutan serta menghilangkan sembap bawah mata dengan bantuan pelbagai nutrien dan botani khusus.
 
Terbukti secara klinikal:
  • 233% pengurangan kedutan pada kulit dalam masa dua minggu
  • 120% peningkatan kekenyalan dan keanjalan kulit dalam masa dua minggu
  • 209% pengurangan garis-garis halus pada kulit dalam masa lapan minggu
  • 32% peningkatan kemampuan kulit untuk menahan lembapan lebih lama dalam masa lapan minggu
  • Ton kulit yang kembali sekata dalam masa 12 minggu
  • Kandungan botani anti-penuaan dan vitamin C memberikan faedah yang ketara pada kulit halus di sekeliling mata
  • Juga sesuai untuk bahagian leher dan mulut
  • Hipoalergenik, diakui oleh pakar-pakar oftalmologi dan selamat untuk pemakai kanta lekap.

Untuk Dapatkan Rangkaian Produk Shaklee dengan

Shaklee Independent Distributor Anda

Haslinda (Lynd)
SID : 1090071
Sms / Wassap / Call : 0196038353

Email : sitinorhas_linda@yahoo.com

COD :
 Klang / Shah Alam / Setia Alam / Kuala Selangor


Enfuselle Shaklee

Shaklee telah menjalankan penyelidikan nutrisi selama 55 tahun untuk mencipta set penjagaan kulit yang termaju di pasaran. Ternyata Nutrisi merupakan asas bagi wajah yang sihat dan cerah berseri. Pemilihan nutrien yang betul, sukatan yang betul serta sesuai dengan diri anda juga memainkan peranan yang penting. Asa bagi produk Enfuselle ialah Vital Repair Complex kami yang eksklusif, satu campuran sinergi tujuh nutrien antipengoksida yang memberi hasil lebih hebat berbanding penggunaan nutrien secara berasingan.


UNTUK KULIT NORMAL HINGGA KULIT KERING

Hydrating Cleansing Lotion


Lotion pencuci campuran berkrim yang menanggalkan kotoran, bahan pencemaran dan solekan tanpa menjejaskan lapisan minyak semulajad kulit.

Hydrating Toner


Formula Bebas Alkohol dengan minyak pelembapan semulajadi bagi melindungi dan melembapkan wajah.

Hydrating Moisturizer

Diperkaya dengan krim emolien bebas minyak dan tidak melekit untuk kesan yang cepat.

UNTUK KULIT NORMAL HINGGA KULIT BERMINYAK

Purifying Cleaning Gel


Bebas sabun dan PH seimbang diperkaya dengan vitamin E yang berbuih lembut bagi memastikan kulit kekal segar dan lembut.

Purifying Toner


Mengekalkan dan menanjalkan semula kulit, menghaluskan structur kulit juga membantu mengawal mukan berkilat dengan menghapuskan lebihan minyak.

Balancing Moisturizer

Formula Ringkas, tidak berminyak dan mampu mengawal pengeluaran minyak pada wajah, bertindak dengan membekalkan kelembapan segera.


Eye Treatment


Bahan Botani anti penuaan dan vitamin C amat berguna untuk merawat kulit yang lembut di sekitar mata.

Untuk Dapatkan Rangkaian Produk Shaklee dengan

Shaklee Independent Distributor Anda

Haslinda (Lynd)
SID : 1090071
Sms / Wassap / Call : 0196038353

Email : sitinorhas_linda@yahoo.com

COD :
 Klang / Shah Alam / Setia Alam / Kuala Selangor


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...