TIPS MEMASAK DISAMPING ANAK KECIL
————————————-

1 benda kena pegang kuat-kuat
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
REDHA.?
.
(Tapi jangan pegang suami saya walaupun suami saya Redo Ridho sy srg ja bleh pegang)?

Fasa pertama sy nk masak sy cuba tidurkan cik Indah dulu.
Biasa dalam kol 11 gitu time Indah nap.

Tapi kalau dia tidur awal ka, terjaga awal ka time ni lah mama kena redha.

20160829_104735

Tak nak kasi dia pegang kaki memang kena buat dia sibuk.
Salah satu benda y buat dia sibuk adalah biar ja dia masuk dalam almari beras, sepahkan besen-besen sambil tuang bawang dalam tu.

tip-memasak-disamping-anak-kecil

So redha je la kalau kena kemas semua tu lepas masak.

Kalau taknak kemas pun kena redha je la tengok benda2 tu berterabur kt lantai.

Lynd ada baca 2-3 lepas,
“being a mom you cannot be perfect to live in a happy life”

Maksudnya..
Bila Lynd nak pastikan Lynd dapat masak untuk suami dan anak-anak but at the same time Lynd nak rumah kemas dan cantik.
To make this happen, kita akan penat dan stress. Mana nak kutip.. mana nak masak.. jadi mangsa anak lah jugak kena bebel.. kena “jangan” itu ini.

Serius dulu Lynd “cuba” untuk ?.
Tapi bila tengok muka anak-anak ternganga tengok tv xlayan mama ajak main geletek2 sbb merajuk mama bebel buat Lynd jadi makin stress.

Mama.. redha dengan 1 matlamat masak vs kemas
Kena salah 1 ja.

Bonus En Pomen pun redha ja jugak.
Janji dapat wassap “Pa.. Nasi da masak” itu dah cukup membahagiakan cik Lynd. Hehehe..

Soooo.. Apa-apa pun redha ok.
We cannot be perfect but we can be happy.

Harap TIPS MEMASAK DISAMPING ANAK KECIL Cik Lynd ni dapat membantu serba sedikit ibu-ibu diluar sana untuk memudahkan urusan memasak. Ambil masa sebenarnya nak didik hati untuk redha tapi tak per. Perlahan-lahan nanti kita akan dapat rasai kebahagiaan itu.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.

What Woman Want Cara Atasi Penat Part 2

2-3 menjak ni ni newsfeed Facebook Lynd ada beberapa viral yang Lynd tak berapa gemar nak baca. Bukan sebab tak setuju dengan apa yang mereka buat cuma Lynd takut apa yang dibaca terjangkit dengan Lynd walaupun pada hakikatnya benar juga sesetengah perkara tu.

So bila dah separuh baca tu kalau macam dah boleh agak apa kesudahannya memang Lynd terus stop baca.

Apa viralnya Cik Lynd?

Mengenai perkongsian suri rumah yang mengatakan mereka tiada masa untuk diri sendiri. Menguruskan rumah tangga dari pagi sampai ke malam. Makin perit bila suami dan orang ingat mereka bersenang-senang dirumah.

Itu 1 kisah.

Ada juga perkongsian ibu bekerjaya penat keluar bekerja, balik rumah uruskan keluarga, kelam kabut pagi-pagi, suami tak tolong dan macam-macam lagi.

Allah.. beratnya tanggungjawab wanita.


Cara Atasi Penat 1

Walau siapa pun kita samada suri rumah atau keluar bekerja. Semuanya ada sebab dan kepentingan yang perlu dijaga. Tiada istilah siapa yang lebih beruntung dan siapa yang lebih senang.

Perasan tak persamaan antara 2 kes ni ?

PENAT.

Jika sebelum ni Lynd explain Cara Mengatasi Penat Part 1 menggunakan rangkaian produk Shaklee

Tapi entry kali ini Lynd fokus pada keperluan protein.

Kenapa Kita perlukan protein dalam diet harian kita ?

Why we need protein

Kerana badan kita terdiri dari binaan-binaan asas protein. Protein menjadi sumber tenaga berpanjangan yang menjadikan badan kita sentiasa bertenaga.

Protein mengambil masa yang lama untuk dihadam dan ditukarkan kepada tenaga maka kita akan merasa kenyang lebih lama dan bertenaga lebih lama.

Kenapa Wanita Hebat Perlukan Lebih Protein ?

Kerana wanita hebat perlukan tenaga berpanjangan, kepuasan diri dengan menjaga tubuh badan yang langsing dan juga untuk membaiki otot yang tercedera akibat aktiviti lasak.

Luna-IG_Protein_thumb

Pentingkan protein ni kepada wanita-wanita hebat ?

Dengan pengambilan protein yang mencukupi kita dapat kekal bertenaga dan dapat menjaga kecantikan dalam masa yang sama.

Protein kita boleh dapat dari 2 sumber samada protein tumbuhan dan protein dari daging.

Protein dari tumbuh-tumbuhan lebih menjadi pilihan kerana ia tidak mengandungi lemak dan kolesterol.

Berikut adalah tumbuhan yang boleh membekalkan protein kepada kita.

sources-plant-based-protein-illustrator-vector-44584901

Wahhhhh… Tempe ataupun soya boleh membekalkan protein paling tinggi berbanding dengan sayur lain.

Ok.. ini 1 lagi perbandingan hebat antara protein haiwan dan protein tumbuhan.

image-21

Kajian menunjukkan protein dalam kacang soya mengandungi asid amino yang paling lengkap diperlukan oleh badan kit.

Oleh yang demikian Shaklee telah mencipta Energized Soy Protein (ESP Shaklee) yang merupakan minuman protein berasakan soya pertama yang dicipta sebelum kewujudan jenama-jenama lain.

ESP Shaklee

Fakta Menarik Mengenai ESP Shaklee

# Mengandungi 9 Asid Amino lengkap yang diperlukan oleh badan.

# Mengandungi 500mg Kalsium dalam setiap hidangan yang bersamaan 1 gelas susu.

#Dihasilkan dari soya Non-GMO terpilih dan  berkualiti tinggi.

#Minuman  protein berasaskan soya yang pertama dicipta.

# Mempunyai Index Glisemik (GI) yang rendah iaitu 39 yang selamat diambil oleh pesakit diabetis.

Apa Itu GMO ?

Boleh refer entry ini untuk mengetahui apa itu GMO.

Sekarang faham kenapa protein penting untuk wanita hebat dapat mengatasi rasa penat dengan rutin harian anda ?

Cara Atasi Penat

Dapatkan ESP Hari Ini dengan penjimatan hebat.

PAKAT BORONG ESP SEMPENA PROMO SEPTEMBER

cara elak penat

Untuk sebarang pertanyaan dan info lanjut

Haslinda (Lynd)

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Facebook Personal : Haslinda Lynd

Pengedar Shaklee Klang / Shah Alam / Puncak Alam

Menyediakan Perkhidmatan Cash On Delivery (COD) dan Penghantaran Setiap Hari

Kenapa Saya Suka Siti Nurhaliza

Siapa tak kenal dengan pemilik nama Siti Nurhaliza.

Siti Nurhaliza 2

Ermmmm.. Dari dulu saya memang suka tengok dia sebab di cantik. Lagu-lagu dia pun boleh layan. Takder la fanatik tapi suka tengok kalau program ada dia.

Dari zaman sekolah dulu sampai lah sekarang. Macam saya cakap tadi saya suka tengok dia. Just tengok. Tapi recently baru saya rasa “kagum” dengan Dato’ Siti Nurhaliza Taruddin ni.

KUALA LUMPUR 15 January 2015. (UNTUK YATI/RAP SHJ) Penyanyi, Datuk Siti Nurhaliza. NSTP/Munira Abdul Ghani

Sejak saya terlayan Instagram ni dia antara artis y saya suka tengok. Ermmmm… bukan seperti artis biasa kenapa saya suka follow dia. Ia gara-gara ada salah 1 video Dato’ Siti dalam kereta tengah promo 1 program dia ni dan saya terpandang “sesuatu” jari jemari beliau.

Saya ada screenshot “sesuatu” itu tapi saya dah terdelete kot dulu. Saya terpandang ada tasbih digital dijari beliau. (Kekaguman saya sampai tahap tak sampai hati nak guna “dia”).

Yess.. Start tu yang saya mula kaguuuuuummmm sangat ngan dia. Orang lain mungkin dah lama sedar dan mengkagumi dia tapi saya baru ok.

Memang terlambat Cik Lynd.

Apa yang buat saya tiba-tiba baru sedar?

Kerana saya baru sedar dia layak apa yang dia ada yang menjadi idaman setiap wanita. Dari segi kecantikan, kekayaan, kejayaan, budi pekerti dan pengiktiran. Dia cantik dari dalam.

Bila tengok video ni lagilah meremang bulu roma.

Yesssss.. video lama. Entah yang zaman bila tapi dia diiktiraf sebegitu dan tiada siapa yang dapat lawan level yang dia pernah capai.

Dia berjaya kerana kebersihan hati dia. Bertapa positifnya dunia dalaman dia dimana walau apa pun cabaran yang datang tak berjaya mengkotorkan perjalanan hidup dia.

Allah aturkan kehidupan dia. Maka Allah lambakkan segala Kekayaan kepada Dato’ Siti.

Adehhh.. camner nak explain eak. Kejayaan dia bukan nasib. Kejayaan dia sebab dia nak, dia minta dengan tuan punya dunia dan dia sabar saat diuji.

Siapa saya nak judge dia?

Biarlah. Saya Siti Norhaslinda.

Dia yang dah berjaya pun mengamalkan amalan menjemput rezeki. Kita?

Aduhhhh.. ketuk pala sendiri.

Patutlah kekayaan dia mencurah-curah.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.

Dipertemukan dengan Jumaat Seterusnya.

Amalan Hari Jumaat Sunnah Untuk Wanita

Jumaat adalah penghulu segala hari bagi ummat islam. Bertapa kasihnya Allah kepada kita sentiasa memberikan bonus pada kita. Bulan Ramadhan yang diberikan setahun sekali dan Jumaat dikurniakan seminggu sekali.

Berikut adalah Amalan Hari Jumaat Sunnah Untuk Wanita

Amalan Hari Jumaat

#Mandi

Semua orang mandi tetapi mandi hari jumaat disertakan niat untuk mengikut sunnah Nabi Muhammad SAW, kita dikurniakan pahala untuk mandi itu. Allah, mudahnya Islam.

#Memakai Wangi-wangian dan pakaian terbaik.

Pada yang sudah biasa melawa jadi super melawan (patuh syariah) kepada yang dok kat rumah dan biasanya selekeh je, hari jumaat silalah melawa walaupun dalam rumah.

#Memotong Kuku

Macam Lynd 2x seminggu potong kuku so adjust lah sampai hari jumaat pun kita potong kuku. Potong kuku anak-anak dan kalau perlu suami sekali.. Heeeee

cara potong kuku

Hari yang disunatkan untuk potong kuku:
Isnin, Khamis dan Jumaat

# Membaca Surah Al-Kahfi

Kelebihan Al Kahfi

Surah Al Kahfi yang mengandungi 110 ayat memang agak sukar untuk orang yang tak biasakan diri. Untuk memudahkan untuk kita menghabiskan 1 surah ini dalam masa 1 hari bahagikan kepada selepas Mahgrib, Isyak, Subuh, Dhuha, Zohor dan Asar.

Bila sudah dijadikan amalan, insyaAllah lebih mudah.

# Berselawat

Selawat Nabi

Ini antara amalan harian kegemaran Lynd.

Selawat 1000x setiap hari. Kalau sesiapa yang tengah belajar atau melatih diri untuk berfikiran positif paksa diri untuk selawat 1000 kali ini.

Kat entry ni Lynd ada explain mengenai kelebihan selawat.

Power of Selawat

# Berdoa

Jumaat ada beberapa waktu bonus dimana doanya sangat mustajab.

jumaatdoamustajab-1

Lynd selalu fokus time-time waktu lepas asar tu. Ada ketika bila berpeluang Lynd kurangkan bercakap. Lynd banyak berdoa waktu-waktu begitu tak pun ingatkan dan bayangkan impian-impian Lynd walaupun masa tu tengah buat kerja rumah atau uruskan anak-anak.

Berdoa bukanlah hanya bermaksud menadah tangan di tikar sejadah.

Semoga perkongsian Lynd ni dapat memberi manfaat kepada semua pembaca. Dan kita akan mengambil peluang hari jumaat sebaik-baiknya.

keep-calm-today-is-friday-5

Assalamualaikum.

Selamat Pagi Semua.

Macamana pagi anda?

Untuk Gembira sepanjang hari ia bermula dengan pagi yang baik.

Jom kita tengok apa orang gembira lakukan setiap pagi.

6 Perkara Amalan Untuk Gembira Setiap Hari

6 Perkara Amalan Untuk Gembira Setiap Hari

1# Don’t Hit Snooze.

Happy Couple Wake Up In Bed

Siapa biasa buat ni? Angkat tangan. 2-3 kali alarm bunyi asyik dok Snooze sahaja. Tahukan anda perbuatan tersebut menyebabkan anda akan lebih penat. So buka mata, senyum dan katakan Alhamdulillah dan terus bangun.

2# Start With Affirmation

affirmation

Bila dah duduk, lafazkan kata kesyukuran kerana kita masih diberi peluang untuk bernafas hari ini. Syukuri nikmat yang Allah berikan. Berdiri depan cermin katakan sesuatu yang positif pada diri sendiri dan sebutkan impian anda sambil merasainya.

“Lynd you are awesome, beautiful and successful businesswoman.”

“I am a great and the best mom in the world”

3# Eat Breakfast

healthy-breakfast-3

Jangan pulak diet anda skip sarapan atau kerana kelam kabut terus tak sarapan. Sarapan sangat penting untuk meningkatkan daya tumpuan anda semasa bekerja.

4# Exercise Early

Morning Excersice

Tak Perlu yang berat. Simple dan tak perlu ambil masa yang lama. Kajian menunjukkan senaman pada waktu pagi dapat memberikan tenaga berpanjangan sepanjang hari.

5# Unplug For An Hour

000561282_prevstill

Apa kata semasa bersarapan tu, nikmati hidangan anda tanpa perlu memegang segala gadget. Tak perlu rosakkan pagi anda dengan scroll newsfeed facebook atau membaca surat khabar. Just enjoy your peacefull moment.

6# Take A Shower

Haaa.. semua orang mandi tapi mandi yang paling bagus adalah mandi air sejuk pada waktu pagi. Selain Sunnah Rasul ia juga pasti menyegarkan dan ‘membangunkan’ tubuh badan dengan air sejuk.

Harap

Selamat menjadi orang yang gembira..!!!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Pengedar Shaklee Klang

Shaklee Klang

Saya Haslinda (Lynd) merupakan pengedar Shaklee Klang yang berada di Pekan Meru.

5 Sebab Kenapa Kami Menjadi Pilihan Sebagai Pengedar Shaklee Klang Terbaik :

# 1 Service Penghantaran Terus Ke Rumah Anda

Jika anda tinggal di sekitar Klang, Shah Alam, Puncak Alam dan kawasan sekitarnya, saya manawarkan perkhidmatan penghantaran terus ke rumah anda selepas masa dan lokasi dipersetujui. Penghantaran adalah PERCUMA

Shaklee Puncak Alam 6

# 2 Penghantaran Menggunakan Perkhidmatan Pos Laju / GDex Setiap Hari

Proses penghantaran ke seluruh Malaysia menggunakan perkhidmatan Pos Laju dibuat setiap hari.

Pos Laju

Kadar bayaran perkhidmatan pos laju

Semenanjung
RM 6.30 / RM 10.60 

Sabah / Sarawak
RM 10.60 / RM 21.20

Dan pembayaran sebelum pukul 2.00 petang, pengeposan akan dilakukan pada hari yang sama.

#3 Kami Sentiasa Mempunyai Ready Stok

Shaklee Klang 4

Tanpa perlu menunggu lama, kami sentiasa menyimpan stok terutama untuk produk-produk hot selling. Jika ada permintaan diluar jangkaan yang memerlukan stok segera, kami komited untuk terus ke Cawangan Shaklee berdekatan.

#4 Agen Shaklee Sepenuh Masa

Saya menjalankan perniagaan Shaklee sepenuh masa, disebabkan itu segala tumpuan dan keutamaan saya adalah untuk memberikan yang terbaik kepada pelanggan kami di www.vitalynd.com

Shaklee Puncak Alam 2

Saya juga sentiasa komited untuk meningkatkan pengetahuan mengenai produk dari masa ke semasa demi memberikan konsultansi terbaik kepada pelanggan.

#5 Pengguna Tegar Shaklee

Sebelum menjadi pengedar Shaklee secara serius, saya adalah pengguna Shaklee yang bermula dengan Set Kesuburan Shaklee.

Ikuti kisah saya dan Set Kesuburan Shaklee

Dan sejak itu saya mula yakin dan jatuh cinta dengan Product Shaklee dan merasakan tanggungjawab saya untuk berkongsi produk terbaik dan selamat ini.

Disebabkan 5 faktor di atas, saya sentiasa memberikan perkhidmatan konsultansi terbaik dan pantas.

Untuk sebarang pertanyaan dan info lanjut

Haslinda Lynd

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Menyediakan Perkhidmatan Cash On Delivery (COD) sekitar Klang / Shah Alam / Puncak Alam

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.

Cara Pilih Pusat Jagaan Bayi dan Kanak-Kanak

3 anak Lynd semuanya dihantar ke nursery yang sama iaitu Taska Pintar Sayang. Masih ingat lagi, masa mula-mula pindah sini tahun 2009 saya tengah mengandung.

Bila kandungan dah masuk 8 bulan dah mula fikir mana nak hantar anak lepas pantang nanti dan rezeki Kaseh tiba-tiba ada nursery baru bukak di taman ni.

Terus jumpa owner iaitu Puan Zaidah untuk booking. Masa tu saya memang cakap yang saya nak beri susu ibu pada baby nanti. So Ummi Zai tak kisah dan minta tunjuk ajar macamana nak handle EBM nanti.

So since umur Kaseh 2 bulan memang Kaseh dok nursery tu.

63rd Day 63rd Day1

Gambar 1st day Kaseh nak dihantar ke Nursery.

Macam tau je.. lain macam ragamnya pagi tu. Menangis tak hengat. Saya saja hantar seminggu awal sebelum saya masuk kerja sebab saya nak test banyak mana EBM yang Kaseh nak guna nanti.

Dah hantar tu saya yang tak senang duduk, risaukan atau dengan kata lain rindukan Kaseh. Almaklumlah anak pertama. Telinga ni macam terngiang-ngiang suara Kaseh nangis. Padahal nursery blok sebelah dan rumah paling hujung.

Then sampai lah ke Awatif. Saya takder masalah dengan nursery ni dan mana-mana pengasuh kat sini. Saya rasa dorang jaga anak-anak saya lagi bagus dari saya jaga.. Heeee.. Yela baju siang aje sampai 3 pasang. Kalau kat rumah paling banyak pun 2x kalau mandi tengahari.

Masa zaman Kaseh dulu ada jugak saya pergi nursery secara mengejut buat-buat nak hantar EBM. Then mereka memang benarkan saya masuk dan naik jumpa baby. Kalau nak breastfeed terus pun takder hal. Sebab saya dengar ada sesetengah nursery memang tak bagi parent masuk.

Pada saya nursery ni agak terbuka. Termasuk juga sesetengah hal boleh cakap direct dan alhamdulillah memang saya takder masalah.

Kaseh dulu memang ada hari-hari yang dia meragam gi nursery terutama hari Isnin. Al-maklumlah cuti dah lama 2 hari. Isnin mula la drama.

Awatif? Budak ni?

Awatif

Budak ni memang takder masalah, mama yang ada masalah ngan budak ni. Hantar la hari apa pun macamana pun nak gi hantar mana pun dia layan. Kalau Kaseh takut ngan Ummi Zai sebab suara dia kuat kot. Budak ni semua dia layan sama rata. Hahahahaha.. Sampai 1 tahap terfikir “budak ni tak sayang aku ke sebab takder pun sedih aku nak tinggal dia” ok mama sentap.

Cik Indah pulak sah-sah dia takder masalah, orang pun takder masalah ngan dia sebab dia tido je. Ummi kat nursery pernah cakap masa mandi tengahari pun layan tido.

Kat rumah pun gitu, kalau kat nursery je camtu risau jugak. InsyaAllah takder masalah.

Pengasuh kat sana dorang panggil Ummi just yang muda-muda je panggi “Kakak”. Ada sekali tu salah sorang ummi tu cakap “Anak-anak awak 3-3 takder masalah nak jaga. Semua senang. Bagi susu diam, tapi tak tau la anak lelaki esok” Heeeee.. sengeh je la.

Alhamdillah sangat.

Sini Lynd nak share Cara Pilih Pusat Jagaan Bayi dan Kanak-Kanak

  • Pastikan nursery berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Malaysia (JKM) dan seangkatan dengannya.
  • Tanya bilangan kanak-kanak dan pengasuh untuk mengetahui nisbah pengasuh dan anak-anak jagaan. Seingat saya untuk bayi 1 pengasuh 3 bayi.
  • Keterbukaan pengasuh dan pemilik untuk berbincang.
  • Sesekali buat lawatan mengejut terutama waktu tengahari.
  • Aktiviti harian dan pemakanan mereka.

Ini yang asas sahaja. Kepada ibu bapa boleh go detail lagi.

Ada yang tanya Lynd nursery atau pengasuh lebih baik? Ermmmm.. kalau ikut Lynd mestilah Lynd kata nursery sebab tu Lynd hantar kat sana. Tapi sebenarnya masing-masing ada kelebihan dan kekurangan.

Pendapat peribadi Lynd, nursery kekurangannya adalah budak ramai-ramai 1 tempat tu je. Tapi yang Lynd suka sebab pengasuh fokus pada hal menjaga anak-anak sahaja, bukan nak masak atau urusan lain.

1 hal lagi nursery ni ramai yang memerhati, kalau 1 pengasuh yang buat hal akan ada pengasuh lain yang tengok dan paling cikai pun budak lain yang tengok.

Tapi tula pendapat masing-masing dan rezeki saya dapat nursery dan pengasuh yang baik.

Terima kasih kepada Ummi-ummi dan Kakak-kakak Taska dan Tadika Pintar Sayang

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.

Last week blog vitalynd.com ni ada problem, tak boleh nak access so dah settle uapdate untuk Vitalynd Empire maka tiba-tiba terasa lapang. Kalau tak sibuk cari idea nak up entry apa.

Makanya teringat amanat Si Suami minta carikan seluar kerja lama dia dan Adik Ipar pulak nak pinjam lapik dulang hantaran masa saya kawin dulu sebab dia nak guna untuk bertunang bulan depan. Maka jadilah tugasan hari tu menyelongkar stor bawah tangga.

Bila buka pintu stor..

20150812_090901

Macamana nak masuk..????

20150812_090909

Hekkkkkk… Adeh.. nampaknya kerja bertambah sukar. Ni gara-gara masa saya mengandung sampailah saya berpantang stor ni “terbiar”. Main lambak je semua benda.

Makanya sengseng kaki seluar, jom kemas stor.

Hasilnya..

20150814_235645

Fuh.. lega dan lapang.

20150814_235337

Apalah ku nak buat dengan motor letrik tu. Charger rosak so tak leh guna sudahnya jadi tukun. Adeh..

Barang yang dicari pun dijumpai. Mudah sebenarnya nak cari sebab storage box dah lable sebagai “Baju Papa” dan “Hantaran”

Yang jadi lama sebab mengemas tu hah.

So menyingkap kisah transformasi ruang bawah tangga ni, sejak hampir 6 tahun saya dok kat rumah ni.

Bermula sebagai hanya ruang Kosong.

Bawah Tangga 3

Bila dah makin lama tinggal kat rumah ni, barang makin banyak, maka dah jadi tempat sorok barang.

Bawah Tangga 4

Lepas tu terjebak dalam dunia HO ni, mula mencari idea untuk ruang aktiviti anak-anak.

Then bawah tangga ni jadi tempat pertapaan anak-anak.

Bawah Tangga 2

Tak praktikal sangat sebab takder lampu dan kipas. Main kejap je pastu berpeluh.

Tak lama.. dalam setahun lepas tu Suami decide nak menstorkan ruang bawah tangga ni. 

Bawah Tangga

Bulan puasa 2013 kot kerja-kerja DIY ni dilakukan sendiri oleh sang suami. Masa tu bajet Jen I Heart Organizing sangat.

Dan sekarang ia kekallah sebagai stor yang diharap terpelihara dari menjadi ruang lambakan barang. Dari masa ke semasa memang saya suka selongkar dan check barang apa boleh jual kat besi buruk atau pun buang.

Sebabnya kalau banyak sangat barang nanti bila nak cari barang jenuh menyelongkar.

Pembaca semua manfaatkan ruang bawah tangga macamana?

Jong kongsi idea.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.. akhirnya.. berjaya Lynd menaipkan kata-kata awal untuk perkongsian dalam Siri What Woman Want by Lynd : Home Organising.

Macam yang Lynd explain disini, Home Organising sangat penting dalam melengkapi siri WWW by Lynd kerana jika kita boleh menguruskan rumah dan aktiviti harian kita secara sistematik kehidupan kita akan lebih mudah, tenang dan teratur.

5 Langkah Mudah Lipat Baju Anak

Cuba angkat tangan sapa kat sini suka lipat baju?

Dalam banyak-banyak tugasan menguruskan pakaian ahli keluarga dari membasuh, menyidai, melipat, susun dalam almari dan iron baju, semestinya tugasan lipat yang mengambil masa dan “usaha” berpanjangan. Heeee..

Kalau tak lipat ginilah jadinya..

Baju

Dilonggokkan bila nak cari baju. Sapa yang longgok?

Mama… jugak.. Kalau suruh anak-anak cari baju sendiri dalam longgokan begini memang tak jumpa lah.

Ok..ok.. sudah membebel kita kembali macamana nak urus baju anak-anak yang kecik-kecik tu. Baju dewasa pada Lynd xder isu sangat sebab Lynd banyak hanger je baju, just seluar je lipat. Anak-anak Lynd 5 tahun, 3 tahun dan 3 bulan so memang banyak “cebisan” kain yang perlu diuruskan.

Kenapa nak lipat? Hanger je la.

Sebabnya anak-anak Lynd ke nursery so kalau da siap lipat lagi senang untuk ambil masuk dalam bag. Kalau hanger nanti 1 kerja pulak nak lipat baju anak pagi2.

Tugasan menguruskan baju anak bermula dari

Asingkan Basuhan

Asingkan Jemuran

Cara Angkat dari Jemuran

Lipat

Combine

Haaaaa… Nampak cam complicated sangat. Meh sini Lynd terangkan 5 Langkah Mudah Lipat Baju Anak

Step 1 : Asingkan Basuhan – Maksudnya asingkan dari baju orang dewasa. Macam Lynd banyak kategori, baju harian Kaseh / Awatif, baju Indah (New Born), baju harian mama / papa, baju kerja papa.

Baju Indah asing dari baju kakak2 sebab baju new born tak kotor sangat dan Lynd set mode Speed je. Tak payah normal washing. Letak sabun sikit je. kadang-kadang Lynd basuh pakai tangan je. Baju kerja En Suami pulak wajib asing sebab beliau kerja bengkel so memang comot dengan minyak hitam.

Biasanya kalau hari ni Lynd basuh baju anak-anak esok baru basuh baju kami atau kalau ada space tempat sidai basuh pada hari yang sama. Tapi pastikan setiap basuhan penuh lah dalam 1 load sebab nanti membazir air. Heeee..

STEP 2 : Asingkan Jemuran – Haaaa… Ini penting. Pastikan asingkan sidai baju dan seluar asing-asing baru senang nak angkat. Lynd pernah try sidai baju sepasang-sepasang dekat-dekat tapi bila nak melipat memang ambil masa jugak. Lagi pun cara sidai asing-asing ni lagi cepat sebenarnya tak payah pilih-pilih.

STEP 3 : Angkat Jemuran – Ok ni kena fahamkan betul-betul. Tadi kita dah asingkan tempat sidaikan? Bila nak angkat jemuran, Ambil baju dahulu dan baru angkat seluar. So, baju akan ada dibahagian bawah bakul. Tujuannya? Akan difahami di bahagian melipat nanti.

STEP 5 : Lipat – Tadi kita dah angkat baju dan seluar kat bahagian atas kan? JANGAN TUANG pulak baju tu dari bakul. Habis objektif nanti.

Mula-mula lipat seluar dahulu.

20150810_200528

Asingkan siap-siap pemilik seluar. Seluar pun ada jenis y seluar pendek dan seluar panjang. Kakak da tak banyak seluar pendek sebab katanya malu nak pakai.

Dah habis lipat seluar yang berada di bahagian atas dalam bakul, next lipat baju pulak dengan cara begini.

20150810_202415 20150810_202458

Dah lipat 1 baju tu tak perlulah susun, terus je cari pasangan seluar dari lipatan. Dengan cara ni kita tak perlu buang masa menyelongkar pasangan baju ni dalam longgokan baju, terus je tengok kat lipatan seluar tadi.

Kalau dulu Lynd suka longgok dan terus cari pasangan baju, ambil masa dan bersepah. Dengan cara ni, kalau tiba-tiba ada hal lain nak kena buat kita tak payah masukkan balik kain dalam bakul tu.

STEP 5 : Combine – Let Picture Talk

20150810_202509

20150810_202515

Memang dari dulu Lynd lipat baju gini. Masa kecik-kecik dlu baju kurung pun lipat combine gini sebab senang nak amik.

Dah tu susunlah masuk almari masing2. Sekian sahaja 5 Langkah Mudah Lipat Baju Anak

Ada tak kes yang baju takder pasangan?

Kesnya tercicir tak basuh sekali, ada yang terselit bawah katil, ada yang membasah kat dalam toilet (situasi sebenar anak suka basahkan baju pastu mama lupa nak amik)

Dulu Lynd simpan dalam almari terus, jadi tak bertemu jodoh sampai kesudah sebab lupa tentang kewujudan baju ni. Lama-lama makin banyak baju takder jodoh sudahnya merungut baju anak hilang la, tak cukuplah. Heee..

Penyelesaiannya Lynd letak dalam bakul sementara camni.


11259101_869671756402822_7429853630413926173_n

Letak lah kat atas almari ke. So bila next time nak lipat baju amik je bakul ni letak kat sebelah, mana tau bertemu jodoh.

Dan bagi mengurangkan kerja-kerja melipat baju, Lynd hangerkan baju jalan dan baju tidur. Termasuk juga baju yang jenis jarang pakai macam baju mandi sebabnya bila nak guna senang cari. Kalau lipat memang lupalah susun kat mana.

11900023_869671726402825_4507955247349401683_n

Bila hanger pun sebenarnya lagi mudah anak-anak nak amik. Just pesan “Kakak baju tidur kat tempat hanger ye”. Kalau lipat dan campur dengan baju harian memang suka hati dorang jelah nak tarik yang mana. Tambah lagi nak amik baju lain sepah baju lain. Bukan anak-anak je, papa dia sekali kalau disuruh pakaikan baju anak-anak memang aci rembat je baju siang pakai malam. Pastu maknya stress sebab baju nak g nursery tak cukup untuk seminggu sebab dah buat pakai malam. Kesudahannya baju tidur tersadai tak pakai. (Situasi sebenar-benarnya)

11012752_869671739736157_3388507914526767701_n

Haaaa.. 1 lagi tips bonus cara mudah lipat baju anak.

Bukan lipat sebenarnya sidai dan simpan.

Gunakan hanger yang macam kat kedai baju tu. Kaedah ni sesuai hanya untuk baju yang nipis macam baju sekolah sebabnya takut belah dalam bahagian getah tu lambat kering.

Cara Mudah Lipat Baju Anak

Sidai je terus kat ampaian macam ni. Dah kering terus angkat.

Cara Mudah Lipat Baju Anak

Boleh juga guna hanger yang macam ni.

Cara Mudah Lipat Baju Anak

Haaaa.. lambak 1 entry. Dari cara lipat baju sampai ke cara hanger baju. Fuhhhhh… lap peluh.. Janji dapat melepaskan apa yang terbuku di dada.

Lynd dah cuba macam-macam cara nak menyenangkan kerja sendiri dan ini cara yang terbaik so far. Pernah juga cuba cara tak payah lipat.. hihihihi.. lambak dan cari sudahnya mak stress.

So overal sebenarnya ibu2 perlu bijak merancang dari awal dalam setiap tugasan supaya urusan end up lebih mudah dan senang.

Ada yang nak senang taknak asingkan baju anak dan baju mak pak, sudahnya end up jenuh cari baju kecik antara baju-baju besar. Mudah awal susah kemudian. Cepat awal lambat kemudian. Maka terpulanglah..

Sooooo.. harap perkongsian ini dapat memberi manfaat pada wanita diluar sana. Back to What Woman Want, Kebahagiaan dan Ketenagan disamping keluarga.

Kalau baju berlonggok camner nak tenang oiiii…

Tips Mendidik Anak Soleh

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.

Anak

What Woman Want, Apa yang wanita inginkan.

Keluarga dengan anak-anak soleh dan solehah dan senang diurus.

Betul tak?

Beberapa bulan lepas, semasa lepas bersalinkan Indah, Lynd memang tersadai aje lah. Takder peluk-peluk Kaseh dan Awatif sebab takut terlasak dekat Czer. Mak saya sebenarnya takut sangat. Dia siap mimpi anak-anak terkam nak peluk saya lepas tu luka jahitan terbuka.

Tidur pun asing, saya tidur dekat atas katil bujang anak-anak bentang toto tidur sebelah katil. Awatif lah paling sedih, dia memang manja dan tidur nak peluk aje. Pernah 1 malam dia minta saya hulurkan tangan pun jadilah masa tidur.

Sedih sangat. Masa tu saya memang fikir saya kena sihat cepat-cepat. Tu bab peluk cium dah kurang. Then bab menguruskan dorang, mandikan, pakaikan baju, sikat rambut dan makan minum dorang mostly diuruskan oleh mak saya.

Walaupun dorang buat sendiri tapi kita bantulah xder lah pandang je. Tapi masa dalam pantang memang pandang je lah.

Sampailah 1 tahap saya rasa anak-anak diluar kawalan. Lasaknya, tindakbalas mereka rasa macam perkara yang “mengerikan” jika ia dibiarkan berterusan. Tambah lagi bila anak dah masuk 3 ni.

Sampai 1 tahap saya fikir “Cukuplah anak 3 bukan sebab saya tak larat nak jaga tapi sebab saya takut tak mampu nak didik mereka menjadi anak solehantakut nanti Kat Sana kita disoal”

Puncanya adalah keadaan sekeliling. Sikap anak-anak ni memang cermin orang sekeliling. Mungkin masa tu terlalu banyak “jangan”.

Jangan bising nanti baby bangun.

Jangan sepah nanti mama tak larat nak kemas.

Jangan dok pangku mama nanti mama sakit.

Jangan lari-lari

Jangan membebel

Semua tu menjadi faktor perubahan sikap mereka.

Bila difikirkan, semuanya berpunca sebab saya tak berdaya. Bila tak sihat emosi saya juga tak sihat, senang marah, tak boleh fikir rasional tu yang jadi senang nak menjerit tu.

Kesihatan emosi dipengaruhi oleh kesihatan tubuh badan juga. Begitu juga sebaliknya.

So masa tu memang Lynd komited ambil Set Berpantang Shaklee secara berdisiplin sebab nak sihat cepat-cepat. Nasibaik Set Berpantang Shaklee ni mudah diambil sebab dalam bentuk tablet.

Seawal 5 hari lagi dari segi energy boleh dikatakan pulih cuma sebab luka bersalin secara pembedahan masih belum baik itu yang menyebabkan masih tak boleh melasak.

Set Bersalin Shaklee ni lengkap dan mudah diambil so tak perlu susahkan mak sangat untuk bancuh ke. Just letak sebelah katil je bila nak ambil capai je.

Selain itu, kalau siapa yang Friend Lynd di Facebook HASLINDA LYND, memang akan perasan Lynd banyak share pasal parenting. Lynd share sebab rasa berguna dan Lynd apply tips-tips tu. Selain itu info Tips Mendidik Anak Soleh memberi Lynd motivasi untuk bertindak, bukan melayan perasaan sedih melihat anak sebegitu dan merosakkan emosi.

Antara Tips Mendidik Anak Soleh yang paling best dan lengkap ini adalah :

Tips mendidik anak nakal menjadi soleh dan solehah..

1. Pastikan dia makan malam sebelum maghrib seperti yang Nabi SAW sarankan supaya mudah belajar waktu malam. Makan malam lepas maghrib buat anak mudah letih dan mengantuk bila belajar. Makanan hadam selepas 1 ½ jam makan. Jadi anak boleh belajar dengan berkesan dan fokus jika belajar 1 ½ jam selepas makan malam. Pastikan dia kurang makan daging merah, banyakkan daging putih seperti ayam dan ikan. Daging merah buat anak pemarah dan agrasif serta mudah melawan cakap. Pastikan mereka makan buah SEBELUM makan nasi agar badan dapat serap Vitamin C yang ada dalam buah-buahan. Vitamin C membantu tenangkan fikiran anak di samping jaga kulit.

2. Banyakkan memeluk anak. Anak yang sering dipeluk akan tenang, kurang degil, rasa selamat dan disayangi serta tidak perlu nak buat nakal.

3. Pesan kepada anak untuk menghadap Qiblat semasa belajar atau mengaji, ini akan tingkatkan keberkatan dalam belajar.

4. Sebelum belajar, baca doa-doa penerang hati termasuk surah Al-Insyirah. Nabi suruh Ali RA baca surah Al-Insyirah untuk kuat ingatan, mudah faham, jadi tenang, mudah patuh arahan ibubapa dan tidak banyak meragam.

5. Letak pokok hidup, seperti pokok keladi air, di kanan dan kiri meja tempat anak belajar untuk bekalkan oksigen kepada otak anak semasa belajar.

6. Beri anak supplement yang dapat menguatkan minda, tenangkan emosi, lembutkan hati dan kuatkan daya ingatannya.

7. Bacakan di kepala anak: Al-Fatehah, ayar Qursi dan surah Al-Insyirah untuk rangsang otak dan memori anak dan jadikan dia anak yang tenang, baik akhlak, dengar cakap ibubapa dan pintar. Bacakan waktu malam semasa nak belajar dan waktu anak nak pergi tadika/ sekolah.

8. Elakkan anak memakai pakaian berwarna merah atau oren. Ikut kajian, warna merah dan oren akan rangsang anak jadi agrasif dan hyperaktif.

9. Suruh anak tidur mengiring kekanan agar otak jadi lebih pintar, puas tidur dan ikut sunnah Nabi SAW.

10. Pastikan rezeki yang ibubapa terima benar-benar berkat dengan mengelakkan perkara haram dan syubahat serta keluarkan zakat pendapatan dan zakat-zakat yang berkenaan. Rezki yang kurang berkat juga jadi punca anak jadi agrasif, tidak dengar cakap ibubapa dan extra nakal.

11. Ibubapa baik pulih diri secara bersepadu agar Allah SWT ubah anak-anak jadi hebat dan cemerlang.

Prinsip hidup: Jika baik pulih diri kita secara bersepadu, Allah SWT akan ubah anak-anak dan semua orang di sekeliling kita. Juga, semakin rapat kita dengan Allah SWT, maka Allah SWT akan perbaiki hubungan kita dengan semua orang.

Mulai hari ini baik pulih diri secara menyeluruh dengan:

1. Jaga solat 5 waktu dan lakukan solat-solat sunat qabliah dan ba’diah untuk menampung segala kekurangan dalam solat-solat fardhu kita.

2. Solat taubat dan istighfar 70 kali sehari setiap hari. Lakukan juga solat hajat, istikharah dan tutup dengan solat WITIR setiap malam. Nabi SAW suruh kita untuk solat witir setiap malam sebagai pembalut kepada semua amalan kita setiap hari untuk dipersembahkan kepada Allah SWT.

3. Maafkan semua orang setiap malam sebelum tidur agar hati jadi bersih, badan sihat, wajah jadi anggun, doa dimakbulkan, semua orang sayang dan anak dengar cakap kita.

4. Untuk merangsang ahli keluarga supaya solat dan elok perangai, bacalah Surah Ibrahim (ayat 40). Ini memang doa khas untuk mohon agar diri dan keluarga jaga solat.

5. Baca Doa Pembuka 12 Pintu, Doa Membuang Sifat Negatif, Bismillah 5 dan Ayat Qursi. Pengalaman menunjukkan sesiapa yang mengamalkan doa-doa tersebut, maka orang bujang akan bertemu jodoh, suami isteri akan bertambah sayang, orang bergaduh akan jadi damai, selesai masalah, langsai hutang, anak-anak jadi hebat dan soleh, hilang perangai buruk seperti enggan solat, dan sebagainya.

6. Pagar diri dengan Fatehah and Surah 3 Qul, hembus tapak tangan dan sapu seluruh badan. Ini akan menghindar daripada gangguan manusia, binatang, jin dan sihir.

7. Lembutkan hati anak kita atau orang lain dengan Fatehah, Surah Al-Hasyr (ayat 21-24), Surah Ta Ha (ayat 1-5), Ayat Qursi dan hembus ke badan, makanan, gambar atau pakaian yang sudah dipakai sebelum dicuci atau sekadar menghembus ke arah orang itu dari jauh.

8. Layan anak lebih baik daripada biasa agar dia rasa bersalah jika ingkar perintah ibubapa.

9. Setiap kali nak masuk rumah, pesan kepada semua ahli keluarga kita untuk baca Bismillah 3 kali, senyum, beri salam dan masuk dengan melangkah kaki kanan dahulu. Ini akan menghindarkan syaitan bernama DASIM daripada masuk ke kepala kita dan ganggu manusia supaya berkonflik, suami isteri supaya bergaduh hingga bercerai berai, anak-anak melawan ibubapa, anak-anak bergaduh sesama sendiri, anak-anak jadi extra nakal, dan sebagainya.

10. Setiap kali nak nasihati anak, nak suruh anak solat atau belajar, bacalah 3 Nama Allah: Ya ‘Aziz, Ya Jabbar, Ya Mutakabbir dan hembus ke arah dia jika masih jauh atau berdehem depannya jika sudah berhadapan. Ini akan melembutkan hatinya agar dapat mendengar cakap atau hujah ibu.

11. Jika terlalu sedih atau tertekan, bacalah 3 doa Nabi SAW:
Inna lillahi wainna ilahi rojiuun.
Ya Allah, aku redha dengan segala ujianMu, berilah aku pahala atas redha ini.
Ya Allah, aku ada masalah anak sukar nak dengar cakap ibubapa. Ya Allah, Kau bantulah selesaikan masalahku. Kau jadikan dia anak yang soleh, sabar, pintar, baik akhlak, mendengar cakap ibubapa, rajin belajar dan sebagainya. Insya Allah hati akan tenang dan doa akan dimakbulkan.

12. Baca Al-Fatehah, Ayat Qursi dan Surah Al-Insyirah dan hembus atas kepala anak kita setiap hari hingga aqil baligh. Ini akan membantu dia jadi anak yang soleh, pintar, berakhlak mulia dan taat kepada ibubapa.

13. Cuba nasihati anak semasa dia tidur dengan berbisik di telinganya atau sekadar bercakap dalam hati. Nasihatkan agar jadi anak yang baik, sopan santun, dengar cakap ibubapa, dan sebagainya. Ikut kajian dan pengalaman peribadi saya, jika kita istiqamah menasihati anak kita semasa mereka tidur, anak-anak insya Allah akan berubah menjadi anak yang baik.

Cuba amalkan selama 40 hari, kerana tabiat baru terbentuk dalam masa 40 hari. Insya Allah segala masalah anak yang keluarga anda hadapi akan selesai langkah demi langkah.

Selamat beramal dan moga berjaya, wassalam.

Sumber Inspirasi Dan Motivasi: Prof. Madya Dato’ Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah.

Lynd takder lah apply semua tapi at least ada yang Lynd ikut. Untuk apply tips begini apa yang penting ibu / bapa kena bertenang dahulu.

Bila jadi sesuatu keadaan, biasanya kita terus jerit dan marah-marah.

Sepatutnya, bawak bertenang dan ingatkan balik segala tips yang dibaca dan cuba apply. Then baru react.

Alhamdulillah sangat lepas sebulan memang nampak berkesan sangat. Kaseh sangat mendengar kata dan boleh diharap.

Target Lynd lepas ni nak kenal pasti personaliti anak-anak sebab lain anak lain cara nak handle. Kaseh and Awatif memang agak berbeza. Cara cakap dengan Kaseh tak sama dengan Awatif, cara minta tolong pun tak sama. So Lynd tengah belajar memahami anak-anak yang 2 ketui ni. Indah baru 3 bulan so just handle keperluan asas dia je.

So Lynd memang sangat belajar kepentingan kenapa Ibu kena sentiasa sihat dan bertenaga. Badan ibu sihat maka dari segi spiritual dan emosi juga akan sihat. Jika kita boleh handle perkara ini maka ibu akan dapat kurangkan rasa penat mengurukan keluarga,

So ini salah 1 perkongsian Lynd dalam cara mengelakkan penat secara Motivasi dan Spiritual.

BAHAGIAN 1 : Nutrisi

BAHAGIAN 2 : Home Organising

BAHAGIAN 3 : Motivasi dan Spiritual

 

Lynd akan teruskan berkongsi segala tips dan ilmu dalam What Woman Want by Lynd.

Semoga bermanfaat.

————————————————————-

Haslinda Lynd

Pengedar Shaklee dengan Consultation Penuh dan Service Terbaik

Contact No : 019 – 603 8353

Facebook Page : Vitalynd Health and Beauty

Menyediakan Perkhidmatan Cash On Delivery (COD) sekitar Klang / Shah Alam / Puncak Alam 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...