Assalamualaikum.

Alhamdulillah.

Dipertemukan dengan Jumaat Seterusnya.

Amalan Hari Jumaat Sunnah Untuk Wanita

Jumaat adalah penghulu segala hari bagi ummat islam. Bertapa kasihnya Allah kepada kita sentiasa memberikan bonus pada kita. Bulan Ramadhan yang diberikan setahun sekali dan Jumaat dikurniakan seminggu sekali.

Berikut adalah Amalan Hari Jumaat Sunnah Untuk Wanita

Amalan Hari Jumaat

#Mandi

Semua orang mandi tetapi mandi hari jumaat disertakan niat untuk mengikut sunnah Nabi Muhammad SAW, kita dikurniakan pahala untuk mandi itu. Allah, mudahnya Islam.

#Memakai Wangi-wangian dan pakaian terbaik.

Pada yang sudah biasa melawa jadi super melawan (patuh syariah) kepada yang dok kat rumah dan biasanya selekeh je, hari jumaat silalah melawa walaupun dalam rumah.

#Memotong Kuku

Macam Lynd 2x seminggu potong kuku so adjust lah sampai hari jumaat pun kita potong kuku. Potong kuku anak-anak dan kalau perlu suami sekali.. Heeeee

cara potong kuku

Hari yang disunatkan untuk potong kuku:
Isnin, Khamis dan Jumaat

# Membaca Surah Al-Kahfi

Kelebihan Al Kahfi

Surah Al Kahfi yang mengandungi 110 ayat memang agak sukar untuk orang yang tak biasakan diri. Untuk memudahkan untuk kita menghabiskan 1 surah ini dalam masa 1 hari bahagikan kepada selepas Mahgrib, Isyak, Subuh, Dhuha, Zohor dan Asar.

Bila sudah dijadikan amalan, insyaAllah lebih mudah.

# Berselawat

Selawat Nabi

Ini antara amalan harian kegemaran Lynd.

Selawat 1000x setiap hari. Kalau sesiapa yang tengah belajar atau melatih diri untuk berfikiran positif paksa diri untuk selawat 1000 kali ini.

Kat entry ni Lynd ada explain mengenai kelebihan selawat.

Power of Selawat

# Berdoa

Jumaat ada beberapa waktu bonus dimana doanya sangat mustajab.

jumaatdoamustajab-1

Lynd selalu fokus time-time waktu lepas asar tu. Ada ketika bila berpeluang Lynd kurangkan bercakap. Lynd banyak berdoa waktu-waktu begitu tak pun ingatkan dan bayangkan impian-impian Lynd walaupun masa tu tengah buat kerja rumah atau uruskan anak-anak.

Berdoa bukanlah hanya bermaksud menadah tangan di tikar sejadah.

Semoga perkongsian Lynd ni dapat memberi manfaat kepada semua pembaca. Dan kita akan mengambil peluang hari jumaat sebaik-baiknya.

keep-calm-today-is-friday-5

Tips Mendidik Anak Soleh

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.

Anak

What Woman Want, Apa yang wanita inginkan.

Keluarga dengan anak-anak soleh dan solehah dan senang diurus.

Betul tak?

Beberapa bulan lepas, semasa lepas bersalinkan Indah, Lynd memang tersadai aje lah. Takder peluk-peluk Kaseh dan Awatif sebab takut terlasak dekat Czer. Mak saya sebenarnya takut sangat. Dia siap mimpi anak-anak terkam nak peluk saya lepas tu luka jahitan terbuka.

Tidur pun asing, saya tidur dekat atas katil bujang anak-anak bentang toto tidur sebelah katil. Awatif lah paling sedih, dia memang manja dan tidur nak peluk aje. Pernah 1 malam dia minta saya hulurkan tangan pun jadilah masa tidur.

Sedih sangat. Masa tu saya memang fikir saya kena sihat cepat-cepat. Tu bab peluk cium dah kurang. Then bab menguruskan dorang, mandikan, pakaikan baju, sikat rambut dan makan minum dorang mostly diuruskan oleh mak saya.

Walaupun dorang buat sendiri tapi kita bantulah xder lah pandang je. Tapi masa dalam pantang memang pandang je lah.

Sampailah 1 tahap saya rasa anak-anak diluar kawalan. Lasaknya, tindakbalas mereka rasa macam perkara yang “mengerikan” jika ia dibiarkan berterusan. Tambah lagi bila anak dah masuk 3 ni.

Sampai 1 tahap saya fikir “Cukuplah anak 3 bukan sebab saya tak larat nak jaga tapi sebab saya takut tak mampu nak didik mereka menjadi anak solehantakut nanti Kat Sana kita disoal”

Puncanya adalah keadaan sekeliling. Sikap anak-anak ni memang cermin orang sekeliling. Mungkin masa tu terlalu banyak “jangan”.

Jangan bising nanti baby bangun.

Jangan sepah nanti mama tak larat nak kemas.

Jangan dok pangku mama nanti mama sakit.

Jangan lari-lari

Jangan membebel

Semua tu menjadi faktor perubahan sikap mereka.

Bila difikirkan, semuanya berpunca sebab saya tak berdaya. Bila tak sihat emosi saya juga tak sihat, senang marah, tak boleh fikir rasional tu yang jadi senang nak menjerit tu.

Kesihatan emosi dipengaruhi oleh kesihatan tubuh badan juga. Begitu juga sebaliknya.

So masa tu memang Lynd komited ambil Set Berpantang Shaklee secara berdisiplin sebab nak sihat cepat-cepat. Nasibaik Set Berpantang Shaklee ni mudah diambil sebab dalam bentuk tablet.

Seawal 5 hari lagi dari segi energy boleh dikatakan pulih cuma sebab luka bersalin secara pembedahan masih belum baik itu yang menyebabkan masih tak boleh melasak.

Set Bersalin Shaklee ni lengkap dan mudah diambil so tak perlu susahkan mak sangat untuk bancuh ke. Just letak sebelah katil je bila nak ambil capai je.

Selain itu, kalau siapa yang Friend Lynd di Facebook HASLINDA LYND, memang akan perasan Lynd banyak share pasal parenting. Lynd share sebab rasa berguna dan Lynd apply tips-tips tu. Selain itu info Tips Mendidik Anak Soleh memberi Lynd motivasi untuk bertindak, bukan melayan perasaan sedih melihat anak sebegitu dan merosakkan emosi.

Antara Tips Mendidik Anak Soleh yang paling best dan lengkap ini adalah :

Tips mendidik anak nakal menjadi soleh dan solehah..

1. Pastikan dia makan malam sebelum maghrib seperti yang Nabi SAW sarankan supaya mudah belajar waktu malam. Makan malam lepas maghrib buat anak mudah letih dan mengantuk bila belajar. Makanan hadam selepas 1 ½ jam makan. Jadi anak boleh belajar dengan berkesan dan fokus jika belajar 1 ½ jam selepas makan malam. Pastikan dia kurang makan daging merah, banyakkan daging putih seperti ayam dan ikan. Daging merah buat anak pemarah dan agrasif serta mudah melawan cakap. Pastikan mereka makan buah SEBELUM makan nasi agar badan dapat serap Vitamin C yang ada dalam buah-buahan. Vitamin C membantu tenangkan fikiran anak di samping jaga kulit.

2. Banyakkan memeluk anak. Anak yang sering dipeluk akan tenang, kurang degil, rasa selamat dan disayangi serta tidak perlu nak buat nakal.

3. Pesan kepada anak untuk menghadap Qiblat semasa belajar atau mengaji, ini akan tingkatkan keberkatan dalam belajar.

4. Sebelum belajar, baca doa-doa penerang hati termasuk surah Al-Insyirah. Nabi suruh Ali RA baca surah Al-Insyirah untuk kuat ingatan, mudah faham, jadi tenang, mudah patuh arahan ibubapa dan tidak banyak meragam.

5. Letak pokok hidup, seperti pokok keladi air, di kanan dan kiri meja tempat anak belajar untuk bekalkan oksigen kepada otak anak semasa belajar.

6. Beri anak supplement yang dapat menguatkan minda, tenangkan emosi, lembutkan hati dan kuatkan daya ingatannya.

7. Bacakan di kepala anak: Al-Fatehah, ayar Qursi dan surah Al-Insyirah untuk rangsang otak dan memori anak dan jadikan dia anak yang tenang, baik akhlak, dengar cakap ibubapa dan pintar. Bacakan waktu malam semasa nak belajar dan waktu anak nak pergi tadika/ sekolah.

8. Elakkan anak memakai pakaian berwarna merah atau oren. Ikut kajian, warna merah dan oren akan rangsang anak jadi agrasif dan hyperaktif.

9. Suruh anak tidur mengiring kekanan agar otak jadi lebih pintar, puas tidur dan ikut sunnah Nabi SAW.

10. Pastikan rezeki yang ibubapa terima benar-benar berkat dengan mengelakkan perkara haram dan syubahat serta keluarkan zakat pendapatan dan zakat-zakat yang berkenaan. Rezki yang kurang berkat juga jadi punca anak jadi agrasif, tidak dengar cakap ibubapa dan extra nakal.

11. Ibubapa baik pulih diri secara bersepadu agar Allah SWT ubah anak-anak jadi hebat dan cemerlang.

Prinsip hidup: Jika baik pulih diri kita secara bersepadu, Allah SWT akan ubah anak-anak dan semua orang di sekeliling kita. Juga, semakin rapat kita dengan Allah SWT, maka Allah SWT akan perbaiki hubungan kita dengan semua orang.

Mulai hari ini baik pulih diri secara menyeluruh dengan:

1. Jaga solat 5 waktu dan lakukan solat-solat sunat qabliah dan ba’diah untuk menampung segala kekurangan dalam solat-solat fardhu kita.

2. Solat taubat dan istighfar 70 kali sehari setiap hari. Lakukan juga solat hajat, istikharah dan tutup dengan solat WITIR setiap malam. Nabi SAW suruh kita untuk solat witir setiap malam sebagai pembalut kepada semua amalan kita setiap hari untuk dipersembahkan kepada Allah SWT.

3. Maafkan semua orang setiap malam sebelum tidur agar hati jadi bersih, badan sihat, wajah jadi anggun, doa dimakbulkan, semua orang sayang dan anak dengar cakap kita.

4. Untuk merangsang ahli keluarga supaya solat dan elok perangai, bacalah Surah Ibrahim (ayat 40). Ini memang doa khas untuk mohon agar diri dan keluarga jaga solat.

5. Baca Doa Pembuka 12 Pintu, Doa Membuang Sifat Negatif, Bismillah 5 dan Ayat Qursi. Pengalaman menunjukkan sesiapa yang mengamalkan doa-doa tersebut, maka orang bujang akan bertemu jodoh, suami isteri akan bertambah sayang, orang bergaduh akan jadi damai, selesai masalah, langsai hutang, anak-anak jadi hebat dan soleh, hilang perangai buruk seperti enggan solat, dan sebagainya.

6. Pagar diri dengan Fatehah and Surah 3 Qul, hembus tapak tangan dan sapu seluruh badan. Ini akan menghindar daripada gangguan manusia, binatang, jin dan sihir.

7. Lembutkan hati anak kita atau orang lain dengan Fatehah, Surah Al-Hasyr (ayat 21-24), Surah Ta Ha (ayat 1-5), Ayat Qursi dan hembus ke badan, makanan, gambar atau pakaian yang sudah dipakai sebelum dicuci atau sekadar menghembus ke arah orang itu dari jauh.

8. Layan anak lebih baik daripada biasa agar dia rasa bersalah jika ingkar perintah ibubapa.

9. Setiap kali nak masuk rumah, pesan kepada semua ahli keluarga kita untuk baca Bismillah 3 kali, senyum, beri salam dan masuk dengan melangkah kaki kanan dahulu. Ini akan menghindarkan syaitan bernama DASIM daripada masuk ke kepala kita dan ganggu manusia supaya berkonflik, suami isteri supaya bergaduh hingga bercerai berai, anak-anak melawan ibubapa, anak-anak bergaduh sesama sendiri, anak-anak jadi extra nakal, dan sebagainya.

10. Setiap kali nak nasihati anak, nak suruh anak solat atau belajar, bacalah 3 Nama Allah: Ya ‘Aziz, Ya Jabbar, Ya Mutakabbir dan hembus ke arah dia jika masih jauh atau berdehem depannya jika sudah berhadapan. Ini akan melembutkan hatinya agar dapat mendengar cakap atau hujah ibu.

11. Jika terlalu sedih atau tertekan, bacalah 3 doa Nabi SAW:
Inna lillahi wainna ilahi rojiuun.
Ya Allah, aku redha dengan segala ujianMu, berilah aku pahala atas redha ini.
Ya Allah, aku ada masalah anak sukar nak dengar cakap ibubapa. Ya Allah, Kau bantulah selesaikan masalahku. Kau jadikan dia anak yang soleh, sabar, pintar, baik akhlak, mendengar cakap ibubapa, rajin belajar dan sebagainya. Insya Allah hati akan tenang dan doa akan dimakbulkan.

12. Baca Al-Fatehah, Ayat Qursi dan Surah Al-Insyirah dan hembus atas kepala anak kita setiap hari hingga aqil baligh. Ini akan membantu dia jadi anak yang soleh, pintar, berakhlak mulia dan taat kepada ibubapa.

13. Cuba nasihati anak semasa dia tidur dengan berbisik di telinganya atau sekadar bercakap dalam hati. Nasihatkan agar jadi anak yang baik, sopan santun, dengar cakap ibubapa, dan sebagainya. Ikut kajian dan pengalaman peribadi saya, jika kita istiqamah menasihati anak kita semasa mereka tidur, anak-anak insya Allah akan berubah menjadi anak yang baik.

Cuba amalkan selama 40 hari, kerana tabiat baru terbentuk dalam masa 40 hari. Insya Allah segala masalah anak yang keluarga anda hadapi akan selesai langkah demi langkah.

Selamat beramal dan moga berjaya, wassalam.

Sumber Inspirasi Dan Motivasi: Prof. Madya Dato’ Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah.

Lynd takder lah apply semua tapi at least ada yang Lynd ikut. Untuk apply tips begini apa yang penting ibu / bapa kena bertenang dahulu.

Bila jadi sesuatu keadaan, biasanya kita terus jerit dan marah-marah.

Sepatutnya, bawak bertenang dan ingatkan balik segala tips yang dibaca dan cuba apply. Then baru react.

Alhamdulillah sangat lepas sebulan memang nampak berkesan sangat. Kaseh sangat mendengar kata dan boleh diharap.

Target Lynd lepas ni nak kenal pasti personaliti anak-anak sebab lain anak lain cara nak handle. Kaseh and Awatif memang agak berbeza. Cara cakap dengan Kaseh tak sama dengan Awatif, cara minta tolong pun tak sama. So Lynd tengah belajar memahami anak-anak yang 2 ketui ni. Indah baru 3 bulan so just handle keperluan asas dia je.

So Lynd memang sangat belajar kepentingan kenapa Ibu kena sentiasa sihat dan bertenaga. Badan ibu sihat maka dari segi spiritual dan emosi juga akan sihat. Jika kita boleh handle perkara ini maka ibu akan dapat kurangkan rasa penat mengurukan keluarga,

So ini salah 1 perkongsian Lynd dalam cara mengelakkan penat secara Motivasi dan Spiritual.

BAHAGIAN 1 : Nutrisi

BAHAGIAN 2 : Home Organising

BAHAGIAN 3 : Motivasi dan Spiritual

 

Lynd akan teruskan berkongsi segala tips dan ilmu dalam What Woman Want by Lynd.

Semoga bermanfaat.

————————————————————-

Haslinda Lynd

Pengedar Shaklee dengan Consultation Penuh dan Service Terbaik

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Menyediakan Perkhidmatan Cash On Delivery (COD) sekitar Klang / Shah Alam / Puncak Alam 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...